Kosto B: Blagdani

hugskissesNajveće se ludilo u Crnoj Gori događa oko Nove godine, oko izbora i kad je teško. Tada bi trebali da zaboravimo na sve što se dešavalo u predhodnom periodu i iskažemo solidarnost, zbijemo redove i shvatimo da je to ipak sve život i da smo svi zajedno u manjem ili većem problemu, ali tu smo, živi. Volimo se i idemo dalje, do sljedećih praznika, do sljedećih izbora, kako se ko snađe. Sve bi to bilo dobro ako bi se makar jednom u životu kao društvo suočili sa vezom uzroka i posljedice.

Trebalo bi ovih dana progutati priču u kojoj opština Budva poziva da se solidarišemo i izdvojimo koji euro za kola hitne pomoći. Ista ta opština platiće usahle pjevače i otvaračice usta od para naših, a još treba da im i kola hitne pomoći kupimo. Ta kola su za nas jer oni se liječe naravno po Italiji, Beogradu, po Evropi i ko zna đe još, tako da stvarno bi nam trebala. Kad vidim kako nekog nesrećnika voze put Kotora u onoj lamini što se do zemlje spuštila i pokušavaju da preteknu sina od lopovčine crnogorske neke u Porše kajenu, svijet mi se prevrne.

Trebalo bi progutati pamflete mladih SDPa koji pozivaju na solidarnost da se Nova godina dočeka sa osmjehom tako što će socijalno ugroženima dati sadržaj korpi koje će biti u supermarketima. Pa nijeste vi dobrotvorna ustanova, nego politčka partija koja bi svojim radom trebala da dovede da nema te nesrećne korpe za te siromašne ljude. Ali vi (vaši mentori) ste baš doveli do te korpe. Tako je i prošle godine omladina DPSa pozivala da se čisti snijeg. Pozivali su da zbijemo redove i pokažemo solidarnost kad je najteže. To kako se došlo do toga da nema ni mehaizacije i ničega to nema veze, budimo solidarni kad je teško.

Trebalo bi da progutamo priču o navikavanju na velika hapšenja. Ranko, nemoj brate sa tim poslanicama.

Trebalo bi progutati poziv sindikalaca da se ne kupije prvog i drugog jaunara kako bi se spasili radnici. Pa đe ti je Zakon o radu, đe ti je inspekcija i na kraju ako si vidio da se ništa ne poštuje, zašto ne pozoveš konačno radnike na ulicu. A ne, treba se solidarisati tako što neću kupovati prvog januara.

Trebalo bi progutati priču opozicije u Nikšiću da sada bojkot parlamenta ima efekta – kad ste pokradeni, kad vam je prijećeno, kad ste ucjenjeni. Taj bojkot dolazi nakon što je DPSu omogućeno da formira većinu. Taj bojkot je mogao ići odmah. Ali ne, tražila su se praktična riješenja. Sada se čeka kraj istrage. A ko radi istragu, isti onaj koj je istražio sav zdravi razum u ovog naroda. Bojkot rada parlamenta u Nikšiću je ok sad, jer smo pokradeni, a bojkot parlamenta crnogorskog nije razuman. Naravno, a to što svaka baba zna kako se kupuju karte lične, kako se ucjenjuje, kako se troše državne pare za kampanju i slično, to nije krađa. To treba da progutamo. Treba da progutamo preko 30 nerasvjetljenih ubistava, preko 50 zatvorenih preduzeća, nezapošljene ljude i ostalo. Tu nema dokaza i sve je bilo po zakonu. I opet će ići razne priče, ali kad dođu izbori – “saberimo se”.

Trebalo bi da progutamo i priču NATO-NE U NATO. Nova krava muzara za sve strane. Profit je zagarantovan, samo treba da odabereš stranu.

Trebalo bi da progutamo priče o ugroženosti država, nacija, vjera, ovoga onoga, samo da bi se pojedincima omogućilo da nastave da jezde na toj izlizanoj priči.

Nabrajao bih tako do jutra, ali trenutak je da zbijemo redove, poljubimo se na ove blagdane, pokažemo da smo “čovjekoliki ljudi” , a posle kako se ko snađe – jbg takvo je vrijeme.

Comments

  1. Ovaj sistem i ova đubrad na čelu njegovom uspjeli su da ogade Crnu Goru mnogima, osjećaj patriotizma stave na infuziju, unište moral, a sad prijete da i tu solidarnost uzmu pod svoje i unište sve do kraja.

  2. bez kosijera i s'ekira ovome popravke nema.

  3. Jedini način

  4. Dobar tekst, i nažalost istinit.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: