Pronađen najstariji film u boji

Najstarije pokretne slike u boji koje je snimio pionir filma Edvard Tarner, otkrivene se posle više od jednog veka i „vraćene u život“.

Snimci načinjeni 1901. godine prikazuju vojnika kako maršira kroz London, ali i zlatnu ribicu, crvenu papigu i grupu dece za koju se misli da su Tarnerova. Ovaj materijal je pronađen u arhivi Nacionalnog muzeja medija u Bradfordu.

Delikatan film je konvertovan u digitalne fajlove uz pomoć eksperata iz Nacionalne arhive britanskog filmskog instituta.

Godine 1899. Tarner je patentirao svoju tehniku snimanja kroz crvene, zelene i plave filtere i preklapanje kadrova jednih preko drugih. Filmski istoričari su dugo bili ubeđeni da Tarnerova tehnika nije bila uspešna i da je umro 1903. u 29. godini života, pre nego što je mogao potpuno da je iskoristi.

Majkl Harvi, muzejski kustos za kameru, rekao je: „Sedeli smo u studiju kada su snimci u boji, načinjeni pre 110 godina počeli da oživljavaju na platnu. Snimak zlatne ribice oduzima dah: njene boje su toliko realistične i suptilne. Onda se pojavila papiga sa brilijantno obojenim perjem, kratak pogled na vojnike koji marširaju i, što je najinteresantnije, mala deca obučena u edvardijanskom stilu. Shvatio sam da imamo u rukama izuzetno značajan materijal. Dokazali smo da je tehnika Tarnera uspela.“

Snimak će se prikazivati od danas u Nacionalnom muzeju za medije u Bradfordu.

b92.net

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: