Struja od januara skuplja skoro 7 odsto

Cijene struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem biće od 1. januara veće 6,8 odsto, dok će kod onih sa jednotarifnim poskupiti 6,57 odsto.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) razmatrala je zahtjev Elektroprivrede Crne Gore za povećanjem dozvoljenog prihoda za ovu godinu i odlučila da prihvati iznos koji je skoro osam odsto manji od onog koji je zahtjevala Elektroprivreda.

Nove cijene struje važiće do kraja juna naredne godine.

Sindikalno povjereništvo Nikšića, koje djeluje u okviru Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), je ranije najavilo da će organizovati protestno okupljanje ispred zgrade Elektroprivrede, na koje će pozvati sve građane, ukoliko poskupi električna energija.

Iz Unije slobodnih sindikata su najavili da će pozvati građane na proteste ukoliko poskupi struja, jer se ne mogu izdržati česti cjenovni udari na kućne budžete.

Za TA Pljevlja skuplje skoro 17 odsto

Ukupno povećanje cijene električne energije od januara će na nivou svih potrošača u prosjeku iznositi 6,13 odsto.

Struja je za Kombinat aluminijuma (KAP) poskupila 3,72 odsto, Željezaru 15,26 odsto, željeznicu 14,26 odsto i Termoelektranu Pljevlja 16,63 odsto.

Za kupce na deset kilovoltnoj mreži, cijene struje su povećane 3,86 odsto, a za one na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri, 8,14 odsto.

Za kupce na 35 kV cijene su manje 0,86 odsto.

Iznos 7.93 manji od zahtjevanog

EPCG je zahtjev za izmjenu regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa, podnijela 18. novembra. Njime je zatražena izmjena regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa, jer je u periodu od 1. aprila do 30. novembra ove godine došlo do odstupanja ostvarenih veličina u odnosu na odobrene, u ukupnom iznosu od oko 17,27 miliona eura.

“Nakon opsežne analize Zahtjeva i dokumentacije dostavljene uz zahtjev, utvrđeno je da je za tekući period zahtjev opravdan u iznosu od oko 15,9 miliona, što je 7,93 odsto manje od iznosa koji je EPCG zahtijevala”, kazali su iz RAE.

Istovremeno, kako su dodali, Agencija je, shodno zakonu, pokrenula postupak za poravnanje odstupanja iz ranijih perioda, i to usljed završetka dvogodišnje primjene korekcija iz 2009. godine po osnovu manjeg troška uvoza električne energije i manjeg troška uglja za proizvodnju električne energije koja završava 31. decembra ove godine.

izvor: vijesti.me

Comments

 1. Koga to uopšte zanima, deriteee.

 2. Samo 600.000 ljudi ima srecu da zivi u Crnoj Gori, EUropljani nemaju tu srecu….Ali imaju sve ostalo..!!!

 3. Sagittarius (♐) says:

  Najbolje da će Italijani da plate dokapitalizaciju Prve?! Poslednji put su sipali 4-5 miliona koji sad vrijede…paaa vrlo blisko nuli! Čekaj, pa oni imaju 24% banke! To ih čini Drugim po redu akcionarom banke, posle Brata!? Ako se ne varam to je 13-14 miliona eura bačenih u jamu…a to mora neko da plati.
  Nego ljudi, da se ne zavaravamo, 7-8% skuplji kW/h i nije neko poskupljenje u odnosu na ukupan račun (jer su troškovi struje možda trećina ukupnog računa, a tu su i prenosi i distribucije i tuđi aminovani lopovluci…). Ono što je strašno jeste još jedno u nizu od sad već neprikrivenih iživljavanja koje prolazi nekažnjeno. Sledeće što možemo očekivati je da kažu Treba struja da poskupi jer bi neko od glavešina da kupi Maserati! Imam neki čudan osjećaj da se opet ništa ne bi promijenilo…

 4. gje nadjose bas 6.8% mora da imaju neki kineski kalkulator,

 5. Kako “lado tajovic”& “kozak”, nemaju nikad niti jedan komentar na ovakve teme, zbog kojih bi svaki iole inteligentan covjek reagovao barem verbalnim protestom protiv pljackasa ovog jadnog naroda, koji sjede u vladi Crne Gore. Ne, “lado tajovic”&”kozak”, jedino reaguju kada se neko usudi podignuti svoj glas protiv te mafijaske organizacije, kakva je crnogorska vlast. Bas me interesuje da li se taj “dvojac” grije na struju,
  ili ih zagrijava guzica gospodara ispod koje divane, smisljajuci svoje bljak komentare.

 6. ha,ha,ha, ma sta kazes? bio na piramidi? Ja sam Tina!!!!!

 7. banja meni, banja tebi, banja svima banja bila!

 8. Pa se čudi što mu crtaju metu? Čudan neki čovjek.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: