Rudari u Španiji brane radna mjesta

Španski rudari, koji protestuju zbog smanjenja subvencija za rudarsku industriju sa 300 miliona na 110 miliona godišnje, sukobili su se s policijom, naoružani raketama i praćkama ručne izrade. Oni su gađali policajce u El Entregu, nedaleko od Ovieda, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi rudnik “El Soton”.

– Branili smo naša radna mesta, a policija nas je napala, pa smo moje kolege i ja morali da se branimo. Koristili smo dugačke olovne cevi, kroz koje smo ispaljivali projektile domaće izrade, lansere za loptice za golf, praćke, pa čak i specijalne naprave pomoću kojih smo ih gađali krompirima – rekao je za Asošijeted pres Herardo Sijenfuegos (39), koji kao rudar u španskim rudnicima radi od svoje 16. godine.

Sijenfuegos je izjavio da će 4.000 ljudi u tom kraju ostati bez posla.
Demonstracije španskih rudara, koji dve sedmice štrajkuju zbog smanjenja državnih subvencija, prerasle su u pravi rat sa policijom u oblasti Asturijas. Ovo je samo poslednji u nizu protesta koji su zahvatili prezadužene članice evrozone zbog mera štednje koje te zemlje zavode za spas posrnulih privreda.

Dok vlada pokušava da umiri Špance, koji strahuju da će četvrtoj ekonomskoj sili u Evropi biti potrebna još jedna finansijska injekcija, Narodna banka Španije saopštila je da je na kraju prvog kvartala kombinovani dug centralne, regionalnih i lokalnih vlada iznosio 72 odsto bruto domaćeg proizvoda – 65 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine.

Gnevni zbog najave smanjenja subvencija sa 300 na 100 miliona evra, rudari ugljenokopa „El Soton“ sa severa Španije, naoružani raketnim bacačima kućne izrade, podigli su čak 16 barikada na drumu u Asturijasu, a kod Ovijeda su zapalili gomilu automobilskih guma. Lica sakrivenih iza maski i marama, bacali su prvo kamenice i betonske blokove, a zatim i „Molotovljeve koktele“ i zrna iz kugličnih ležajeva na pripadnike civilne garde, koja im je uzvratila suzavcem i gumenim mecima.

Prizor je više ličio na scene sa ratišta, a posle višečasovnog žestokog okršaja, rudari su, poput pravih gerilaca, pobegli u obližnje planine i šume. Jedan novinar zadobio je povrede grudnog koša pošto je pogođen gumenim metkom, a nekoliko policajca moralo je da zatraži pomoć zbog opekotina i posekotina.

Rudare je posebno razbesnela vest da će španske banke dobiti 100 milijardi evra kredita za sanaciju poslovanja, dok je njihov sektor bačen na kolena. Španija već dve decenije postepeno zatvara rudnike, a u tom procesu ukinuto je oko 40.000 radnih mesta. Najavljeni prekid državne pomoći znači da će španski ugalj postati skuplji od uvoznog, a to špansku rudarsku industriju vodi u propast.

blic.rs

Comments

 1. ovo je ludo…:)

 2. e tako se brane prava…
  naš čovjek sve u sebe guta i prima zato što mu tako nameću institucije, mediji…
  svaka privatizacija pljačkaška prošla je nekažnjeno, čovjek se povukao u toplinu ili hladnoću svoga doma sa malo otpremnine i zbogom

 3. istorija im daje za pravo. i nama, ali zalud…založili smo je u Prvu.

 4. Effacer la page Facebook de son adversaire politique devient la nouvelle méthode israélienne d'affrontement sur Internet.

  Correspondant à Jérusalem

  Ces dernières semaines, plusieurs dizaines d'Israéliens ont vu leurs comptes Facebook subitement bloqués par le réseau social. L'«arme de destruction massive» dont ils ont été victimes repose sur l'habile utilisation du «rapport d'abus».

  La méthode est simple. Plusieurs centaines d'internautes signalent en même temps à Facebook une page ou un compte comme coupable d'un abus, soit pour usurpation d'identité, soit pour contenu déplacé ou offensant. Facebook est normalement sensé examiner la page en question, mais, dans les faits, quand ces rapports arrivent par centaines en même temps dans ses serveurs, la page est purement et simplement supprimée.

  La cyber-violence n'est pas nouvelle en Israël. Israéliens et Arabes, ou militants israéliens d'extrême droite et d'extrême gauche entre eux, ont depuis plusieurs années déjà remplacé les coups de poings et les batailles de rues par des affrontements en ligne.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: