Pojava novog novinarstva

corporate+news“Biće potrebno mnogo ljubavi da se stvari promijene i postave na svoje mjesto…” Neil Young

Kao što je Maršal Mekluan već godinama isticao, da bi shvatio sredinu u kojoj živi, čovjek mora na neki način da prevaziđe onu svijest koja ga ograničava u toj sredini, i zatim, sa nekom novom sviješću, on je u stanju da tim svojim novim očima sve vidi mnogo jasnije. Istovremeno s druge strane, nastavlja Mekluan, pojedinac mora aktivno učestvovati u toku ljudskih zbivanja.

Radikalni karakter događaja koji su se odigrali tokom šezdesetih godina doveo je do dizanja novih glasova koji su bili za davanje veće realnosti ljudskom iskustvu. Kao odgovor na brze promjene u američkoj kulturi, pisci koji su tragali za mogućnostima komunikacije informativnih i otvorenih mišljenja o savremenom čovjeku i aktuelnim zbivanjima, počinju da pišu na jedan potpuno nov način, razvijajući jedan sasvim subjektivan, iskreni stil reportaže i komentara. Da bi se izjednačili sa tim nemirnim dobom, oni u potpunosti napuštaju tradicionalne novinarske stilove i počinju da eksperimentišu sa novim stavovima, novim rečnikom, novim senzibilitetom koji je pun žestine, ličan i blizak pulsu savremenog kretanja. Tzv. “Novo novinarstvo” predstavlja potpuno novu literarnu formu, a u stilističkom smislu može se isto tako smatrati novim književnim žanrom. “Novi novinari” registruju i procjenjuju vrijeme u kome žive bolje nego što je to iko ikad ranije činio. Njihov jezik, kojom oni prikazuju ljudsku stvarnost, vrlo često zapanjuje svojom iskrenošću i velikom neposrednošću. Oni nemaju pretenzije da budu “objektivni” već, umjesto toga, pokušavaju da budu lični, angažovani i kreativni u odnosu na događaje o kojima govore. Njihovo pisanje je više nego informativno, i odlikuje se velikom imaginacijom i izuzetnim senzibilitetom. Korišćenje činjenica kao osnove za kreativno novinarstvo, i svojim individualnim pristupom, novi novinari daju jednu novu istinu. Postoje tri primarna aspekta ove značajne promjene u istoriji savremenog novinarstva: pojava i razvoj “andergraund” štampe, razvoj ličnog i kreativnog novinarskog pisanja, i određene liberalne promjene u već postojećem mediju.

Andergraund novinarstvo

Početak andergraund štampe može se staviti negdje u sredinu šezdesetih, mada su se njeni prototipovi pojavili još u pedesetim. Paralelno sa promjenama koje su se zbivale u cjelokupnoj američkoj stvarnosti tokom šezdesetih, dolazilo je i do radikalnih promjena u novinarstvu. Novinarstvo je oduvijek reagovalo na promjene u čovjekovoj političkoj, društvnoj i tehnološkoj stvarnosti, i uvijek je zauzimalo ili stav navodne objektivnosti, ili selektivne afirmacije, ili opozicije u odnosu na same promjene. Međutim tokom šezdesetih do promjena je dolazilo toliko naglo, i one su bile istovremeno toliko brojne i toliko sadržajne, da se postojeće novinarstvo metamorfoziralo pokušavajući da bude društveno i politički relevantno, i da komunikativno učestvuje u svim tim promjenama. Na taj način ono je evoluiralo, brzim kvantnim skokovima u novo novinarstvo. Da bi djelovalo u skladu sa Mekluanovom mišlju, Novo novinarstvo je manje više zauzelo neku vrstu “odmetničkog stava”. Ono se izdiglo iznad opštih, krutih stavova postojećeg medija, a ipak ostalo blisko događajima koje opisuje. Uz pomoć nove svijesti i novog jezika, ono komunicira svježiju i korisniju informaciju o promjenama u našem svijetu, i na ovaj ili onaj način pokazuje se mnogo temeljnijim, poštenijim i kritički inteligentnijim od tradicionalnog novinarstva. Novo novinarstvo takođe utiče na razvijanje andergraund radio stanica, i na postepeno širenje novinarskih reportaža i nastupa na televiziji – npr. uvođenje posebnih programa o ekologiji, drogama itd. Izdavači nove štampe vide sebe kako ponovo obrazuju američku omladinu i ujedinjuju i ojačavaju sam revolucionarni pokret. Andergraund štampa nije samo donošenje reportaža, već i vođenje revolucije. To su novine sa “otvorenim šlicom”. Novo novinarstvo, na kraju krajeva, dovodi do rasta i obogaćenja jedne kompleksnije svijesti, koja kasnije ukazuje na puteve ka pozitivnom razumjevanju i neophodnim promjenama u američkom društvu.

iz knjige Nije sve to bio samo rock'n'roll; Dejan D. Marković; Plato

Comments

  1. Pojava novog novinarstva u kom se ‘promijene’ pise pogresno. Ne znam je li do autora ili do prepisivaca, ali ne citam dalje.

  2. Iskulirajte malo gramatiku, evo pjesma koja je citirana na početku teksta:)

  3. Novo novinarstvo , kad vas grize savjest sto gubite vrijeme na FBuku i portalima, dok danski radio , prvi program salje vase omiljene emisije, o egzistenciji, biznisu, ekonomiji, aktuelnostima sirom svijeta i dokumentarnim REPORTAZAMA, izvrsnih novinara, primjer o sexualnom zivotu jedne Iranke, ili termo-centrali na ugalj od osam spratova i desetostepenom turbinom, i efikasnoscu od preko 90% zimi , kad se ukljuci daljinsko grijanje, sve na radiju tonski bez slike i boja, ali DUSEVNA HRANA ZA SOFERA KOJI VOZI OD TACKE A DO TACKE B, to nasi novinari iz studija sa gospodske guzice, nikad ne mogu POJMIT, koja je razlika izmedju IZTRAZIVACKOG NOVINARA, i IZTRAZNOG iz MUPa i ANBa.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: