Zipp: Snaga države (jedan od izbornih DPS slogana)

KAPTraje i traje „saga“ sa KAP-om. „Strateški partner“ je prekršio sve moguće i nemoguće stavke Ugovora o privatizaciji – onog javnosti poznatog dijela: ulaganje u ekologiju, kolektivni ugovor sa sindikatom, ulaganja u modernizaciju proizvodnje, cijena struje, plaćanja struje, plaćanje poreza i dporinosa državi…

Na kraju, KAP otvoreno krade struju. Sve to plaćaju ojađeni i ekonomskom bijedom uništeni građani Crne Gore. „Strateški partner“ se sprda i sa njima i sa državom Crnom Gorom. Onom državom koja je retorički stalno brani od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja koji se samo množe u propagandi aktuelnog, nepromijenjenog i nesmjenjivog režima, koji je državu doveo do bankrota i na stub srama. Afera za aferom, porez za porezom, taksa za taksom su postale svakodnevnica.

Država Crna Gora i njeni građani su postali taoci Rusa(?) – „strateških partnera“ koji su privatizovali KAP na sličan način kako su braća, sestre, kumovi, prijatelji i ostala mnogobrojna rodbina privatizovali cijelu Crnu Goru. Stim, što se Rusi(?), već otvoreno sprdaju sa Crnom Gorom, pokazujuči javno svu njenu državnu nemoć – nemoć institucija.

I laiku je jasno da Rusi(?) rade to što rade jer im može bit – narodski rečeno. Nekog drže u šaci(koga?), a taj neko je sve u Crnoj Gori: i vlada, i parlament, i državni tužioc, i sudstvo, i policija.

Da nije tako, poslije ovako otvorenog blamiranja Crne Gore kakva je poslednja krađa struje zbog koje je intervenisao čak i Brisel, red poteza bi bio sledeći:

-Državni tužilac bi izdao nalog za pritvaranje Borda direktora KAP-a sprovodeći istragu o tome, ko je izdao nalog za višemjesečnu krađu struje.

-Vlada bi bila u stalnom zasijedanju dok se problem sa KAP-om ne riješi.

-Skupština Crne Gore bi zakazala hitnu, vanrednu sjednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda: sutuacija u KAP-u i predlog načina za hitno rješenje te situacije.

Kako državni tužilac nije godinama preduzimao ništa povodom gore navedenih dešavanja u KAP-u, posebno povodom ovog poslednjeg – otvorene i neprikrivene krađe struje, on bi bio smjenjen i procesuiran zbog neobavljanja zakonom utvrđene funkcije – uporedo sa Rusima(?) iz KAP-a.

Kako se ništa od toga ne dešava – i neće se desiti, ostaje mi kao pjedincu jedino građanski stid zbog ličnog poniženja i poniženja države čiji sam stanovnik.

Ekonomski kolaps je blizu, svi smo toga svjesni ili bi bar trebali biti. Čvor treba presjeći, bolje danas nego sjutra – pa što košta nek košta. Svakim danom odlaganja cijena koštanja će biti skuplja.

Ima li političke, te građanske pameti i hrabrosti u Crnoj Gori da se najzad taj čvor prekine, krikne ako treba, kaže jasno i glasno: “Car je go”?

pcnen.com

Comments

 1. a amerika zipe, a? nju ne smijes ni da pomenes kako iskoristava nase resurse, kako se bogate preko nase kicme i podrzavaju ovu vlast? ispada da ti radis za amerikance napadujici ruse, ili da amerika preko rusa udara po nama? kome vjerovat?

  • @laufer
   Upravo juče je objavljen tekst američke ambasadorke u “Vijesti”-ma. Iako rijetko komentarišem na portalu “Vijesti”, ostavio sam sledeći komentar:

   Zipp | 12.06.2013. u 14:22h
   Nijesam čitao tekst, niti me interesuje. Dovoljno mi je da pročitam od koga je(američki ambasador). Znam da je SAD glavni podržavaoc ovog režima koji nas je doveo do ekonomske propasti i bijede, da ne pominjem druge stvari.
   Fin nam je “bolji život” kojem ste (ne)sebično doprinijeli.

   http://www.vijesti.me/kolumne/zajedno-boljeg-zivota-gradana-kolumna-133277

   Inače, svojevremeno sam napisao desetine komentara u kojem sam osudio Reisa Islamske zajednice( i na site-ovima islamske zajednice i tzv. Bošnjačke stranke) u CG zbog javne podrške NATO-a i SAD, a kao što predpostavljam da znaš, islamske sam vjeroispovjesti
   U ovom tekstu iza “Rusi” uvijek stavljam znak pitanja.
   Pozdrav.

   • ma znao sam ja zipcino da ti nikad nebi generalizovao o rusima, zato i znak pitanja iza pominjanja njih, jer je nekom nasom ispravnom i sveznajucom racunicom za nas ekonomski sunovrat uvijek kriva amerika, ili ,kako vidim iz komentarisanja, jevreji bjelosvjetski koji nas postene i dobre unistise.
    ne interesuje me koje si vjeroispovjesti iz tvoje perspektive i cisto sumnjam da osim porodicne tradicije imas ikakve stvarne veze sa islamom, jer si tipican predstavnik nase opstenarodne bezboznicke vjeroispovjesti po kojoj su uvijek drugi krivi, a mi posteni, naivni i dobri, uz bogatu zakusku od samoupravljanja, socijalistickog saveza radnog naroda i sjete za starim dobrim vremenima kad smi ‘mi’ posteno i dobronamjerno iskoristavali drugu sirtinjnu po svijetu dabi cosali kod kuce i izigravali svjetskog centarfora u ekipi mesetara sa amerikancima i rusima. ja to zovem azijatlukom, ali necu sad zbog tvojih osjecanja jer ces to odmah prebacit na religijsku ravan, da bi pokazao kako si dobar desni bek ‘svoje’ vjere.
    ti i takvi kao ti ste debeo razlog sto milo vlada, kako vlada i koliko vlada, ali vi to ne vidite i pomoci nema dok neko ovcama ne pusti krv. dzaba sve. dok vas batinama neko ne uvede u red, posla nema.

   • Darko Bulatovic says:

    Zar mi mozemo reci da su SAD odgovorne za ono sto se deshava u CG?

    Ali ja dajem sebi mogucnost da neznam i da grijeshim. Ja bi volio ako bi mi mogao neko ukazati na neki slucaj dje se to moze lako vidjet.

    Jer ispada da je tamo popularno bit protiv Amerikanaca a Ruse ne spominjat. Mozda je turisticki slogan Crne Gore to postalo a da ja ne znam.

    A ne smatram da je dobro a ni pametno bit protiv Amerikanaca.

    A neko bi trebao da objasni zasto i kako i da pokaze neke cinjenice i dokaze.

    Ali tu mora tacno da se prst uperi. Ko kako i zasto.

    Jer USA su ogroman sistem i sacinjen iz milijardu djelova koji autonomno fukcionishu.

    Moj je predlog da se da 40 miliona i posalje jedno 10.000 djece da se skoluju u USA.

    A ne Rusima. Dajte Amerikancima te pare. Pa da vidite sto ce vi vecu korist donijet sa Rusima ili Amerikanicima.

    Tako se Sadi u Drzavi. Skoluju se. Odje su kinezi i sve zemlje svijeta poslali djecu da uce. Kinezi posalju tamo potpishu ugovor sa njima i oni posle 4 godine se vrate i rade u zemlji.

    Ali tesko je objasnit bez da slikam pa da vidite da u Irvine, Orange County ima vishe Azijata no Amerikanaca u njihove skole.

    Vama tih 10.000 kad bi se vratilo bi transformislao citavo drustvo.

    Ali, ko da ih posalje?

    Jedino Obama! No je on reka nema vise para sad mozete sami.

   • Darko Bulatovic says:

    I ne samo u USA no svudje. I prema Istoku i zapadu treba djecu slat. Da uce i jezike i nauke. Ka ono u svemir ih treba poslat! Da se vrate sa znanjem koji treba Crnoj Gori.

    Ako Crna Gora nastavi da skoluje djecu u skolama koje smo mi ucili, oni nece postat nista drugaciji.To se lako moze vidjet. Pojedini profesori se trude, ali oni su pojedini, a nama treba nacionalna strategija – odnos prema tim mladim ljudima.

    A to je ono sto je problem u Crnoj Gori.

    Da bi se ta promjena postigla potrebno je zasadit sjeme – imenom i prezimenom, koje ce u buducnosti biti sposobno da promijeni citavu livadu, to jest drustvo.

    Ali za tako nesto treba plan. Jer Crna Gora ne koristi svoje prirodne resurse i gasenje KAP-a ce samo dopuniti taj trend.

    Jer ja vidim da zemlja bez poznavanja elektronike, metalurgije, poljoprivrede, hemiske industrije, rudarstva, drvo preradjivanja, itd ne moze zivjeti ugodno to jest nezavisno.

    A zemlja bez resursa je pusta zemlja. A crna gora nije pusta no ima tu dosta stvari koje bi mogle pomoci da narod postigne vrhunski standard zivota.

    Ali da bi se iskoristili prirodni resursi potrebno je znanje. Kojeg Crna Gora nema. A kad nemash nesto, onda ti to posadish pa onda imash i ti.

    A to da su krivi Ameri i Rusi, EU itd sto je vlast ovakva i biracko tijelo. Ja mislim da je tome kriv losh kalup na kojem su nas stancovali.

   • Војин Николајевич says:

    “Американци” и “Руси” не постоје, јер сви ти држе рачуне у истим банкама, на истим мјестима. То су такозване “мултинационалне и наднационалне компаније”, па испада да је то исто.
    Колико се сјећам, Влада ЦГ је продавала КАП “Американцима” за један долар, с тим да преузму дугове од неколико стотина мелеона долара које је направила домаћа олигархија. Све фабрике у ЦГ коштају по један долар, с тим да се преузму дугови и у Уговору напише свота улагања. Нико неће да их купи.

   • Војин Николајевич says:

    1 Юсуф Алекперов 1990 Вагит Алекперов, владелец крупнейшего пакета акций и президент «Лукойла» 10,65 10,65/1
    2 Сын Алексея Кузьмичева Алексей Кузьмичев, совладелец «Альфа-групп» 7,1 7,10/1
    3 Петр Дерипаска 2001 Олег Дерипаска, владелец холдинга «Базовый элемент» 6,9 13,80/2
    4 Марина Дерипаска 2003 Олег Дерипаска 6,9 13,80/2

    Ево сам опет поновио таблицу најбогатијих наследника у Русији.
    Јусуф Алекперов, син Вагита, има 10,65 милијарди $
    Син Алексеја Кузмича, није му објављено име, има 7,1 милијарду $
    Пјотр и Марина, дјеца Дерипаске, имају по 6,9 милијарди $

    Наравно, већина новца је у акцијама, које се могу продати.

   • Војин Николајевич says:

    Наши гологузи милионери блиски властима, који су стекли богатство монополима, немају чак ни теоретску шансу против милијардера који имају сву могућу подршку гдје год се окрену.

   • zipe, ja sam te bio nakitio juče za ovu priču, što generalno, pto direktno, no mi nema komentara. ko zna, možda je i to dio zavjer, da nijesi čuo šta o tome?

    darko bulatovicu, odavno nije bilo zdravijeg i konkretnijeg i boljeg predloga od ovgo tvog o obrazovanju, da im kome. mi ćemu uvijek nać krivicu unekom drugome za neše promašaje, nerad, nesposobnost, nesnalaženje, neprofesionalnost, neumješnost, nepraktičnost, neuljudnost, neljudskost, uz nezajažljivu pohotu da budemo i da imamo više nego nas zapada, al priznali nebi da smo i mi, ako ne više, a ono barabar krivi za sve što nam se dešava, pa nek sve ide dođavola. nekad su govirli oni koji su viđeli na vrijeme kakav i koliko smo govna da je sve crno, liše đece. sad smo se i đeci u sve usrali i njima spasa nema bez da budu kao i roditelji i da se time liječe.

 2. Zar je više bitno ima li snage ili nema, meni lično ništa ne znači oce li neko za godinu dvije uhapsit isprdjelog premijera kad je već uništena budućnost moje djece a i djece ostalih gradjana CG.

 3. Војин Николајевич says:

  Država Crna Gora i njeni građani su postali taoci Rusa(?)
  …taoci Rusa(?)
  …Rusa(?)
  …(?)

  Исправно, ту Руса није ни било :)
  Исти ликови су из Русије изнијели стотине милијарди долара. Ако тако могу са Русијом, са осталима је као попити чашу воде. Укратко, међународна конфедерација десперадоса.

 4. Војин Николајевич says:

  http://olligator.ru/publ/rejting/10_samykh_bogatykh_ljudej_rossii_2013/12-1-0-1124
  http://www.forbes.ru/rating/bogateishie-biznesmeny-rossii-2012/2012

  10 Самых богатых людей России 2013
  На основании данных американского журнала Forbes, мы составили рейтинг 10 самых богатых людей России. Вопреки всем ожиданиям пальму первенства вновь взял миллиардер Алишер Усманов. Предполагалось, что в этот раз самым состоятельным окажется Виктор Вексельберг, удачно продавший свою долю акций компании «ТНК-BP». Так как же крупнейшие российские бизнесмены расположились в рейтинге в этот раз?

  1. Алишер Усманов
  Второй год подряд российский миллиардер становится самым богатым человеком в России. Алишер Усманов является владельцем металлургического холдинга «Металлоинвест», бизнесмену принадлежит 29,9% акций английского футбольного клуба «Арсенал». Также миллиардер является основным акционером инвестиционного холдинга Mail Group, которому принадлежат контрольные пакеты акций таких компаний как Яндекс, ВКонтакте, Одноклассники, Mail.ru, Qiwi и многих других.
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $17,6 млрд.

  2. Михаил Фридман
  Самый успешный бизнесмен 2012 года. Крупный российский банкир, основатель «Альфа-групп». В прошедшем году осуществил ряд крупных сделок, одной из которых стала продажа принадлежащих бизнесмену акций все той же «ТНК-BP».
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $16,5 млрд.

  3. Леонид Михельсон
  Человек, состояние которого больше всех выросло в 2012 году. Ранее мы предполагали, что миллиардер займет первую строчку рейтинга, но пока он сумел войти только в первую тройку. Михельсон является владельцем газовой компании «НОВАТЭК».
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $15,4 млрд.

  4. Виктор Вексельберг
  Несмотря на удачную сделку с продажей акций компании «BP» отечественному нефтегазовому гиганту «Роснефти, миллиардер не смог стать самым богатым человеком в России. Тем не менее, бизнесмен занял почетное 4-е место. Виктор Вексельберг является владельцем холдинга «Ренова», в который входят крупнейшие российские и иностранные компании металлургической, нефтяной, машиностроительной, горнодобывающей, строительной и многих других отраслях.
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $15,1 млрд.

  5. Вагит Алекперов
  Президент нефтяной компании «Лукойл». В декабре 2012 года бизнесмен совместно со своим партнером Леонидом Федуном выкупили дополнительный пакет акций компании на сумму $260 млн.. В итоге доля Вагита Алекперова в Лукойле выросла на 20,87%.
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $14,8 млрд.

  6. Андрей Мельниченко
  Угольный король России. Председатель совета директоров крупнейших отечественных предприятий – «Еврохима» (минеральные удобрения) и СУЭК (уголь). Ориентировочная стоимость одного СУЭКа по результатам июньского IPO составила $5 млрд..
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $14,4 млрд.

  7. Владимир Потанин
  Владелец холдинга «Интеррос», основным активом которого является Норильский никель. В 2012 году спор по поводу управления Норникелем был разрешен. Владимир Потанин стал генеральным директором компании, вместо Владимира Стржалковского, которому был выплачен золотой парашют в размере $100 млн.. Также Владимир Потанин является первым российским миллиардером, пообещавшим пожертвовать большую часть своего состояния на благотворительные цели после своей смерти.
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $14,3 млрд.

  8. Владимир Лисин
  Владелец Новолипецкого металлургического комбината (НЛМК). Миллиардер также является владельцем международной транспортной компании UCL Holding, в состав которой входят морские порты Санкт-Петербурга, Туапсе и Таганрога, Первая грузовая компания. Бизнесмен является совладельцем банка «Зенит».
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $14,1 млрд.

  9. Геннадий Тимченко
  Член совета директоров ОАО «Новатэк». Давний друг президента России Владимира Путина. Миллиардер принимает активное участие в финансировании благотворительных фондов «Ключ», «Ладога», «Нева». Также Геннадий Тимченко является председателем совета директоров ХК СКА (Санкт-Петербург) и владельцем рулевой парусной команды Katusha. За последние годы реализовал ряд крупных государственных подрядов на сумму 113 млрд. руб. и смог значительно увеличить свое состояние.
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $14,1 млрд.

  10. Михаил Прохоров
  Впервые за многие годы миллиардер спустился на последнее место в 10-ке самых богатых людей России. 2012 год для Михаила Прохорова стал годом активного ухода из бизнеса. Многие активы бизнесмена были проданы. Одной из самых крупных сделок стала продажа 37,72% акций компании «Полюс Золото» за $3,6 млрд.. Видимо, миллиардер серьезно решил заняться политической деятельностью, для которой организовал партию «Гражданская платформа».
  Самые богатые люди России 2013
  Состояние: $13 млрд.

  За последний год 10 самых богатых людей России увеличили свое состояние в общей сложности на $16,5 млрд..

 5. Војин Николајевич says:

  Најбогатији наследници олигарха Русије…

  http://www.magic4money.ru/2012.htm

 6. Војин Николајевич says:

  Натањел Ротшилд се хвалио да његује одличне односе са Дерипаском. Дерипаска, као један од Ротшилдових огранака, је са ,,својом“ компанијом Русал купио КАП (комбинат алуминијума Подгорица). Преко ћерке компаније ,,Саламон“ је преузео рудник боксита у Никшићу. Треба рећи да Русал и Гленкор често наступају заједно. Аустријска компанија ,,Штрабаг“, у којој Дерипаска има значајан удео, је купила предузеће ,,Црнагорапут“. Купују се туристички објекти, атрактивне локације на приморју, грађевинска земљишта…

  http://www.gov.me/rubrike/kliping-inostranih-medija/93562/43444.html?alphabet=cyr

  У близини Подгорице: КАП и директне стране инвестиције
  Алуминијски комбинат КАП у близини Подгорице је дуго био симбол проблема у црногорској економији. Алуминијум је био доминантна индустријска грана у Црној Гори, чинећи преко 70% извоза у 1999. години. 2000. године ЕСИ је писао о најважнијем предузећу у Црној Гори:
  КАП је највећа компанија у републици, са неких 4.000 радника. Он је такође и навјећи клијент читавог низа црногорских предузећа, што га поставља на чело производног ланца… Највећи је клијент Жељезница Црне Горе и један од највећих клијената Луке Бар. Годишње плаћа више од милион долара Југопетролу, и убједљиво је највећи клијент Електропривреде Црне Горе. Имајући у виду овај доминантни положај, не чуди податак да компанија не подлијеже крутим буџетским ограничењима. Она упркос хроничној непрофитабилости успијева да преживи, па чак и да се развија, користећи огромне индиректне државне субвенције.
  Међутим, ствари су се знатно промијениле од 2000. године. Приватизација, реструктурирање и раст цијена на свјетском тржишту алуминијума довели су до раста производње и профитабилности. Руски олигарх Олег Дерипаска купио је КАП и црногорски Рудник боксита, и на тај начин контролише значајан дио економије ове државе.

 7. Војин Николајевич says:

  Мој је утисак да су домороци са гумна налетјели на баџе! Не дајем домороцима нити једну шансу. Предрибрали су их паметнији и моћнији.

 8. Prica ide ovako: sreli se Nikolina i Nikolaj spavacoj sobi.
  I da ne duzim…vreci Nikolinina mati iz dnevne sobe:Nikolina, Nikolina, stavi malo vazelina! Utom grmne Nikolajev otac: Njet, njet, Nikolaj! U suvo ga uguraj!
  Jedna ordinarna prica, ka Pipiljuga.

 9. KAO MACKE OKO VRUCE KASE,
  VRTE SE VLADA I SKUPSTINA,
  NE MOGU KAP DA SPASE,
  JER JE UZASNA ISTINA.

 10. PRAG: Noćna racija u sjedištu češke Vlade, saslušan i premijer
  13. jun 2013.
  Share

  Jedinica češke policije za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela je noćas raciju u sjedištu češke Vlade, saslušala kao svjedoka premijera Petra Nečasa i uhapsila nekoliko političara vladajuće Građanske demokratske stranke i visokih činovnika.

  Među uhapšenima je, prema saznanjima medija, i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da možda stoji iza raspada premijerovog braka, Jana Nađova, prenosi Tanjug.

  Pošto su racije u toku, između ostalog, u Ministarstvu odbrane i u kancelarijama nekih uticajnih čeških lobista, nadležno tužilaštvo u Olomoucu još nije saopštilo nikakve zvanične podatke, dok je portparol Odeljenja za borbu protiv korupcije Pavel Hantak samo potvrdio da su u toku privođenja i pretresi.

  U operaciji učestvuje oko 400 policajaca u nekoliko gradova u Češkoj, a prema nezvaničnim izvorima, uhapšen je i nekadašnji šef poslaničkog kluba Nečasove Građanske demokratske stranke Petr Tluhorž, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, direktor Državnih robnih rezervi i nekadašnji šef Vojne obaveštajne službe Ondrej Palenjik, javili su mediji.

  U sjedište vlade policajci su došli noćas, pola sata poslije ponoći nakon što je završena sjednica Vlade.

  Policija je pretresala i kancelariju lobiste Romana Janoušeka koga mediji povezuju sa korupcijom u praškom Gradskom saobraćajnom preduzeću.

  “Mogu da potvrdim da su premijera noćas posetila dvojica tužilaca i šef Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice.

  Za sada nema potvrdjenih informacija o aferi, ali mediji navode da se radi najverovatnije o mahinacijama prilikom javnih nabavki u periodu od 2009. do 2012. godine, a da tužilaštvo i policija vode istragu već skoro godinu dana.

  Premijer Petr Nečas još se nije oglasio, a opozicija je danas u parlamentu kategorično zatražila lično od njega objašnjenje za ta hapšenja bez predsedana u Češkoj. Spominju se i vanredni izbori.

  PRAG: Noćna racija u sjedištu češke Vlade, saslušan i premijer
  13. jun 2013.
  Share

  Jedinica češke policije za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela je noćas raciju u sjedištu češke Vlade, saslušala kao svjedoka premijera Petra Nečasa i uhapsila nekoliko političara vladajuće Građanske demokratske stranke i visokih činovnika.

  Među uhapšenima je, prema saznanjima medija, i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da možda stoji iza raspada premijerovog braka, Jana Nađova, prenosi Tanjug.

  Pošto su racije u toku, između ostalog, u Ministarstvu odbrane i u kancelarijama nekih uticajnih čeških lobista, nadležno tužilaštvo u Olomoucu još nije saopštilo nikakve zvanične podatke, dok je portparol Odeljenja za borbu protiv korupcije Pavel Hantak samo potvrdio da su u toku privođenja i pretresi.

  U operaciji učestvuje oko 400 policajaca u nekoliko gradova u Češkoj, a prema nezvaničnim izvorima, uhapšen je i nekadašnji šef poslaničkog kluba Nečasove Građanske demokratske stranke Petr Tluhorž, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, direktor Državnih robnih rezervi i nekadašnji šef Vojne obaveštajne službe Ondrej Palenjik, javili su mediji.

  U sjedište vlade policajci su došli noćas, pola sata poslije ponoći nakon što je završena sjednica Vlade.

  Policija je pretresala i kancelariju lobiste Romana Janoušeka koga mediji povezuju sa korupcijom u praškom Gradskom saobraćajnom preduzeću.

  “Mogu da potvrdim da su premijera noćas posetila dvojica tužilaca i šef Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice.

  Za sada nema potvrdjenih informacija o aferi, ali mediji navode da se radi najverovatnije o mahinacijama prilikom javnih nabavki u periodu od 2009. do 2012. godine, a da tužilaštvo i policija vode istragu već skoro godinu dana.

  Premijer Petr Nečas još se nije oglasio, a opozicija je danas u parlamentu kategorično zatražila lično od njega objašnjenje za ta hapšenja bez predsedana u Češkoj. Spominju se i vanredni izbori.

  PRAG: Noćna racija u sjedištu češke Vlade, saslušan i premijer
  13. jun 2013.
  Share

  Jedinica češke policije za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela je noćas raciju u sjedištu češke Vlade, saslušala kao svjedoka premijera Petra Nečasa i uhapsila nekoliko političara vladajuće Građanske demokratske stranke i visokih činovnika.

  Među uhapšenima je, prema saznanjima medija, i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da možda stoji iza raspada premijerovog braka, Jana Nađova, prenosi Tanjug.

  Pošto su racije u toku, između ostalog, u Ministarstvu odbrane i u kancelarijama nekih uticajnih čeških lobista, nadležno tužilaštvo u Olomoucu još nije saopštilo nikakve zvanične podatke, dok je portparol Odeljenja za borbu protiv korupcije Pavel Hantak samo potvrdio da su u toku privođenja i pretresi.

  U operaciji učestvuje oko 400 policajaca u nekoliko gradova u Češkoj, a prema nezvaničnim izvorima, uhapšen je i nekadašnji šef poslaničkog kluba Nečasove Građanske demokratske stranke Petr Tluhorž, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, direktor Državnih robnih rezervi i nekadašnji šef Vojne obaveštajne službe Ondrej Palenjik, javili su mediji.

  U sjedište vlade policajci su došli noćas, pola sata poslije ponoći nakon što je završena sjednica Vlade.

  Policija je pretresala i kancelariju lobiste Romana Janoušeka koga mediji povezuju sa korupcijom u praškom Gradskom saobraćajnom preduzeću.

  “Mogu da potvrdim da su premijera noćas posetila dvojica tužilaca i šef Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice.

  Za sada nema potvrdjenih informacija o aferi, ali mediji navode da se radi najverovatnije o mahinacijama prilikom javnih nabavki u periodu od 2009. do 2012. godine, a da tužilaštvo i policija vode istragu već skoro godinu dana.

  Premijer Petr Nečas još se nije oglasio, a opozicija je danas u parlamentu kategorično zatražila lično od njega objašnjenje za ta hapšenja bez predsedana u Češkoj. Spominju se i vanredni izbori.

  http://www.portalanalitika.me/region-svijet/svijet/104449-prag-nona-racija-u-sjeditu-eke-vlade-sasluan-i-premijer.html#JOSC_TOP

 11. Војин Николајевич says:

  Ministarstvo finansija podnijelo je zahtjev za pokretanje stečaja KAP zbog neizmirenih, a dospjelih potraživanja u iznosu od 24,42 miliona eura.
  Ministar finansija Radoje Žugić danas ranije je kazao da je to opcija koju Vlada razmatra te da bi se državne garancije, koje bi se automatski aktivirale, pokušale podmiriti u ratama.
  Žugić je procijenio da bi država u slučaju stečaja u KAP-u morala da plati dug za struju, zbog čega će morati da se radi rebalans budžeta, s obzirom da ta obaveza od oko 40 miliona eura nije predviđena ovogodišnjim planom za državnu kasu.

  Кад неко игра са јачима, виспреним милијардерима, на крају се прича тужно заврши, ако се уопште икада заврши. Шпичеки из Воловшчине, “патриоти” који се продају за грош су мислили да су узели мито, а јачи им узеше све.

 12. Војин Николајевич says:

  Сад тек почиње игранка.

  Ruska En plus grupa, kojoj podgorički Kombinat aluminijuma (KAP) duguje 91,6 miliona eura, će u slučaju pokretanja stečajnog postupka biti među najvećim povjeriocima i svim zakonskim metodama će tražiti povraćaj novca, saopštili su njeni predstavnici.

  http://ru.wikipedia.org/wiki/En%2B_Group

  En+ Group — группа компаний, входящая в холдинг «Базовый элемент»[1] и контролирующая активы Олега Дерипаски в сфере энергетики, цветной металлургии и горнорудной промышленности, а также логистики и стратегически связанных с ними отраслях. Штаб-квартира компании расположена в Москве, зарегистрирована компания на острове Джерси.

  В 2010—2013 годах сопредседателем совета директоров компании являлся Натаниэль Филип Ротшильд (Nathaniel Philip Rothschild), представитель династии Ротшильдов.

  Президент компании — Олег Дерипаска, генеральный директор — Артём Волынец.

  • Darko Bulatovic says:

   Hvala Vojine odje ste postavili masu korisnih informacija.

   • Војин Николајевич says:

    Нема на чему Дарко. Искрено говорећи, и ја сам до данас сумњао да су у игри Ротшилдови. Нисам знао за учешће En+ Group. Укратко, “Руси у КАП” су били Ротшилдови.
    Ништа добро се не може очекивати, јер они имају стотине варијанти да узму паре, а резултат ће бити јасан. . .

 13. Osim što će i država da ode u stečaj, ništa drugo se neće mijenjati. Lakše je kontrolisati stečajnu masu…

  • Војин Николајевич says:

   :)

   Наравно. Мада, мислим да постоји и, само наизглед немогућа, варијанта да ће сва домаћа олигархија остати без цента. Надмоћне силе ће их почистити, као и бизнисмене који су остављали паре на Кипру.
   Елем, ако ти исти домаћи олигархи могу свој народ пустити низ воду, тада ће још лакше…

   • Većina ih je već bankrotirala, ali će sada dobiti nešto sitno od stečajne mase kao nagradu jer su dizali maglu u “odsudnom trenutku”.

 14. “Dozvolite mi da izdajemkredite i kontrolišem puteve novca neke nacije i neće me brinuti ko pravi njihove zakone” – Mayer Amschel Rothschild

 15. Darko Bulatovic says:

  • Darko Bulatovic says:

   • Војин Николајевич says:

    Моменат када је Путин јавно унизио Дерипаску због калкулација Базового елемента које су требале уништити једну фирму. Бацио му је уговор да га потпише, а потом му тражио да оловку врати назад.

   • Базового says:

    Znaci tako je UNISTIJO NAS KAP odnosno CRNU GORU,

    Kako sto je kanijo unistiti tu FIRMU

    A OVI NASI SU SUVISE MALI da mu se SUPROSTAVE ,

    nijesu oni PUTIN itd…

    No ga cascavaju kad dodje JAHTAMA na nase more,

    O BOZE ,kako nas nagrdise ,

    zahvaljujuci nasim GLASACIMA ,,,

   • Komentari na Zipp: Snaga države (jedan od izbornih DPS slogana) od Војин Николајевич
    Sunday, June 16, 2013 11:35
    Моменат када је Путин јавно унизио Дерипаску због калкулација Базового елемента које су требале уништити једну фирму. Бацио му је уговор да га потпише, а потом му тражио да оловку врати назад.

    Та менојте ми касти да сте ви повјеровали у један од бројних све комичнијих Путинових маркетиншких гафова. Па на то више ни у Русији не насједају.Ех да оће неко мене да испонижава као Путин Дерипаску.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Тајовићу, када све то тако добро знате тада можете дати савјет властима- шта да раде по питању КАП.
    Мада, на другој страни, један коментатор Аналитике је препознао и другачију игру :) Ха, ха, ха…

    Grunf
    Jao koliko vijesti o KAP-u. Ćini mi se da se to sve smišljeno radi kako bi se fokus interesovanja prebacio sa mnogo bitnijih pitanja: pitanja crkve, jezika, velikosrpskih pretenzija. Srećom, patriotski nastrojeni posjetioci portala ne daju se prevariti te svojim odbijanjem da komentarišu osujećuju naum uredništva.

   • Николајевичу,

    увијек ме одушевљавало доказивање ваших истина навођењем свих могућих баналности на које наиђете, с тиме што у задње вријеме превазилазите сами себе па не можете препознати ни иронију, ни сарказам, ни интернетског трола илити Перу Ложача.

    Знам човјека, а вјерујем и ви, који је кад је правио свој блог, први коментар је на њему сам исписао гдје је сам себе добрано, казано рјечником популарног ЦГ тв водитеља, испсовао, да би потом он врхунски, одговарајући му, поентирао. Због свега тога нико иоле озбиљан, до вас и Зиппа, то не узима у обзир осим ако нису у питању хиљаде коментара или неки тренд. Напротив, хиљаде су блиске вама а ови тек понекад залутају и то углавном у стилу овог лика са почетка.

    Но, кад смо код Путина, он као велики човјек, филантроп а прије свега оринтолог могао би да научи ове ждралове са Скадарског језера које је заборавио овдје да научи како да отпутују одавде, а могао би повести још по кога, које они смјесте када им послуже сврси. Јес’ да ови лете дуго али за тај један дуги лет ја вјерујем би могли наћи снаге.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Тајовићу,
    Николајевич вам није проблем да ‘отпратите ждралове’. Мени је свеједно. Нити сам служба, нити КГБ, нити МИ 5, нити ЦИА, нити Базовој елемент, нити сам снимао ликове који продају државу за копејку или цент, већ сам само свој. Цента нисам зарадио на политици, и јако ми је драго што је тако.
    То што сердари на гумну не знају у којем свемиру живе није мој проблем, нити ће бити.
    Ја и Зипп смо различити људи, с тим што њему замјерају што се дружи са Николејевичем, а то није тачно. Наравно, та самообмана ккритичара је битна да би се Зипп ућуткао, а он то неће. Зато је Зипп произведен у друга “четника Николајевича”, а Николајевичу се фућка и на партизане и на четнике.

   • Да би се Зипп ућуткао!? А зашто би то жељели? Ја да сам власт или склон њој, ја би волио да имам што више зипп–ова за критичаре.

    Николајевичу, ово је интернет, овдје је све обрнуто од оног шта је у реалности.

    Ја би волио отпратити ждралове али, кад смо народњака, неке птице никад не одлете… Нису то ждралови, то су вране које кљуцају, кљуцају, кљуцају… и увијек ће се наћи нека друга врана да замијени претходну.

    Цетиње јесте уништено али је сраман контекст у који желе нон стоп да га ставе неке друге патријоте и то је њихов незаобилазан стил. Да себе гледају кроз те наочаре као друге, сами себе би мрзјели највише.

 16. negross dimennzija x says:

  Zipp jeli i tebe ovo prosao izborni mamurluk pa ovako velicanstvene zakljucke donese? 12 mJESECI vec traje zadnji cin pljacke, a tebi su zakljuci pravi skupstinski. Koliko su nas kostali izbori, a koliko Djurovica, Damjanovica,Pvlovica, Abazovica i ostallog pozorista koje igra kako mafija dipla dok svaki dan smo uplacivali pare i pare na njihove racune. Narode, narode i Bogu si tezak.

  • negross dimennzija x says:

   Citam ove komentare i ne mogu da veeeerujem kakva naiva……. Sve je vec unaprijed odluceno!!!

  • E(P)CG
   Objavio/la Zipp Blog 03. Oct. 2012. | 18:24
   “Evo nam opet izbora tj. „izbora“. Kao i uvijek do sada pobijedit će najbolji – koalicija „Evropska Crna Gora“, tj. DPS, tj. Milo Đukanović…”
   “No, poslije ovih „izbora“ više sve neće biti isto – siguran sam u to. Vlast koja sebe naziva „Evropska Crna Gora“ će biti na ivici apsolutne većine: par mandata više ili manje. Ako im bude falilo tih jedan ili dva poslanika za apsolutnu većinu u pomoć će im priskočiti tzv. Bošnjačka stranka koja je bošnjačka tačno toliko koliko je vlast nekada bila srpska a sada crnogorska. Stim, što će Bošnjaci-građani, moguće veoma skupo platiti tu cijenu onda kada balon pukne – a mislim da je on pri pucanju …”
   “Dakle, poslije 14-og oktobra, kada branitelji SFRJ, SRJ, SiCG, i sada Crne Gore, nastave da nekontrolisano vladaju, slijedi kolaps. Kolaps bi uslijedio i da nastane potop tj. da opozicija ili „opozicija“ dođe na vlast. Najduže 6 mjeseci poslije „izbora“ ugasit će se KAP a njegove dugove ćemo mi vraćati (odakle?). Penzije i plate iz budžeta će vjerovatno biti umanjene i počet će da kasne, uvest će se neke nove takse, prirezi, porezi, zarezi…”
   “Bilo kako bilo, ne piše nam se dobro. Plašim se narednog razvoja događaja. Ne više zbog sebe – mene su potrošili i istrošili, već se plašim zbog svoje djece.”

   A đe si ti Negros? Jesi ljut na nas ili praviš pare, kao što su ih ovi napravili?
   Viđi Negros(a vidio te jad ka mene od tebe :)), kada sma ja nepismeni sa 4 razreda srednje ovo mogao predviđet, tek što su znali ovi što se zovu režim, ovi što se zovu opozicija, “ekonomski eksperti i politički analitičati” (Drecun, Bešić i slični) koji se ne skodaju sa medija? Što je tek sve Lado tada znao no nije htio da nam reče?
   I, Negros, plaćaj redovno tu đaolju struju ova tri mjeseca pa poslije potpiši Ugovor sa EPCG – 25 rata po 20 eura – tako ti je neće isključit. EPCG misli na nas, a znaju da se više nemamo đe zajmat.

   • negross dimennzija x says:

    Dobrri moj Ziipe….. nije zgore koji euro namknut kad se moze… ddok vi odje gluvarite ja razvijam crnog. ekonmm. agendu nadji ruskog turistu i zajebi doticnog na procenat))) pusti Lada njih je dvojica ili mu se kompjuter sam teleportuje u drugu drzavu….. Uzivam sve u svemu, imamo knap koliko nam treba……djeca dobro, zena takodje cim je podmitim sa 50e!))(kupim joj licnu, pocino sam otkad primjenjujm to nase drustveno dostignuce….) Pozvan si u julu, vikend sa klincima na more, moram odradit 30ak dana sezone i bicu sam na stanu,a imammo hranu i pice u izobilju ko na dubrovacko ratiste(para nema nit nam trebaju). Mail ti je kod moderatora…… poozzzzz
    Ladni brate moj, pozddravio te Sveto D.

   • E fala ti sve ti cjetalo. Ja se napunih ka oko od vas, odavde. Evo, kod tebe na more. Onaj Nedović-Todorović što se predstavlja kao naučnik svako malo mi pošalje po neku paru, veli: “stalno kukaš da ne moš živjet pa neka ti se nađe”, a pun je kao brod. Treći jedan odavde, Brko neki, mi je platio zakup za internet site…
    Ljepota. Još da mi je poroka. Više ne gledam da pišem pravilno – da se ne foliram, no onako po naški.
    Fala ti na pozivu Negrosu. Sad da nađem još ko će me prebačit do tamo :)) Vole đeca more, al ove godine će na Cijevnu ljetovat.
    I ti uzmi moju adresu od redakcije pa ćemo se zdogovorit, da ne pričam što, zbog dušmana :))

   • negross dimennzija x says:
   • negross dimennzija x says:

    Koji dusmani? To su misevi obicniiii sto piju eKspresoo po pet sati u lokal!)) Snimaju serije….. hehehe porok, poroku, poroche… samo umjereno. Ja se odlicno osjecam kad se oporochim od prva dva piva iz druge gajbe!!))))))

 17. Кад смо већ код коментара мене је рецимо овај одушевио. Ево се смијем пола сата.

  Даниловић: Не треба бити стручњак за разумијевање Ђукановићеве “економске политике” и Карлеушине “музике”

  Одговор: Даниловић: Не треба бити стручњак за разумијевање Ђукановићеве — ВАЛРАС 16-06-2013 15:17

  Дотуче их Даниловић својим ФБ профилом. Па тек ова компарација са Карлеушом. А, још је Монтењ писао да се човјек често “несвјесно” самодефинише нивоом свог компаративно-асоцијативног спектра. Заиста, послије овог очекујем тотални колапс ДПС?!?

 18. Људи, озбиљно. Још пар профила на ФБ и да се избаци још пар стотину коментара по интернету, поготово када је спорт и Цетиње у питању, од стране ФБ отпора и готофи су!!!

  А црно им Цетиње вјечита опсесија. Што ли им је скривило па сви по њима као по прању, ја не знам. А да, не љубе им пастира :)))))))))))))

 19. А кад смо код Карлеуше већ…

  Хајде дођи Таји, неће Таја да затаји,
  биће теби послеТаје, биће буји-паји… :)))))))

 20. Darko Bulatovic says:

  Kako mediji u CG cute… pa da nema se sto vishe reci.

  Zega napala citav balkan… to je tacno.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: