S one strane svjetlosti

U Podgorici će u naredne tri večeri biti realizovan program pod nazivom „S one strane svjetlosti“. Organizator je NVU Crnogorska alternativna kultura, a program podrazumijeva:
– 4. maja u 20h (KIC Budo Tomović, sala Dodest) projekciju predstave iz 1989. godine „Ilijada 2001“ (Ghetto) autora Miška Đukića i razgovor sa akterima predstave (Sejdo Alijaj, Sejfo Seferović, Ivana Đukić);
– 5.maja u 20h (KIC Budo Tomović, sala Dodest) projekciju skečeva o negdašnjem Titogradu i negdašnjoj Podgorici „Skečijada“;
– 6. maja u 19h (Gradska knjižara, I sprat) promociju knjige „Balkanska traganja“ (Pešić i sinovi, 2010) na kojoj će pored autora Miška Đukića govoriti prof. Dr Jelisava Kalezić, advokat Vuk Jaredić, filozof i novinar Slobodan Čukić.

*** ***

Miško Đukić:

Evo …

Obećali smo … i žestoko se potrudili !

Četvrti , peti  i šesti maj 2012 god.

To nam je – petak , subota i nedjelja .

Treći dan ( nedjelja ) je  promocija knjige „ Balkanska traganja “. O knjizi govore gosti ( VI ) a pomažemo ( navodimo vodu na našu vodenicu ) mi …Gospodja Jelisaveta Kalezić ,  Vuk Jaredić  i  Boban Čukić zajedno sa autorom potrudi će se da vam razgovor bude prijatan . Gradska knjžara u dvadeset ( osam uveče ) sati … Upozorenje : samo za one koji razmišljaju o starim civilizacijama i svom ( ljudskom ) porijeklu …

Pojašnjenje :

U KIC-u – a u maloj Sali ( Dodest ) u petak i subotu , ako hoćete priložite po jedan euro za hram našeg tijela ulaz    da pokrijemo troškove presnimavanja …ako nećete – ne – morate …

U petak – u dvadeset – gledaćete predstavu GHETTO . Igraju ( malo je reći ) :  Sejdo Alijaj i Sejfo Seferović . Evropsku uniju predstavlja Ivana Djukić …

Nakon projekcije – razgovor …sa vama i nama …

U subotu : Đeca propalija roditelja , Šurde i Kambodža siti prikazuju svoje najbolle zajebancije bez upotrebe politike . Skečevi stari dvadesetak godina ( i više ) … Šurde , Đeca propalija roditelja , Kambodža siti i Boro Miranović …

Dođite ali bez mobilnog telefona …

Vidimo se …

P.s

Dovedite Lukšića u subotu . Biće to kuća smijeha .

Comments

 1. Ovo je odlicni ali u pogresno vrijeme , jer koga ovo interesuje , vecinu nasih ljudi koji zive u inostranstvu a koji su bili tu u Aprilu za Uskrs , Izmedju 5000 i 10 000 vasih sugradjana je boravilo u Aprilu u CG , tako da je to najbolji mjesec za organizovanje ovakvih manifestacija , kao i takodje svih prodajnih izlozbi i izlozbi domace radinosti , Vidi se da nemamo nos za biznis.Misko svaka cast procitao sam knjigu i zaista mi je zao sto ne mogu biti u PG.Niko nista bolje nije napisao na tu temu od kada postoji CG.

 2. Darko Bulatovic says:

  Bravo!

 3. Javni servis će imati snimak predstave …
  onima u inostranstvu ( globalno selo nema inostranstvo ) .
  Hvala za mišljenje o knjizi !

 4. “Vidi se da nemamo nos za biznis”

 5. Секула says:

  Можда је ружно али морам да кажем. Смучило ми се кад сам видио да је Сејдо Алијај у овом новом медијском пројекту са она четири пајаца из ТБОК. Једноставно му ту није мјесто.

 6. drago mi je da je tu i sjajna zvijezda naseg tamnog neba – Jelisava Kalezic

 7. kalezicka je dragocjena i sa ove i sa one strane svjetlosti. sta je iza svjetlosti? tama? a iza tame, vi, sa bakljama?

 8. Odličan – laufer !

 9. Nobody knows
  how it flows
  as it goes
  Nobody goes
  where it rose
  where it flows
  Nobody chose
  how it grows
  how it flows

  (Marge Piercy, Woman on the Edge of Time)

 10. Misko!
  Zaduzi nekog da prodaje tvoju knjigu sve 3 noci.ne bi li nekako preteka.Da ti ne salju one dopune od 2 eura iz Dobrote.

 11. To je iz sobe br 12 u Dobroti . Zove se – lik – Masni . Strašan lik – ali poznat …

 12. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Тројански Аполон рођен у Будви

  Подгорица – Да је много тога тајна у античкој Будви слутило се, али да је на обали црногорског приморја рођен Аполон није се знало све док у нашу редакцију са доказима није бануо истраживач тројанске цивилизације и тројанског језика Новак Андесилић из Подгорице.

  Оно што је Андесилић открио деведесетих, пре 11 година је потврдио руски часопис „Аргументи и факти” обавештавајући научну јавност да је у катакомбама испод Кремља нађена библиотека Ивана Грозног из 16. века и да су у њој похрањени примерци „Илијаде” и „Одисеје” у рукопису чији аутор није „Гомер (Хомер) већ Геометар (Хеометар)“.

  „Наишао сам на још једно невероватно откриће, једну јединствену гравуру са мотивом Троје. Та слика је у ствари исконско сликовно писмо из Будве са Јадрана”, прича ексклузивно за „Политику” Андесилић.

  „Слика показује амбијент у којем је рођен бог сунца Аполон. То не би било ништа необично да на слици није приказана обала Будве, брдо Спас, увала Могрен и острво Свети Никола. Гравура се налази у колекцији француског цара Наполеона Бонапарте, а средином 19. века урадио ју је француски гравер Густав Моро.“

  Хомер, односно Хеометар, по тврдњи Андесилића, неоспорно казује да је култ бога Аполона настао у краљевству Троје, у граду Теби, и да је он заштитник Троје.

  „Након брисања Троје и Хомера из свог географског и песничког поднебља, Грци и Римљани преузимају овај култ као свој, па се тако губи изворна истина о Аполону и Троји. Нашој историји је познато предање да се Будва у антици називала Теба, што потпуно кореспондира са Хомеровом географијом.”

  По речима Андесилића, интригантна је чињеница да се Наполеон веома интензивно бавио изучавањем старих цивилизација, и да је на његов захтев почело истраживање египатских пирамида од стране француског египтолога Жан Франсоа Шамполиона.

  „Намеће се питање да ли је Наполеон доводио у везу етимологију имена Наполеон и Аполон, као и имена његове мајке Летиције са Аполоновом мајком – Летонијом (Летом)? Зашто је Наполеон сачувао ово старо сликовно писмо у својој архиви, односно сликовну поруку о Аполону, односно предање из мита о рођењу Аполона, предање које је осликано у овом сликовном писму?”

  Није спорно да „Илијада” казује да је култ бога Аполона настао у Троји, али је Андесилић у својим радовима детаљно доказао да се бог сунца на изворном тројанском (данас словенском) језику називао Наполион.

  „Он је био симбол сунчевог подневка (меридијана) – подне је. Индикативна је чињеница да је старо Тројанско божанство сунца, Наполион (Аполон – подневак), главни оријентир у простору, нарочито поморцима на пучини. У складу са овим Хомеровим оријентиром веома је индикативна чињеница да је и хришћански светац Свети Никола заштитник помораца. Зато се данас треба запитати: да ли се Свети Никола родио на Наполионовом (Аполоновом) острву у Троји.”

  Када је пре седам месеци открио сликовно писмо о рођењу Аполона на острву Свети Никола код Будве, Андесилић је прво испитивао камени зид испод мора који иде од Словенске плаже до острва.

  „Закључио сам да је зид дугачак око 1.300 а широк у темељу око 35 до 40 метара, да је читав простор између подводног зида и рта Завале под савршено правилним геометријским фигурама. Тај Велики зид је био бедем града и он је од морског дна висок осам до 10 метара. Иако му је врх под водом, на више места може се на њега стати.“

  Новак Андесилић још пре десетак година у „Политици” први устврдио да су се властелински дворови града Хомерове Тебе налазили на рту Могрен, где је данас средњовековна тврђава, а и Хомер казује да се град налазио на литицама изнад мора.

  Новица Ђурић

  http://www.politika.rs/rubrike/region/Trojanski-Apolon-rodjen-u-Budvi.sr.html

 13. Ja zaista nemam nikakve ilustracije Apolona na mojim knjigama, A ono što je prenio dnevni list “Politika” To je skraćena i parafrazirana verzija slike. Sliku Rođenje Apolona u Budvi i objašmjenje te slike, možete naći na sajtu : http://www.apolon.me. pod naslovima: “Apollon rođen u Budvi” i “Fotofrafije potopljenog grada kod Budve” Hvala vi i na ljudskim i na neljudckim komenttarima.. Naravno da se iz ovih komentara vidi ko ima koji nivo inteligencije. Podjednako hvala svim nivoima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.