Ratimir Vujačić: Zaustavite januar

“Kada bi neko mogao da nam pokaže bogatstvo u Crnoj Gori, čijim bi se zahvatanjem mogli riješiti problemi u ekonomiji, zar mislite da bi Vlada propustila to da uradi? Nažalost, tog bogatstva nema i zato moramo posezati za onim što je realna ekonomska osnova za rješavanje finansijskih i ekonomskih problema”, tvrdi Đukanović. (Vijesti, 29. januar)

Visit to NATO by the President of Montenegro - 25 Feb. 2008Godine, kao što je najavljeno, počinju januarom. Sve su prilike da će tako potrajati, dapače, svi ostali mjeseci pokazaše se kao višak i čisti trošak. Neka je vječan naš januar – kao nekad crveni oktobar. Sve što se bitno ima reći u pošteni januar može stati. To je mjesec kad, između ostalih, međedi spavaju i eventualno sanjaju – o proljeću – a o čemu drugom. Ako međedi uopće sanjaju.

Naivan i dremljiv, građanin poima Vladu kao što i ona samu sebe štuje i rado prikazuje: u svom domenu i šire, posvećenu opštem dobru, moćnu, djelotvornu i nadasve odgovornu. Podoban građanin i siguran glas uglavnom misli o tome što Vlada još može učiniti za njega – nikako da se upita što on može učiniti za Vladu po pitanju integracije i održivosti! Kad je posljednji put siguran glas – građanin nezavisne – pošao u Vladu, predstavio se, iznio svoje viđenje krize, ukazao kako se dolazi do direktnih investicija, pokreće business, proizvodnja čak, smanjuju troškovi, dovlače strani partneri – ćeraju domaći izdajnici i četnici. Vlada očekuje od glasača posvećenost razvoju neoliberalne ideje i prakse, a ne jalovo pravdoljublje minulog razdoblja naše posvećenosti proleterskoj revoluciji. Čemu opanjkavanje bogataša i dobitnika tranzicije. Prema saznanjima Vlade, nema ni jednih ni drugih, ali zato ima trećih: sve go gubitnik i bezemljaš. Tranzicija je morala da se sprovede zbog Evrope i kolektivnog sistema bezbjednosti a ne da bi se neki građanin dohvatio zelene grane ili prvog miliona. Uostalom, nijesmo mi – nego je A. Dedić uglazbio: „Ja pjevam da mi prođe vr’jeme ahaa… (i da zaradim nešto)“.

Predsjednik nam zaista kaže da su poglavari tranzicije tek moralni pobjednici i ništa više. Patriote su to bez preobuke i čistih gaća. Vidjeti da je neko bogatstvo prijenulo k partiji i državotvorcima, uprav onamo ’đe se poštenje uzvisilo zajedno sa mladošću i ljepotom – naočigled svih nas – znači zanemariti veličinu, obnovljeni juriš na nebo i vrednote naše partije. Ne vidjeti šumu od drveća.

Od Kumrovca do Brisela

Valja nam razmišljati kako malim porezima – ne zamlaćujući se proizvodnjom – doći do maksimalnih rezultata. Nadalje, pripuniti budžet uplatama nezaposlenih radnika koji će dobrovoljno pohađati kurseve crnogorskog jezika; izložiti plan pridobijanja glasača lijepim riječima, rasteretiti tijem načinom državne fondove i robne rezerve, relaksirati pretrpane državne institucije novog talasa prepodobnih glasača – potonjih državnih činovnika.

Sjeća se, zanago, Predsjednik DPS-a i Vlade srećnih vremena kad je sticao temeljno patriotsko i stručno obrazovanje. Bile su to godine opštenarodne odbrane i društvene samozaštite. Iza svakog grma virila je puška, svaki građanin je bio kolektivni sistem bezbjednosti. Strani neprijatelj nije mogao da priviri, a domaći obesnažen, popisan i zaveden (u spisak). Stoga smo se pokazali nečuveno spori i postojani – jači od svake mijene i prolaznosti. Zahvaljujući tome, rodoljubivi pjesnik je mogao sevdalinku o vječnosti našoj da zapoje.

Još stari Grci biljahu u nedoumici da li se suština pojavljuje ili voli da se skriva. Da li postoje bitnosti i esencije što nesaznatljive borave u vječnoj pomrčini? Nekad teški metafizički pojmovi sada su privatizovani i kooptirani od strane DPS iluzionista – nevidljivi poput brzopoteznog bogatstva, nekretnina na pjeni od mora – nastalih na talasu državnosti i demokratije. Zanago, inozemni žiro-računi spadaju u nesaznatljiva noumena nad kojima svako ljudsko zapire saznanje. Za razliku od radničkih plata koje se lasno daju percipirati, oporezovati i kvantificirati prostim računskim radnjama i tromim organima mrzovoljne administracije.

Kralju vjeran Titu odan

Elem, predsjednik po običaju, svojim šećerli retoričkim trikovima, dokazuje da nema onoga čega ima i ima onoga čega nema. Učini nam na znanje da u neoliberalnoj MNE nema bogatstva za oporezivanje – još manje za zahvatanje – makar Vlada nema takvo saznanje i vidokrug. Biće prije da je DPS konačno zaokružio i pritvrdio svoj neoliberalni nauk i zadatak: bogatima bogatstvo – sirotinji bijeda, oskuduca i porez. Taj program (i zadatak) doveo je do predvidljivog i planiranog osiromašenja većine građana i do koncentracije bogatstva društva u rukama malobrojne ekskomunističke – sada već neoliberalne – manjine.

DPS je postao birokratija koja služi privatnoj moći i privatnom bogatstvu, a istina o njihovoj povezanosti ne smije biti otkrivena širokoj neupućenoj javnosti – elem, glasačima.

Po svom konceptu odabrane elite koja će određivati uslove onoga što će se zvati „nacionalnim interesom“ i koja vlada u ime širih masa, neoliberalizam nosi u sebi sličnost s lenjinističkim konceptom „avangardne partije“ koja nas je diktaturom već jednom vodila u srećnu i sigurnu budućnost. Time se krug naših komunista i neoliberala zatvara. Od Moskve do Vašingtona – ne mrdajući ademovicu s mjesta. Što onaj napisao na nadgrobnoj ploči: „Kralju vjeran – Titu odan”…

Slobodijada.blogspot.com

Comments

 1. laufer303@yahoo.com says:

  sbe dok su alternative ovom sistemu samoupravljanje i crkveno samoupravljanje, sanse za promjene su minimalne, a zavise od kolicine goriva u rezervoaru i prohodnosti puteva.

  • мајстор рајо says:

   Већ дуже вријеме на нашој политичкој сцени је присутан цинизам (као крајња линија одбране постојећег стања) : “добро ми смо лоши али алтернатива је много гора”.
   А кад се ухвате зрнца истине тада поносно и из свег срца устврде: ” Ми немамо алтернативе”. Ми смо патриоте други су издајници итд. све јаке пароле које просјечном гласачу уливају страх у кости.

   Па још кад му се ( измученом гласачу) преко повјереника на терену дода ПАКЕТ са намирницама. Спрега безалтернативаца и приганичара (оних који се патриотски приклањају приганицама) дјелује тако моћно. И без алтернативе. Тада је сувишно трошити ријечи опозицију…

   • rajo, koje su tvoje alternative, a da su bolje od ove vlasti i sistema?

   • ako priznas, pola ce ti se oprostit.

    p.s. zabranjeno je koristiti rijeci poput nebojsa, pzp, nova, defe, pozitivno i pravedna, zdrave snage, miras i amfilohije, mi, oni, vi i nase, milo, dpos, misko prvi i misko drugi, multikonfesionalno, udarnicki, mason, masoni, lezbejke, metroseksualno, vukman, cejovic, pevece, drago i narandzasto u istoj recenici gdje se koriste rijeci progres, postenje, napredak, bolje, buducnost i evropa.

   • мајстор рајо says:

    Прво, без увреде, мало је неозбиљно тражити готово рјешење и рецепт (у писмима читалаца) за тако сложен сустав као што је друштво – у поодмаклој фази болести. То је иначе, да подсјетим , златно питање властодржаца којим радо “руше” ( и зачикавају) своје критичаре: реците рјешење – циљајући на сујету критичара да се “изрекну” и штогод корисно лану. Иначе им је спремна омча: ви бисте само власт (попут нас који смо већ ту) а немате иначе појма (као уосталом и ни Ми што га немамо).

    Ако опозиција ипак нешто погоди или “открије” – ДПС тада покаже да нема предрасуда у погледу присвајања идеја у погледу остајања на власти (случај Либерала који су једноставно нестали или постали прирепак ДПС-а). Идеје треба да спроводи онај који је њихов изворни и искрени носилац а не рентијер и претплаћени “добитник” – у овом случају “вјечни” ДПС.

    За почетак би био напредак да се болест заустави у напредовању тј. не шири. Дакле ДПС у опозицију и неолиберализам (који су прихватили од окупатора јер никад за никад немају своју идеју а хоће да владају) као окосницу владавине битно преиначити и превазићи.

    Везати оно што је неопходно чинити уз популарна имена (која сте изједначили наводећи их у атрактивном линеарном низу) и текуће пароле може бити шаљиво али не више од тога. Пароле које наводите (Европа, будућност – заборавили сте НАТО) је обесмислила управо ова власт. Ви као да немате ништа против тога него управо тај бесмисао наводите као кључни доказ у прилог постојећег (тврдог ?) стања.

    Као да хоћете да кажете : кад је бесмисао у питању ту нема бољег ослонца од ове ове Власти. Или популарно : ДПС нема алтернативу. Свер друго је лук и вода.

   • prvo, majstore, ne može se imati konstruktivan internetski razgovor, a blokirati uvrede još od samog početka. (ne znam o kakvim uvredama je riječ, ili je u pitanju preventivna diskreditacije drugačijeg mišljenja?) kakav si ti to majstor, nijesmo njemci, niti pišemo seminarske radove na zadatu temu o dokazanim i cijelom svijetu pokazanim prednostima klerosocijalizma, klerosamourpavljanja i meke kolektivističke socijaldemokratije pred globalističkim, antiazijatskim slobodnim ekonomskim tržištem i omraženim individualnim slobodama nasuprot nasem sistemu “moja rulja je veća i bolja od tvoje i sve plaćaju ćutke, jer je to demokratski i lijevo-progresivno”!
    drugo, ako je recept za bolju vlast, ili ako je recept za smjenu ove vlasti “sve je bolje od ovih”, onda moram uvredom da odgovorim- SAMO BOLJE OD OVIH JE BOLJE OD OVIH, SVE OSTALO GUBI I GUBIĆE DOK GOD NE POSTANJE BOLJE OD OVIH I IZADJE IZ NJIHOVE ZADNJICE!
    gomie praznih riječi, analize, cinizmom na cinizam, pa kontru an cinizam, pa rekontru cinizmom, sve je to magla i skretanje sa dijagnoze- naš narod većinski želi ovu i ovakvu vlast, bori se da bude dio ove i ovakve vlasti i to je početna tačka. domet naše demokratije ja naš moderni feudalizam, a on se samo mačem može pobijedit, jer ga mačem i brane.
    jbt, naćerao si me da pišem i velika slova i kukičasta slova, stvarno nema smila.

 2. “Kada bi neko mogao da nam pokaže bogatstvo u Crnoj Gori, čijim bi se zahvatanjem mogli riješiti problemi u ekonomiji, zar mislite da bi Vlada propustila to da uradi? Nažalost, tog bogatstva nema i zato moramo posezati za onim što je realna ekonomska osnova za rješavanje finansijskih i ekonomskih problema”, tvrdi Đukanović.

  “…zato moramo posezati za onim što je realna ekonomska osnova za rješavanje finansijskih i ekonomskih problema”: DA LI STE ZBOG TOGA OTVORILI PO GRADOVIMA CRNE GORE NA DESETINE LOKALA KOJI OTKUPLJUJU ZLATO OD GRAĐANA CRNE GORE ŠTO JE DO SADA BILO ILEGALNO? OTKUPLJUJU SE I ZLATNI ZUBI, ŠTO ASOCIRA NA JEDNU DRUGU ZEMLJU, JEDNOG DRUGOG VOĐU KOJI NIJE DAVAO NOVAC NEGO OBEĆAVAO ŽIVOT ZA ZLATO A ONDA NAPRAVIO ŠOA…

  “Kada bi neko mogao da nam pokaže bogatstvo u Crnoj Gori, čijim bi se zahvatanjem mogli riješiti problemi u ekonomiji (?)…”.
  AKO NE ZNATE GDJE JE BOGATSTVO CRNE GORE,PITAJTE SE PRVO ŠTO STE RADILI 24 GODINE,POTOM, 15-TAK GODINA UNAZAD, BEZ IKAKVE IDEJE U GLAVAMA, SA NAPADOM “PATRIOTIZMA” IZ ŠOVINIZMA, JURNULI U SAMOSTALNU CRNU GORU NE ZNAJUĆI ŠTO S NJOM? ONDA STAVITE POD LAPIS SOPSTVENU IMOVINU I OSTAVITE VLADU ONOME KO ZNA GDJE JE TO BOGATSTVO!

  “…zar mislite da bi Vlada propustila to da uradi?”.
  MISLIMO!!!
  PROPUSTILI B I STE (I PROPUŠTATE) I TE KAKO, SAMO DA VAM SE VLAST NE UGROZI
  JER JE BOGATSTVO U ZNANJU A NE U TOPUZU A POŠTO ONI KOJI SU SPOSOBNI, STRUČNI I ZNAJU ZNANJE, PO DEFINICIJI NISU POLTRONI TE STE IH VI STAVILI U GETA, DALEKO OD MJESTA GDJE MOGU REALIZOVATI SVOJE ZNANJE I UMIJEĆE I, NE DAJ BOŽE, U VLASTI POKAZATI SVOJU STRUČNOST, VIZIJE I SPASITI OD GLADI 600.000 LJUDI!
  KAKO BI STE SE TEK NOSILI SA BLIZU 10 MILIONA KOJE IMA SRBIJA ILI I SA MANJE OD 600.000 NAPRAVILI MONAKO NA MORSKOJ STIJENI?

  POLITIČAR (I JOŠ PONEŠTO PRIDE) MOŽE BITI SVAKO U CRNOJ GORI ALI DRŽAVNIK JE MNOGO VEĆI KUNST!

  CAPITO?

  • мајстор рајо says:

   “…naćerao si me da pišem i velika slova i kukičasta slova, …” – ипак је то несумњив напредак за грађане који се склањају од ћирилице као несавремене и превазиђене. Неки је се одричу превентивно из разлога политичке подобности и раскидања са мрачном прошлошћу.

   Што се тиче осталог, био бих задовољан да сте покушали да ме разумијете барем колико ја Вас. Мислим да се налазите у стању самозадовољне конфузије ( или корисне нејасноће ако сте се неђе добро уталили) па би сваки даљи покушај дијалога био бесконачан и залудан посао.

   Узгред, ДПС купује и уцјењује око 170.000 гласача ( само је социјалних случајева и пензионера око 100.000 – државних службеника 50.000). Гласачко тијело, међутим, износи 500.000 гласача. Просудите сами колико вриједи Ваш круцијални став: “…naš narod većinski želi ovu i ovakvu vlast, bori se da bude dio ove i ovakve vlasti… . Хвала на прилично коректној расправи.

   • мајстор рајо says:

    Ово је наравно одговор “Лауферу” који је требао бити изнад Јањићевог коментара. Извињавам се због могућег неспоразума.

   • Щеди мајсторе, куд ћеш у ове ситне сате?!
    ја волим ћирилицу, али не умијем добро да је куцам, па је избјегавам из тог разлога. кад могу, пишем ћирилицом, али се ево сав презнојих да искуцам ово оволико.
    немам ја круцијалне ставове, нити сам се уталио нити првој, нити другој фамилији, само ми је жао кад видим колико времена пролази у празним, кукавичким (углавном) и неспособњаковићким прићама, aнализама и скриптама за будућа нека покољења, док олош константно мамуза и све јаче забија у слабине кад се прикочи и случајно нешто приупита.
    тражећи трећу и бољу “другу” фамилију, многи вјерују да на изборима побјеђују сви само не есдепеес, од кад се распишу до прве четрдеснице по изборима, па се послије самном перчинају како ово или оно и како је готов и како ће следећи пут сигурно пасти, а служба и систем нетакнути и смију ли се, смију. сто хиљада службеника службе, не пензионера или чиновника, они му дођу као резерва, него ових сто хиљада стуб система, ти ће све туђе покопат прије него изгубе власт, јер немају од кога, а тако су је и добили и тако је и одржавају и само за силу и знају.

    лаку моћ мајсторе, кад си већ навалио да идеш, твој цинизам увијек има добрих дјелова, али је, као и сва ова хаша прича јалов, до зла Бога јалов. од јаловине и срећа бјежи.
    dosta je cirilica za ovaj mjesec.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: