Asanž: Sunce obasjalo drugačiji svijet

London — Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž obratio se javnosti prvi put od marta i sa balkona ambasade Ekvadora pozvao SAD da obustave “lov na veštice” protiv Vikiliksa.

On je pozvao na oslobađanje novinara i “uzbunjivača” i opštu borbu protiv represije, ali nije govorio o svojim daljim potezima.

Asanž, koji se već 61 dan krije u ambasadi zemlje od koje je u četvrtak dobio azil, rekao je da je zahvaljujući okupljenima i hrabrom ekvadorskom narodu sprečena racija policije i da je zato “Sunce obasjalo drugačiji svet”.

“Danas sam ovde gore, jer ne mogu da budem tu dole, među vama. Posle pretnji da će policija ući u ovu zgradu, vi ste izašli i doveli sa sobom oči celog sveta. Čuo sam ih kako u mraku ulaze u zgradu. Policija je u tokom noći uletela na požarno stepenište, ali ipak nisu išli do kraja zahvaljujući vama. Vi ste me čuvali, a ceo svet je gledao. Sutradan je Sunce obasjalo drugačiji svet“, rekao je Asanž praćen aplauzima.

Uprkos očekivanjima, osnivač Vikiliksa nije govorio o svojim daljim potezima niti o načinu kako će izaći iz ambasade koja je već danima opkoljena sa svih strana – policijom, novinarskim ekipama i mnogobrojnim pristalicama Vikiliksa.

“Ako vam iko ikada kaže da je besmisleno braniti vrednosti za koje se mi zalažemo, podsetite ih na ove noći i dane ispred ambasade u Londonu”, rekao je on.

Asanž, kome britanske vlasti i dalje prete hapšenjem, istakao je da bi SAD trebalo da iskoriste ovaj trenutak da “artikulišu revolucionarne ideje i vrednosti na kojima su nastale”.

Ili to, ili će nas sve povući u opasan svet ispunjen represijom, zbog koje se novinari plaše i moraju ćute, zbog koje građani smeju samo da šapuću u mraku”, rekao je Asanž.

On je pozvao na puštanje američkog vojnika Bredlija Meninga nazvavši ga “najvećim političkim zatvorenikom današnjice”, a osvrnuo se i na slučaj “Pusi Rajot” i rekao da mnogi širom sveta rade protiv slobode govora i mišljenja.

“Oni su ujedinjeni u represiji, a mi moramo da budemo ujedinjeni protiv te represije. Rat SAD protiv “uzbunjivača” mora da prestane, mora doći kraj istragama protiv novinara, bilo da je reč o Vikiliksu ili Njujork tajmsu“, rekao je Asanž.
“Pozivam predsednika SAD Baraka Obamu da obustavi lov na veštice. Neka se zakunu pred svetom da neće goniti one koji ukazuju na tajne zločine moćnika“, rekao je on.

On je rekao i da će uskoro biti održan hitan sastanak južnoameričkih lidera.

“Ovog petka šefovi diplomatije Latinske Amerike okupiće se u Vašingtonu kako bi raspravljali o ovoj temi. Hvala Argentini, Boliviji, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, El Salvadoru, Hondurasu, Meksiku, Nikaragvi, Peruu, Venecueli i svima ostalima koji brane naša prava i pravo na azil. Hvala ljudima u SAD, Britaniji i Švedskoj koji se ne slažu sa svojim vladama, a hvala i pametnim glavama u tim vladama, koje se još bore za pravdu – uskoro će doći vaše vreme”, rekao je Asanž.

Posle tih poruka, Asanž se povukao u ambasadu, pa je jedina informacija o njegovim daljim potezima stigla nekoliko sati ranije, od njegovog advokata. Baltazar Garson je oko 14 časova okupljenima rekao da je “Asanž zahvalan predsedniku Ekvadora i narodu te zemlje na azilu”.

“Gospodin Asanž je i dalje pun borbenog duha, on se oduvek borio za istinu i pravdu. On je dao instrukcije svom pravnom timu i naložio da se svim pravnim sredstvima zaštite njegova prava, prava Vikiliksa i svih onih koji se neopravdano gone. Neću reći detalje, ali ću reći da ćemo ispitati sve mogućnosti”, rekao je advokat Baltazar Garson.

Nešto kasnije, Krejg Marej, bivši ambasador Velike Britanije u Uzbekistanu, rekao je ispred ambasade da su mnogi britanski zvaničnici i zaposleni u diplomatiji razočarani zbog ponašanja i pretnji Forin ofisa i dodao da “ne možete da lokalnim zakonima zaobilazite međunarodno pravo”.

Aktivista i istaknuti levičar Tarik Ali rekao je da se Asanž odlučio za utočište u Ekvadoru, zbog “uspona levice i socijalne pravde u Latinskoj Americi”.

Radikalne socijaldemokratske vlasti u južnoameričkim zemljama pružaju mnogo više socijalne pravde i ljudskih prava svojim narodima nego što se to čini u Evropi“, rekao je između ostalog Ali.

Ekvador je u četvrtak odobrio azil Asanžu koji je u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

Foto: Beta, AP
 Ipak, kako navodi britanski “Tajms” još postoji mogućnost da Asanž uskoro dobrovoljno napusti ambasadu Ekvadora i prepusti se britanskim vlastima ako dobije čvrste garancije od Švedske da ni pod kojim uslovima neće biti isporučen SAD.

“Ukoliko bi švedske vlasti bez rezervi saopštile da Džulijan nikada neće biti izručen iz Švedske u SAD to bi bila dobra baza za pregovore o rešenju ovog pitanja”, rekao je Hrafnson.

Ekvador je u četvrtak odobrio azil Asanžu koji je u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

Asanž strahuje da američke vlasti nameravaju da ga preuzmu od Šveđana i da mu sude za špijunažu zbog čega bi mogla da mu preti čak i smrtna kazna.

B92

*** ***

London — Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž, kome je Ekvador juče odobrio politički azil i dalje se nalazi u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu.

Policija budno motri na sve izlaze iz dvorišta zgrade.

Britanske vlasti jasno rekle da će Asanža uhapsiti čim im se za to ukaže prilika, a potom i izručiti Švedskoj, u kojoj se on tererti za seksualno uznemiravanje, drama u Londonu i dalje traje.

Oko zgrade ekvadorske ambasade jutros je raspoređeno 20-ak britanskih policajaca, spremnih da uhapse Asanža (41) ukoliko on napusti zgradu, preneo je AFP.

“Vikiliks” je osudio kontinuirano policijsko prisustvo kao “taktiku zastrašivanja”, a grupa podržavalaca bivšeg kompjuterskog hakera provela je noć kampujući ispred ambasade Ekvadora, u pokušaju da “sačuva” Asanža od potencijalnog pokušaja njegovog hapšenja.

Da napetost bude još veća, Asanž je poručio da će se u nedelju obratiti svojim pristalicama, koje se stalno okupljaju ispred ambasade Ekvadora u Londonu, u koju je Asanž pobegao nakon odluke londonskog suda da ga izruči Švedskoj. Naime, mnogi stručnjaci smatraju da Asanž tako rizikuje da bude uhapšen.

Svetske agencije su se juče ceo dan bavile pitanjem kako bi osnivač Vikiliksa uopšte mogao napustiti tlo ambasade, u kojoj je zaštićen od britanske policije, pa su tako navedeni primeri da bi on na primer mogao da postane državljanin Ekvadora, ili da se on pak pošalje diplomatskom poštom.

Rojters navodi i da bi on mogao da bude zaštićen od hapšenja ukoliko bi putovao diplomatskim vozilom, ali dodaje i da bi, s druge strane, bilo teško doći do takvog automobila, pošto se ambasada nalazi na prvom spratu zgrade na koju policija danonoćno motri.

Dvorište te zgrade ima nekoliko ulaznih kapija i privatni parking, ali ambasada Ekvadora nije interno povezana ni sa jednim od tih ulaza, tako da bi Asanž mogao da izađe samo na prednji ulaz, rekao je britanskoj agenciji neimenovani šef obezbeđenja zgrade.

Čak i ako bi nekako uspeo da izađe iz zgrade i da uđe u automobil koji bi ga čekao ispred, a da ga policija ne opazi, Asanž bi morao da izađe iz vozila u nekom trenutku da bi se ukrcao u avion koji poleće iz Britanije, čime bi pružio više mogućnosti da ga vlasti uhapse.

U međuvremenu oglasila se i majka Džulijana Asanža koja je rekla da je zgrožena postupanjem britanske vlade, koja se pokazala kao američka marioneta. S druge strane, prema njenim rečima, Ekvador je svetao primer za sve druge zemlje koje bi trebalo da ga slede.

Ukoliko bude izručen švedskim vlastima, osnivač “Vikiliksa” strahuje, kako kaže, da će biti po drugi put izručen SAD kako bi tamo odgovarao zbog špijunaže, pošto je je njegov sajt 2010. godine objavio 250.000 američkih tajnih dokumenata.

Vašington demantovao da vrši pritisak

U međuvremenu oglasio se i Vašington, koji je saopštio da nije umešan u međunarodni spor oko osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža, poričući da vrši pritisak na London da ga izruči.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland nije želela da komentariše jučerašnju odluku Ekvadora da Asanžu da azil, ali je odbacila tvrdnje “Vikiliksa” i Kita da je Internet aktivisti potrebna zaštita od SAD.

“U potpunosti odbacujem optužbu da SAD žele da ga proganjaju”, rekla je Nuland novinarima, piše švedski novinski portal na engleskom jeziku “Lokal”.

Na pitanje da li SAD vrše pritisak na Britaniju da izruči Asanža, koji se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, Nuland je odgovorila da ne poseduje “nikakve informacije koje bi ukazale da u tome ima imalo istine”. Ona je istakla da je reč o pitanju između zemalja koje su u spor uključene i da SAD ne planiraju da se mešaju.

Međutim, portparolka Stejt departmenta nije želela da komentariše da li SAD žele da krivično gone Asanža, ističući da ne želi da se bavi pravnim pitanjima o tome “šta je moglo ili nije moglo da se dogodi u njegovoj budućnosti pre nego što je odlučio da se skloni u misiju Ekvadora”.

B92

Comments

 1. Dobra stara Europa, kolonijalna unija. Brižna majka i pravedna maćeha. Prekršila bi diplomatski kod da bi pravedno kaznila čovjeka za to što mu je pukao kurton. I strašno se nervira što je neki divljaci sa Anda zajebavaju koristeći diplomatske konvencije – iste te koje je ona izmislila da zajebava divljake.

  AnyClipPlayer.load([“#AnyClipPlayer”, {clipID:'_uGEJb7hbm7m}]);

 2. Amerika-Rimsko carstvo. Nadam se da će završiti upravo tako, kao Rimsko carstvo.

 3. Javni WC

  • IZVINJAVAM SE. CRNI ASANZ ZAVRSICE KAO I SVI MI OD ISTE NEVIDLJIVE RUKE. ISTA TA RUKA JE PODIGLA OBELIKSE PO CRNOJ GORI I OCE CRKVU IZNAD CETINJSKOG MANASTIRA. U PAMET SE CRNOGORCI PODBECJE.

 4. Samo treba unajmit nase mafijase, oni su se izvjestili bjezanjem iz zapadnih zatvora zadnjih 50 godina – helikopterom posred dvorista, poslije stura, paneka pucaju mrski Englezi iz svojih JSF-ova, mi smo jaci i od sudbine. Ima li kakav kriminalac antiglobalista da zaprkosi ili da barem uzme dobru paru?

  • Војин Николајевич says:

   Пинк Пантере треба позвати за савјетнике, јер су они као “Робин Худови”:))
   …изван система, а домаћи…
   они су у систему…

   :)

 5. Војин Николајевич says:

  Асанж је Гевара новога времена…

 6. Asanž je prije Castro novoga vremena. Kupi slavu drugih.

  Ovaj čovjek je prije Gevara, jer je kao i Gevara “izijo ćutek”, a da njegove hrabrosti i lucidnosti nije bilo, Asanž bi bio običan haker.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_Manning

 7. Asanž i Garzon (kakav dvojac!) protiv ove orvelovske masinerije:

 8. samo naprijed. zivio rafael coreaa, zivio slobodan svijet, ne podpadajte pod neoliberalnu propagandu!!!!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: