Manifest Dekadentne akcije

Dekadentnu akciju čine muškarac i žena koji sjede jedno pokraj drugog u koktel-baru, s novcem u džepovima i zlobom u mislima. Dekadentna akcija je organizacija anarhističke gerile čiji je glavni cilj uništenje kapitalističkog sustava posredstvom opuštene kampanje za dobar život i pretjerano trošenje. Svoje ciljeve namjeravamo postići tako da prisilimo kapitalizam da uništi sebe sama. Ako zapostavimo i zanemarimo kapitalizam, on neće nestati. No, tovite ga dovoljno dugo, i ubrzo će se rasprsnuti.

Da bismo razvili svoje teorije, koristimo se jednostavnim ekonomskim zakonima ponude i potražnje i njihovom urođenom vezom s inflacijom. Država mora kontrolirati te čimbenike da bi se ekonomija uspješno provodila; pojavi li se masovno iracionalno pretjerivanje u trošenju na prividno luksuzne proizvode, vlada neće biti sposobna kontrolirati situaciju. To će dovesti do hiperinflacije i općega društvenog nereda, zatim do kolapsa monetarnog sustava te raspada državnih aparata.

Prema tome, kako je moguće uključiti se u urotu svrgavanja vlade bez prevelikog truda ili prljanja vlastitih ruku? Odgovor glasi: trošite, trošite, trošite! Nabavite novac, trošite ga!. Slijede naputci koji će vam pomoći da postanete istinski dekadentna osoba te da uništite monetarni sustav dok ste nezaposleni.

1. Ušteđevina je za gubitnike, kad monetarni sustav propadne, nešto novca koji imate u banci bit će potpuno bezvrijedan. Podignite ga s računa i potrošite golemu sumu na večernji izlazak. Preporučujemo neki vrhunski hotel ili jednostavno izaberite najbolji restoran u blizini i naručite najskuplji šampanjac.

2. Kupnja je zabavna i nikad ne možete imati previše skupocjene odjeće. Kupite si haljinu za kojom toliko žudite. Tražimo samo vrhunsku odjeću koja je dostupna u svim velikim mjestima i gradovima. Ekskluzivna odjeća pomoći će vam da se dokopate svih pravih (i krivih) mjesta te da uvjerite ostale u vaše bogatstvo i brzo ih nasamarite.

3. Vladine donacije uvijek su odličan način financiranja opsesivne kupnje. One se pojavljuju u nekoliko oblika – pomoć nezaposlenima, krediti za započinjanje obrta, ucjenjivanja i podmićivanja, sve su to poklonjeni novci. Pokušajte vidjeti kako dugo će trajati vaša pomoć za nezaposlene u koktel-baru.

4. Nikad ne jedite čokoladu koja sadrži manje od šezdeset posto kakaa. Jedite samo vrhunsku čokoladu.

5. Krediti su prijatelji dekadencije. To je slobodan novac za trošenje, podložan inflaciji. Kreditne kartice, vaše ili tuđe, najbolje su rješenje. Možete ih nabaviti u svakoj većoj banci, samo ih morate uvjeriti da ste sposobni vratiti novac, ništa strašno. Kad se monetarni sustav uruši, vaš će račun jednostavno nestati. Uvijek posjedujte nekoliko različitih kartica.

6. Kupnja bez novca osnovni je dio našeg plana. Ugledate nešto, svidi vam se, i vaše je. Nikad ne prihvaćajte niječni odgovor.

7. Proslijedite poruku dekadencije kad god možete. Preporučamo pisanje ili ostavljanje prikladnih prokonzumentskih slogana na novčanicama, poput trošite, trošite, trošite ili kupujte sad, bunite se poslije.

8. Terorizam i nasilje protiv države mogu biti zabavni, ali osigurajte si ispravna oruđa za takav posao. Kratke puške su nezgrapne i mogu vam razderati odjeću. Ukratko, ako planirate upucati murjaka, nabavite si fino oružje.

9. Za krivnju i moral kršćanske desnice nema mjesta u našem planu. Izađite van i kupite neku pornjavu, dovucite se do mjesnog seksišopa i opremite svoju tamnicu perverznim oruđima.

10. Izaberite prave junake i utjecaje – poslušajte naš savjet i provedite sljedeće državne izbore u krevetu s bokalom vašega najdražeg koktela, soundtrackom Combustible Edisona, te se bacite na čitanje Baadera, Meinhoff, Chomskog, Susie Bright, Harryja Robertsa, Valerie Solanas, Viv Nicholson i ostalih svjetskih izgrednika. Sitna para minimalca nas ne zanima. Želimo srušiti cjelokupan sustav.

[S engleskoga prevela Andrea Pisac. Objavljeno u Zarezu broj 132, 2004.]

Comments

 1. Ali mi nismo hrvatska,pucnjava i atentati,to su nasi parametri,a apstinenti,ako nisu zajedno su glas feudu

 2. Dekadentna akcija danas u Nikšiću je sljedeća:
  Izaći na izbore i dati glas opoziciji!

  Šta se postiže:
  – DPS je opet pukao pare, ulazi nemir u njihove redove, počinju lične svađe, ko je kriv… Ako ste još prodali ličnu kartu, uzeli 100 evriča i onda izašli sa pasošem ili vozačkom tu ste ih tek razbili.
  – Opozicija opet dobija većinu i naravno nema pojma šta sa njom. Počinju opet svađe.

  Ludilo

 3. 5. Krediti su prijatelji dekadencije. To je slobodan novac za trošenje, podložan inflaciji. Kreditne kartice, vaše ili tuđe, najbolje su rješenje. Možete ih nabaviti u svakoj većoj banci, samo ih morate uvjeriti da ste sposobni vratiti novac, ništa strašno. Kad se monetarni sustav uruši, vaš će račun jednostavno nestati. Uvijek posjedujte nekoliko različitih kartica.

  budzet, budzet, eis tamura!!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: