Disney klonira lica

Na sajmu računalne grafike SIGGRAPH, održanom prošlog tjedna u Los Angelesu, jedan od najzanimljivijih noviteta došao je s naše strane Velike bare: znanstvenici Disney Researcha, istraživačkog laboratorija iz Züricha u vlasništvu ‘The Mouse Housea’ predstavili su sustav nazvan Physical Face Cloning koji na relativno brz i jednostavan (čitaj: ne preskup) način može „klonirati“ ljudsko lice u digitalni oblik.

O koliko je zahtjevnom zadatku riječ, može vam posvjedočiti svatko tko je vježbao izraze lica pred ogledalom (nećemo sad ulaziti u razloge). Ispod kože na ljudskom licu nalazi se mnoštvo mišića čijim pomicanjem možemo proizvesti naizgled bezbrojne kombinacije izraza lica i mimike. Švicarski disneyjevci naročito su sposobni na tehnologiju kojom s lica uklanjanju kosu, obrve i ostale dlake, rekonstruiraju kako koža izgleda ispod nje i zatim vraćaju dlake na 3D model – tako digitalni klonovi ostaju savršene kopije i ako se original odluči obrijati ili promijeniti frizuru.

Svrha cijela te šarade je kreirati savršene animatroničke robote – što je bio san i velikog starog Walta, pokoj mu duši. Takve robote i danas možete susresti u Disneyworldu, ali ipak bi nas iznenadilo da Disney ne iskoristi ovu novu tehnologiju za još koju primjenu.

Bug

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: