Obavljena primopredaja Željezare

Naredne tri godine Toščelik će u Željezaru investirati 35 miliona eura, broj zaposlenih sa 308 u kratkom roku povećaćati na 550 i početkom jula početi proizvodnju, najavio je predsjednik tuskog holdinga Fuad Tosijali prilikom primopredaje fabrike. 

Tosijali je u prisustvu brojnih zvanica istakao da će proizvodnja sa sadašnjih 120 hiljada tona godišnje u naredne tri godine biti povećanja na 400 hiljada tona, a promet na 500 hiljada eura, što će doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore i putu ka Evropskoj u uniji. 

Tosijali je najavio da će prva investicija u Željezari biti vezana za očuvanje zdravlja i životne okoline i naglasio da će u naredna tri mjeseca biti završen sistem za otprašivanje.

– Ova investicija ima posebno mjesto za nas, jer Nikšić predstavlja vrata ka Evropi imajući u vidu naš cilj da zauzmemo bitno mjesto u proizvodnji čelika u svijetu. Naše šezdesetogodišnje iskustvo pomoći će da i nikšićka Željezara postane bitna fabrika u ovom sektoru. Cilj nam je i da izvoz Željezare bude jednak ukupnom izvozu Crne Gore, kazao je Tosijali dodajući da su došli jer vjeruju u našu državu i ekonomiju.

Ministar za ekonomski razvoj Vladimir Kavarić kazao je da Željezara nije više problem, već jedna od najvećih razvojnih šansi Crnr Gore. Kavarić je istakao da iza svih napora stoji vjera u tržišni potencijal fabrike i da su se stvorili uslovi da tržišno posluje u dugom roku.

– Željezara sada ima renomiranog vlasnika, optimalan broj zaposleni i bez dugova može da planira prioritete. Ne mislimo da je sada vrijeme za slavlje, jer tek nam predstoji posao. Obaveza države je da dokakaže ono što tvrdimo da smo povoljno biznis okruženje i poslovna destinacija. Siguran sam da će u takvom mokruženju Toščelik uraditi ono što radi u četrnaest svijh fabrika., poručio je Kavarić.

Vratićemo privatizovane pogone 

Prvo ćemo da zaposlimo postojeće radnike. Sa svim zaposlenim već mjesec razgovaramo i pokušavamo da im nađemo najadekvatnija mjesta. Ne smijemo, međutim, zaboraviti da je proizvodnja najbitnija, kazao je Fuad Tasijali. Na pitanje da li će pod okrilje Željezare vratit nekadašnje pogone Radvent, Tehnostil i Livnicu, Tasijali je kazao da im je želja da ih vrate u cjelinu i kao dio fabrike održe.

Vujanović: Oporavak i razvoj fabrike

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uvjeren je da će novi vlasnik Željezare turska kompanija Toščelik obezbijediti oporavak i razvoj nikšićke fabrike za dobro crnogorske industrije i ukupne ekonomije.

Vujanović je na sastanku sa predsjednikom Tosjali Holdinga, čiji je Toščelik dio grupe, Fuatom Tosjalijem, ocijenio da će to doprinijeti razvoju Nikšića, ali i Crne Gore.

Filip Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, iskazao zadovoljstvo uspješno završenim postupkom privatizacije nikšićke Željezare i činjenicom da je njen vlasnik postao Toščelik, kompanija koja je najveći proizvođač željeza u Turskoj sa prestižnom pozicijom u Evropi.

Ugovor o prodaji nikšićke Željezare turskoj kompaniji Toščelik za 15,1 milion eura, potpisan je prošle sedmice, čime je ta fabrika četvrti put dobila novog vlasnika.

Lukšić: Napravili dobar posao

Prodaja Željezare Toščeliku /Toscelik Profile & Sheet Industry/, najrenomiranijoj firmi u Turskoj i proizvođaču sa višedecenijskim iskustvom razlog je za zadovoljstvo i prekretnica za obnavljanje optimizma u Crnoj Gori, ocijenio je danas premijer Igor Lukšić, prenosi Mina biznis.

On je nakon svečane primopredaje Željezare Toščeliku ocijenio da se prije nekoliko mjeseci ni u kom slučaju nije moglo biti optimista da se može desiti današnji dan, imajući u vidu otvaranje stečaja i šta bi moglo da se desi po okončanju tog postupka.

„To me uvjerava da smo napravili dobar posao kada smo vjerovali da Željezaru treba sačuvati. Današnji dan je razlog za zadovoljstvo, jer je izvjesna realizacija investicionog plana, koji za tri godine treba da dovede proizvodnju specijalnih čelika iznad najvećeg nivoa Željezare u njenoj istoriji – 1987. godine”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da bude prepoznata i po industrijskoj proizvodnji, bez obzira što mnoge asocira na razvoj turizma i energetike.

„Naša namjera je ne samo da vratimo Željezaru kakva je bila, već je ovo projekat koji simbolizuje i saradnju vlada Turske i Crne Gore”, rekao je Lukšić.

On je kazao da je obaveza da se na svim nivoima odlučivanja obezbijedi snažnu podršku kako bi se efektuirao rast zaposlenosti u Željezari, što znači i u Nikšiću i Crnoj Gori, rast investicija, proizvodnje, izvoza, odnosno ekonomski rast koji se može očekivati u narednom periodu po ovom osnovu.

„Bez obzira na to što Crna Gora stoji bolje od zemalja u regionu i šire kada su u pitanju pokazatelji ekonomskog rasta, javnih finansija i sprovedenih reformi mislim da nam generalno kao društvu nedostaje optimizma i pozitivne energije, što i ovaj događaj treba polako da počne obnavljati”, ocijenio je Lukšić. “Samo tako možemo usmjeriti energiju na dobre stvari, a ne samo isticati loše primjere i gubiti energiju, jer to djeluje rasipajuće”.

Ugovor o prodaji nikšićke Željezare turskoj kompaniji Toščelik za 15,1 milion eura, potpisan je prošle sedmice, čime je ta fabrika četvrti put dobila novog vlasnika.

Comments

  1. Samo što nije slet napravljen u čast preuzimanja željezare od strane Turaka, a:
    “…broj zaposlenih sa 308 u kratkom roku povećaćati na 550…”(čak) – Kakav uspjeh.
    Hvala vladi Crne Gore.
    Željezara je nekad imala oko 7000 uposlenih!

  2. Neeee.Zar ponovo! Najeb…smo od privatizacija.Sta sa dugovima ,a da zaboravih drzava ce preuzeti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: