Vlada CG: “U kontinuitetu sprovodimo politiku smanjivanja broja zaposlenih”

Vlada Crne Gore je uprkos globalnoj finansijskoj krizi uspjela da obezbijedi stabilnost javnih finansija, što u ovim okolnostima nisu uspjele mnogo veće i razvijenije države.

Obezbijedili smo da se sve budžetske obaveze, isplate plata, penzija, socijalnih davanja i međunarodna plaćanja, izvršavaju redovno i bez kašnjenja.

Javni dug trenutno je oko 50% BDP-a, što je u granicama kriterijuma iz Mastrihta koji važe za najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope, članice Eurozone, i ispod prosjeka je javnog duga u zemljama EU koji je u prosjeku 81% BDP-a. U oblasti upravljanja javnog duga u kontinitetu sprovodimo politiku poboljšanja profila javnog duga.

Od 2009. godine, smanjili smo javnu potrošnju za 380 miliona €, što procentualno predstavlja jedno od najvećih smanivanja javne potrošnje u Evropi. Teret smanjivanja javne potrošnje nije išao na štetu penzionera i korisnika socijalnih davanja.

U kontinuitetu smanjujemo budžetski deficit, koji je u 2012. godini planiran na nivou od 2,5%, upola manje od nivoa iz 2010. godine, što je u okviru kriterijuma iz Mastrihta.

Sprovodimo politiku „zamjene skupog duga jeftinim“ čime ćemo unaprijediti strukturu duga koja i sada povoljna. Upravo će u tu svrhu biti iskorišćen i nedavni kredit obezbijeđen uz garancije Svjetske banke, koje su nam omogućile niže kamatne stope i poboljšanje profila javnog duga. Istovremeno, davanje garancije je upravo poruka da Svjetska banka, ali i druge međunarodne institucije, imaju povjerenja u naše javne finansije i politike koje sprovodi Vlada Crne Gore.

U situaciji teških ekonomskih uslova sačuvali smo razvojnu komponentu budžeta, pa su samo u periodu 2007 – 2012. ulaganja u kapitalne projekte iznosila gotovo 500 miliona €.

Uprkos izazovima sa kojima se budžet suočava, nismo pribjegli povećanju stopa glavnih poreskih oblika. Naš poreski sistem je među najkonkurentnijim u regionu – sa najnižim stopama PDV-a i poreza na dobit u regionu i među najnižima u Evropi.

Uporedna analiza je pokazala da je Crna Gora prva u regionu po visini javnih prihoda po glavi stanovnika, što ukazuje na efikasnu naplatu poreza. U pravcu još bolje naplate, intenzivirane su aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, što je doprinijelo povećanju bužetskih prihoda.

U kontinuitetu sprovodimo politiku smanjivanju broja zaposlenih. U toku 2011. godine smanjen je broj zaposlenih u javnom sektoru za preko 600.

Lokalne samouprave su autonomne u pogledu donošenja i izvršavanja budžetskog plana. Ipak, Vlada je u cilju pružanja podrške lokalnim samoupravama u periodu krize u 2011. godini izvršila izmjene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i Zakona o porezu na neopokretnosti. Iako je prethodni zakon o finansiranju lokalnih samouprava obezbjeđivao značajan potencijal, novim zakonom smo obezbijedili izdašan poreski potencijal. Novim zakonom Vlada je ustupila jedan dio prihoda opštinama, ukinula sitne fiskalitete i 70% prihoda od koncesija koji je do tada išao državi ustupila opštinama.

Usvajanjem Zakona o porezu nepokretnosti povećali smo stopu na porez na nepokretnosti sa 0,08-0,8 na 0,1-1 od tržišne vrijednosti nepokretnosti i predvidjeli poseban tretman za određene kategorije nepokretnosti, koji podrazumijeva veću naplatu za nelegalne i sekundarne objekte, građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni, ugostiteljske objekte u prioritetnim turističkim lokacijama itd. Upravo su nova poreska rješenja doprinijela da se po osnovu poreza na nepokretnosti poveća naplata poreza u lokalnim samoupravama za preko 20%.

Novim zakonskim rješenjima povećali smo udio opšinama od prihoda na porez na promet nepokretnosti, pri čemu 80% ide opštinama, 10% Egalizacionom fondu, a 10% državi. Takođe novim zakonskim rješenjima povećan je i udio prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica.

U cilju konsolidacije javnih finansija lokalnih samouprava Vlada u kontinuitetu pruža podršku kroz programe restrukturiranja duga i optimizacije broja zaposlenih.

Biro za odnose s javnošću

gov.me

Comments

 1. …. U oblasti upravljanja javnog duga u kontinitetu sprovodimo politiku poboljšanja PROFILA javnog duga……
  A ne no mu otvorite Fejsbukl!!

  …..Sprovodimo politiku „zamjene skupog duga jeftinim“ čime ćemo unaprijediti strukturu duga koja i sada povoljna. Upravo će u tu svrhu biti iskorišćen i nedavni kredit obezbijeđen uz garancije Svjetske banke, koje su nam omogućile niže kamatne stope i poboljšanje profila javnog duga. Istovremeno, davanje garancije je upravo poruka da Svjetska banka, ali i druge međunarodne institucije, imaju povjerenja u naše javne finansije i politike koje sprovodi Vlada Crne Gore……

  Treba vracat dugove Rusima i ostalima to jest Rezimu.

  Uprkos izazovima sa kojima se budžet suočava, nismo pribjegli povećanju stopa GLAVNIH poreskih oblika. Naš poreski sistem je među najkonkurentnijim u regionu – sa najnižim stopama PDV-a i poreza na dobit u regionu i među najnižima u Evropi.

  Sta smo mi kojima skidate euro po euro sporedni i nebitni?! SVe je ovo VESOVA skola pocece da pucaju na nas ko u JAR na rudare.

 2. vrhunac, orgazmicki, crnogorske ekonomske (realne, ne ove iz vijesti) skole i misli je kreditom na kredit, povoljnijim na onaj sto je tada bio najpovoljniji, placamo izbore do poslednje pobjede, a onda ce svi drugi biti krivi. svaki takav ekonomski sistem doceka svoj krvavi epilog, no se uglavnom krvavi zbog identitetskih poremecaja, a kreditno-glasacka ekonomska misao se laganice vraca na mala vrata cim se olizu rane.
  nikad se ne pruzaj preko svoje ponjave- stara vasojevicka poslovica.

 3. “Vlada Crne Gore je uprkos globalnoj finansijskoj krizi uspjela da obezbijedi stabilnost javnih finansija, što u ovim okolnostima nisu uspjele mnogo veće i razvijenije države”
  ONI SE SPRDAJU SA OVIM NARODOM!
  Tako i treba – sve vam cvjetalo!

 4. percepcija je mnogo bolja od relanosti, pa se drze percepcije. uce od najboljih, a naturaju tu pricu najgorima. svemu dodje kraj, prije ili kasnije se podvuce crta i sabere i oduzme svacije cinjenje i laganje.
  unutarpartijski moto pred ove izbore je- hvala Bogu za srbiju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: