Zucky predsjednički kandidat

Iako je jasno kazao da stoji iza svega što čini i govori sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, njegov nadređeni, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, ipak se nije izjasnio o Zukorlićevoj kandidaturi za predsjednika Srbije. Reis bi, svakako, imao pravo ćutati kada pravila i legislativa IZ ne bi od njega zahtijevali reakciju. Vjerskim je službenicima, naime, prema odluci Rijaseta IZ zabranjeno bavljenje politikom. Premda se vjerski službenici često otvoreno miješaju u politiku, Zukorlić je to, ipak, učinio i formalno.

Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH, navodi kako se, prema odluci Rijaseta IZ u BiH, vjerski službenici ne mogu baviti politikom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Tom odlukom se IZ obavezala da neće promovisati nijednu političku stranku i istovremeno dala zabranu svojim službenicima, onima koji su u aktivnoj službi u IZ, da obnašaju političke funkcije. Jedan broj vjerskih službenika je dosad sankcionisan u vezi s tim pitanjem, odnosno opredijelio se za politiku i time izgubio mogućnost svog profesionalnog angažmana u IZ. Kakav će stav o tome zauzeti Rijaset, u ovom trenutku ja ne znam i bilo bi neozbiljno da prejudiciram“, ističe Softić.

Međutim, bivši predsjednik a danas potpredsjednik Sabora Edhem Bičakčić kaže kako ova pravila važe samo za prostor BiH, dok u Srbiji važe druga pravila.

„Što se tiče mešihata IZ u Srbiji, u Novom Pazaru, on je konstituent Sabora IZ u BiH, i to nije sporno, ali on je u cijelosti organizovan i postavljen u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije – dakle nikakve ingerencije osim nekog duhovnog vođstva koje se otjelovljuje kroz instituciju reisul-l-uleme, i ovaj vrhovni sabor IZ ne postoji i nema“, kazao je Bičakčić za RSE.

Ni Bičakčić ni Softić nisu isključili mogućnost da se na sjednici Sabora, koja će biti održana 14. aprila, neće naći i ovo pitanje, nakon čega će se Sabor i zvanično oglasiti po ovom pitanju. Iz Rijaseta takođe nema zvaničnog stava.

„Rijaset IZ u BiH nije se određivao prema kandidaturi muftije Muamera Zukorlića na predsjedničkim izborima u Srbiji“, izjavio je portaparol Ekrem Tucaković.

A upravo se od reisul-l-uleme IZ u BiH Mustafe efendije Cerića očekivalo da se oglasi u vezi s ovim pitanjem, tim prije što je muftiji Zukorliću do sada davao bezrezervnu podršku direktno zadirući u ingerencije IZ Srbije, ali i obraćajući se političkom vrhu Srbije u cilju zaštite Zukorlića: „Ja i džanom i malom i svom svojom dušom podržavam to što radi Muamer Zukorlić, muftija sandžački, i sve to što on radi jeste i moja odgovornost, kao što je i ono što ja radim njegova odgovornost.“

izvor: radiosarajevo

Comments

 1. Vrlo zanimljiva situacija.Bez presedana na nasim prostorima.

 2. Reciklirani Fantom says:

  SEKULARNA

  Kad bih ima’ pravo glasa, favorit bi Zucky bio,
  čak glasanje da je javno, bogme ništa ne bih krio.
  Možda će se ovog puta, kandidovat’ kod nas Risto,
  ionako na Balkanu, ništa više nije isto.
  Ako Miraš bude kontra, tu će muka biti velja,
  zaokružit’ Benedikta, velika je meni želja …….

 3. Zucky-ne znam sta pokusava autor teksta da kaze ? Koju poruku poslati ??

 4. Kakve to kombinacije i odnose ?

 5. A, bice da su se nesto dogovarali ili ce se tek dogovorit’.Kao da nemaju
  oko cega.A,imaju i kad!

 6. Plannco Wallach S. says:

  Zucky the Mufti for PREZIDENT, ojhaa!

 7. Plannco Wallach S. says:

  hmmm, ka’ malo bolje razmislin…sh'o Zucky the Mufty nebi bijo Pre$ednik… Macarios the Archiepiscop je bio uspjeshan pre$ednik Kipra. uostalom, bolje misli Zucky Srbiji nego Ampfy Crnoj gori.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.