Bankari i Šengenski sporazum

Šengenski sporazum, utvrđen još 1995. godine, važno je dostignuće za države Evropske unije jer garantuje slobodu kretanja bez ličnih kontrola na granicama. No, to važno pravo građana EU može se suspendovati. Evo zašto.

Na francusko-španskoj granici u ponoć na nedjelju će stupiti na snagu privremena, sedmodnevna obustava primjene Šengenskog sporazuma kako bi se spriječilo da u Barselonu dođu prosvjednici, na sastanak Evropske centralne banke (ECB) koji će se u tom gradu održatzi 3. maja.

Granica će privremeno biti zatvorena prema odluci Ministarstva unutrašnjih poslova Španije od 28. aprila do 4. maja, kad će ponovo biti otvorena. Sve kopnene granice bit će zatvorene za slobodni protok, a na aerodromima će biti pojačane bezbjednosne kontrole.

Španija se na suspenziju Šengena odlučila jer policija vjeruje da bi u Barselonu mogao doći veliki broj prosvjednika, pogotovo iz Italije i Grčke, gdje su uvedene oštre mjere štednje.

Po Šengenskom sporazumu pojedinačne kontrole granica su i do sada bile moguće, ali samo u slučaju “prijetnje javnom miru i bezbjednosti” – što su, eto, postali i prosvjednici koji izražavaju svoje neslaganje i protivljenje bankarskom sistemu koji je do krize i doveo.

javni.me/danas.hr

Comments

 1. Uljuljkale su se nacije u 60 godina prosperiteta nakon pobjede nad fašizmom, ko bi i pomislio da se novi fašizam provukao i toliko ojačao. Birokratsko-bankarski, nadnacionalni fašizam se provukao diskretno, bez velikih parada, pozdrava sa balkona i masovnih histeričnih otpozdrava – neupadljiva siva odijela, papiri, nacrti i preambule, dok su se djeca 60-ih igrala “zlatnog doba Evrope” i ostvarene socijalne pravde.
  Danas novi fašizam pokazuje moć, zatvara granice i predlaže razne “ACTA” sporazume. Više nije pitanje slobode ili sigurnost, jer je već izgubljeno oboje (kao i posao, stan, auto, sigurna penzija :))
  Sad neko treba da se ponovo bori za sve to. Ja bih počeo od auta :D :D

 2. Upravo tako!

 3. ima li sanse da se svabi zabrani ulazak u crnu goru, kako dojcbankarima, tako i dojckafenistima? ako ne mogu doc da naplate kredite, nas ce strefit posteni i sacuvani kap, umjesto ruse i svabe!

 4. MontiracOnLine says:

  Prvi komentar je ok izuzev u dijelu da je Fasizam pritajeno bio svo vrijeme tu pored nas.
  Francisko Franko je opstao na vlasti zahvaljujuci Hitleru i Musoliniju.Nakon II sv.rata Evropa i SAD su ga cuvale u nekoj nazovi izolaciji sve do smrti 70-ih,kao pelcer za uredjenje odnosa u prije svega postkomunistickim zemljama,a potom i postepeno i u onim “najdemokratskijim”.
  Kako jedan publicista rece OD DIKTATURE PROLETERIJATA DOSLI SMO DO DIKTATURE NAD PROLETERIJATOM.
  Danas dakle u svakoj drzavi imamo po jednog ili vise njih po nacinu vladavine slicnih Franku,a sve to zacinjeno raznim komesarima,visokim predstavnicima i ostalim q….a iz EU.
  Srecan nam put u “bolju i svjetliju buducnost”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.