Amerikanci razvili novo opasno cyber oružje?

Virus Gauss trenutno prijeti bankama na Bliskom istoku, a navodno ga se može iskoristiti i za napad na važnu infrastrukturu poput elektrana i nuklearnih postrojenja.

Iz Kaspersky Laba upozoravaju da se pojavio novi opasni virus koji napada banke na Bliskom istoku, špijunira bankovne transakcije i krade korisnička imena i lozinke.

Iako još nije poznato tko stoji iza ovog virusa, u Kasperskom kažu da je najvjerojatnije nastao u istim laboratorijima kao i virusi poput Stuxneta i Flamea tako da njegove tvorce možemo tražiti u SAD-u i Izraelu koji putem njega žele špijunirati banke na Bliskom istoku, a možda i u drugim državama.

Najopasnije cyber oružje razvili su Amerikanci i Izraelci i još 2008. napali Iran!

Prema trenutno poznatim informacijama, ovaj virus nazvan Gauss do sada je zarazio više od 2.500 osobnih računala u Libanonu i Izraelu, a među njegovim žrtvama nalaze se i Citibank te PayPal.

Sigurnosni stručnjak Jeffrey Carr rekao je novinarima The Guardiana da su Amerikanci i do sada pratili libanonske banke zbog sumnje u njihovu povezanost s narko kartelima i militantnim skupinama, a Gauss bi im mogao pomoći da učinkovitije nadgledaju njihove aktivnosti.

Osim nadgledanja putova novca iz banaka, putem ovog virusa mogu se krasti i osjetljive informacije poput korisničkih imena i lozinki, odnosno informacija o konfiguracijama računalnih sustava, ali može ga se iskoristiti i za napad na kritičnu infrastrukturu poput tvornica i elektrana – za što je ranije korišten i virus Stuxnet putem kojeg su napadnuta nuklearna postrojenja u Iranu.

Roel Schouwenberg iz Kasperskog kaže da je Gauss iznimno kompleksan virus čiji je kod jako teško dešifrirati i kojeg je jako teško otkriti jer su se njegovi tvorci itekako potrudili sakriti njegovu pravu namjenu, a to je nanošenje ‘fizičke štete kritičnoj infrastrukturi’.

Nove teške optužbe protiv SAD-a i Izraela: Oni su razvili virus Flame!

Gauss, kao i ostali nedavno otkriveni virusi poput Stuxneta i Flameapokazuju nam kakva je budućnost ratovanja – kompleksni virusi moći će špijunirati druge države i banke te uništavati njihova nuklearna i energetska postrojenja, a glavnu riječ u ratovima neće voditi generali i vojska već hakeri koji će razvijati takve viruse.

Dnevnik.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: