Tinejdžer otkrio supertest za rak gušterače

Petnaestogodišnji učenik iz Marylanda Jack Andraka postao je pravom mladom naučnom zvijezdom nakon što je izumio test za rak gušterače koji je 168 puta brži i 1.000 puta jeftiniji od standardnog.

Za svoje otkriće američki je zaljubljenik u nauku u maju dobio nagradu, 75.000 dolara, na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva – Olimpijadi mladih naučnika, na kojoj je učestvovalo više od 1.500 nacionalnih pobjednika iz 70 zemalja.

Njegov test je izuzetno osjetljiv. U pokusnom ispitivanju 100 uzoraka pacijenata otkrio je prisustvo mezotelina – proteina koji se obično koristi kao marker za rak gušterače – u koncentraciji od 0,156 nanograma po mililitru. Granica od 10 nanograma smatra se mogućim signalom u dijagnosticiranju tumora gušterače.

Test je također 100 puta selektivniji od postojećih, što znači da ne postoji mogućnost lažnih pozitivnih ili negativnih rezultata. Košta samo tri dolara (uobičajeni oko 800), a mogao bi spasiti milione bolesnika širom svijeta.

Rak gušterače nije tako čest kao ostali, ali je postotak njegove izlječivosti najmanji. Kasno uzrokuje smetnje, a kada se otkrije, najčešće je već u uznapredovalom stadiju, tako da ga nije moguće odstraniti operacijom. Više od 95 posto pacijenata umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze.

Mladi je naučnik na ideju o testu došao surfajući po naučnim studijama na internetu. Sada već radi svoja istraživanja na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoreu.

Buka

Comments

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  A nije Dr-ov, Mr-ov i Sh-ov,
  odmah ga treba likvidirat,
  jer pokazat znanje bez TITULE, sa UDIDZIJA i ostalih “uzeriviteta”,
  je prava STETA,
  koja moze da smeta ovim UKRASENIMA I PROGLASENIMA,
  TITULASIMA.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: