BITKA ZA P.O.S.M.A.T.R.A.Č.A.

Organizacija Protesta je JOS UVIJEK prilicno haoticna i nedefinisana ZA POSMATRACA, oko koga se bitka vodi u svakom socijalnom Protestu. Znaci, sto ste jednostavniji u organizaciji, jasniji u porukama i slozniji u djelovanju, to je bitka uspjesnija tj. posmatrac ce brze da ucestvuje u Protestu. Sto je organizacija i djelovanje Protesta komplikovanije, to je posmatrac i dalje na periferiji i premislja se da li da pridje ili da ostane po strani.

Ovo potvrdjuje danasnja Teorija socijalnih pokreta: BITKA SE SVUDA I UVIJEK VODI ZA P.O.S.M.A.T.R.A.C.A!

Moje zamjerke organizatorima su sledece:

1) Zasto nema jasnih zahtjeva organizatora, koji ce svima jasno objasniti, sta Rezim radi svakom gradjaninu?

NPR: Umjesto sto je zahtjev bio “ukidanje ugradnje” i pad vlade, treba pod hitno preformulisati isti u zahtjev Vladi CG da EPCG i njen bord direktora – koji su do sada izgubili 40% narodnog novca, kupovanjem akcija Prve banke (40% x 20 miliona = 8 miliona evra), da isti ODMAH nadoknade gubitak gradjanima, koji ce vremmenom neminovno samo RASTI – ako prihvatimo za cinjenicu da se drzava obavezala da ove godine izvuce ‘svoj novac’ iz Prve banke; samim tim ce gubitak na kupljenim akcijama od strane EPCG biti jos veci. Zatim usloviti da ovih 8-10 miliona evra (mark-to-market) izgubljenih na akcijama Prve budu direktno nadoknadjeni od akcionara Prve i broda direktora, a takav novac onda usmjeriti u fond koji ce da se koristi za placanje uvecanih racuna za struju najugrozenijima, odnosno, vlada bi mogla da uskine dodatno povecanje na ime potraznje novca od akcionara Prve banke.

Na ovaj nacin se narod informise o nepravdi koja se cini, a premijer i vlada se stavljaju u nezavidnu poziciju da brane sopstvenu kradju ili da se direktno konfrotiraju sa gospodarom i njegovim tajkunima. Ovakav jedan zahtjev ce mnogo vise gradjana da podrzi, jer je kradja tako jasna i slikovita, da ce gnijev biti jos veci ako se vlada suprostavi ovom zahtjevu.

2) Zasto organizatori ne pokrenu pricu o ugrozenosti depozita gradjana i penzionog fonda od strane bankarskog sektora (narocito Prve banke), ako se zna da je rocnost depozita i izdatih kredita u rascijepu od 4-5 godina, samim tim garantovani depoziti nijesu garantovani, nego strane banke daju garancije drzavi (znaci nema kesha) da bi drzava mogla na papiru da tvrdi da ce svima isplatiti depozite po rocnosti?

3) Zasto ne postoji vebsajt Vrijeme je! koji bi okupio sve one koji ne mogu da budu prisutni na demonstracijama? Treba da postoji i Vrijeme je 2.0!

4) Zasto ne postoji radio stanica oko koje bi se okupili ogorceni intelektualci i ucesnici demonstracija?

5) Zasto nema intervjua intelektulaca na Youtube-u i facebook-u, onih koji podrzavaju pokret Vrijeme je! i njihove demonstracije?

6) Zasto se demonstracije i demostranti ne ukljucuju u izvodjenje zivih perfomani? Recimo, npr: napravi se pozorisna improvizacija gradnje nelegalnog objekta (postave se shatori) ispred vlade i ponudi se rezimu da se objekti legalizuju uplatom demonstranata odredjene sume nekom obdanistu ili bolnici, poput Keljemendija. Sve to se snimi i postavi na radio, tv, internet, da narod vidi tu sprdnju i satiru, koja umanjuje strah i navodi posmatraca da pozeli da bude dio te grupe i pokreta?

7) Zasto jedan od zahtjeva organizatora nije da Vlada pozajmi organizatorima €40 miliona kao Prvoj banci, jer su i demonstranti rizik za sistem, kao sto je Prva banka? ;o))

8) Zasto se ne pomene da je covjek koji je izgubio 60 miliona evra narodnog novca, ponovo izabran za direktora EPCG (Srdjan Kovacevic), te Rezim upita koliko treba jos da izgubi, da bi isti izgubio svoj posao?

9) Zasto ne organizovati sjedenje ispred vlade ili parlamenta na par dana?

10) Zasto ne organizovati sit-in pored ili u tunelu Sozina, jer je tunel sagradjen nepropisno i prolaz kroz njega je nesiguran – navesti i pravni i bezbjednosni razlog: da ga niko nece da osigura? Upozoravati pucanstvo i turisti da rizikuju svoje zivote, jer tunel nije osiguran i da sami snose odgovornost prolaskom kroz njega!

11) Zasto ne organizovati demonstracije na Primorju – neka turisti cuju za nepravdu koja se cini njihovim domacinima?

12) Zasto ne prosetiti plazama, koje su nezakonito otudjene od gr(a)djana CG, iako zakon jasno kaze da jedan dio mora biti dostupan pucanstvu?

13) Zasto ne organizovati Pastrovice i napisati tuzbu EBRD-u koji su izdali kredit “investitorima”, koji grade na divlje EBRD novcem – nelegalne objekte na Svetom Stefanu? Nijedan ugovor nije vazeci, ako navodi ili dozvoljava i podstice nelegalnu gradnju, pa je samim tim drzava duzna da objekte oduzme i vrati u drzavno vlasnistvo.

14) Zasto MANS ne bi uputilo javno pismo D.O.J. (USA) da se od oduzetog novca Magyar Telekom-u jedan dio oduzetog novca usmjeri kao donacija MANSU za otkrivanje korupcije u CG? Nesto slicno je vec ponudjeno ostecenim drzavama/stranama, preko Kleptocracy Asset Recovery Initiative. To bi naravno u normalnim drzavama trebala drzava da potrazuje, ali posto oni pisu zamolnicu za informacije nekoliko mjeseci (sto treba navesti u MANSOVOM zahtjevu) to je suludo ocekivati da ce se to ikada desiti. U takvom jednom zahtjevu bi se jasno navelo da bi se sredstva iskljucivo koristila za ono sto drzava ne zeli da finansira: anti-korupciju!

15) Zasto MANS pod hitno ne uputi javni zahtjev Vladi CG da se od oduzete imovine Sarica i Kalica 50% nekretnina odmah stavi na aukciju i novac usmjeri u fond za borbu protiv korupcije (1/2) i pomoc najugrozenijeg dijela populacije (1/2), na koje se sada pokusava da utjera dodatni proreski namet? Kao razlog da navesti da su namjenska sredstva iz Budzeta CG za antikorupcijske djelatnosti isti vec dugi niz godina, iako su ta sredstva nedovoljna za sprovodjenje samo jedne vece istrage – kao sto je afera Telekom?

16) Zasto MANS ne ponudi Vladi CG i stranim donatorima Antikorup-AKCIJU: da se od njihovih donacija formira jedan Wistheblower nagradni fond, koji bi se koristio iskljucivo za nagradjivanje zvizdaca (whstleblower-a) iz redova DPSDP-a, koji bi informacijama o korupciji doprinijeli sprecavanju i kaznjavanju korupcije u drustvu i vlasti?

17) Zasto MANS ne uputi javni zahtjev Vladi CG da se pod hitno potpisu memorandumi o saradnji (MOI) sa USA, Madjarskom i Nemackom, da bi se ubrzala procedura razmjene podataka izmedju nasih i njihovih drzavnih ustanova i antikorupcijskih tijela? Ovakav jedanm javni zahtjev vlast ne bi smjela da odbije! :o))

18) Ukoliko VRIJEME JE! pretenduje da bude sveopsti Pokret protiv rezima, niposto ne smije da se uplice u stranacku politiku i da promovise ijednu od njih, ukoliko misli da Pokret bude i ostane narodni, samim tim podrska bilo kojoj stranci bi bila pogubna i neminovno bi izazvala podjele u drustvu i pokretu! Podrska partija je dobrodosla, ali podrska pokreta pojedinacnim partijama nije!

19) Povezivanja sa medjunarodnim pokretima slicnih profila je vise nego pozeljno i produktivno – iz takvih veza bi se crpila njihova iskustva u borbi protiv diktatorskih rezima i korupcije.

20) Pokret mora JASNO i NEDVOSMISLENO U SVOM PROGRAMU I STRATEGIJI DA ISTAKNE I POTVRDI DA JE PROTIV SVAKE NASILNE PORUKE I DJELOVANJA, jer bi to bio kraj i pokretu i rusenju vlasti! Pametni ce shvatiti sta ovo znaci.

I tako dalje i tako blize!

Energija protesta se ne moze izgubiti, kako se to ovdje propovijeda, jer ce stanje u privredi biti sve teze i teze, pa ce se nezadovoljstvo i broj gladnih u narednom periodu neminovno uvecavati. Zato je bitno da se ne obraca paznja na brojcanost, koja oscilira, nego da se posveti paznja na uigravanju i izostravanju zahtjeva i parola, te nacina opstrukcije rezima i sl.

VRIJEME JE!=STE! Samo je pitanje da li smo mi dorasli vremenu!?

ps. Interesantno da se samo par osoba javilo na ovoj temi, da je bila na demonstracijama!?

A vama na Javnomservis.me predlazem da se na neki nacin direktno ukljucite, bilo u izgradnji i odrzavanju vebsajta i marketinga, ili nekom drugom obliku saradnje!

Crna Gora je isuvise mala da bi se ovako rasipale snage koje skoro isto misle i zele!

Komentar Stanovnik – Gr(a)djanin

Comments

 1. Odličan 5.

 2. ovo samo govori o tome da revolucija bez oruzja nidje ne moze da uspije, pogotovo ne protivu mafije kakva je ovdje
  sve dok neko kamenom ili tvrdim predmetom ne gadje vladu, dok se ne pomlati policija koja brani sistem , dok neko naoruzan ne krene … sve je ovo uzalud ljudi

  • U potpunosti saglasan. Milo i Lukšo se neće postiđet od “lopove, pacove” to je sigurno.
   A, danas Pajović izjavljuje da neće u koaliciju ni sa opozicijom. A, kako on misli da će doć na vlast? Misli li on stvarno da će uzet glasove i DPS i SDP i SNP i NOVE i PZP. hahahahahaaaaaaa sprdnja, časti mi. Bojim se da nam se namješta još 20 godina Milovog jahanja.

  • dobro je moj Rambo IV

   • samo da pojasnim… oruzije o kome ti pricas nalazi se u rukama mafije, to smo jednom gledali… tako ako oces sa puskom znas dje moras da ides po nju… ali taj se dug onda vraca pa vidi… a i koga da ubijem, brata od strica sto radi u mupu za 300 eura?

    istina da politicari ovi cine direktan zlocin nad narodom, siromasenjem javljaju se bolesti razne, skracuje se zivotni vijek i tako dalje… sta je to nego ubistvo, sumisljajem..

    ali to pod oruzjem i slicno nikome dobro nije donjelo.. jer tada isplivaju olosi razne kao sto su vec jednom isplivale..

   • pa evo i mi imamo neku istoriju demonstracija i diktatorskog rezima i ako je ostao jos ko da vjeruje u mirne demonstracije i mirnu smjenu vlasti neka i dalje vjeruje… eto posjetio je i kilibarda na mitinge od 30000 ljudi u jednom gradu narodne sloge koji kao sto je poznato nisu doveli do smjene vlasti, i pazite te veceri je izjavio da se sadasnja vlast nema od cega bojati pred ovaj zadnji protest u organizaciji mansa
    … dakle svakome iole, ko ima jos nesto preostalo u glavi je jasno .. zasto se na primer nezadovoljni narod ne uputi u skupstinu i spali je kao u beogradu, sta ima u toj skupstini vrijedno a da nisu poslanici na jaslama i koritima …zasto se konstantno ne gadje vlada kamenicama paradajzom i jajima, sto se neko ne pobuka onim specijalcima ispred vlade , sve dok ih uvazavas ti ih se samo bojis i to je to .

   • pominjes brata od strica iz mupa koji prima 300 eura, ali ti ne primas ni euro , primas 0 eur, zasto ga ne izbiiti i uzmeti makar pola 150 eur
    treba izigravati budalu da bi tamo se tamo neko supkao u dps za platu?
    ovo je samo milu u korist izigrava se demokratija sa protestima

 3. Darko Bulatovic says:

  Da su ljudi nezadovoljni toliko koliko pricaju nebi oni cekali nikog na organizovanje i gledali im dlake po jaja.

  Josh sledeci put ce trazit stolice da im donesu da ne stoje, noge da ih ne bole.

 4. Darko Bulatovic says:

  Ja bi im preporucio da se manu bacanja para i igranja “udarnickih brigada” sa lijenstinom.

  Jedini nacin da popale narod da se vise ukljuci je da urade kampanju i to ne protiv vlade no podrsku vladi.

  neka naprave povezane kampanje smisljene a ne nepovezane. CTA tipa: “Imaju Pravo!”, “Stize zima, kupujte lopate.”, “I neka Vas deru kad ste ovce”… “20% jeftinije sterike za ovu zimu.”

  Jer dok oni ne uoce kako se ovi sprdaju sa njima, nema tu ljeba.

  17 godina profesionalnog iskustva imam u advertajzingu.

 5. Saglasan sa većinom napisanog, ali ne npr. sa:
  11) Zasto ne organizovati demonstracije na Primorju – neka turisti cuju za nepravdu koja se cini njihovim domacinima?
  Zato što bi bila takva medijska hajka od strane državnih i paradžavnih medija da: protestanti žele da unište turističku sezonu, rastjerali su investitore a sad hoće da…, a to sve će proizvesti pad standarda, ugroziti turističku privredu, ekonomiju…
  Ali zato prošetati plažama koje su javno dobro a zabranjene su za građane i turiste, razvaliti ograde na njima i slično, to bi bla prava akcija. Podržali bi je-ili bi bar trebali, kako stanovnici tih mjesta tako ostali građani.
  Ideja za radio-stanicu, makar internet radio-stanicu je odlična.

  • +1 Like. Ovo je dobra formula jer u svim drugim varijantama, vlast moze da profitira.

  • Stanovnik - Gr(a)djanin says:

   Zipp, ne shvatam sta hoces da kazes?

   Vlast ce svakako da kaze, sta god demonstanti uradili i bilo gdje oni bili, da demostranti tjeraju investitore i turiste. Uostalom da li po tebi pravo na udruzivanje, pravo demonstracija i pravo glasa vazi samo za oblasti koje vlast odredi za odgvarajucim?

   Protest mora da vodi svoju sahovsku igru i sprovodi svoju unaprijed zagovorenu i dogovorenu strategiju, a ne da ceka sta ce reci neki DP$-degenerik, koji je kriv za sve ovo protiv cega se vodi Protest.
   Svako ima pravo da demonstrira, posebno ako je ta demonstracija nenasilna i ukazuje na korupciju, diskriminaciju i ugorzavanje ljudskih prava!
   Sve dok je to jasno organizatorima i ucesnicima pokreta i demonstracija, vlast nece smjeti da fizicki nasrce – posebno u urbanim sredinama gdje su strani turisti.

 6. Slažem se sa većinom napisanog ali i sa Zipp-om…

  Poštovani … pogledajmo ko je organizacioni odbor protesta ?
  Ista fora kao nekada .
  Ko je bježao od Sloba – Milo ga je uzimao u svoje redove ..
  Tako i danas …
  Rezultat :
  Kao i juče :
  Prvo zastoj u protestima zbog ljeta – pa onda umjesto beogradskog – podgorički sporazum…
  Sve se “završava” na izborima …
  Energija protesta se preliva (proliva) – pozitivnoj crnoj gori ( sve malim slovima)…
  Vlada “pada” za 3 godine …
  U prevodu – sistem sebe podmladjuje našom krvlju ( kao Berluskoni na transfuziji )…
  Moderni vampirizam …
  Dužan kao Grčka …
  Znate onu foru : moramo ih MAĆ …
  To se prosipa studentima …
  Pogledajmo njihove zahtjeve ( studenske ) …
  Koji sponzor Mans-a prihvata ijedan studenski zahtjev ?
  Možda Soroš – ili braća Rokfeler – ili Američka ambasada – ili UN …?
  Ovo nije liga naroda – to valjda zna UN …
  Stvorili su , prvom i drugom familijom ljigu od naroda a planetarno je ista priča sa drugim predznakom !
  Samo hvali Broz da formira nesvrstane …
  Ali ,mislim , da je veliko pojačanje organizacionom odboru – Marko Novaković…
  On treba da preuzme marketing – kao što je imao svoj marketing na Monteni..
  I tako će , vrlo brzo , grupa za promjene , postati – promjena za grupu …
  Ali – moramo ih MAĆ …

  • Darko Bulatovic says:

   E nije planterno to ti mogu dokazat. To su price pricine da bi vam toboz blilo lakse. Jer je tamo narodu lakse kad znaju da je nedje gore.
   A vole “Srbi” kad komsijama crkne krava ih josh kad ih Bee92 obraduje da je to PLANETOM idu da se opjane od SRECE.
   Oni se vrnu pjani kod one mrshavice njihove i krshima je gadju kad im podbaci litrazu.

   I onda pocnu da pricaju o globalnoj politici, o sajkoziju o grcima o francuzima jer su svestrani ljudi.

   Koliko je ovome narodu ljudi dolazilo u zadnih 20 godina? Koliko ih je govorilo sta ce im se desiti?

   I kako im je narod odgovorio? Rekao im je “MRSH TAMO BUDALE JEDNE”.
   Na izbore 90 i neke sjecam se ko da je juce bilo: U kolasinu na zeljeznicku stanicu stoji plakat Slavka Perovica “Nego Sto!”
   6.3%
   To je najbolje sto je ikad u CG ucinjeno u zadnjih 20 godina!

   Dodje Dragan Hajdukovic izmedju dva ovna Mila i Momira. 0.5%!

   Doktor Atomskih nauka izmedju dva dzemperasha je pokupio 0.5%!

   NAROD: Idemo mi za onima koji znaju kako i sto nama treba.

   A predsjednik vlade i pajtashi mu se bave “psiholoskim analizama naroda” i u novine se sprdaju sa narodom. A narod slusha i ne reaguje.

   Ne reaguje narod jer su tvrdih vratova i srca su im se stvrdnula. Mlati ih ne mlati nema tu vishe razlike.

   Ofrknuli su oni vishe, batine ne pomazu.

   • Darko Bulatovic says:

    Pokupio je ovaj doktor pored 0.5% i 10.000 cuo sam i 300 eura u crmnicu prica “narod” nikad ih vratio nije.

   • Darko Bulatovic says:

    Prevarant je znaju ga u crmnicu. CUli su oni za njega i ako ga vidite dje da ide po crnoj gori da vi trazi par stotina eura izmrshikajte ga.

   • Darko Bulatovic says:

    Xenon je u pravu, ja generalizujem NAROD.
    ALi Xenone, ja mislim da ovi sto su se opirali ludilu od pocetka nisu NAROD. Jer NAROD nije bilo (i nije ni sad) briga za te pojedince rastrkane medju njima.

    I kako koji slab pane oko njih, NAROD ga je stio pregazit.

    No Bog se smiluje tima, pa su zivi. A vidjecemo oce li se smilovat NARODU.

    Jer je rekao:
    “Bjeste od mene! Jer bejah go ne odjenuste me, bijah gladan ne nahraniste me, bijah zedan ne napojiste me.”

   • Darko Bulatovic says:

    Postovana Redakcijo ovog slobodnog “free-style” programa,

    Ja sam spomenuo ljude odje ne da bih ih opanjkavao vec da pokazem kako se ljudi opanjkavaju u Crnu Goru.

    A kad ih pitate jesu to vidjeli, oni kazu reka im je neko, kome strasno vjeruju.

    Ako to ne pokazuje karakter onda nista ne pokazuje karakter.

    Izvinjavam se ako sam ostavio prostora nekome za pogresnu interpretaciju.

    srdacan prozdrav,
    Freestyler

   • Darko, ne znam ovo za stotine iliti hiljade eura, ali Hajdukovic je na kraju postao savjetnik Filipa Vujanovica. Nakon toga se izgubio, i ne znam sta se desilo sa cijelom njegovom “bitkom” za ekolosku Crnu Goru?! Prelazak pod skute vlasti (protiv kojih se kandidovao svojevremeno) razocarao je mnoge ljude.

   • Darko Bulatovic says:

    To je bilo poslije.

    Covjek je gospodine Fizicar i vidi brojke. Htio je da da svoje znanje i renome koji ima u svijetu kao savjetnik predsjednika Crne Gore a ne Filipa koji ni ne slusha po himne koliko vas postuje.

    To je ono sto mi je on rekao a i rekao je vama no vi niste culi ili necete da cujete.

   • Darko Bulatovic says:

    A zar niste primjetili da ste od sveg sto sam napisao spomenuli hiljade i stotine?

    Zar vam to nije intrigantno? Zbog cega?

    Jel to ultimativni motiv koji vam se prestavlja kao motiv i cilj covjeka?

   • Darko Bulatovic says:

    Nemoze MonteneGreens

    da ovi pozitivni dozvoljavaju da vice narod “Milo Lopove” kad nemaju dokaze?

    Dje su im dokazi? Sto ih ne objave u novinama i na TV?

    Jedan po jedan, jer vele da ih imaju dosta.

    Neka naprave Show na TV o tome kad ih imaju toliko.

    Evo Misko djukic ima jedan na CD! O ljudi coravi!

   • Nijesam se ja uhvatio za stotine i hiljade od Hajdukovica. Zasto ste tako negativni u svom pristupu temi (i prema mnogim sagovornicima odje). Predlazem malo pozitivniji stav (daleko od pozitivne CG) iako shvatam da ste rezignirani sa stanje u CG. Svi smo razocarani, ali vecina ljudi na ovom portalu su na slicnim frekvencijama i dijele progresivne i anti-rezimske sentimente, pa s toga nije u redu da svim komentatorima ovdje pristupate nekako arogantno i napadate i trazite mane. Ja sam lijepo rekao “NE ZNAM za te stotine i hiljade” i zatim nastavio da pisem o onome sto znam (a to je ovo da je bio savjetnik Vujanovica). Isto tako, nisam napisao nista ruzno za njega (bas zato jer ne prihvatam etiketiranja koja narod po CG odmah usvaja bez dubljih analiza) ali mi je ostalo neobjašnjivo da je Hajdukovic mislio da nesto moze promijeniti time sto je postao savjetnik UNISTITELJA CRNE GORE. Sve ostalo – svu njegovu borbu za ekolosku Crnu Goru (a znam je dobro) itekako postujem i cijenim! Nejasno je i zasto se povukao sa politicke scene ali to je njegovo pravo.

 7. Uzgred …

  Veliki >Veso Vukotić u kolumni druge familije – spominje Hajzenberga !
  Zaboravimo Vesa …
  Hajzeberg je rekao ( valjda ) : Nema posmatrača – postoji samo aktivan sudionik !

 8. Zato : Ajmo svi za pozitivnu Crnu Goru !
  Možemo i za pravednu …
  Ali u svakom slučaju : Naprednu !
  Kao mu Srbiji …

 9. “Treba se pridružiti ljudima koji brane neko pravo, neki viši vid ljudske egzistencije, čak i ako se čovek sa njima u potpunosti ne slaže. To sa politikom nikakve veze nema. To je čisto moralno pitanje.” Ovo je rekao Pekić i ja se slažem.
  Organizatori protesta mi ne djeluju kao neka čaura do koje je teško doprijeti, a i CG je dovoljno mala da se svačiji glas može čuti. Mnogo se “mudrosti” rasipa na sve strane od kad su krenuli protesti, iako do tada niko nije imao te iste “mudrosti” da proteste započne.
  Ovaj tekst je rijedak primjer kako se ne palamudi, vec se daju konkretni prijedlozi. Kad bi bilo vise ovakvih, “energija” se ne bi rasipala.

 10. Sve je ovo super napisano. Zasto se ne obratis organizatorima direktno? Zasto vecina kriticara samo kritikuje preko portala i fb grupa a niko nece da se prikljuci organizcaiji i direktno da neki konkretan predlog? Znas dje se nalazi mans, tamo su svi normalni-niko te nece izujedat-podjite i popricajte,masu je bolje tako.

  • “Treba se pridružiti ljudima koji brane neko pravo, neki viši vid ljudske egzistencije, čak i ako se čovek sa njima u potpunosti ne slaže. To sa politikom nikakve veze nema. To je čisto moralno pitanje.” Pekić.

   Kad su o ovoj Pekićevoj misli trebalo da razmišljaju Keković i njegovi “sindikalci”, kao i prevaranti udruženja “Sekunda & klub pozitivnih šovinista”, oni su se odali hedoniji i supozitorijumskom djelovanju na centar Đukanovićeve sjedalne oblasti . Šta da se radi… Sad im, kao u onom vicu, slijedi džidži-budži (homo-silovanje) do smrti. Za Poglavicu nek ne beru brigu. Njega će već neko drugi da detronizuje i to čim završi još jedan ciklus silovanja, ovog puta novih žrtava i to odabranih iz svog plemena.

   Eto kakve se stvari dešavaju kad mučitelj žrtvi postane ljubavnik. Tzv. “Štokholmski sindrom” (“Il portiere di notte” u režiji Druge vamilije:)

  • masu ili mansu je bolje tako?

 11. Lado Tajović says:

  PARA – NOJA ili PARA JARCA neka para za magarca. Svuda dara paru stvara. Lisica pjeva, svuda magla a sa brda vuk odgovara. Vuče, vuče zašto su ti tolika usta? Da se bolje čujem kad mjesec izađe! auauuuauuauau…

  Kada žurka počne eto ti ‘opozicionara’ u ulozi SMOKE MACHINE. Samo da se dimi dok ne izdimi. PRIGRLIMO LUDILO! ‘Opozicionari’ patentirali MOZGODISK, zaštitili ga na sve bitne adrese. JA LUDILO PRIGRLIM, LUDILO MENE PRIGRLI, BLAGO MENE SA MOZGODISKOM!

  Nekad sam se pitao jel’ ljuti ‘opozicionari’ pričaju i sa kim u familiji, jer ljutina i njihova ‘dosljednost’ to ne dozvoljava. Sad vidim da oni ni sami sa sobom ni su u dobrim odnosima.

  Pa – pA, pA – Pa…, ludilo burazeru, ludilo. Uh, što me nađe crnog kukavca…

  (Eks)tremi su najjače oružje svakoga režima!

 12. Cijaš naš pametni, što bismo bez njega i tatine radne biografije…

 13. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  IV građanski protest – najava

  • Darko Bulatovic says:

   Sto ovu Vanju vazda snimate iz gornjeg rakursa?

   tesko mi je da priznam ali to ima veliki uticaj na ljude. Posaljite kamermana koji je u nivo i ljude oko nje da se vide glave a ne ona sama a ovima svima glava izvan kadra.

 14. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  IV PROTEST 15 maj

 15. Darko Bulatovic says:

  Aj da vidimo jesmo JA i Vlada u pravu ili Vi!

  Ako ste puls ko sto pricate exponencije su nase mjere u talasima.

  Brojacemo Vas i sledeci put.

 16. Darko Bulatovic says:

  A gledajte na kakve drzave treba da se ugledate vi pozitivni, dje su moguce i deshavaju se ovakve stvari:
  Rare are those in Montenegro who have not read media reports on the life story of Gac Filipaj, born in Ulcinj, who has recently made his American dream come true. After 12 years of studying and at the same time working as a janitor at Columbia University in New York, this fifty-two year old man has recently graduated with flying colors from this famous University. Do you have your own American dream?

  Rare indeed.

  Rare in deed.

  Jezik je svakog naroda cudo sto krije mnoge odogovore zasto je sto.

 17. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Postovano Urednistvo,

  posto ste objavili moj komentar kao posebnu temu, da vas zamolim da dodate jos par predloga, jer ne volim da ostane na broju 13.:

  14) Zasto MANS ne bi uputilo javno pismo D.O.J. (USA) da se od oduzetog novca Magyar Telekom-u jedan dio oduzetog novca usmjeri kao donacija MANSU za otkrivanje korupcije u CG? Nesto slicno je vec ponudjeno ostecenim drzavama/stranama, preko Kleptocracy Asset Recovery Initiative. To bi naravno u normalnim drzavama trebala drzava da potrazuje, ali posto oni pisu zamolnicu za informacije nekoliko mjeseci (sto treba navesti u MANSOVOM zahtjevu) to je suludo ocekivati da ce se to ikada desiti. U takvom jednom zahtjevu bi se jasno navelo da bi se sredstva iskljucivo koristila za ono sto drzava ne zeli da finansira: anti-korupciju!

  15) Zasto MANS pod hitno ne uputi javni zahtjev Vladi CG da se od oduzete imovine Sarica i Kalica 50% nekretnina odmah stavi na aukciju i novac usmjeri u fond za borbu protiv korupcije (1/2) i pomoc najugrozenijeg dijela populacije (1/2), na koje se sada pokusava da utjera dodatni proreski namet? Kao razlog da navesti da su namjenska sredstva iz Budzeta CG za antikorupcijske djelatnosti isti vec dugi niz godina, iako su ta sredstva nedovoljna za sprovodjenje samo jedne vece istrage – kao sto je afera Telekom?

  16) Zasto MANS ne ponudi Vladi CG i stranim donatorima Antikorup-AKCIJU: da se od njihovih donacija formira jedan Wistheblower nagradni fond, koji bi se koristio iskljucivo za nagradjivanje zvizdaca (whstleblower-a) iz redova DPSDP-a, koji bi informacijama o korupciji doprinijeli sprecavanju i kaznjavanju korupcije u drustvu i vlasti?

  17) Zasto MANS ne uputi javni zahtjev Vladi CG da se pod hitno potpisu memorandumi o saradnji (MOI) sa USA, Madjarskom i Nemackom, da bi se ubrzala procedura razmjene podataka izmedju nasih i njihovih drzavnih ustanova i antikorupcijskih tijela? Ovakav jedanm javni zahtjev vlast ne bi smjela da odbije! :o))

  18) Ukoliko VRIJEME JE! pretenduje da bude sveopsti Pokret protiv rezima, niposto ne smije da se uplice u stranacku politiku i da promovise ijednu od njih, ukoliko misli da Pokret bude i ostane narodni, samim tim podrska bilo kojoj stranci bi bila pogubna i neminovno bi izazvala podjele u drustvu i pokretu! Podrska partija je dobrodosla, ali podrska pokreta pojedinacnim partijama nije!

  19) Povezivanja sa medjunarodnim pokretima slicnih profila je vise nego pozeljno i produktivno – iz takvih veza bi se crpila njihova iskustva u borbi protiv diktatorskih rezima i korupcije.

  20) Pokret mora JASNO i NEDVOSMISLENO U SVOM PROGRAMU I STRATEGIJI DA ISTAKNE I POTVRDI DA JE PROTIV SVAKE NASILNE PORUKE I DJELOVANJA, jer bi to bio kraj i pokretu i rusenju vlasti! Pametni ce shvatiti sta ovo znaci.

  A vama na Javnomservis.me predlazem da se na neki nacin direktno ukljucite, bilo u izgradnji i odrzavanju vebsajta i marketinga, ili nekom drugom obliku saradnje!
  Crna Gora je isuvise mala da bi se ovako rasipale snage koje skoro isto misle i zele!

  • Darko Bulatovic says:

   Dali ste me procitali vi gospodine da MANS nije stio da pomogne meni oko Telekoma?

   Imali smo sve dokaze, i izjavu njihovog PR-a koji je sve otkrio. TV In povukla PLUG, Vijesti o tome nisu tragale isto.

   A sve CRNO NA BIJELO i BIJELO na CRNO.

   A MANS dje je bio?

   Vanja se probudi ujutro i dopisuje se sa Vladom. I tako najde Vladi ponesto i tuze ih to nista se ne deshava evo godinama da sam ja cuo. Koje su slucajeve dobili? Ja nisam cuo nista! Svi u Vladi zdravi i buckasti.

   Citam novine onda kad im je DOJ objavio JAVNO na njihovom sajtu da su UMIJESANI U KRIVICNO DJELO familija visokih crnogorskih zvanicnika pored ostalih. Vanja prica svoj san sto je snila u novine. Da joj druga drzava hapsi njene predstavnike. I tako to bi u decembru.

   A NIKO NISTA EVO MJESECIMA O TOME!

   Koga Vi zezate ?

   Balsha Brkovic nemuje oguglat na Internet pa da se ne gadje sa ciframa i pola mu urednistva i novinari.

   2 miliuna, 4 miluna, 8 miluna 12 miluna.

   A ko vi garantuje da nije sve ostalo sto pishu isto tako?

   Ti velish pored mnogo cega:
   Zasto MANS pod hitno ne uputi javni zahtjev Vladi CG da se od oduzete imovine Sarica i Kalica 50% nekretnina odmah stavi na aukciju

   Alo covjece? Bez suda? Covjek uteka, niko ne odgovara zbog toga sto im je uteka. A mozda im on nije uteka nos u ga izveli.

   Al bez Suda da vi VLADA takve odluke DONOSI… Vi niste u ovome sto pishete normalni!

   Toliko moci vi dajete tome Vladi mimo zakona i mimo pravde. A to je upravo kako ih vi vidite mocnima. A to je isto ono sto je njih gurnulo u propast.

   Pa kako gospodine Gradjaninu vi tako razmisljate? Jel vi uvidjate da vi trazite bezakonje?

   Jer meni nije jasno da covjek moze da pishe ovakve stvari i da ne uvidja sto psihe.

   • Darko Bulatovic says:

    A SEC je Americkom Narodu zaradio 100.000.000$ sto se DojecheTelekom pokusava nagodit sa njima. Na vash racun.

    A i to mora SUD SJEDINJENIH DRZAVA da odobri tu nagodbu. A i pored toga ucesnici nisu izuzeti iz krivicnih odgovornosti.

    A ovi svi stavili i brojeve telefona i imena.

    http://www.sec.gov/news/press/2011/2011-279.htm

    For more information about this enforcement action, contact:

    Kara Novaco Brockmeyer
    Chief, FCPA Unit, SEC Division of Enforcement
    202-551-4767

    Charles Cain
    Deputy Chief, FCPA Unit, SEC Division of Enforcement
    202-551-4911

   • Darko Bulatovic says:

    The SEC further alleges that in Montenegro, Magyar Telekom used intermediaries to pay bribes to government officials in return for their support of Magyar Telekom's acquisition of the state-owned telecommunications company on terms favorable to Magyar Telekom.At least two Montenegrin government officials involved in the acquisition received payments made through the bogus contracts. A family member of a top Montenegrin government official also received payments.

   • Darko Bulatovic says:

    The same executives orchestrated a second scheme in 2005 in Montenegro related to Magyar Telekom's acquisition of the state-owned telecommunications company there. Magyar Telekom paid approximately $9 million through four sham contracts to funnel money to government officials in Montenegro.

   • Stanovnik - Gr(a)djanin says:

    Bulatovicu, ovo sto ti citiras mora na sudu da se dokaze. Znaci nije dokazano jos uvijek ni pred US sudom, jos manje pred nasim ili madjarskim.

    Ako nase tuzilastvo napravi i najmanju gresku (a trudice se svesrdno, ako ova glupaca ostane da tuzi) u proceduri i sudjenju, sav proces i trud je uzaludan!

    Znaci, DUE PROCESS mora da se postuje i to podrazumijeva i americki, jer u suprotnom ne mogu da se potrazuju otudjena sredstva (unjust enrichment) od US sudova i fondova!!!

    A oni pisu zamolnicu tri puna mjeseca, koju im je americka ambasada prevela prije dva mjeseca i objasnila svu proceduru pred SEC i DOJ.

   • Darko Bulatovic says:

    Ako vam cek na 100.000.000$ nisu dokaz krivice onda ja neznam sto je vama DOKAZ?

    Jer Pravi se ne nagadje tako sto placa 100.000.000$. Na Sud Americki oni samo mogu GORE da prodju bolje ne mogu.

    Oni ovim cinom su priznali KRIVICU i pokusavaju da se nagode.

    A zamislite ljudi koliko su oni u bescijenje dobili taj Telekom kad im nije nista 100.000.000$.

    Ali neka vas deru gospodo Gradjani, kad ovako sudite!

    Bravo im ga! I trebaju tako!

    Nijedna Vlast na zemlji nije nepravedna! Svaka je po mjeri Gradjanina.

 18. Tko pise ove sterilne tekstove.. :-)?

  http://goo.gl/XG9eC

 19. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Bulatovicu,

  radi se o nagodbi da se ne prizna krivica. Zato se zove agreement.

  Ovi Madjari mogu biti procesuirani kroz US civil court – i to je to!

  Na crnogorskom sudu je da dokazu i civilnu i krivicnu!

  Ako ove fukare drze sudove, to je prica nemoguca! Zato se moraju dovesti novi tuzioci, da bi due process bio ispostovan a mogucnoost greske u postupku svela na minimum.

  • Darko Bulatovic says:

   Vi pricate bezveze stvari. Zasto izmisljate?

   Magyar Telekom agreed to settle the SEC's charges by paying more than $31.2 million in disgorgement and pre-judgment interest. Magyar Telekom also agreed to pay a $59.6 million criminal penalty as part of a deferred prosecution agreement announced today by the U.S. Department of Justice. Deutsche Telekom settled the SEC's charges, and as part of a non-prosecution agreement with the Department of Justice agreed to pay a penalty of $4.36 million.

   Zasto govorite neistine Gradjaninu?

   Zasto piste ono sto ne znate kao da znate?

   Zasto po Bogu Covjece?

   I ovako svaki se posa u Crnu Goru zavrshi.

   Pi smucite covjeku zelju da sa vama razgovara.

   • Stanovnik - Gr(a)djanin says:

    Agreement nije presuda, Bulatovicu! Nigdje pa ni u USA.

    Nemojte da glumite pravnika, ako to nijeste!

   • Darko Bulatovic says:

    Nemojte vi Engleza da glumite!

    Ako neznate da citate i sto znaci: deferred prosecution agreement

    A vi ste rekli:radi se o nagodbi da se ne prizna krivica.

    A ja jesam Pravnik al bez Bar-a. A eto i malo toga engleskog znam.

   • Darko Bulatovic says:

    5 sudskih sporova sam dobio u USA pred Sudom u DC, Virginiji i NYC-u.

    Ni jedan nisam izgubio.

    Ako me to ne cini dobrim Pravnikom, ja neznam sto cini onda.

    Diploma Pravnog Fakulteta?

   • Darko Bulatovic says:

    Trpite Gospodine Gradjanine sto ste izabrali taj Nick. Ja nisam vama lican nemojte to da mislite.

    Vi ste mi samo inspiracija u ovoj nasoj drami. Moje rijeci su upucene Gradjaninu i Stanovniku u vashem nicku.

 20. važno da se nešto dešava… ja odem na protest, izbacim negativnu energiju iz sebe, i bar znam da nikog neću ubiti jer sam non stop frustriran… i onako sam pesimista pa ako se bilo šta desi dobro i jeste

  • Stanovnik - Gr(a)djanin says:

   “Znati da si odgovoran prvi je pokazatelj buđenja političke slobode. Ta sloboda je stvarna, a ne tek zahtjev koji se spolja nameće neslobodnim ljudima, samo u onoj mjeri u kojoj ovo saznanje postoji i priznaje se. U unutrašnjoj političkoj neslobodi čovjek se pokorava, dok se s druge strane ne osjeća krivim. Znati da si odgovoran predstavlja početak unutrašnjih potresa, koji hoće da ostvare političku slobodu.”

   (Pitanje krivice – Karl Jaspers)

   Pogresno razmisljanje, mlado momche!

   Morate da se direktno ukljucite u organizaciju i sprovodjenje strategije (cim bude gotova), naravno prema svojim mogucnostima i slobodnom vremenu.
   Pokret nije samo izlazak na ulicu, nego jedno duhovno stanje, koje vas tjera da neprestano nesto nadogradjujete, da bi se doslo do rezultata: Smjene Rezima.

   Zato je neophodno da organizator pod hitno oformi stabove: organizacioni, pravni, medijski, marketinski, statisticki, riznicarski, dobrotvorni (prilozi) i slicno.

   I ono najvaznije: mora se posebna paznja posvetiti organizaciji obezbjedjenja protesta. I na svakim protestima govornici i organizatori moraju pozivati gradjane-demonstrante da odmah prijave osobe koje medju njima pozivaju na nasilje ili nose orudje i oruzje – a koje ce Rezim sigurno pokusati da infiltrira medju demostrantima.

   Ovo je cak i najbitnija tacka – koju nijesam pomenuo! Tacka 21. :o))

 21. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Darko Bulatovicu,

  moj “nadimak” na ovom bloogu je vezan za moj prvi kometar na Javnom servisu.me, na tekstu pod nazivom Stradija, a povodom jedne “izjave mjeseca” jednog uvazenog gospodina rijetkog znanja, koji dijeli ljude u CG na stanovnike i gradjane!

  Vase znanje je izgleda takodje rijetke prirode i stanja, za nekoga ko tvrdi da je pravnik, koji zivi u USA i cesto je u sudnici, jos uvijek kuburi da prevede AGREE(ment) i povezuje to sa presudom?! To sto ste dobili 5 presuda vise govori o vasem protivniku i rjetkoci njegovog znanja, nego sto govori o vama!

  Deferred Prosecution Agreement je DOGOVOR sa tuziocem (prosecutor/s), dok je sudija posrednik u dogovoru (agreement-u) izmedju DOC/SEC i optuzenog/optuzenih – a ne osudjenih, kako to vi interpretirate.U ovom slucaju, TUZBA i sudski spor se odlazu (deferred) sto znaci da tuzba moze da se obnovi, ako se dogovor odstupi od DOGOVORENOG.

  Dogovor (agree-ment) nigdje nije presuda (court's judgement!).

  Uostalom evidence (dokaz) je u vecini jurisdikcija razlicito definisan, pa je ova nasa rasprava vise nego bzvz. Vi ste je zapoceli!

  I ne trpi se neznanje, nego znanje.

  “Ignorance [like yours] is bliss!”

  ps. Ovo me podsjeti da smo se mi vec jednom raspravljali oko jedne stvari koju svi znaju, samo ne vi: Da Sokrat nikad nista nije napisao, nego njegovi sledbenici. Izgleda da vama treba neko da ga maltretirate tim svojim ‘znanjem’?

  Nadam se da vise necete!

  Time is money, Bulatovicu!

 22. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Bulatovic optuzuje: “Pa kako gospodine Gradjaninu vi tako razmisljate? Jel vi uvidjate da vi trazite bezakonje?”

  Naprotiv, Bulatovicu!

  Vec postoji presuda za oduzimanje €21 miliona Sariceve imovine (sto je malo vise od mojih predlozenih 50% ukupne imovine), a koju cete naci legalno presudom oduzetu u nedavnoj presudi protiv mladjeg Sarica. Takva imovina je dostupna drzavi i moze da se ODMAH stavi na aukciju, a od novca finansira dalja borba protiv korupcije – za koju drzava i Vlada tvrde da nemaju sredstava.

  Zamara ova nasa rasprava nioko-cega!

 23. Darko Bulatovic says:

  Ja sam vas pitao Gospodine gradjaninu kako sudite tako a nisam vas optuzio vec je sud vash koji vas tuzi. Ja sam ga samo procitao i uputio vam pitanje.

  A onda ste rekli da su platili da ih ne terete da su krivi a ja sam vam pokazao da u tekstu pishe da su onli platili kamatu i sve tuzbene iznose koje im je SEC uputio + 50 miliona za dogovor da se ODGODI gonjenje (a ne da se oslobode od krivice”.

  Od toga svega njemacki telekom je josh platio 4miliona DOJ-u da ih ne gone licno. Sto je razumljivo je je Njemacki telekom nakon toga kupio madjarski telekom i ova kazna je vjerovatno zbog toga sto su oni ZNALI ZA TO i ovi imaju dokaze.

  Magyar Telekom agreed to settle the SEC's charges by paying more than $31.2 million in disgorgement and pre-judgment interest. Magyar Telekom also agreed to pay a $59.6 million CRIMINAL penalty as part of a deferred prosecution agreement announced today by the U.S. Department of Justice. Deutsche Telekom settled the SEC's charges, and as part of a non-prosecution agreement with the Department of Justice agreed to pay a penalty of $4.36 million.

  Sud vam je slab Gradjaninu i Stanovnice.

  A to se granici sa ludilom, u koji ja necu preci:

  – Druga Drzava koja je preko sedam gora i sedam mora i sedam planina i gora na RACUN VAS gradjaninu zaradila 100.000.000$.

  I da vi ne popizdite Gradjaninu! Da popizdite na sebe prvo sto niste pizdjeli davno pa onda na vashe 500.000.000 eura i josh toliko u steti koja je nanijela Crnogorskoj Ekonomiji i Drzavi minimum.

  Ali ne vi koju pricu pricate gospodine Gradjaninu? I vi i Balsha Brkovic i Vijesti i Dan i Noc?
  “Mi nismo krivi, mi neznamo o cemu ovi pricaju!” – Intervjui se rade. I onda se cuti.

  I onda dodje Gradjanin odje koji zna sto je AGREEMENT ane ne zna sto je DEFFERED PROSECUTION i CRIMINAL PENALTY.

  Cudni ste vi Gradjaninu, jer ovo nema smisla sto vi govorite. Vi ne govorite u Interesu Gradjanina no na njegovu stetu. A tvrdite sasvim suprotno da su vam itencije.

  Ovo ponasanje izgleda haoticno, ali nije. Ono je sa namjerom. Onom sustinskom a ne onom deklarativnom kojom se oratorske sposobnosti pokazuju.

  Gradjanin kuka kako nema para i kako jedva kraj sa krajem sastavlja a ovamo nece da mrdnu kad im se ukaze na lopova. Ako nisu i oni saucesnici!

  Ja josh razmisljam o onoj tezi o Milu Djukanovicu da izadje na ulice i da vi prozbori dvije na neki transparent.

  A zar da oni CEKAJU ONE koji su preko sedam gora i sedam mora i sedam planina i gora kad IMAJU SVE PAPIRE PRED NOS I DJE SE SVE TO DESILO?!

  O Gospodine Gradjaninu, odje mirishe nesto VEOMA DOBRO.

  Zove se Flagrance of Foliration. Popularan parfem u CG kod Gradjana.

  A i jeftin je.

 24. Facebook IPO: what is the banks’ role?

  Bankers’ fees for Facebook's landmark flotation total about $100m – but what is the company getting for its money?

  So who's the sucker in Facebook's initial public offering (IPO) today? Any banker will tell you that there is a fool in every trade, which is why you must always know who the fool is, because if you don't, the fool is probably you.

  A range of candidates suggest themselves, of whom the most obvious is Facebook. Earlier this week the New York Times reported that the company is paying the bank Morgan Stanley around $35m for its work on the deal. Practically every other major global bank is in on it, too, bringing the total bankers’ fees to an estimated $100m.

  Why would Facebook pay so much? In its continuing Voices of Finance series the banking blog spoke to a former managing director at a major bank. For years he was the opposite number of those currently managing Facebook's IPO, making £1m a year. It's simple, he says. Corporations pay such huge fees because the global investment banks form “a cartel”.

  According to free market theory lucrative fees attract newcomers, which drives down prices. But the barriers to entry for new banks are huge, and CEOs at corporations would “rather pay up than go into business with somebody no one's heard of. Reputation is decisive. What's important for a CEO is getting the deal done, not keeping costs down; what's 50m between friends?”

  There's an analogy with selling your house, he says. “In the supermarket you diligently compare the price of two packets of tea, with real estate agents you suddenly put up with huge fees. You know they are all the same and do nothing special. But you just don't dare doing it without them.” He adds: “If corporations saw how easy most of our work was, they would weep.”

  But why did Facebook engage so many banks? Two reasons, says the MD, one openly talked about, one an open secret: “Banks have different client bases – relationships with particular investors. More banks means more coverage. Two: each bank has research analysts writing reports for investors recommending them to buy or sell a share. With all the top analysts from all the big banks on board, you won't get dissenting voices”.

  So is Facebook today's fool? Not so fast. Buying off dissenting voices is a necessary element in creating the impression that the IPO is unanimously popular and incredibly oversubscribed, and therefore ‘hot’. The MD: “If a share was really ‘hot’, we'd give it to big institutional players in exchange for favours. Allocating ‘hot shares’ is essentially giving someone money – you know the stock price will shoot up once trading starts.”

  The favours from big players were never explicit, he explained. Institutional investors would give his bank extra business, say, directing trades its way so the bank made commissions. Or they'd help the bank out by placing an order on another IPO that wasn't hot.

  Facebook is a classic example of a hot share, he said. “Retail (individual) investors will be clamouring for stock, but they'll be shafted in favour of the institutions. The stock will probably ‘pop’ on the first day of trading, and many of those institutions will book an instant profit by selling them into the market. Retail investors will probably be left holding the baby if and when the price tanks.”

  Which makes individual investors the true fools? Well yes, but let's not forget the biggest group. Those favours called in by the big banks from institutional investors in exchange for “hot shares” cost money. And whose money is managed by institutional investors like pension funds? Yours and mine.

  The former MD compares it to insurance fraud: “It seems victimless while in reality everyone's premium goes slightly up.” That's the system, he says: a cartel “skimming off everyone's pensions and savings”. Read the full interview here to discover how he got depressed and quit.

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog/2012/may/18/facebook-ipo-banks-role

 25. Darko Bulatovic says:

  A zar to ne vazi za citav Stock Exchange?

  Zar to nije sve kocka?

  Po cemu je Facebook drugaciji? Po tome sto oce da se ljudi kockaju sa njim nije.

  Po tome sto mozda autoru smeta njegovo pojavljivanje na vec krvolocnom marketu.

  Any banker will tell you that there is a fool in every trade, which is why you must always know who the fool is, because if you don't, the fool is probably you.

  And you are banker?

  • Darko Bulatovic says:

   Evropejski Kapitalisti socijalnog korijena uzivali su u kamatama i interesima koje su dobijali. Vikali su OH MI IMAMO I GLAVNICU!

   Imate imate….

   To jest mislite da imate….

   Ja reko ovim amerikanicma odje. Ja sam ljudi ovo sve prosha. I gore od ovoga.

   Insert iz price koju sam im ispricao:

   Svi krediti Republici Jugoslaviji i delvavaciji a pozdrav Misku Djukicu, Sejdu Alijaj i Draganu.

   Moze bit da cemo svi zajedno jednog dana zavrshit u Holivud. Ko zna!

 26. Darko Bulatovic says:

  Oprostite tek sam se bio probudio.

  O Odgovornosti sa Egom.

 27. Darko Bulatovic says:

  Ovo je u dobrom dijelu i komentar na tekst “Zona Sumraka” ali pripada serijalu odje:

  Ko god je pravio ovaj sistem u USA sto se tice ljudskih odnosa i Zakona medju njima je veliki majstor bio.

  Ali i to su ljudi pokvarili. Banke i Korporacije i neprirodni zakoni o patentima je onaj truli dio ljudske bezobzirnosti. Cijena toga se mora platiti kad tad.

  Ali SUD u USA pokazuje kakve su im Casne Sudije.

  To su ljudi koji zasluzuju veliko postovanje od mene. Jer sude pravo i ne gledaju ko je ko.

  Svaka im Cast!
  Ali oni ne moraju da uzmaju pare od optuzenoga da bi renovirali stan to vi garantujem!

  A toliko postovanja imaju u Narod da se rijetko desi da ih mijenjaju.

  Narod ih je izabrao i njihova je odgovornost pred narodom. A Ne partije.

 28. Darko Bulatovic says:

  Sa Egom O Odgovornosti iV

  “Kad mi svi vidimo koliko je narod lijen, to je mora neko da plati nekoga da to uradi.”

 29. Vlasti u kanadskoj provinciji Quebec uvele su nove izvanredne zakone kako bi stali na kraj sve većoj i sve radikalnoj pobuni studenata. Cilj novih zakona, koji uvode brojna ograničenja na pravo prosvjedovanja, je “vratiti red” na ulice gradova nakon višemjesečne pobune studenata protiv novih školarina. Studentski nemiri u Quebecu često su završavali nasilno.

  Nakon maratonske dvodnevne sjednice, vlasti u Quebecu donijele su zakon prema kojem svaka skupina od preko 10 osoba mora unaprijed obavijestiti policiju o svojem prosvjedu – moraju policiji dati informaciju, kada, gdje i koliko dugo će prosvjedovati.

  Uz isti zakon odmah je donijet i novi zakon kojim se zabranjuje nošenje bilo kakve maske ili skrivanje lica.

  Također su uvedene rigorozne novčane kazne za bilo koju osobu koja se ogriješi o dva navedena zakona – od 250 do 250,000 dolara, prenosi AFP.
  Studenti, sindikati i politička oporba žestoko su kritizirali uvođenje novih izvanrednih zakona, bivši premijer ih je nazvao “barbarskim”.

  Louis Masson, predsjednik odvjetničke udruge koja okuplja 24,000 odvjetnika, rekao je kako novi zakoni idu predaleko i ukidaju “osnovne slobodne izražavanja do te točke da se postavlja pitanje, tko bi se sada uopće usudio prosvjedovati?”
  Stanovnici Quebeca, prema najnovijim anketama, smatraju kako aktualni premijer Jean Charest nije dobro vodio krizu koja i dalje traje.

  Studentska pobuna je kulminirala ovog ponedjeljka kada je ministrica obrazovanja, Line Beauchamp, podnijela ostavku nakon što je 165,000 studenata u štrajku poručilo kako ne prihvaćaju njen novi plan da se podizanje školarina rastegne preko 7, a ne 5 godina, kako je do sada bio plan.

  Studenti su složni i spremni na borbu protiv rigoroznih novih zakona. Jedan od vođa studentske pobune, Gabriel Nadeau-Dubois, rekao je: “Kada su zakoni nepravedni, morate početi razmišljati o kršenju istih i trenutačno ozbiljno razmatramo upravo to”.

  Jedan kanadski akademik rekao je kako su novi zakoni “najveći napad na kanadsku slobodu još od vremena specijalnih ratnih zakona”, prenosi kanadski list Globe and Mail u kojem se navodi da je studentski prosvjed, koji je počeo sredinom veljače, do sada prerastao u nešto “znatno veće” – studenti ustaju protiv korupcije, mjera štednje, ekonomskog modela, politike o okolišu itd.
  U isto vrijeme sve više raste panika u redovima vlasti, jedan od ministara, Clément Gignac, rekao je da je studentska pobuna “ustanak protiv države”.

  Gradonačelnik Montreala, Gérald Tremblay, poručio je “vrijeme je da preuzmemo kontrolu nad ulicama”. Na pitanje da li se boji još većeg nasilja rekao je kako vjeruje u “kompetenciju i iskustvo policije”.
  Protiv zakona ustali su brojni akademici, komentatori s ljevice i desnice i udruge za ljudska prava. No, pošto se radi o “izvanrednim zakonima” isti vjerojatno neće doći do Vrhovnog Suda jer imaju rok trajanja – 1.7.2013.

  Fannie Lafontaine, profesor kriminalnog prava na sveučilištu Université Laval, navodi kako su točke novog zakona “preopširne” i kako su novčane kazne rigorozne.
  “U vrijeme krize vlasti samo nastoje ograničiti fundamentalne ljudske slobode, no povijest nam je pokazala da ove ekscesivne restrikcije nikada ne pomažu u očuvanju mira. Ovo je samo dolijevanje benzina na vatru.”

  Kanadski list The National Post prenosi kako nakon uvođenja ovih zakona postoji velika opasnost da studentski prosvjedi postanu još i žešći.
  Ističe se kako je kazna za sprječavanje nečijeg ulaska u zgradu fakulteta između 1,000$ i 5,000$. No, za “vođe prosvjeda” kazne se penju na 7,000$ do 35,000$, za sindikate i studentske federacije – 25,000$ do 125,000$. Prema novom zakonu, ako netko ponovi prijestup, kazna odmah postaje dvostruka.

  List prenosi izjave vođe studenata, Gabriel Nadeau-Duboisa, koji poručuje: “Vjerujem kako je moj bijes ono što sada osjećaju i drugi studenti i vjerujem kako ćemo isti pokazati na ulicama… idućih dana i tjedana. Ovo je objava rata, ne samo protiv studenata nego i protiv svih osoba koje su još uvijek vjerovale u demokraciju.”

  Kada su novi zakoni objavljeni, u četvrtak navečer, tisuće prosvjednika odmah je izašlo na ulice Montreala.
  Drugi studentski vođe također najavljuju borbu, Leo Bureau-Blouin rekao je kako je novi zakon “udarac na slobodu govora”, dok je Martine Desjardins opisala zakon kao “proglašenje rata protiv studentskog pokreta”.

  Nakon donošenja zakona premijer Jean Charest je rekao: “Vjerujemo kako se radi o izuzetno važnoj odluci – ne samo za naše mlade ljude, već za budućnost svih stanovnika Quebeca”.
  Vođa političke opozicije, Pauline Marois (stranka Parti Québécois), rekla je: “Koji kaos ! Koji strašan kaos ! Evo gdje nas premijer vodi, vođa liberalne stranke. Donose se posebni zakoni protiv naše djece, protiv naših mladih – sve zbog premijerove tvrdoglavosti. Nikada, nikada… nijednom premijer nije izdvojio jednu minutu da se sastane sa studentima i sada nas on pokušava uvjeriti kako se napravilo sve što je bilo moguće”.
  Premijer Charest je odmah uzvratio i okrivio oporbu da svojim stavovima potiču još veće studentske nerede.

  Studentski prosvjedi koji se održavaju gotovo svakog dana i u kojima sudjeluju deseci tisuća studenata i dalje su gotovo u potpunosti ignorirani od većih regionalnih i svjetskih medija, pogotovo u susjednom SAD-u.

  http://abrasmedia.info/content/quebec-uveo-izvanredne-zakone-i-rigorozna-ograni%C4%8Denja-na-prosvjede-studenti-kr%C5%A1iti-%C4%87emo

 30. Rat vodi vladajuća grupa protiv svojih sopstvenih podanika, a cilj rata nije osvajanje tuđe ili odbrana svoje teritorije, nego očuvanje strukture društva. – Džordž Orvel

  http://javniservis.me/2011/05/24/rat-je-mir/

 31. Darko Bulatovic says:

  Ja se pridruzujem Orvelu i South Parku.

  Ovako se razoblicava zlocin:

  http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s16e02-cash-for-gold

 32. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Izvinjavam se obdanistu koje je okupiralo ovu temu, sto cu pisati o stvarima koji se ticu teme! :o))

  Da bi posmatrac sto prije postao dio Pokreta, neophodno je sto prije napraviti jasan okvir programa i smjernica pokreta, koje bi na sazet i nedvosmislen nacin predocile koji su to ciljevi i namjere Pokreta u buducnosti.

  Ja bih prioritet dao sledecim ciljevima:

  1) Pokret je opstenarodnog karaktera i van—-stranacki
  2) Pokret se zalaze za svrgavanje sadasnjeg korumpiranog, kleprokratskog i nedemokratskog rezima.
  3) Pokret se zalaze za participativnu ustavotvornost svih interesnih strana u CG
  4) Pokret se zalaze da Srbi i Crnogorci imaju podjednaka kulturna i politicka prava, a manjine najsira moguca zacrtanim u medjunarodnim i Evropskim poveljama.
  5) Pokret se zalaze za vladavinu prava i ukidanje svih vrsta diskriminacija.
  6) Pokret se zalaze za sprovodjenje lustracije i preispitivanje privatizacije.
  7) Pokret se zalaze za ekolosku drzavu CG
  8) Pokret se zalaze za Novi Ugovor za gradjanima CG, kojim ce istrijebiti klijentelizam, nepotizam i podanistvo, a vrednovati pravnu drzavu zasnovanu na znanju i socijalnoj pravdi.
  9) Pokret se zalaze za socijalnu drzavu, u kojoj ce se dati prioritet porodicama u kojima niko ne radi.
  10) Pokret se zalaze za usvajanje zakona koji ukida mogucnost zastarijevanja krivicnog gonjenja za koruptivne djelatnosti.
  11) Pokret se zalaze za uvodjenje gornje granice zaduzivanja vlade od 55%, cijom povredom bi se odmah raspisivali novi izbori.
  12) Pokret se zalaze da odnos prosjecne i najvece plate koja se isplacuje iz budzeta ne prelazi odnos 5:1
  13) Pokret se zalaze da bar 30% zena bude u parlamentu da bi novi ustav bio vazeci i ustavotvoran.
  14) Pokret se zalaze za ukidanje 5-10% radnih mjesta koji se finansiraju iz budzeta, a za preostalih 35.000 radnih mjesta koje svi finansiramo ponovo raspise konkurs koji nece uvazavati kumovske, partijske i rodjacke veze vec znanje i sposobnost prijavljenog da sluzi gradjanima CG.
  15) Pokret se zalaze da pravoo na drzavljanstvo imaju svi rodjeni i ciji jedan roditelj je rodjen na teritoriji dansnje CG.
  16) Pokret se zalaze za ulazak u EU, dok ce se o clanstvu u NATO gradjani izjasniti na referendum.
  17) Pokret se zalaze da obrazovanje svih deficitarnih zanimanja bude besplatno ili bar subvencionisano odnosom 70:30 od strane drzave CG.
  18) Pokret se zalaze da 50% borda CBCG bude izabrano od strane parlamenta CG, dok guverner moze da bude nezavisno biran, da bi se ispodtovao EU princip nezavisnosti CB-a.
  19) Pokret se zalaze da lijecenje bude besplatno za sve gradjane CG.
  20) Pokret ce nastaviti sa djelovanjem i poslije smjene rezima sve dok se ne ispune svi ciljevi koje su zacrtani u proglasu/programu Pokreta, samim tim izvrsi pritisak na sve partije do ispunjavanja zahtjeva.
  21) Pokret se zalaze za vojnu neutralnost, te da nijedan vojnik CG ne bude na teritoriji van CG, osim u slucajevima kada za to postoji zahtjev UN-a i saglasnost naseg parlamenta.
  22) Pokret se zalaze za prelazak sa reprezentativne (odozgo-nadolje) na direktnu (odozdo-nagore) demokratiju, kao i uvodjenje participativnog budzeta i odlucivanja na lokalnom nivou, poput Porto Alegre-a.
  23) Pokret se zalaze za usvajanje zakona o oduzimanju sve zatecene imovine crnogorskih poreskih obveznika koja ne bude prijavljena ili neoprorezovanu imovinu, koja bude podlijegala oporezivanju u trenutku smjene vlasti. Uporedo se zalaze da se usvoji zakon/inicijativa koja bi nagradila one koji dobrovoljno prijave i vrate svoju imovinu u CG, pristankom da bude oporezovana u skladu sa trajanjem njenog boravka van CG, npr od 30-50% od ukupnog neoporezovanog kapitala.

  Ovo bi bio jedan grubi okvir programa i smjernica Pokreta koji bi trebao da ima PUNU podrsku vecine gradjana – dok one koje nije ukljucio, dao im priliku da u hodu buduceg djelovanja Pokreta predloze izmjene koje ce obuhvatiti i njih i njihove potrebe.

  Na ovaj nacin bi P.O.S.M.A.T.R.A.C.U. bilo jasno sta Pokret hoce da ostvari, a kroz propratnu Strategiju Pokreta bi znao i kako ce se do toga cilja doci.

  Na ovaj nacin bi sadasnji P.O.S.M.A.T.R.A.C. mnogo brze postao direktni U.C.E.S.N.I.K. i O.R.G.A.N.I.Z.A.T.O.R. Pokreta i svoje Svijetle Buducnosti.

  I rest my case! :o))

 33. Htjeti ili smjeti?

  Tragajući za nečim sasvim drugim, naišao sam na citat koji glasi: “Država je ustanova koja ima monopol na legitimno nasilje u određenom zemljopisnom području”. Izreka se pripisuje Maxu Weberu, odnosno malo ju je modificirao nešto mlađi Norbert Elias, prošlo je od nje već mnogo desetljeća, studenti zbog nje padaju na ispitima, ali i danas je aktualna.

  Vjerojatno je stvar debelog životnog iskustva i nebrojenih bolnih razočaranja trenutak kada prestajemo vjerovati u bajku da država postoji zato da brine o dobrobiti svojih građana. To se sve više vidi u današnje globalizacijsko vrijeme, kada države, od Grčke i Islanda pa do Argentine, a ni Hrvatska tu nije zaobiđena, sve veću odgovornost imaju prema globalnim centrima moći i kapitala nego prema svojim građanima.

  Ne znam kako je to doista pravno regulirano, ali moralno je doista upitno da država može lagodno upropastiti trenutačno živuću generaciju svojih građana za račun globalnih tajkuna i imperijalista, i kako može prioritetom svojih institucionalnih djelovanja smatrati najvećim dijelom izmišljene, proizvoljno izračunate obaveze proistekle iz ucjenama isfabriciranih dugovanja, a ne potrebe svojih sve gladnijih i siromašnijih građana.

  Takva globalna situacija naime nužno dovodi do zastarjelosti koncepta države, a time i do zastarjelosti većine koncepata koji se uz državu i državnost vežu, prije svega demokracije i suvereniteta.

  Da pojasnimo najprije to s demokracijom: posljednji su parlamentarni izbori sasvim jasno pokazali da se ne bira vlast koja će bolje voditi zemlju, već vlast koja će, po procjeni globalnih vjerovnika, biti uspješnija u vraćanju dugova. Jer, što čini nova vlast da bi, barem radi ostavljanja dojma da ispunjava predizborna obećanja, ispravila pogreške prijašnje vlasti, zbog kojih je ta prijašnja vlast i izgubila posljednje izbore, kolikogod slatkorječiva ili prijeteća bila u svojim obraćanjima pučanstvu?

  Ovo je naravno retoričko pitanje, ne mislim ja na njega odgovarati, ali na njega gotovo svakodnevno odgovaraju građani Republike Hrvatske, odgovaraju radnici i poljoprivrednici, studenti i umirovljenici, za mnoge od njih promjene u uvjetima u kojima žive i rade – nema, čak ni u nagovještajima.

  Kada se, primjerice, radi o nezadovoljstvu i bunama poljoprivrednika, nova vlast ne želi preuzeti odgovornost za neispunjena obećanja prijašnje vlasti, eventualno ih podvodi pod administrativne kategorije ugovorenih ili zajamčenih vrijednosti, no od nove se vlasti, i zato je ona dobila većinu glasova na posljednjim izborima, očekivalo nešto drugo.

  Očekivala se promjena sustava određivanja vrijednosti i protuvrijednosti dobara koja ljudi proizvode da bi od te proizvodnje živjeli, prije svega zato jer je dio te vrijednosti prijašnja vlast tajno, i – tvrdilo se u predizbornoj kampanji – nelegalno otuđivala. Ako je izvjesno ministarstvo iz državnog proračuna dobilo izvjestan broj stotina milijuna kuna da bi podmirilo zakonom preuzete obveze prema ljudima koji bi baš od toga novca trebali živjeti, i ako su te stotine milijuna kuna “promašile adresu”, nova vlast ne bi trebala slijegati ramenima i papagajski ponavljati da novaca nema, da ima samo “kostura u ormarima”, i da oni sada ne mogu ništa. To je ono što razbješnjuje naše seljake, radnike i poštenu inteligenciju, a ne “činjenica” da novca nema.

  Gradeći opozicijsku političku karijeru na tezama, što se javnog dojma tiče vrlo vjerodostojnim, da pozicija odnosno prethodna vlast ovu državu potkrada i da je megalomansku krađu uspostavila kao psihološki i operativni model djelovanja većine svojih eksponenata na svim razinama upravljanja javnim novcem, od poljoprivrede do sporta, nova je vlast većinu toga zaboravila ili zapostavila.

  Međutim, u situaciji debelog minusa ne može se počinjati od nule, zar ne? Političari koji su sada na vlasti nekoć su zajedno s gnjevnim pukom stupali ulicama i vikali parole protiv bande lopovske, a gdje je sada ta ista banda lopovska, osim vrlo male nekolicine koju je u pokušaju samoočišćenja sankcionirala ista klika kojoj su i sami pripadali? U Saboru, bučno nastojeći da svi trendovi državne ekonomije i dalje ostanu između nule i debelog minusa; ili pak na čelnim mjestima javnih poduzeća i bivših javnih poduzeća koja su u međuvremenu privatizirana.

  Ova vlast ne smije zaboraviti da je izbore dobila i za najavu da će do kraja “zgaziti bandu lopovsku”, da će vratiti svaku otetu, ukradenu, pronevjerenu, sakrivenu, otuđenu, opljačkanu i zamućenu lipu, i da naprosto nije prihvatljiv odgovor: “hm, mi to ne možemo, malo smo se zaletjeli”.

  Progon dojučerašnjih pljačkaša hrvatske države i vraćanje opljačkanog novca i imovine danas je, u percepciji osiromašenog i obespravljenog hrvatskog građanina, prioritetni patriotski zadatak. Ako vlast to ne čini, onda se po svemu čini da puk ima pravo smatrati novu vlast ne toliko različitom od stare, te da recimo mljekari koji traktorima blokiraju ceste imaju sasvim pravo očekivati od nove vlasti da ispuni obećanja koja im je dala ona stara.

  U tome se krije početak raskrinkavanja tajnovitog današnjeg značenja pojmova demokracije i suvereniteta: činiš li, kad si na vlasti, nešto zato jer tako hoćeš, ili samo zato jer tako smiješ?

  http://www.glasistre.hr/kolumna/n/349927

 34. Darko Bulatovic says:

  “Persuade or Obey” or “Try to Persuade or Obey.” In the Crito, Socrates
  states that, “Do you not realize that you are even more bound to respect and placate
  the anger of your country than your father's anger? That if you cannot persuade your
  country you must do whatever it orders, and patiently submit to any punishment that
  it imposes, whether it be flogging or imprisonment? And if it leads you out to war, to
  be wounded or killed, you must comply, and it is right that you should do so.”

  Grote wrote:
  “[t]he laws allow to every citizen full liberty of trying to persuade the assembled public: but the citizen who fails in persuading must obey the public when they enact a law adverse to his views.”

  U svakom drustvu koje ne ide ka propasti, Zakon je prva i poslednja tacka. Zakonu se pokorava pojedinac i drustvo i njihova vlast.

 35. Darko Bulatovic says:

  Ja necu spekulisat, jer zaista neznam, ali znam da vecini vama je vlast ta kojoj je sve podredjeno.

  Jeli to izbor ili implatirana stvar ja neznam.

 36. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Leee-leeeee, sto je ova tema popularna??? :o))

  Bice (R)Evolucije skorijih dana, cim ovdje nema nikoga!? ;o))

  Prave strategiju Otpora 100%?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: