Predsjednik i političar koji jeste drugačiji

Jose-Mujica

Jose Mujica

i koji svojim primjerom skreće pažnju od malene Crne Gore do velikog Urugvaja…

Hose Alberto Mužika Kordano, koga Urugvajci od milošte zovu Pepe Mužika, ima 77 godina i smatra se najsiromašnijim i najvelikodušnijim političkim vođom na svijetu: živi na imanju supruge u predgrađu glavnog grada Montevidea, vozi folksvagen Bubu iz 1987, a 90 posto plate daje u dobrotvorne svrhe.

Gotovo svi urugvajci se slažu da je Pepe u svakodnevnom životu građanin kao i svaki drugi, osim što nema račun u banci i ima tek poneki dug.  Svoju Bubu navodi kao jedinu ličnu imovinu. Istini za volju, za posao koristi skromnu ševrolet korsu, koju zovu “predsjednički auto”.

Godišnja plata predsjednika Urugvaja je oko 150 000 dolara. Pepe, međutim, uzima 10 posto za lične troškove, a ostatak prebacuje fondaciji koju vodi Pokret narodnog učešća, ljevičarska organizacija na čijem je čelu i koja podržava mala preduzeća i nevladine organizacije čiji je cilj obezbjeđivanje smještaja za siromašne. Mužika kaže da može sasvim dobro da živi od novca koji mu ostaje, jer je suma jednaka dvijema prosječnim platama. “Mora mi biti dovoljno pošto ima mnogo Urugvajaca koji žive sa bitno manje novca”, kaže.

“Tako živim veći dio svog života”, priča dok sjedi na staroj stolici u bašti, koristeći omiljenu ležaljku svog tronogog psa Manuela koji uz dva policajca čini jedino predsjednikovo obezbjeđenje. “Mogu da živim sasvim dobro sa ovim što imam.”

U poređenju sa kolegama, Mužika na raspolaganju za trošenje ima 5,8 posto prihoda britanskog premijera Dejvida Kamerona, 4,2 posto kanadskog premijera Stivena Harpera, 3,1 posto plate Baraka Obame i samo 0,7 odsto premijera Singapura Li Hsien Lunga.

U trenutku kad mnogi svjetski političari zahtijevaju ili nameću stroge mjere štednje građanima, Mužika ličnim primjerom pokazuje kako treba jednostavno i skromno živjeti. On ne živi u zvaničnoj predsjedničkoj rezidenciji, već na imanju u predgrađu Montevidea, u vlasništvu njegove supruge Lucije Topolanski. Bračni par uzgaja povrće i cvijeće za prodaju na imanju. Tokom najhladnijih dana ovogodišnje zime Mužika predsjedničku rezidenciju, koja se inače koristi za sastanke vlade, otvorio beskućnicima da se sklone od hladnoće.

Nedavno je Mužika došao na jedan regionalni sastanak sa modricom na nosu. Upitan šta mu se dogodilo, odgovorio je da se povrijedio dok je pomagao komšiji da popravi metalni krov nakon jake oluje koja je pogodila južni Brazil, Urugvaj i sjevernu Argentinu.

Današnji predsjednik Urugvaja nekada je bio vođa gerilske grupe za nacionalno oslobođenje Tupamaros. Od 1960. do 1972. Tupamaros se skuobljavao sa konzervativnom vladom Urugvaja. Tokom vojne diktature Mužika je proveo 14 godina u vojnom zatvoru. Po padu hunte pušten je na osnovu zakona o amnestiji. Sam kaže da su mu godine provedene u zatvoru, većina u izolaciji i izuzetno teškim uslovima, pomogle da oblikuje svoj pogled na život.

Zovu me “najsiromašniji predsjednik”, ali ja se ne osjećam siromašnim. Siromašni su ljudi koji samo rade da bi održali svoj skupi stil života i koji stalno žele više”, rekao je nedavno britanskom BBC-ju. “To je stvar slobode. Ako nemate mnogo u vlasništvu, onda ne morate da radite cijelog života kao rob da biste to održali i imate više vremena za sebe. Možda vam izgledam kao ekscentrični starac, ali to je slobodan izbor.”

Pepe se aktivno uključuje u politički život 1994, a u novembru 2009. je izabran za predsjednika republike sa mandatom do 2015. godine.

Predsjednikovanje, međutim nije promijenilo Pepea. Kada je došao na samit Ujedinjenih nacija “Budućnost kakvu želimo” u Riju, održao je jednostavan, ali efektan govor u kome je kritikovao potrošačku kulturu kao izvor neprekidne trke za novcem i zanemarivanja pravih vrijednosti u životu. “Razvoj se ne smije odvijati na uštrb sreće. Razvoj treba da radi u korist ljudske sreće, ljubavi na Zemlji, ljudskih osnosa, brige za đecu, stvaranja prijateljstava, podmirivanja naših osnovnih potreba. Jer sreća je najvrjednije blago koje imamo. Kad se borimo za zaštitu okoline moramo se sjetiti da se osnovni element okoline zove ljudska sreća”, rekao je u govoru delegatima.

Jose-Mujica-1

Urugvaj je druga najmanja država u južnoj Americi, ali je ujedno treća najrazvijenija zemlja na kontinentu, odmah iza Argentine i Čilea, sa bruto domaćim proizvodom, po glavi stanovnika od 15656 dolara. Poređenja radi, to je trećina američkog BDP-a, ali tri puta više nego u Boliviji i Paragvaju.  (crnogorski BDP iz 2012. je 12,590 dolara)

Uprkos finansijskoj krizi u mnogim zemljama, Urugvaj je uspio da izbjegne recesiju i zadrži pozitivan rast, mahom uz pomoć javne potrošnje i investicija. Pod vladom predsjednika Mužike Urugvaj je postao zemlja sa niskim nivoom korupcije. Na listi najmanje korumpiranih zemalja koju svake godine objavljuje Transparensi Internešnal, Urugvaj zauzima drugo mjesto u Latinskoj Americi i dvadeset peto u svijetu. (Crna Gora je na 75. mjestu na toj listi). Na međunarodnoj listi zemalja sa najvišim kvalitetom života Urugvaj je opet drugi u Latinskoj Americi, a dvadeset drugi u svijetu.

Popularnost Muhike ipak ugrožavaju potezi vlasti na području zdravstva i obrazovanja. U katoličkoj zemlji protivnike je pronašao i njegov zakon o legalizaciji pobačaja do 12. nedjelje trudnoće.
Istini za volju Mužika ne mora da brine o popularnosti-prema zakonu Urugvaja ne može da se kandiduje na sljedećim izborima, a najvjerovatnije da će se zbog godina povući iz politike po završetku mandata i penzionisati. Za razliku od mnogih bivših poltičara, a posebno predsjednika neće osjetiti dramatičan pad u prihodima kada primi prvu penziju.

Autor: Katarina Subašić, list LICEULICE
Za javniservis.me prekucao, vozač Džoud Džonson

Comments

 1. laufer303@yahoo.com says:

  i nasi bi bili bolji da provedu 10 do 14 godina u zatvoru, ja ti jemac!
  skromnost je ubijena, moral je degenrerisan, a licne slobode i prava su za izrugivanje u nasem drustvu stihijskog, ruljnog kica i sprdnje, nerada i gluposti, avangardnog nerada, intelektualnog tavorenja i revolucionarnih metoda izbjegavanja odgovornosti i kacenja na tudji novcanik.

  (urugvajci su radan narod, koriste blagodeti prirode koje im je Bog dao i ne unistavaju svoje, nego ga cuvaju i oplodjavaju. ne srame se zemlje i zemljoradnje, ne srame se jer znaju da sa te osnove skoro sve pocinje, pa sad imaju visokoobrazovane mlade kadrove (sa koijma se nas priuceni, lijenji i nesposobni lumpenproleterijat ne moze mjerit ni po kojem osnovu, osim u prdnjavi i leleku za tudjim param) i mogu kao drustvo laganice i bez velikih stresova da unapredjuju svoje zivote jer to i zasluzuju. takvi su skoro svi narodi juzne amerike, te se i po tome treba mjerit, a ne samo po primanjima, naopako primili i to sto primate, ne zasluzujete ni 10% od toga. kad bude narod radio, stvarao i starao se o proizvodima svog rada, onda ce znat kako bolje da se organizuje da bi se zastitio od pohlepnih i oholih, pa ce i nas narod izrodit jednog dobrog predsjednika, a do tada lipsi magarce kraj zelene trave.
  karma je kurva, izvinte me sto psujem, ja samo pricam onako kako cujem. narod crne gore, ovaj nas, ukljucujuci sve nas koji ovdje divanimo, ne zasluzuje sunce da mu progrije bar jedno 25 godina, pa ako iz toga nesto i nauci, onda moze dan da svane, a do tada je sve isprogramirano i podijeljeno, pa ko koga zajebe.)

  • okreni konacno plocu says:

   drugim rijecima, lomi, glacacemo te dok god nas ne tjeras na rad a dobijamo sigurne i uredne plate prvog bez obzira da li su ruskog, kolumbijskog , francuskog ili bilo kojeg drugog porijekla…

   • OKP jesi ti siguran da se budis u Crnoj Gori? Ili budis li se uopste?
    Kako bi na kavu jutros? Izgata li/?

   • narod Cene Gore je miran, posten, skoroman narod, zadovoljan sa onim sto ima, ne trazi hljeba preko pogace, voli da neko misli za njega, ne voli da radi, snalazi se kako umije, i nema tog pre$ednika koji ne bi pozelio da ima takav narod, pa se ne treba cuditi sto se Milo bori svim snagama, da zadrzi taj dobri narod sto duze za sebe. Narod Urugvaja naseg Filipa sigurno ne bi nikada izabrao za svoga pre$ednika, ali zato ni narod u Crnoj Gori nikada ne bi izabrao Pepea…i tako svaki narod ima pre$ednika kakvog zasluzuje.

   • okreni konacno plocu says:

    budim negross svako jutro u dva popodne…jedina prava sloboda je sloboda od rada koju svako pokusava da zaradi na svoj nacin…jedni to zarade poslusnoscu a drugi jalovom kritikom rezima…

   • Bila je jedna emisija jos za vremena slobodne Antene M koja je pocinjala u 18h a zvala se Djeca propalije roditelja. Cini mi se da je bila utorkom a pocinjala je sa-dobro jutro dragi slusaoci!!)) Kapiras poentu nijesi ti kriv. Svatam te i razumijem, a vjeruju mi, uzivaj jer covjek je najsrecniji dok spava!! Ne opterecuj se ne mozes nista promjeniti dajuci svoj glas od bjedno 50e bilo kome nego ga cuvaj ko svetinju!!!!!

 2. Fenomenalno!
  Pade mi na pamet Miško Vuković kada se pobunio zbog pokušaja smanjivanja plate poslanicima (kada je rekao da poslanici nisu fizički radnici), ili Zarija Franović koji je vrisnuo da za 1.500 neće trošiti svoju menadžersku magiju u ŽTP-u… Ali vajni i opozicionari koji nisu spremni da se odreknu plate bar na pola godine da bi nešto učinili za one koji su im obezbijedili te plate, toliko dugo…

  • To je poenta-……. Ako nemate mnogo u vlasništvu, onda ne morate da radite cijelog života kao rob da biste to održali i imate više vremena za sebe……. Problem je kad i to malo pokushvaju da ti oduzmu i sto je najgore uspiju u tome!

 3. druže narodni reporteru Džoude Džonsone!
  ne bih da kupim govna, ali Pepeovo prezime se čita “Muhika” a ne “Mužika”. Ovo drugo bi moglo da je čovjek Portugalac ili Brazilac, ali onda ne bi mogao da bude predsjednik Urugvaja. A ni Crne Gore u trećem mandatu :)

 4. Fantome, vala i ti ne znaš. Ne kaže Haso – brat od ujaka, nego dajdžić ili amidžić…:)

 5. aj fantome pocini,casti ti.moze li se bez tebe sto prokomentarisat

  • Jebi mi mrtva oca ako nijesi u pravu …… može se i bez mene puno toga prokomentarisat’, no nije baš najpametnije mene ućutkivat’ ……. živio mi gazda “što te stalo” vazda! ….. :))

 6. Није ни наш Фићо ништа мање скроман од овога Уругвајца. Фићо нема ни “бубу” већ прти пјешке Подгорицом, и то без пратње. А када иде на Жабљак онда стопира. Зато ћемо за два мјесеца изаћи на изборе и дати му глас.

  Да будем искрен, осим Филипове скромности, борба за Малу Велику Србију коју води Ђукановић заједно са ЦИА-ом је један од основних разлога моје љубави према ДПС-у. До недавно сам подржавао пропале опозиционе пројекте и тиме директно саботирао Ђукановића у његовој империјалистичкој великосрпској мисији. Добро је да су ми на ономе блогу Славко, Негрос, Илија Бакић, Мондо, Ангус и Модератор отворили очи. Живјела Мала Велика!

  • Sekula privi peskir na glavu. Dobro je Vukman rekao da su Crnogorci, Srbi. Da zans da je upravu, a znas zasto? Radi toga da su vas doveli tu dje ste jer to niko ne moze da uradi no Crnogorac razlika u mentalitetu i potrebama!!! Ko NOkia save manja i manja!!!!! Ja ne znam kako vas vise trpe ovi iz Beograda? To mi nije jasno. Ustvari dali vas uopste trpe ili vam se spradju iza ledja…..
   xaxaxaxaxaaxa
   xxaaxaxaxaxaxaaxaxaxaxa xaxaxaxax
   xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax
   xaxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxax
   xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax
   xaxaxa
   …..Turci glavu popa mila Jovovica
   Pa se cude bule mladeeeeeeeee
   sto popovske neeeeeeemaaa braaaaadeeeeeeeeee
   guuuuuuuuuguguguguguuuuuuguguguuuuuuuuu…
   xaxaxxa
   xaxaxaxaxaxax

   • Црногорци нису Срби, бар не сви. У етничком смислу, можда и већи дио Црногораца су Албанци.

   • Negros, interesi Srbije i srpskog naroda se nužno ne poklapaju dok između interesa Crne Gore i Crnogoraca stoji znak jednakosti. Ovo treba da prihvatiš kao aksiom.

  • Sekula, tvoja strategija postaje sve popularnija među srpskom omladinom, naročito onoj libertarijanskih nazora :) Razmisli ipak o tome ko će da ubere plodove takve “pobjede” ako stigne u narednih pet šest godina? Zamisli srpsku verziju Miška Vukovića, Draška Đuranovića, Ranka Krivokapića, Novak Adžića… koji slave i pune se… Radi udarca Negrossovim istrpjeti takvu štetu!?
   Neoprostivo bi bilo novo stradanje na Zidanom mostu, ovog puta sa Đukanovićevim. Malo zdravog oportunizma nije na odmet, ali treba biti “demokratičan i građanski” orjentisan makar u formi koja je proslavila SDP, BS, LP, HGI, AA, DUA… odnosno PCG.

   • Evo dokaza da treba sačekati da i iz DANU pristignu pojačanja: “Afera Šarić trese Srbiju. Očekivanje da će, kao zemljotres, potresti Crnu Goru je uzaludno. Srbija, iako sputana prošlošću, ima političku i socijalnu dinamiku. Više puta je promijenila vlast postajući sposobna da se i sama mijenja. Crna Gora je umrtvljeno društvo.” (Miodrag Perović)
    Ovo sam ponavljao kao papagaj još prije pet godina pa su me zbog toga tretirali kao velikosrpskohegemonističkoretrogradnoklerofašističkog elementa. I pod ovim tekstom komentarišu pojedinci koji su me strijeljali jer im napadam domovinu iz neprihvatljivog ugla. Evo ga, vlasnik novine koja je prije neko ljeto slavila 21. maj naslovom “Daleko si dogurala malena”, finansijer CKL-a, DANU, CPC-a, recituje isto…

   • Ko nije procitao hiljade tekstova iz Perovicevih medija koji su upravo gurali u pravcu koji sada on isti kritikuje, rekao bi kako covjek pronicljivo promatra crnogorsku drustvenu zbilju. I to ne da nije prvi, nego je stoti put, jer ce Perovic & co. okrenuti curak na koju god treba stranu, samo da bi se odrzali na povrsini. Samo neka su mi zdravo.

    Ima i jedan tehnicki nepravilan detalj u tekstu, koji bi matematicar morao da zna, no da ne zakeram.

 7. SKROMNOST NIJE VRLINA CRNOGORACA, NEGO ZORENJE, KOJE CE DJECU KOSTAT BUDUCNOSTI.

  Nista nije SKUPLJE,
  od sexualne i materijalne NEIZZIVLJENOSTI, kad govno dobije VLAST & SNAGU,
  sve ojde k`VRAGU.

 8. Војин Николајевич says:

  Скупљају му се потписи, послије претпрања, прања, и центрифуге…Ха, ха, ха…

  Bojoviću se smanjuje broj potpisa
  Pravedna sumnja u regularnost: Bojoviću se smanjuje broj potpisa

  Smanjuje mu se broj potpisa
  Prema tome se, kako je navela, može zaključiti da se Bojoviću svakim danom smanjuje ukupan broj prikupljenih potpisa.

  Ха, ха, ха…

  • Војин Николајевич says:

   Ха, ха, ха…

   Komentari

   outsider | 09.02.2013. u 16:53h
   Neka Bojović proba za predsjednika kućnog savjeta :)

   lubica67 | 09.02.2013. u 16:43h
   Krece se covjek u obrnutom smjeru.

   lubica67 | 09.02.2013. u 16:38h
   Kako je krenuo , Bojovic ce uci u minus.

   Balsa_pg | 09.02.2013. u 16:31h
   Haha sad se traze izgovori jer Bojovic ne moze skupit ni 200 potpisa.Sprdnja!

 9. Sunce ti jebem, da ti jebem sunce!!!
  Obožavam ove likove istrenirane za opstanak na pobjedničkoj strani! Nevjerovatni su! Oni u Milu i Ranku vide stubove države i naroda, a kritikuju sve što je nastalo iz njihovog seksualnog akta.
  Kako brane takav idiotluk? Sa onim “Nije Milo kriv, no su ovi oko njega lopovi a on ne može ništa da četnici ne sjebu državu”.
  Ili “Ne bi Ranko s Milom da ne mora, no se država brani…”.
  Nakon referenduma su bili na poziciji: “Da istrpimo Mila još dvije-tri godine, da se učvrsti država pa ćemo onda da sredimo stvari”. Domobrani.
  Ponavljam pedeseti put istorijsku činjenicu – 1941. je u četnicima bilo 30.000 građana Crne Gore a u partizanima manje od dvije hiljade. Odnos se promijenio 1943. nakon kapitulacije Italije kada je postao izvjestan poraz Njemačke. Oni koji su 1943. prešli u partizane, bili su najgori kasapi onima koji nisu mijenjali uniformu.
  1918. devet desetina građana Crne Gore bilo je za ujedinjenje i kralj Nikola ne bi preživio deset dana da se kojim slučajem zatekao tih dana u Crnoj Gori. U međuratnom periodu srpski nacionalni trans u Crnoj Gori bio je na vrhuncu. Treba samo prelistati štampu koja je izlazila u to doba. Samo budale mogu da tvrde da je sve to bilo dirigovano iz Beograda, kao što je budalasto tvrditi da se crnogorski nacionalni zanos nakon Milovog zaokreta desio pod pritiskom DPS-a. Dupeljublje i bespogovorna odanost gospodaru dok je čvrsto na tronu, beskičmenost i mimikričnost su odlike većine stanovnika Crne Gore, i zato DPS ima većinu.

 10. Bolje je vjerovati u Boga, nego pricati o crkvi, rekao je Sveto Marovic…steta sto to nije rekao Ranko…

 11. Saric nije znao, da je Gvozdenovic politicar,
  ni Radulovic za Dacica, da se bave tako prljavom PROFESIJOM.

  Srozase im ugled POLITICARI.

 12. And you Think you Know What Politics is

  And you think politics is all about voter registration and issues
  War, abortion, taxes, global warming, and medicare

  You think politics is all those candidates running for office
  and you think you know what politics is
  Let me tell you what politics is

  Politics is a dollar in my pocket and a rock in my head
  Politics is a glass eye, shell shock, and schizophrenia
  An impenetrable wall that eludes your touch
  Politics is a big advertisement for coca-cola classic
  And the drum beat of the daily news

  And just as history is the chronology of war
  Politics is the seismic movement of power
  You feel it and they tell you everything about it that is
  of no possible value

  Politics is two guys slam drunk in some local dive
  not knowing what society they live in or who they're talking to
  because politics is not what you see on the six o'clock news

  Politics is all the reasons it got all fouled up in the first place
  Politics is why they misappropriated your money
  Politics is all of T. S. Eliot's ‘arguments of insidious intent’

  Where words are cast about like frisbees in the air
  Words like liberty equality freedom justice patriotism
  the meanings bleached out by the sun
  and contorted by misunderstanding and abuse
  Illiterate we are in our native tongues

  Politics is the mish and the mash of compromise
  It's the give and take of his opinion and hers
  Politics is the confluence of the ‘is’
  with the ‘what ought to be’

  Real-politick is the reality of life as opposed to the dream
  It is life's approximations instead of the ideal

  And there come a man and woman of the caves and jungles
  displaced just a little
  to occupy the high rise office structures and condominiums
  They have shed the mask of thickened hide and heavy fur
  and don the satin sheen of this new hairless breed
  clinking cocktails
  sliding loosely into believing in ideologies

  Politics is the enaction of survival of the fittest
  Politics is the play of those best equipped for this world
  with all the tools endowed by god
  and played-out without any knowledge of his existence

  Politics is getting along with life
  while watching those less fortunate fall by the wayside
  and you watch and pray
  to save your guilty soul
  and spare yourself the others’ fate

  Politics is not a two party game
  structured opposition democracy and government in the making
  Politics is the color of our lives
  Politics is what we settle for
  Politics is the yin and the yang of our work and our play
  of life and its introspection

  Politics is a stale joke in a smoke-filled room
  Oh! I lost my wallet on the other street corner!
  but the light is so much better over here

  Politics is a lighthouse beacon shining far out
  into the fog-shrouded night

  And politics is a baby-blue tinted disposable contact lens
  on the eye of a potato

  Tom Courtney

 13. Milo bi napunio BUDZET,
  i nebi zaduziva POTOMSTVO da otplacuju kredite i nasu HISTERICNU POTROSNJU od 2 milijarde godisnje,
  ali nema ko da popise,
  200 000 registrovanih tomobilja, 1,2 miliona DEBILNIH, 200-300 000 vikendica, 30 000 neznanih i 200 000 znanih vlasnika stanova, desetine hiljada neobradjenog zemljista, milijarde VRIJEDNE IMOVINE U DRUSTVENOM VLASNISTVU, KOJA JE UMRTVLJENA,
  milijarde kWh , koji se mogu skupit PROTOCNIM HIDROCENTRALAMA bez mnogo investicije, SUMSKO BLAGO ORTACIMA DAROVANO, itd, itd.

  • sve je u redu, Milovane, ali 200-300.000 vikendica je baš pretjerano. Na popisu 2011 je ukupno u CG bilo oko 315.000 stambenih jedinica, od toga malo preko 100.000 za sezonsko stanovanje. Jesmo i bogati i kurati, ali da se ne precjenjujemo ;)

   Sjećam se one priče da imamo strašno dobru vodu i šteta što je ne izvozimo Arapima. Onda obrni u Emirate, okreni u Katar – flaširana voda svuda jeftinija nego u “Suza” u “Voliju” :)

   • Nedje sam procita taj podatak, mozda je to BROJ KREVETA koji nije prijavljen, ja jesam STARI MATUF, ali volim da baratam ISTINOM, zato se zahvaljum na upozorenju.
    Potrazit cu taj podatak kod Harija na CdM ili MONSTAT,
    ako su VIKENDICE POPISANE KAO STANOVI NEZNANIH JUNAKA,
    pisi PROPALO.
    pozdrav

   • U pravu si, niko nema pojma koliki procent od stambenog fonda je prijavljen za plaćanje poreza, koliko od toga se stvarno plaća, a koliko je planirano (a da ne pričamo koliko uopšte ima građevinsku dozvolu). Imovinski karton, socijalni karton, ništa. Ko jebe XXI vijek, tehnologiju, mreže i sisteme. Važno je da riješimo identitetska pitanja, dvije strofe i kusur.

    Razni srodni imovinski i katastarski podaci postoje po raznim bazama, ali te baze se prave samo da bi se opravdale plate administracije koja ih vodi. Daleko bilo da se podaci ukrste i povežu, pa da možda demantuju premijera kad kaže da se nema od čega napuniti budžet…

   • okreni konacno plocu says:

    postepeno callao postepeno…nismo mi za sok terapiju…

   • A niste? Nego za kakvu ste “vi” terapiju, OKP? Geštalt, ili možda bihejvioralnu? Treba li neko da vas verbalno mazi dok prdite na kauču?

    Šok terapija se radila prije četrdesetak godina (u godinama poslije seksualne revolucije). Informatička je završena prije dvadeset godina. Ako kasnite, to je samo vaš problem…

   • okreni konacno plocu says:

    callao meni privatno odgovara sok terapija, kad vec nervozno sikces , ali tebi nece biti dobro i mladim generacijama koje dolaze a nemaju jos zrelosti da percepiraju izdrzljivost papirnog camca u kojem plovimo uzburkanim okeanom…promjena drustvene paradigme je komplikovan i dugotrajan proces a prva meta u uspostavljenju novih vrijednosti ti je galopirajuci kleronacionalizam koji ima ambicije da se nametne kao paralelni sistem vlasti…u drustvu izostrenih suprotnosti koje ne dozvoljavaju demokratsku promjenu vlasti…sa visokim stepenom inostranog zaduzivanja zbog proizvodne slabosti i nepokrivenosti uvoza izvozom…ili mislis na sok terapiju tipa ,cika roksild kupi citavu cg i daj nam svima nato uniforme i konobarske kecelje?…

   • OKP, tri stvari:
    – predložio sam jedno prosto tehnološko rješenje, uobičajeno u normalnim zemljama. Ti si to nazvao “šok terapijom”. Ali kad se neko sprda sa tolikom količinom inercije, onda je to “nervozno siktanje”? Obrati pažnju.

    – zabrinutost za “mlade generacije” (kojima sada i ja odjednom i neobjašnjivo pripadam ;) i “krhkost papirnog čamca” još više kvare utisak. Galopirajući kleronacionalizam je glavna prepreka da se poštuje zakon? Zakopčaj šlic, viri ti briga za državu.

    – Tvoj nightmarish scenario “čika Rotšild kupi čitavu CG i daj nam svima nato uniforme i konobarske kecelje” se već desio. Pogledaj novine.

 14. “Važno je da riješimo identitetska pitanja, dvije strofe i kusur.” (Callao)

  I ovaj stav se uklapa u crnogorski (građanski) mejnstrim.
  Ne potenciram na tome zbog identitetskog pitanja, već zbog razumijevanja toka – zašto su tako iznenada prestala da budu važna identitetska pitanja? Šta se to iznenada desilo da Miodrag Perović shvati kako je crnogorsko društvo mrtvo a crnogorska država nalik frankaštajnovom monstrumu?
  Crnogorsko identitetsko pitanje bilo je početkom 90-ih predstavljeno revolucionarnom ikonografijom, poistovjećeno sa liberalizmom i slobodarstvom. Prisjetite se poze boraca za crnogorsku stvar iz redova opozicije: “agresivni pacifizam”, subkultura na muzičkoj i književnoj sceni, “gerila” moda… Iz te revolucije možda je preostalo pedesetak živih gerilaca koji se nisu etablirali u sistem. Onih koji su se poput Čea vratili borbi za ideal i nisu se, poput Kastra i družine odali vlastodržačkim benefitima. Pade mi na pamet paralela: Miško Đukić – Darko Šuković. To su antipodi savremenog crnogorskog društva. Prvi kao slika ideala sa kojim se krenulo u tu borbu, i drugi kao prizor onoga što je od nje ispalo. Ne tvrdim da su Šukovića u revoluciju odveli ideali, ali sjećam ga se u vijetnamci sa torbom na kojoj je bila velika naljepnica sa logom LSCG.

  Revolucija guta svoju djecu. Pacovi najbolje plivaju kad poplave izdignu mulj na površinu jer dolaze iz tog podzemnog svijeta.

  Nacije su nakon buržoaske revolucije nastajale i zbog ekonomskih interesa. Ništa se od tada na tom planu nije promijenilo do danas. Identitetsko pitanje je političko zato što je i ekonomsko. Kajmak kupi onaj ko piše istoriju (onu koja nije potvrđena pravilno protumačenim materijalnim dokazima).

  Jasno je da je identitetsko pitanje veoma važno, i to u onom Orvelovskom smislu – ko kontroliše prolost, kontroliše i budućnost. I pitanje restitucije je danas identitetsko pitanje. I pitanje obrazovanog sistema je identitetsko pitanje. I pitanje slobode je identitetsko pitanje…

  • opa, sad ispadoh “crngorski građanski mejnstrim”? I ja tebi, znaš :p

   • Komentarisao sam stav, a ne tebe :p. Eto, jedan stav te otima iz avangarde,. Ali znam da se nećeš dati.

   • jes, nego ne kapiram – kad su to prestala da budu važna identitetska pitanja, i kome? M. Perović je danas alternativa sopstvenom uzbudljivom životnom projektu koji uključuje [SPOILER ALERT] banku, novine i crvene barjake. Đukanović ima i banku i novine i barjake, samo to radi bolje od profesora. A u Crnoj Gori su to identitetska pitanja – moja ili tvoja banka, novine, zastava. Crkveno-jezičko-himnična pitanja su čisti bonus obojici.

    Evo ti OKP-a – ja pomenuh GIS-u i baze podataka, a on je već sumnjičav da li njegova mlada nacionalna demokratija pod stalnom kleronacističkom prijetnjom to može da podnese. Pa, ne može. Softveri se ne instaliraju na crepulju nego na računar.

   • okreni konacno plocu says:

    callao, nije mi otvoren slic vec treba ninati rozemarinu bebu… tako beskompromisan stalno otvaras konkurs za premijera i ministre vlade cg za koje niko ne ispunjava uslove…ili si mozda provalio formulu zajednickog imenitelja opozicije i njihove programske osnove saradnje ali neces da ih otkrijes prije potpune pobjede bojkota?…ti u klin ja u prevrnutu plocu…

  • Pa doslo je do zasicenja, i do reakcije-otpora onih koji su to dotada iskreno dozivljavali. To su proste psiholoske cinjenice. I svjestan ih je Perovic, jer vidi da je na toj strani jeftine crnogorstine ostao sve go kreten. Pa se pita sta dalje, iako se tesko odrice starih pozicija jer je nacionalista.

   • Callao, ovo je bilo retoričko pitanje? Ako nije: identitetska pitanja prestala su da budu važna onog časa kada je stiglo vrijeme da se sa projekta “država” pređe na projekat “demokratija”. Perović želi da se igra nastavi po njegovom biznis planu, i zna da nema više kredita za 1. nivo. Za razliku od njega, Milo i Ranko znaju da opstaju samo na 1. nivou, na kojem se brani država.
    Evo i Vladimir je to živopisnije od mene razjasnio.

   • Neon kaže:
    “Perović želi da se igra nastavi po njegovom biznis planu, i zna da nema više kredita za 1. nivo. Za razliku od njega, Milo i Ranko znaju da opstaju samo na 1. nivou, na kojem se brani država.”

    :)
    ubuduće odmah napravi gejmersku metaforu i nema nesporazuma :o

 15. Cikica Muhika je simpatican i njegov izbor je odlican primjer. No meni je bolji kolumbijski Antanas Mockus, koji nije uspio da osvoji vlast jer su Uribeovi desnicarski krugovi svim silama gurali svog generala.

 16. urbani raspad kod njih vs raspad morala, naroda, drzave kod nas. da imamo bolje ljude, makar nekoliko, sve bi bilo bolje, ovako iz jedne kante u drugu presipamo iste splacine i hranimo iste svinje, mijenjanja nema. tu je smijesno govorit o ljevbicarenju i desnicarenju, to treba tek poslije lustracija i cistilista da dodje.

 17. Ne postoji alternativa u mislima vecine biraca i zato je DPS nesmjenjiv…a i nije tako lose u Crnu Goru, rekoh danas sebi nakon povratka iz Beograda…cak i kad je sav potopljen kisom, Kotor je bajka, a Crna Gora majka nasa i ne kunite je…

  • izvini doktorice olja, ja sam zaboravio da samo ti i ranko iz kotora volite crnu goru i uspravno pjevate njemu odbranu.
   naravno da nije tako lose u crnoj gori, nekima je superiska, a nekima i bolje od toga. stvarno se cudim ovima sto se zale da nije dobro, odakle ta mrznja prema crnoj gori stize i izvire, kad je skoro sve super?

   kako bi u gradu, jel beograd kao sto pricaju velik i ima li dosta ljudi u njemu? imaju li sve ulice struju, ili je i njih zima odvojila od svijeta? vidjeli koga s grand parade, jesul cemu? jesil uspjela da slikas koju staru zgradu i njene ornamente, da to poslije izmislis i kod nas i proglasis ga arhitekturnim otkricem decenije il milenijuma? ima divnih coskova na starim kucama i zgradama, cuo sam, pa kad mogu oni, mozemo i mi imat takvu arhitekturu visevjekovnu, da jebe rak raka, ako je ko zasluzio, mi smo.

 18. http://www.youtube.com/watch?v=1-wNJ5mLHXw pjesmom da ti odgovorim, dok Lovcen gledam pod snijegom, okupan suncem i kazem; nidje nema takve ljepote u svijet, pa ti krekeci i dalje…

  • Olja kaže:
   “nidje nema takve ljepote u svijet”

   ima, treba mrdnuti dupe.

   • Geomorfološki je Crna Gora jedna od najljepših zemalja na planeti ……. Hrvatska takođe …… ponavljam: geomorfološki ……..

   • šta znači “geomorfološki lijepo”?
    Pokušavam da nađem takav termin po internetu, ali ne ide :o

    nego, hajde da probamo da skupimo još nekoliko nemogućih termina (ne)vezanih za Crnu Goru:
    “antropološki skupa”
    “sociološki žilava”
    “matematički medena”
    “hidrogeološki orgazmična”
    “astronomski sočna”

    i tako daljše :)

   • Geomorfologija i vatrogasni kurs se studiraju na Harvardu, a ne na Googlu ….:))

   • Niko ne spori ljepotu Hrvatske Fantom, ali je Crna Gora ljepsa i geomorfoloski i arhitektonski i ljudski i bratski i brdski i morski i uzduz i poprijeko, pa ajde castiti malo krekeci Planku kad se probudi ako si musko…

   • Krekeće se žabi, a ne zmiji …… :))

   • Pa upravo zato sto vidjeh ljepote razne, kad u Crnu Goru se vratim, ja uvijek jedno te isto zakljucim: nidje nema takve ljepote u svijet, citirajuci one koji su to isto rekli vracajuci se sa raznih strana svijeta, nasoj majci Crnoj Gori i nije mi jasno, zasto u tome nalazite motiv za polemiku, osim ako nijeste marsovac.

  • Ma nije polemika, daleko bilo. Ima tu 21% šale, 13% šege, 38% sprdnje i 27% podsmijeha i 1% tamne materije, ali polemike nema ni u tragovima :)

  • Lijepa je Crna Gora narocito Olja moras doci u Niksic da vidis naselje Budo Tomoic i Zverinjak to su chuda arhitetonska! Pa onda Drago Luka, Cemenca, SHishvovik… To je ljepota a narocito kad zamirise posle ljetnje kishe!!!!
   Pa kad se zaputis plazama sa javnim wc-ima sa ciganima ispred a kuce i vile sve uradjene u brdskom stilu, a na Adu Bojanu kad udjes pa nidje papira ni kese plasticne.
   Tamo dje je covjek dosao tu vise nema nista lijepo.

   • A tek chudao arhitetonsko od Plava, Gusinja, Bijelog Polja, Andrijevice pa to kad vide stranci oni ne mogu da dodju sebi i znas sta kazu ove arhitetkture nema nidje pa se nadisu vasduha iz Pljevalja i NIksica kad su termolelkrana i zeljezara u pogonu!!! Pa kad vide najsavremeniju deponiju u Beranselu e tada shedu na dupe!!!

   • Naselje Kongo na Cetinju ne zaostaje za nikšićkim ili mojkovačkim Bronksom. Početkom osamdesetih bio je aktuelan dokumentarac “Ta Amerika” u kojem je opisan lanac ishrane u njujorškom kanalizacionom svijetu u kojem je prvu kariku činilo govno kao osnovni prehrambeni arikal pacova. Pacove su jeli klošari a klošare krokodili koji su u Njujorku bili najpopularnija domaća žviotnija 70-ih, ali samo dok ne narastu do veličine koja je mogla da se pusti niz vodu.
    Poput Njujorka, i Crna Gora ima nadzemne i podzemne ljepote, s tim što se one nadzemne solidnim tempom obogaćuju resursima podzemnih.

   • Geomorfologija proučava oblike reljefa, a ne kanalizacioni sistem Njujorka ili arhitekturu Kotora ….. :)

   • Ma ja sam se to samo nadovezao na Negrosove opaske o arhiekturi Andrijevice i Plava…

   • Negross, pa zasto onda zagovaras bojkot, kad znas da se bojkotom ne mijenja nista, pa ni navike, bilo radne ili kulturne…jer nista bez rada(rad od glagola raditi), dragi druze negross,a za nerad i nered nije kriva motika, no oni koji od nje bjeze od straha da se ne umore…

 19. okreni konacno plocu kaže:
  “treba ninati rozemarinu bebu…”

  suzu si mi naćerao na oko, OKP
  :)

  • Rozmarina i jeste zbog predočenih principa :) Ne mogu a da se ne odam utisku da tu logiku neko diriguje sa strane. Ili ozbiljan dio crnogorske populacije raspolaže sucidnim genima.
   OKP, mali Lucifer već raste u njedrima Montevonegra a veliki, ako nisi primijetio, evo 100 godina rukovodi poslovanjem.

 20. Zavisi od aparata i praška. Danas je tehnika i hemija znatno kvalitetnija nego prije 20 godina, a da ne govorimo o vremenu prije tehnološke revolucije kada su popovi morali sve da peru na ruke.

 21. antropoloska ljepota crne gore je vrh, a tek brda i primorje- nista sladje i brze, kako uzbrdo, tako i nizbrdo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: