Ponašanje mrava identično TCP protokolu

Kolonije crvenih mrava rade na gotovo identičnom principu, no umjesto podataka one reguliraju slanje radnika koji prikupljaju hranu.

SAN FRANCISCO – Prema najnovijem istraživanju o ponašanju mrava, objavljenom u znanstvenom časopisu PLOS computational biology, neke kolonije mrava oslanjaju se na algoritme gotovo identične TCP protokolu, temelju tehnologije današnjeg interneta.

Stručnjakinja za mrave sa sveučilišta StanfordDeborah Gordon i njen partner u istraživanjuBalaji Prabhakar uspoređivali su sličnosti između ponašanja kolonije mrava i mrežnih sustava koji se pojavljuju u informatici. Ostali su zapanjeni kada su shvatili da crveni mravi (Pogonomyrmex barbatus) u svojoj dnevnoj potrazi za hranom koriste osnovne postavke TCP-a (Transmission Control Protocol).

Razvoj TCP-a u ljudskom društvu omogućio je internetu da naraste od samo nekoliko desetina povezanih računala do globalne mreže koju poznajemo danas. TCP šalje datoteke od izvora do odredišta u seriji ‘paketa’ podataka. Odredište javlja izvoru kada su paketi pristigli, te na temelju toga procjenjuje propusnost veze. Ukoliko put jednog paketa traje predugo, to znači da je lokacija preopterećena te će izvor usporiti slanje podataka.

Kolonije crvenih mrava rade na gotovo identičnom principu, no umjesto podataka one reguliraju slanje radnika koji prikupljaju hranu. Radnici će se vratiti u koloniju samo ako pronađu hranu, tako da, ako u blizini ima puno hrane, više radnika vratit će se brže. No, ako nema puno hrane, vrlo malo radnika vraćat će se u koloniju. Što je jači ‘signal’ povrata hrane, to više radnika kreće u potragu za njom.

Mravlje ponašanje prati i druga dva ključna obilježja TCP-a: startnu fazu, kada se šalje velika količina paketa kako bi se procijenila propusnost, te ‘time-out’ prijenosa, kada izvor prestane slati pakete jer ne dobiva nikakvu povratnu informaciju. Kolonije crvenih mrava prestaju slati radnike u izvidnicu ako se nakon 20 minuta niti jedan ne vrati s hranom.

Važno je napomenuti kako crveni mravi, za razliku od nekih drugih vrsta, ne ostavljaju feromonske tragove već komuniciraju putem ticala.

Tim znanstvenika zaključio je kako bi, da su informatičari bili svjesni ponašanja mravljih kolonija u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, bili u stanju modelirati TCP protokol na temelju tih algoritama, i da bi bio jednako učinkovit kao i postojeći.

Vjeruju i da nas mravi mogu još puno toga naučiti o dizajnu mrežnih sustava jer, iako je pojedinačni mrav vrlo ograničenih sposobnosti, zajednica je sposobna izvršavati nevjerojatno složene i sofisticirane zadaće.

jutarnji.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: