Kriza i T-Komina

Jačamo institucije

Vrijeme institucionalnog sazrijevanja

Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je da mu niko iz međunarodne zajednice nije tražio da napravi otklon od njegovog prethodnika na toj funkciji Mila Đukanovića.

“Ne mislim da je potrebno napraviti otklon od Đukanovića. Sama okolnost, ako pažljivo analiziramo razloge njegovog povlačenja, sugeriše da je došlo vrijeme institucionalnog sazrijevanja”, kazao je Lukšić.

On je rekao da Đukanović i dalje treba da ostane na čelu Demokratske partije socijalista. Lukšić je ponovio da nema potrebe za održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora, navodeći da svi u Crnoj Gori u narednom periodu treba da budu posvećeni otvaranju pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom.
“Nema razloga za skraćivanje mandata aktuelne vlade. Makar ga je ne vidim”, kazao je crnogorski premijer u intervjuu Televiziji Atlas.

On smatra da čitavo crnogorsko društvo treba da se skoncentriše na junsko otvaranje pregovora sa EU.
“Nemoguće je da organizujete izbore i da se pripremate za pregovarački proces”, kazao je Lukšić, dodajući da je spreman za saradnju ili konsenzus sa opozicijom o svim važnim pitanjima koja će u budućem periodu dominirati u Crnoj Gori.

Premijer je kazao da se i dalje ne zna ko stoji iza afere “listing”, navodeći da ne veruje da iza tog slučaja stoje bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović i šef Agencije za nacionalnu bezbednost Vladan Joković.
“Ne bih isključio da se, u jednom trenutku, taj slučaj u potpunosti ne razotkrije. Ali, ne mogu bežati od okolnosti da to može trajati duži vremenski period”, naveo je Lukšić.

On je rekao da Vlada Crne Gore ne razmišlja o snižavanju akciza na na gorivo, nakon što je cena goriva danas u Crnoj Gori dostigla rekordni nivo.
Lukšić je poručio da će građani morati da naviknu na cene koje su van kontrole vlade a prouzrokovane svetskom ekonomskom krizom.

Nije realno poništavanje privatizacije Telekoma

Predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić izjavio je danas da nije realno poništavanje privatizacije crnogorskog Telekoma, uprkos mogućoj korupcionaškoj aferi koja je pratila taj posao.

“Ne vidim da je realno poništavanje privatizacije Telekoma. Jedno je privatizacioni postupak na koji, ako se ne varam, nije bilo žalbi, a drugo je ono što se dešavalo u narednoj fazi. Da li je realna sumnja da se deo novca iskoristio za korumpiranje i da li postoje falsifikovani ugovori je nešto što je išlo u narednoj fazi”, kazao je Lukšić.

On je za televiziju “Atlas” ponovio će se odazvati eventualnom pozivu za davanje podataka o privatizaciji Telekoma, ukoliko dođe do parlamentarne istrage o toj aferi. Ali, pre svega, treba dozvoliti Tužilaštvu da odradi svoj posao, jer je svima u interesu da se dođe do istine, rekao je Lukšić.

Lider opozicione Nove srpske demokratije (NOVA) i predsednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije Andrija Mandić dostavio je ranije danas Skupštini Crne Gore inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom. Mandić je Tanjugu kazao da je predloženo da se u okviru parlamentarne istrage saslušaju svi mogući akteri afere, među kojima i Lukšić, kao i njegov prethodnik na toj funkciji Milo Đukanović.

Prema poslovniku Skupštine Crne Gore, za iniciranje parlamentarne istrage potrebno je 27 potpisa poslanika, ali je za prihvatanje inicijative neophodan 41 glas u parlamentu. Opozicija – NOVA, Socijalistička narodna partija i Pokret za promene – imaju 29 poslanika u Skupštini Crne Gore, što znači da su im za pokretanje parlamentarne istrage o aferi Telekom potrebni i glasovi vladajuće koalicije.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra. Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore zatražio je ranije od američkih kolega da im dostave sve dokaze u vezi afere Telekom, nakon čega će crnogorski tužioci odlučiti da li će početi sa saslušavanjem svedoka u tom slučaju. Crnogorsko tužilaštvo prethodno je saopštilo da se već godinu vodi istraga o privatizaciji crnogorskog Telekoma.

Mađarski Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija Vladi Crne Gore platio 114 miliona evra i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Tender za kupoprodaju državnog paketa akcija, u ime Vlade, potpisao je tadašnji predsednik Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović, dok je ministar ekonomije bio Darko Uskoković.

Uskoković je i potpisao ugovor o kupoprodaji državnih akcija i to na osnovu odluke vlade koju je potpisao premijer Đukanović od 11. marta 2005. godine. U ime Mađar telekoma, ugovor su potpisali Andraš Balog i Tomaš Morvai, koji su predmet optužbe američke regulatorne agencije. Dojče telekom i njegova mađarska podružnica – Mađar telekom pristali su da plate kaznu u SAD od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dve kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore. Podgorički mediji objavili su da se među onima koji su nezakonito primili novac nalazi i Ana Kolarević, sestra tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Kolarevićeva je, međutim, rekla da nema ništa sa tim slučajem i da joj nikada nije uplaćen novac od tih kompanija. Bivši predsednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore Oleg Obradović takođe je negirao da je učestvovao u procesu donošenja odluke o prodaji te kompanije Mađar telekomu i da je primio mito za taj posao.

izvor: tanjug.rs

*** ***

Comments

  1. Premijer na licitaciju

  2. Ake se Rodni ne distancira od DelBoja do godine nece biti milioner , zavrsice u Spuzu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: