Dr Momčilo Dušanov Pejović: Ugrabi me na prelazu zaleđenom i „Crvenom“!

stop policija Bijah jutros poranio (oko 08,30 časova) da, po zahtjevu ili bolje reći naređenju moje stopanice, kupim farmerice odnosno neke toplije pantalone za zimu, tamo negdje kod male pijace. Razdvojismo se, ona da popravi cipele a ja da kupim što mi je rečeno-naređeno. Dade mi i 30,00 (trideset) eura i naglasi da koštaju 22 eura, naravno kusur da vratim!   Krenuh po zaleđenoj stazi i ubrzo stigoh do semafora prema maloj pijaci, koji samo što ne bješe zatvorio crveno svijetlo, a ostala vozila sa lijeve strane vidjeh da stoje. Obrnuh se da još jednom pogledam i već prelazim, kad na drugom prelazu dočeka me policijsko auto koje već bijaše krenulo, ali mi vozač uspje u pokretu reći „sačekaj“!

Bez ikakvoga objašnjenja vozač policajac revnosno zatraži ličnu kartu i njegov suvozač poče da ispisuje podatke sa lične karte. Nešto za sebe prozborih i rekoh mu naglas da sam ga jednom negdje davno zapamtio! Procijenih da je tu završena rabota i da bi sve bilo uzaludno i bezuspješno oko „pregovora“ ili „ubjeđivanja“ da, ipak, nijesam napravio neki saobraćajni prekršaj za kojih bi sada odmah, bez ikakve opomene, trebalo pisati kaznu. Naravno da mi nije na um padalo da se ponižavam moljakajući ga da mi oprosti, a posebno što sam bio siguran da nema svrhe za kaznu koju mi je već odrezao ili namjerio.

Vozač policijskog auta u uniformi već bijaše čvrsto zauzeo svoj odlučni kazneni stav i sve je dalje teklo da se što prije i ta farsa završi. Znam samo da nijesam ugrozio ni svoj život niti zaustavio saobraćaj i da policijsko auto je imalo drugu namjeru da prođe, ali eto ispade im da promijene pravac i smjer i jutros rano prvu kaznu uspješno realizuju i dadu svoj puni doprinos „održavanju“ javnoga reda i mira i „bezbjednog“ regulisanja saobraćaja.

Na kraju, pitam suvozača – policajca kako se zove vozač – policajac, jer imam pravo da znam. Naravno da mi ne kaza, već reče: „Eto ti ga pa ga pitaj“. Tako i bi, upitah ga za „junačko“ ime i prezima, a on poslije malo dužeg razmišljana progovori „Papović“, ali izostavi ime ili ga iznenadih pitanjam pa na njega u tom važnom za njega trenu bijaše „zaboravio“ ili smatraše da je nebitno u ovom našem jutarnjem „saobraćajom udesu“, koji se po mene završi tako što ne obavih kupovinu pantalona!? Naravno da odmah svoju stopanicu – suprugu izvjestih da sam jutros „dobro pazario“ i onaj novac u iznosu od 30,00 eura, plus poštarina 0,60 eura, uplatio na žiro – račun MUP-a 840-80-82 u svrhu kazne po identifikacionom broju obrasca 0002184318, u potpisu ovlašćenog policijskog službenika br. sl. značke 486; 498!

Ko kaže da naša policija ne održava javni red i mir i u ovako teškim jutarnjim časovima po ledu i snijegu u sred Podgorice, reguliše bezbjednost saobraćaja besprekorno i revnosno i radi na dobrobit građana i svoje službe uvećavajući dnevni budžet od „bogatih evropskih građana“, a sve u cilju evropskih integracija.

Samo neka ova moja jutrošnja „teška“ saobraćajka kao jednoga pješaka (ne) bude podsticaj gospodinu vozaču – policajcu „Papoviću“ da onako istrajno u „vozačkom letu – pokretu“ traži od građana da ga sačekaju i bez objašnjenja im (na)piše kaznu!

Moj predlog je da tako revnosne službenike saobraćajne policije njihovi pretpostavljeni imaju u vidu za neku od nagrada, makar novčanih ako ne može u činu – formacijski da napreduju pred ove praznične dane nastupajuće nam Nove Godine.

Podgorica, srijeda, 12. decembar 2012. godine

Comments

 1. Svake godine do 500e mene kosta to bio kriv ili ne kriv. Zna se sudija,kancelarija.Uvjek isto!!!!

 2. Taj semafor je ,,nehuman” za pjesake, jer nevjerovatno kratko traje zeleno svijetlo za pjesake i nema sanse da se predju obje trake tokom njegovog trajanja (osim ukoliko niste Bolt).

 3. Đe nađe onih 0,60 eura za poštarinu? ……. :o

 4. Najpametnije je u tom trenu im uopšte ne stajat’, samo odmahnut’ rukom: “Evo dobro komšija, Ti?” i svojim poslom…
  Ako krene da trči za tobom, malo ga iscimaš lijevo-desno, ima da pikira i slomi kuk 100%.
  Pa nek zapuca! ;)

 5. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Za Fantoma, koji sumnja u 0,60 eura! Uplaćene na pošti udaljenoj oko 50 metara od moga “saobraćajnog udesa”. Kupovina farmerica odnosno toplijih pantalona se odlaže za sljedeći mjesec, ako me opet ne “ugrabe” oni isti koji se siledžijski ponašaju “parkirajući” se na samom pješačkom prelazu da što prije potrče za pješakom!

 6. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Za Fantoma. Ne mogu vjerovat(i) da si toliko zapeo za neko provjeravanje i bogme cepidlačenje ili nemaš jutros sa kim(e) prozborit(i)! A odgovriću ti istinskom istinoma. S obzirom da je ovo prva polovina mjeseca, a platu bijah skoro primio, tako mi se u džepu nađe i cijeli euro!!!

 7. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Za Fantoma. Plate u administraciji i(li) naučnom sektoru? Ozbiljan odgovor ti mogu dati kada je riječ o mojoj plati, nije veća od 750,00 eura niti ispod 700,00 eura, naravno za nešto više od 36 godina radnoga staža! A, što da sad (po)misliš i koje li pitanje da postaviš?

 8. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Fantome! Ti me indirektno svrsta među kreatore “nikakve istorije… makar ova od ‘89 …”! Postaješ po malo zloban i pakostan, a nijesam ti dao povoda.

 9. Postovani Momcilo,
  ma, ne zapinje Fantom i ne cjepidlaci, no se sprda “muci iz inata”. Da vam je to rekao neko ko zivi u inostranstvu ili neko ko se “snasao” ja bih reagovala nervoznije od vas.
  Najbolji ljudi ove zemlje zive, cak i gore od vas, iako vi, mozda, mislite da nema gore, obzirom na mjesto gdje radite. Imao je i Fantom preteskih dana i otvoreno je to spominjao na ovom mjestu. Moj zivot je postao mnogo laksi onog momenta kad sam prestala da se stidim svog siromastva i uocila da mnogo ljudi, boljih od mene, zive gore od mene. Ja volim vase tekstove zato sto se bave nasom mizernom stvarnoscu. Poenta u ovom tekstu je na tome da sistem, od nedovoljno – za zivot dostojan covjeka, na ovaj ili onaj nacin, otme vecinu onoga sto da. To je rat, postovani gospodine, tesko onome ko se na dostojanstven nacin zeli distancirati od toga. No, znate vi to vec… :)

 10. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Poštovana Bibana,
  naravno da se ne treba stidjeti materijalnoga siromaštva i da se do današnjega dana nemam čega stidjeti, jer sam sve postigao danonoćnim ličnim radom i velikim odricanjem, a bogme je i porodica mnogo (is)trpjela…! Svakako da ću istrajati da kao čovjek ostanem skroman, častan, pošten i dostojanstven do kraja svoga života. Do sada je tako bilo, a nadam se da će tako i ubuduće biti, barem što se tiče principa kojima se rukovodim u svome ličnom životu i radnoj karijeri. Imam mnogo razloga zbog kojih istrajavam da pišem i kritikujem generaciju iz “rata za mir” tzv. “mladi, (s)lijepi i (još) pametni”, koja se materijalno osigurala i sada radi da se snabdije raznoraznim diplomama, magistarskim i doktorskim titulama, naravno preko svojih brojnih poltrona, ulizica, požmirepa i podrepaša! Možda jednoga dana moji tekstovi budu objavljeni skupa u posebnom štampanom izdanju, a ima ih preko dvjesta i dvadeset, još od daleke 1991. godina pa sve do danas.

 11. Uvazeni Momcilo,
  meni su prije 10 dana napisali kaznu zato sto nijesam propustio pjesaka na pjesackom prelazu.Nista tu ne bi bilo cudno da je bilo idje ikakvog pjesaka,no ga nidje bilo nije,kunem Vam se svim na svijet sto imam.Lijepo me covjek ubijedi da ga je bilo-a ja sto cu no prihvatih ka zadnja fukara-jer se nije sa policijom raspravljat.Da sve bude gore-isti dan sam cuo istu pricu koja se meni dogodila od kucne prijateljice i komsije poznanika-i njih ubijedise da ne vide dobro i napisase im(nam) po 50e kazne.

  Nepravda boli i znam kako Vam je.

 12. “Lijepo me covjek ubijedi da ga je bilo-a ja sto cu no prihvatih ka zadnja fukara-jer se nije sa policijom raspravljat” ……..

  Hahaha …… lele meni majko moja što umrije, a mene ostavi da se sam snalazim na ovom svijetu ……. :(((

 13. Vladmir Gazivoda says:

  ako ih ne mozemo pobijediti, necemo im se ni pridruzit,
  ja sam mao sijaset ovakvih situacija, koje cim nadjem vremena, pokusacu upakovati u u jedan tekst i saljem Javnom Servisu, pa neka taj tekst svjedoci barem ovdje
  da se moj glas cuo.

  Pozdrav za Momcila!

 14. E ovako sam ja zapamtio jednoga Komatinu ispred kotorskog suda sto me je divljacki pogledao i pitao ‘sto se kurcim’, a ja dodjem u CG na po 20 dana godisnje, pa mogu mislit koliko bih batina dobio i eurica platio da sam ostao tamo da zivim.
  Moje kurcenje je bilo sto sam obezbjedjenje (jer i to imaju, pored policajaca – mora partija da kreira radna mjesta) pitao mozemo li se jedno drugom obracati sa ‘vi’ (cak ni zajednicko cuvanje koza nisam pominjao).

 15. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Oni ne tolerišu nikakvu komunikaciju, jer je njihova riječ jača od bilo kakvog (vašeg) argumenta!

  • U Crnoj Gori samo strah pomaze. Taj iz obezbjedjenja je u medjuvremenu valjda shvatio da mu moja mama predaje djeci u skoli, pa je krenuo da smiruje policajca ;)

   P.S. Taman sam se mislio obrusit na ovaj sovinisticki portal sto mi kida majcino prezime, kad sam shvatio da je novi browser u pitanju ;)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: