Pokolj u Južnoj Africi: Policija pucala na rudare, najmanje 36 mrtvih

Trideset šest rudara poginulo je u četvrtak kada je policija otvorila vatru na štrajkače u rudniku platine u Marikani u Južnoj Africi. “Broj koji imamo za juče je 36 mrtvih”, kazao je generalni sekretar sindikata rudara NUM Frans Baleni.

Portparol policije Zveli Mnisi izjavio je da su i štrajkači pucali za policiju, oružjem koje su ukrali od pripadnika snaga reda.

Ministar policije Nati Mtetva rekao je da je u okršaju ranjen veliki broj ljudi, od kojih su neki u teškom stanju i strahuje se da bi broj mrtvih mogao biti veći, preneo je AFP.

Neki sindikalni lideri i policija su uzalud pokušali da rasture okupljenu gomilu, dok su pojedini rudari poručili da su spremni da umru, tražeći povećanje plata.

 

Fotoreporter agencije Frans pres je video okrvavljena tela štrajkača odmah posle razmene vatre, ali nije mogao da kaže da li su ranjeni ili mrtvi.

“Ministarstvo (unutrašnjih poslova) smatra da je policija s obzirom na situaciju učinila najbolje moguće”, navodi se u Mnisijevom saopštenju, i dodao da će Ministarstvo zatražiti istragu događaja u rudniku.

On je kazao da ono što se danas dogodilo nedopustivo u jednoj demokratskoj zemlji, jer je, kako je rekao, pravo na okupljanje garantovano zakonom i ustavom.

– Imali smo situaciju u kojoj se ljudi naoružani do zuba međusobno napadaju i ubijaju – rekao je on.

Ranije su mediji javili da je policija bacila suzavac i ispalila gumene metke na demonstrante.

Portparol jednog od dva sindikata rudara, Lesiba Sešoka je danas izjavio da je predsednik sindikata pokusao da ubedi rudare da obustave štrajk i vrate se na posao, ali su oni to odbili.

Stotinak radnika rudnika u vlasništvu kompanije “Lonmin PLC” započeli su štrjak prošlog petka, od kada je poginulo 10 osoba. Oni su prekinuli posao zbog neisplaćenih plata, a situacija se pogoršala sukobom dva rudarska sindikata.

Pregovori koji su sa policijom počeli sinoć nisu dali rezultate.

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma poručio je da je “šokiran besmislenim nasiljem”.

– Verujemo da u našem demokratskom poretku ima dovoljno prostora da se
svaki spor reši dijalogom bez kršenja zakona i nasilja – naveo je Zuma u saopštenju.

Zamenik direktora vlasnika rudnika, kompanije Lonmin, Barnard Mokvena naveo je da su događaji u rudniku bili deo “policijske operacije”.

U saopštenju pre sukoba u četvrtak, kompanija Lonmin navela je da će štrajkači dobiti otkaz ako se danas ne pojave na poslu.

 

– Mi smo eksploatisani, ni vlada ni sindikati nisu došli da nam pomognu… Zahvaljujući našem radu preduzeća zarađuju novac, a nama skoro ništa ne plaćaju. Ne možemo da priuštimo dostojanstven život. Živimo kao životinje zbog mizernih plata – rekao je jedan od rudara.

“Lonmin” je treći po veličini prizvođač platine na svetu. Južna Afrika je u vrhu zemalja po prozivodnji uglja, platine i zlata.

VIDEO > Policija puca na rudare u Južnoj Africi (UPOZORENJE: Snimak može biti uznemirujući za osetljive osobe):

Blic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: