… sa kamatom

Tužba Aca Đukanovića, kojom od Vlade traži oko šest miliona eura, proslijeđena je posljednjeg dana avgusta zaštitniku državne imovine na izjašnjavanje, nakon čega će se zakazati prvo ročište u podgoričkom Osnovnom sudu.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik tog suda Zoran Radović, dodajući da će u sporu, koji je brat bivšeg šefa Vlade i aktuelnog predsjednika DPS-a pokrenuo protiv države, suditi sudija Osnovnog suda Natalija Boričić.

Đukanović tuži Vladu zbog neispunjenih obaveza iz kuporodajnog ugovora u vezi sa zemljištem u Momišićima od 7.367 kvadrata.

Đukanović je raskinuo ugovor nakon što ga je Vlada prekršila, a zatim i odbila da mu isplati obeštećenje od oko šest miliona.

Đukanović je, prema tom ugovoru, trebalo, za najkasnije 24 mjeseca, da preuzme zemljište nekadašnjeg Centra bezbjednosti Podgorica i da se u istom vremenu rasforimira takozvana limenka.

MUP i Uprava policije bili su dužni da se do kraja 2010. isele iz “limenke” koja se nalazi na Đukanovićevoj parceli, ali je tu obavezu ispunila samo policija preseljenjem u novu zgradu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Milić da se izjasni do septembra

Zaštinik državne imovine Mirjana Milić tako ima rok do kraja septembra da se izjasni na tužbu Đukanovića, kojom traži da mu država, odnosno Vlada, vrati novac koji je dao za kupovinu zemljišta u Momišićima, isplati zatezne kamate, vrati predujam za licitaciju od 150.000 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, Milić će se izjašnjavati na zahtjev Đukanovića da mu sud, osim 3.300.000 koliko je uplatio na ime kupovine, dosudi i novčano obeštećenje po osnovu izmakle dobiti – tu naknadu traži za period od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, od 26. maja 2008., zaključno sa datumom raskida, 17. maj 2012.

Pravična cijena izmakle dobiti, prema računici Đukanovića, iznosi blizu 1.500.000. eura.

 

Prema informacijama “Vijesti”, Đukanović je tužbom, koju je u njegovo ime predao advokat Vido Đakonović, zatražio i da mu sud dosudi obeštećenje na ime razlike u tržišnoj cijeni zemljišta.

Đukanović je u tužbi naveo da je tržišna vrijednost kvadrata zemlje u Momišićima, prije četiri godine kada je on kupovao, bila 430 eura, a da je na dan raskida ugovora vrijednost porasla na 519 eura, odnosno još po 90 eura po kvadratu.

Tužbom se traži da se tačna cijena kvadrata u tom dijelu Podgorice utvrdi, tako što će sud naložiti vještačenje.

Milić je “Vijestima” juče kazala da će se u zakonskom roku izjasniti na navode iz tužbe i odgovor proslijediti sudu.

Đukanović je zemljište dobio kao najbolji ponuđač, na licitaciji 22. aprila 2008. a nakon što je Vrhovno tužilaštvo poništilo, kao nezakonit, kuporodajni ugovor sa firmom “Čelebić” koji je bio objelodanjen nakon potpisivanja.

Iz Vlade i Uprave policije neće da objelodane kuporodajni ugovor sa Đukanovićem, prvi obrazlažu da se u njihovoj arhivi vodi kao interni dokument, a drugi da bi se time ugrozio sudski postupak koji slijedi.

Postupci po tužbama poput Đukanovićeve, su po Zakonu o parničnom postupku – javni.

vijesti.me

Comments

  1. genijalno, kakav magicni realizam i tarakovine, ovo je najljepsa literarna neostvarnost koju bi mnogi drugi pozeljeli i uzivali u njoj.

  2. limenka nikšićkog says:

    Moguće da se radi o jedinstvenom primjeru na zemaljskoj kugli. Lopov klasični poharao državu, ali nema mira nego ide do kraja pa još tuži i uzima novu porciju, na očigled svih
    zamislite trenutak i stanje u mozgu u kom on odlučuje da tuži Vladu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: