Zemlju će pogoditi geomagnetska oluja

Zemljino magnetsko polje danas će pogoditi najjača geomagnetska oluja u posljednjih šest godina što bi moglo utjecati na elektromreže, satelite i avionske linije, objavio je Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru. Geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljinog magnetskog polja, a oluju uzrokuju Sunčeve aktivnosti.

Veliki komad Sunčeve atmosfere odbačen je u nedjelju prema Zemlji, pa se energetske sunčeve čestice kreću brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od normalne brzine kretanja sunčevih čestica.Kad nas pogodi, to će izgledati kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje. Ta silna energija uzrokuje oscilacije u našem magnetskom polju. 

Zbog toga bi moglo doći do smetnji na radio-vezama koje se koriste u zrakoplovnoj navigaciji blizu Sjevernog pola na letovima između Sjeverne Amerike, Europe i Azije, pa je moguće da će neke rute biti promijenjene, rekao je Terry Onsager iz Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru. U Centru predviđaju da će jačina ove geomagnetske oluje biti umjerana ili jaka, odnosno na razini dvojke ili trojke. Najjača moguća jačina je petica.

Također, geomagnetska oluja mogla bi utjecati na elektromreže i satelite, a poznat je slučaj iz 1989. godine kada su za vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru tjedan dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom, te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

izvor: HRT

Comments

  1. “to će izgledati kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje”

    wow, epska nauka :D
    pričala mi je baba da je njena baba-tetka bila svjedokinja takvog kosmičkog događaja kad razjareni ovan nasrće na magnetno polje Saturnovog mjeseca Enceladusa, koji je vrlo mali mjesec sa slabim magnetnim poljem tako da je ovan prevladao. Otada Enceladus postepeno duši… http://www.daviddarling.info/images/Enceladus_venting.jpg

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.