Za bogataše nema krize

Prihodi britanskih bogataša su porasli uprkos povišenoj stopi nezaposlenosti i strogim budžetskim rezovima vlade, a ovim je rastom potučen prethodni rekord od 412,85 milijardi funti.

U zemlji je 2011. bilo 77 milijardera, što je novi rekord uprkos recesiji u zemlji, podaci su tradicionalne liste najbogatijih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva za 2011. godinu, a koju objavljuje britanski The Sunday Times već 24 godine. Prva tri mjesta liste zauzeli su strani magnati sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Tako je indijski magnat čelika Lakshmi Mittal osmu godinu zaredom na čelu popisa, iako mu je vrijednost bogatstva pala za 27%, na 12,7 milijardi funti, zbog niže cijene dionica ArcelorMittala. Iza njega je uzbekistanski rudarski magnat Alisher Usmanov, koji inače ima blizu 30% vlasništva u fabrici koja je vlasnik fudbalskog kluba Arsenal.

Vlasnik Chelsea FC, Rus Roman Abramovič je 3. na popisu s 9,5 miljardi funti.

Najbogatiji milijarder britanskog porijekla tek je na sedmom mjestu. Riječ je o Geraldu Cavendishu Grosvenoru, šestom vojvodi od Westminstera, čije se bogatstvo procjenjuje na 7,35 milijardi funti. Najbogatija Britanka je bivša missica Kirsty Bertarelli, koja ima carstvo od 7.4 milijardi funti sa švajcarsko-italijanskim suprugom Ernestom.

javni.me/danas.hr

Comments

  1. budi britansko-crnogorski bogatas, jedini sigurni nacin da izbjegnes krizu, oni znaju kako!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.