Hrvatska odlučila: Prema prvim podacima 66,3% ZA, 33% PROTIV ulaska u EU

Prema podacima sa gotovo 88 posto obrađenih glasačkih mjesta Hrvatska se odlučila ZA ulazak u Evropsku uniju. Prvi nepotpuni podaci DIP-a pokazuju kako je 66,3 posto birača glasalo ZA, a 33 posto PROTIV ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Prema prvim nepotpunim podacima najslabiju podršku ulaska Hrvatske u Evropsku uniju zabilježile su dvije najjužnije županije Splitsko- dalmatinska i Dubrovačko – neretvanska, gdje je protiv glasalo gotovo 42 posto birača. Najveću podršku ulazak Hrvatske u EU dobio je u Međimurskoj 75 posto i Brodsko -posavskoj županiji, nešto više od 72 posto.Dosad objavljeni podaci pokazuju kako je do 16 sati na referendum izašlo 33,79 posto građana odnosno njih 1.316,053. Najveći odaziv je u Gradu Zagrebu gdje je glasanju pristupilo 274.462 ljudi što je 40,05 posto ukupnog biračkog tijela u Gradu Zagrebu. Najmanji odaziv, 25,53 posto do 16 sati, bio je u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Prema izvještaju GONG-a do 18 sati nije bilo bitnih nepravilnosti na održavanju referenduma već nekoliko manjih grešaka kao što je ne provjeravanje identifikacijskih dokumenata ili pak neadekvatna lokacija glasačkog mjesta u kontejneru bez struje i grijanja.

izvor: bankar.me / vecernji.hr

*** ***

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju odvija se na ukupno 6.749 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu, a DIP je objavio rezultate iz kojih je vidljivo da je odaziv jako slab. Naime, do do 11 sati je na referendum izašlo samo 11,44 posto građana.

Od 7 sati ujutro otvorena su biračka mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu te se građani izjašnjavali žele li Hrvatsku u Europskoj uniji. Referendumu može pristupiti više od 4,5 milijuna građana, a prvi neslužbeni rezultati biti će poznati oko 22 sata.

Svoje glasove već su dali predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i Jadranka Kosor, a iz Državnog izbornog povjerenstva su poručili da je do 11 sati glasalo je 443.623 birača, što predstavlja 11,44 posto od ukupnog broja birača s obrađenih glasačkih mjesta.

Najveći odaziv zabilježen je u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj.

Također, doznaje se da za sada nije zabilježen niti jedan incident, a referendum prolazi glatko i bez zabilježenih nepravilnosti. Ako se prvi rezultati odaziva na referendum usporedi s nedavnim rezultatima izbora, dolazi se do podatka da je dosadašnji odaziv građana slabiji za gotovo pet posto. Naime, do 11 sati na birališta je 4. prosinca prošle godine izašlo 16,39 posto birača.
izvor: danas.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.