Ko su njihovi među nama, a ko naši među njihovima?

Pišu: Srđan Kusovac i Vesna Šofranac

Nekoliko prošlonedjeljnih događaja otvorili su pitanje ko u državnim strukturama Crne Gore radi za tabloid Vijesti i istoimenu televiziju – privatne medije čiji su vlasnici već više od dvije godine pod istragom specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Demokratska partija socijalista je, nakon što je tabloid Vijesti objavio informacije iz preliminarne verzije izvještaja Savjeta Evrope o napretku Crne Gore, zatražila od parlamenta istragu o tome kako informacije cure u Vijesti. Istovremeno je otvoreno i pitanje moguće sprege dijela državnih struktura i kompanije Vijesti u slučaju nagradne igre u televizijskoj emisiji „Piramida“.

Prema informacijama Pobjede iz samog vrha Demokratske partije socijalista ova stranka je odlučna u tome da ovog puta „istjera do kraja“ slučajeve sprege dijela državnih struktura i vlasničke strukture tabloida Vijesti i istoimene televizije.

– I ranije je više puta u rukovodstvu stranke bilo riječi o odnosu pojedinih članova Demokratske partije socijalista prema Vijestima, o šteti koja se time nanosi ne samo stranci već državi i o kršenjima zakona i procedura. Zauzimali smo stavove, ali nikada nijesmo išli do kraja. Sada je stav da se stvar istjera do kraja – rečeno je Pobjedi tokom vikenda iz samog vrha Demokratske partije socijalista.

„Taster“ u parlamentu

Član delegacije Crne Gore u parlamentu Savjeta Evrope i poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević 20. aprila ove godine poslao je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću u kojem ga je pozvao da u skladu sa procedurom utvrdi ko je dnevnom listu Vijesti dao informacije iz preliminarne verzije izvještaja Savjeta Evrope o napretku Crne Gore. Vukčević je precizirao da su te podatke mogle dostaviti osobe iz parlamenta, te da se radi o radnom materijalu, čiji se djelovi, po pravilima SE, ne daju na uvid javnosti, na što je naša delegacija, kako je naveo, upozorena.

– Tražim od Vas da, u ime Skupštine Crne Gore, preduzmete sve potrebne mjere prema onima koji su dali dokument na uvid i prema onima koji su objavili izvode, u skladu sa propisima Skupštine Crne Gore i drugih nadležnih organa za ovakve slučajeve. Crna Gora je preuzela obaveze prema ovoj najstarijoj međunarodnoj organizaciji za ljudska prava i treba da se pokaže kao odgovorna država koja poštuje međunarodna pravila i obaveze. Zabrinjavajuće je ovakvo ponašanje i onih koji daju ovakve informacije i onih koji ih objavljuju, a znaju da to ne smiju. To su osobe iz Skupštine. To je direktno upereno protiv države Crne Gore. Zato insistiram da se otkriju neodgovorni, neprofesionalni pojedinci i da se u skladu sa zakonima Crne Gore kazne – naveo je Vukčević u pismu kojeg je Pobjeda objavila 25. aprila.

Iz Krivokapićevog kabineta Vukčeviću nije još stigao odgovor, ali se zato, u Vijestima, 26. aprila oglasio potpredsjednik parlamenta Rifat Rastoder, koji je kazao da mu je „neshvatljiv zahtjev poslanika DPS Zorana Vukčevića da se utvrdi ko je Vijestima dao informacije iz nacrta preliminarnog izvještaja Savjeta Evrope o Crnoj Gori“.

Vijesti su prethodne sedmice, na osnovu, kako su sami prenijeli, povjerljivog dokumenta dostavljenog članovima Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, objavile da se u „njegovoj fusnoti konstatuje da je protiv lidera DPS-a Mila Đukanovića i dalje na snazi optužnica za organizovani kriminal i šverc cigareta“.

– Uvažavam slobodu novinara, jer na kraju, mi smo se opredijelili da stvorimo ambijent za slobodu medija koja uvažava dostojanstvo drugih, ali tu ne vidim toliki problem da bi se bavili istragama – riječi su Rastodera.

Nakon Rastodera, dan kasnije – 27. aprila – Vukčević je ponovo reagovao, ističući da se u ovom slučaju „svjesno narušilo pravilo međunarodne organizacije, kojim je predviđeno da se preliminarni dokumenti ne objavljuju“.

– To je jasno u svim zemljama članicama Savjeta Evrope osim pojedincima u Crnoj Gori, koji po profesionalnoj obavezi moraju, a ne poštuju pravila dostavljanja dokumenata novinarima za objavljivanje. I jedni i drugi znaju status dokumenta, ali je cilj njegovog objavljivanja narušavanje međunarodnog ugleda sopstvene zemlje – kazao je Vukčević ranije Pobjedi.

U Demokratskoj partiji socijalista je Pobjedi rečeno da će ovaj problem biti „na dnevnom redu“ odmah iza praznika.

Igre na sreću

Ako je u primjeru „curenja“ informacija iz parlamenta riječ samo o dostavljanju informacija, slučaj Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) prijeti da se pokaže daleko ozbiljnijim.

To udruženje je u subotu javno pozvalo Ministarstvo finansija i ministra lično da se izjasne o, kako su naveli, „brojnim nezakonitim radnjama koje su učinili zajedno službenici Uprave za igre na sreću i Televizija Vijesti, ND Vijesti i NVO MANS“ priređujući ilegalno igre na sreću i istovremeno vodeći kampanju protiv članica UPIS-a koje se legalno bave tim poslom.

– UPIS se odlučio na ovo javno obraćanje obzirom na to da se ni Ministarstvo finansija ni ministar Milorad Katnić nijesu izjasnili u zakonskom roku, po dopisu UPIS-a od 17. aprila 2012. kojim je zatražena zaštita zakonitosti i preduzimanje mjera – navodi se u saopštenju dostavljenom u subotu Pobjedi.

Udruženje priređivača igara na sreću navodi da traži odgovore na pitanje: da li se ostvarivanje prihoda po osnovu igara na sreću u okviru emisije Talk show „Piramida“ Televizije Vijesti odvija po važećoj zakonskoj regulativi ili po dobijenom „mišljenju“ što, kako se navodi, važeća zakonska procedura ne poznaje. Traži se od Ministarstva finansija i ministra da se izjasne o tome da li Lutrija Crne Gore, članica UPIS-a, obavlja dužnost po zakonu i da li ispunjava zakonom predviđene obaveze ili je tačno da je Lutrija Crne Gore „povlašćena“ kako to tvrdi „NVO MANS sa stranica dnevnog tabloida Vijesti, u kontinuitetu“. Takođe se traži da se izjašnjavanje da li bi Lutrija Crne Gore trebalo da radi po zakonu ili po stavovima MANS-a i Vijesti. Sličan zahtjev upućen je i kada je riječ o još jednoj kompaniji, članici UPIS-a: „da li Džek Pot d.o.o., članica UPIS-a uredno i na zakonit način izmiruje koncesione naknade za kazino Splendid Royale ili to nije učinila kako to kontinuirano tvrde ND Vijesti i NVO MANS“ kao i da li je Džek  Pot d.o.o. ostvario svoja koncesiona prava na zakonom predviđen način“.

Udruženje priređivača igara na sreću zatražilo je i odgovor na pitanje šta je preduzeto za sankcionisanje kršenja zakona „i nezakonite podrške i logistike u Upravi za igre na sreću, bez koje se ovakvi poduhvati nisu mogli dogoditi“, kao i „koje radnje su preduzeli Uprava za igre na sreću i Ministarstvo finansija nakon što je NVO UPIS prijavilo nezakonitosti prilikom izrade Predloga zakona o igrama na sreću i radnji koje su predočene meritornim organima, u vidu krivične prijave protiv sada već bivšeg direktora Uprave za igre na sreću Aleksandra Moštrokola“.

Na kraju se zahtijeva da se Ministarstvo i ministar izjasne da li su u stanju da se odupru Vijestima i MANS-u?

Iz ovog udruženja Pobjedi je rečeno tokom vikenda da smatraju da su javnim djelovanjem „razbili srce sistema“ kršenja zakona.

– UPIS je razbio srce sistema u kojem su Vijesti štancovali naslovnice, a onda MANS podnosio krivične prijave u kojima je kao dokaze davao članke iz Vijesti. Sada kada im je javno provaljena strategija oni su gotovi. Moraju da se izjasne i da kažu crnogorskoj javnosti šta se događa – rečeno je Pobjedi u UPIS-u.

U Udruženju priređivača igara na sreću kažu da smatraju da je i podnošenje krivičnih prijava za navodne prijetnje zbog pjesme poslate nakon što nije objavljen demanti trebalo takođe da predstavlja vid pritiska na UPIS.

Do sada se ni jedan predstavnik državnih organa nije izjasnio o vezama sa medijskom kućom Vijesti. UPIS je još u februaru podnio krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za igre na sreću Aleksandra Moštrokola, a gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je ponovio više puta, posljednji put pretprošle sedmice, da smatra potpredsjednika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića glavnim snabdjevačem Vijesti informacijama. On je tada Konjevića čak nazvao „urednikom“ Vijesti.

Dio vlasničke strukture Vijesti je već više od dvije godine pod istragom specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

UPIS: Pljuštaće krivične prijave

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) je najavilo da će, kada se za to steknu pravni uslovi, podnijeti protiv tabloida Vijesti krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje jer su, kako navode u UPIS-u bez ikakvih pravnih argumenata predstavili demanti poslat Vijestima kao prijetnju novinarima tog lista.

Iz UPIS-a su rekli tokom vikenda Pobjedi da će podnijeti krivičnu prijavu i protiv nekih predstavnika državnih organa zbog prikrivanja krivičnog djela.

Francuska: Čak i dobrotvorne seoske tombole samo po zakonu

PARIZ – Francuska poreska uprava nedavno je odrezala kaznu od 70.000 eura dvijema staricama koje su bez odgovarajućih dozvola organizovale seoske tombole – objavili su prije deset dana više francuskih medija.

Mišlin (75) i Mari-Klod (63) su godinama priređivale takmičenja o kojima nijesu vodile knjigovodstvo i na koje nijesu prijavljivale prihode. Ustanovljeno je da su u selima oblasti Šampanja-Ardeni ukupno održale 131 sesije seoskih tombola na kojima su glavne nagrade najčešće bile pakovanje šunke ili plišani medvjedić. Njihovo udruženje „Bingo plemenito srce“ proslijeđivalo je sav prihod od ove seoske zabave dobrotvrornim organizacijama, no to dvije starice ne oslobađa od odgovornosti za nezakonite radnje. Njihovi advokati tvrde da su im klijentkinje diskriminisane u odnosu na organizatore liberalizovanih internetskih igara na sreću i odlučili su da ulože žalbu na ovako visoku kaznu.

Kako javlja francuski RTL, u akciji „nalik na hapšenje Ala Kaponea“, jedno veče dok su izvlačile dobitne brojeve „kraljicama tombole“ prišli su poreski službenici i rekli im da su optužene za tajno organizovanje igara na sreću i utaju prihoda.

###### Molimo Vas da poštujete naša autorska prava. Ovaj tekst je preuzet sa adrese http://www.pobjeda.me/2012/04/30/ko-u-drzavnim-strukturama-radi-za-vijesti/

Comments

 1. Dobro je neko primjetio da je Kusovac krenuo u dzihad.
  Milu je do sada polazilo za rukom da drzi u fokusu po jednog neprijatelja. Nekad PZP, nekad MANS, a nekad medije.
  U svim bivsim jugoslovenskim drzavama do sada je bilo tako, prva linija fronta u bitci sa diktatorom pripada medijima.
  Sinhronizovana akcija svih, Milasu pravi problem. Pojedinacno ih savlada lako.

  A vjeciti kritizeri ce kritikovati i dalje, navuceni na dnevnu dozu pesimizma, odrzavajuci postojece stanje.
  “Svi su oni isti”: dobro je Vukovic rekao za “bolesnog”Meda, “ludog” Branka.
  “Strani placenik”: Neka Vanja vidi kako je kad joj Mekic mekece pred kancelarijom.
  “Oci povadili jedni drugima”: neka se familije tuku a mi cemo imati na kraju korist.

 2. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  “U Supak” sa Andrijom Nikolicem – gosti: Srđan Kusovac,urednik Pobjede (26 april 2012 ..RTCG)

 3. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Poslije ovog intervjua Pobjedi ca da skoci tiraz sa 200 na 250.

  A dugovi ce da se smanje sa €2 meleona na €1.999.459 godisnje.

 4. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Sva sreca da Kusovac prica ekavicom, pa ce ga svi Crnogorci lepo razumeti!?

  Urednik jedine “hiljadugodisnje novine” na crnogorskom jeziku, koja pretenduje na domace fasisticko gledalishce, prica lepom serbische ekavicom! :o))

  A Djuka kod Supkovica samo sto nije krenuo u rat sa Srbijom?

  Kakva simulakra?!

  Kakav mrchogorski Diznilend!?

  ps. Donio covjek olovku, a nigdje papira?! :o))

 5. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Kusovac: “Vijesti su bile drzavni projekat”! (34min)

  Pih! Pobegulje jedne – ijekavske?! ;o))

  “Kriminalna grupa”, no sto!

 6. jedini koji će uskoro nastradati u profesionalnom smislu je BUGS BUNNY from mojkovac. osumnjičen je u partiji za veleizdaju.
  ostajemo bez kadra…

 7. Svu ovoolossamotreba IGNORISATI…Jer kad bilo ko prenese njihov teks,izjavu ili bilosta drugo,samoim se dajena znacaju…Jer njihovu smrdljivu novinu ne cita niko,odnosno niko imalo svjestan…A njihovu gadnu televiziju gleda sve 15 % ljudi…

 8. Stanovnik-Gr(a)djanin says:

  Sve ovo je dio predizborne kampanje, koja treba da zaplasi/mobilise ovih 40-tak hiljada gr(a)djana, da vode racuna sta ce da nastave da citaju: “medije “kriminalne grupe” ili Djukine “hiljadugodisnje” medije.
  Sledeca etapa utjerivanja misli bice Terror prema drzavnom “captive audience”, koji ce, da bi zadrzali drzavni posao morati od sjutra da kupuju poBijedu. Onda ce Sheki da kupi poBijedu, jer ce mu biti zagarantovan tiraz od nekoliko tisuca poBijeda, otpis dugova na ime “hiljadugodisnje” borbe za opstanak Luksen-bubrega.
  A tek ako se uvede da drzavni sluzbenici rade na smjene (skraceno) da ne bi pred same izbore davali otkaze svojim podanicima u drzavnim ispostavama, onda ce najvjerovatnije pregledati prije radnog vremena ko je sve kupio “hiljadugodisnju” poBijedu.

  Ne mislite valjda da su ovi koordinirani ataci Djukanivica i po-Bjede na Vijesti i Monitor samo tako reda radi?

  Pitanje je opstanka za Prvu porodicu i blizu poslugu: ZERO SUM GAME!

 9. N e ogu čudu da se načudim da Milo Đukanović, dikatator ali issusan političar na smijeni ovog fašistu Kusovca. Pročitajte samo šta onaj Vešović piše u današnjoj Pobjedi. Takav jezik mržnje nije se pojavio nikad ni u jednom crnogorskom mediju. KOnatar, Radusinović, Vico, Stojović itd bili su gospoda za ovu Pobjedu. Sama sumarum – Đukanović u društvu sa Kusovcem, Vešovićem, Radoničićima, D. Đuranovićem i D. Šukovićem! Ljudi, je li to moguće što bi reko Mladen Delić!

 10. Ne vidim potrebu da se prenose ovi tekstovi iz Pobjede, em su dno-dna, em se tako, sto mnogi dobro primjecuju, samo daje na znacaju Побједи. Ovo je moglo ici u onu rubriku Tekuce bahanalije sa nekim izdvojenim pasusom, ovako je steta za cyber-space ;)

 11. A ja mislim da je dobro da se objavljuju ovakvi tekstovi, pa da javnost vidi kakav je fasisoidan tip urednik Pobjede, cija uredjivacka politika ima jasan cilj: unistiti sve oko sebe, radi sebe.

 12. čovjek na javnoj funkciji koji prije neki dan piše – kako će da istrese nekoga iz gaća, kako će da objavljuje čitulje i kako se lakše tone kad nisi sam..
  i da niko na to ne reaguje od državnih organa… stvarno bizarno.. i svakako vrijedno pažnje..
  a zamislite da se na ovom portalu objavi tekst u kome se prijeti čituljama, istresanjem iz gaća itd pa mislim da bi ga ugasili odma..
  i da policija ne ode kod tog lika Kusovca pa ako ništa drugo informativno da ga pita čije to čitulje najavljuje… bilo to figuratino rečeno ili ne…
  mi iznova dodirujemo dno nekog dna pa onda ponovo – novo dno i tako u beskraj…

  tako makar zbog arhive našeg posrtanja svakojakog treba objaviti po nešto od ovoga…ili praviti mjesečnu kompilaciju ovih bljuvotina…

 13. Druga familija ima dosta krivice. Ovaj ZV je zapravo jedna supcina nevidjena iz turbo glupih storia “Veskobar bacio oko” itd a mislim da je i trojanac. Ujedno ocigledna je bila namjera da brane drugu sestru i poslovanje CKB-a. Medjutim sve ove afere su samo trunje u odnosu na pljacku drzave i srastanje sa mafijom i ove dobrim dijelom iskonstruisane afere su zapravo zamajavanje javnosti sa informacijama ko je drpio 100kE od madjara u odnosu na ko je spalio nekoliko milijardi kapitala od naroda.

 14. Dragan Janjić says:

  “Demokratska partija socijalista je, nakon što je tabloid Vijesti objavio informacije iz preliminarne verzije izvještaja Savjeta Evrope o napretku Crne Gore, zatražila od parlamenta istragu o tome kako informacije cure u Vijesti.”.

  Je li to IZVJEŠTAJ ČIJA JE PRVA STRANICA:

  EUROPEAN COMMISSION
  Brussels, 12.10.2011
  SEC(2011) 1204 final
  COMMISSION STAFF WORKING PAPER
  MONTENEGRO 2011 PROGRESS REPORT
  Accompanying the document
  COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN
  PARLIAMENT AND THE COUNCIL
  Enlargement Strategy and Main Challenges 2011-2012
  {COM(2011) 666 final}
  {SEC(2011) 1200 final}
  {SEC(2011) 1201 final}
  {SEC(2011) 1202 final}
  {SEC(2011) 1203 final}
  {SEC(2011) 1205 final}
  {SEC(2011) 1206 final}
  {SEC(2011) 1207 final} ?

  Ako je taj, njega je Novi Sindikat dobio iz evropske Komisije za Proširenje iz kabineta Štefana Filea, uz propratni tekst čiji dio prenosim djelimično i link za izvještaj. Nije nam trebao specijalni JAMES BOND za to!

  “Les services de la Commission continueront de surveiller la situation au Monténégro,
  incluant la mise en place d'une loi sur le travail. La Commission européenne prépare un rapport annuel sur les progrès du Monténégro en vue de l'adhésion à l'Union européenne.
  Vous trouverez notre évaluation de la situation actuelle du pays sur le lien suivant:

  http://ec.europa.eu/enalrgement/press¬_corner/key-documents/reports¬_oct_2011_en.htm

  Cordialement,
  1 â C/UH
  D. Lange
  Chef d'Unité
  Monsieur Dragan Janjic
  Rtcg.novisindikat(a)gmail.com
  Commission européenne,
  Dirk Lange

  ————————————————————————————–
  POSJETITE KANAL Novog Sindikata RTCG na YOUTUBEU:
  http://www.youtube.com/user/rtcgnovisindikat/videos

  Dragan Janjić,
  Predstavnik Novog Sindikata RTCG za odnose sa javnošću
  Représentant du Nouveau Syndicat de Radio et Télévision du Monténégro pour les relations publiques
  Representative of The New Trade Union of Radio and Television of Montenegro for Public Relations
  Representante de Nuevo Sindicato de Radio y Televisión de Montenegro para Relaciones Públicas

  • Stanovnik - Gr(a)djanin says:

   Savjet Evrope nema veze sa EU!

   Znaci da NIJE!

   • Dragan Janjić says:

    SA ZVANIČNOG SAJTA SAVJETA EVROPE:
    The European Council defines the general political direction and priorities of the European Union.
    ZNAČI DA MOŽE DA BUDE!

   • Dragan Janjić says:

    KAD SMO VEĆ KOD EVROPSKE KOMISIJE…

    RE: The Commissioner Thomas Hammarberg / Fwd: Mme.Karen Curtis,Directrice Adjointe du Département des normes Intrenationales du travail: ANTICIPATION de la Plainte officielle du Nouveau Syndicat de RTCG
    ПримљенеX

    Dear Mr. Janjic,
    Thank you for your message, which has been received and treated by the Office of the Council of Europe’s Commissioner for Human Rights.
    Although taking into serious consideration all allegations of human rights violations, the Commissioner is not entitled to deal with individual complaints, as stated in his mandate. This means that our Office cannot take any specific action to address the issue you brought to our attention. Nevertheless, all useful information conerning the general human rights situation in Montenegro will be retained by the Office for our general country monitoring.
    We hope you obtain a satisfactory outcome to your situation.
    Yours sincerely,
    Rachael Kondak

    From: Novi Sindikat RTCG/New Trade Union of Radio and Television of Montenegro [mailto:rtcg.novisindikat@gmail.com]
    Sent: Monday 15 June 2009 17:05
    To: Commissioner
    Subject: The Commissioner Thomas Hammarberg / Fwd: Mme.Karen Curtis,Directrice Adjointe du Département des normes Intrenationales du travail: ANTICIPATION de la Plainte officielle du Nouveau Syndicat de RTCG

    Cher Monsieur

    Cette lettre, avec tout les attachements est également envoyée officiellement aussi à vous pour vous informer sur le très mauvais état des droits humains et syndicaux au Monténégro et je vous autorise d'utiliser toutes les informations figurant avec la référence au Nouveau Syndicat de La radio et de Télévision du Monténégro.

    Dragan Janjić,
    Président de la Commission de Surveillance de Nouveau Syndicat de RTCG

 15. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  ECRI 4th REPORT ON MONTENEGRO on Racism and Intolerance

  Kliknite da pristupite MNE-CbC-IV-2012-005-ENG.pdf

  IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE ZA BORBU PROTIV RASIZMA I NETRPELJIVOSTI (ECRI) O CRNOJ GORI (četvrti ciklus procesa monitoringa)

  Kliknite da pristupite MNE-CbC-IV-2012-005-MNE.pdf

 16. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Dragane Janjicu,

  “Moze da bude”, ali NIJE! :o))

  Crna Gora je clanica Savjeta Evrope, ali nije EU. Koliko se clanice Savjeta Evrope pitaju o EU znaju i vrapci.

  Treba li dalje da obrazlazem?

 17. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  The European Council vs The Council of Europe – nije jedno te isto!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.