Intervju Demir Hodžić, student FPN-a o svom “političkom” angažmanu

Odluka: Biću iskren i nije mi važno što će neko misliti, ali – kajem se. Ne bih sve ovo radio da nije tako. Niko ne bi saznao da sam bio aktivista DPS-a, da ja nijesam odlučio da to saopštim. Prije svih protesta rekao sam kolegama da sam bio član, ali da više nijesam.

Poziv na spaljivanje partijskog kartona DPS-a ima, prije svega, simboličnu važnost. U Crnoj Gori, to je jeres. Ovdje je članska karta DPS-a svetinja. Ona je ulaznica u više svjetove postojanja. Ključ za sve brave. Rješenje svih egzistencijalnih problema. Demoklov mač za sve čvorove stvarnosti.
U crnogorskoj, politici prilagođenoj, izvedbi biblijske scene, Mojsije sa likom Mila Đukanovića, narodu podno Lovćena, crnogorskog Sinaja, uručuje ne deset božjih zapovijesti, već – člansku kartu DPS-a. Demir Hodžić je ipak odlučio da je spali i pristao je da ispriča svoju priču, da nam opiše svoja iskušenja i objasni razloge.

Ispričaj nam o tvom angažmanu u Demokratskoj partiji socijalista. Aktivirao si se sa svojih 18, dakle 2005. godine. Zašto si uopšte počeo u DPS-u?

– Aktivirao sam se zbog „nadolazećeg” referenduma i pristupio usmeno toj partiji, volonterski. Počeo sam u DPS-u jer je to tada bila glavna partija za referendumsku kampanju, po mom mišljenju. Međutim, možda je bilo i bolje da sam poslušao Slavka Perovića i mnoge koji su pokrenuli ideju nezavisnosti. Da sam ih poslušao kada su govorili da će oni koji tada rade za nezavisnu Crnu Goru sjutra od nje napraviti mafijašku državu, jer to ne rade zato što vole Crnu Goru, već zato što misle da su oni Crna Gora.

U Crnoj Gori ima mnogo poltrona

Kako bi opisao današnju Crnu Goru?

– Moram reći, iako zvuči preoštro, ali kao državu u kojoj ima mnogo poltronstva. Ipak, Crna Gora se uveliko budi. Crna Gora će uskoro disati punim plućima. Vjerujem u to.

Čime si se bavio u tom periodu, koliko si bio aktivan?
– Bavio sam se pripremama za referendum, bio sam u pokretu Za evropsku Crnu Goru. Između ostalog, bio sami i posmatrač na referendumu.

Rekao si da se nikada nijesi formalno učlanio, već da te je potpisao otac, koji je takođe član partije. Koliko je on uticao da budeš u DPS-u?
– Iskreno, dugo vremena nijesam znao da sam i na taj formalan način član DPS-a. Prije neki dan kada sam vidio rukopis, shvatio sam da je u pitanju potpis mog oca. Međutim, rekao sam prije, i ponoviću – nikada nijesam uzeo člansku kartu u ruke iako sam neformalno bio član. Što se tiče očevog uticaja, da, uticao je mnogo. Ipak, glavni razlog što sam uopšte bio u partiji jeste što sam mislio da doprinosim Crnoj Gori.

Zbog čega te je otac učlanio? Da li misliš da je to, da roditelji učlanjuju djecu u DPS, česta pojava u Crnoj Gori?
– Vjerujem da mnogi učlanjuju svoju djecu na taj način. S druge strane, kada mlada osoba ima taj izbor sa 18, nju kao takvu, još uvijek finansijski zavisnu, roditelji ubijede da je zbog njihovih poslova važno da i oni tako mladi budu članovi partije. Tako je bilo i u mom slučaju. Mislim da me je otac učlanio jer je mislio da su njegovi interesi ujedno i interesi porodice, a ujedno i moji interesi, što je možda i logično sa njegovog aspekta, kao glave porodice. Kad te roditelji ubace u „političku mašinu” kao što je DPS, onda te ta mašina melje svakim danom, ispira mozak. Srećom, meni nijesu mogli isprati mozak, dijelom jer sam vjernik, a dijelom jer imam dobro društvo oko sebe, realno, kritički nastrojeno. Zašto da ne kažem – nije nebitan ni karakter.

Kada si prestao da budeš aktivan u stranci? Zašto?
– Prije godinu i po. Zbog čega? Vremenom sam jačao psihički, postajao nezavisniji, uviđao da stvarni program DPS-a vodi ka uništenju Crne Gore. Okrenite se oko sebe – korupcija, kriminal, siromaštvo. Između ostanka u DPS-u zbog ličnih interesa i napuštanja partije, jer vidim da je moje društvo nezapošljeno, da je 42 odsto mladih ispod 25 godina nezapošljeno, izabrao sam ovo drugo.

Tvoja, ajde da tako kažem, stranačka prošlost počela je da se vraća kada si počeo sa radom u Studentskoj uniji, tj. nakon što si krenuo u organizaciju oktobarskih protesta. Kako su počeli pritisci iz DPS-a?
– Da. Valjda su iz DPS-a mislili da, iako sam se samostalno povukao, deaktivirao, nestao, da mogu i dalje da upravljaju mojim odlukama. Imao sam poziv nakon najave protesta u oktobru. Tražili su da odustanem, jer, kako su rekli, već štrajkuju zdravstveni radnici, sudstvo i mnogi drugi, pa ako počnu i studenti, onda će se taj talas proširiti i uvećati. Nuđen mi je posao. Tražili su mi da ubijedim određene članove Unije da ne održimo protest. Odbio sam.

Razjedinjeni studenti
Očigledno je da su vas razjedinili u studentskom pokretu. Na jednoj strani sada je Studentski parlament koji nema simpatije većine, dok su na drugoj studenti koje predstavljate Ognjen Jovović i ti. Koji su planovi?
– Jesu, iako smo brinuli da se to ne desi. Vidjeli ste njihovu snagu juče i njihov pokisli duh. Osuđivali su prvi protest 3. oktobra i to što je bilo 250 ljudi, a pogledajte sad ovaj njihov bez nikšićkih studenata, studenata FPN-a, Studentske unije. Mi smo pokrenuli talas, a oni ga na ovaj način gase. Postoje velike šanse da se stvori alternativa parlamentu. Pričaću detaljnije o tome sa Ognjenom Jovovićem i kolegama sa FPN-a.

Kazao si i da su ti prijetili. O čemu se radi?
– Prijetnje su bile nakon prvog protesta u oktobru i pred novembarski protest. Prva prijetnja je bila od strane nepoznatog momka koji je prošao pored mene rekavši: „Pokazaćemo mi tebi revoluciju na rebrima.” Prijetili su mi i posredno preko člana Studentske unije. Mog kolegu je na kafu zvao momak blizak Skupštinskom odboru za bezbijednost, odnosno jedan od administrativnih radnika. Tražio je od mog druga da napusti Uniju i da povuče druge sa njim. Rekao mu je da su mi nudili posao, da sam već upozoren preko nekih ljudi, da me prate i prisluškuju i da će moj drug, doslovno, „najebati ako nastavi da se druži sa mnom”, a da ću ja uskoro biti sankcionisan. Sigurno je da se radi o osobi koji je nisko na ljestvici hijerarhije ali je, zasigurno, dobila odobrenje od nekog na većoj poziciji. Pioni obavljaju takve prljave poslove.

Zašto si odlučio da progovoriš? Zašto si donio odluku o spaljivanju članske karte DPS-a?
– Niko ne bi saznao da sam bio aktivista DPS-a da ja nijesam odlučio da to saopštim. Ne negiram da sam radio za DPS, ali sam negirao da sam imao člansku kartu. Prije svih protesta rekao sam kolegama u Uniji i u Studentskom parlamentu da sam bio član, ali da više nijesam. Nakon pomenutih pritisaka mislio sam, odlučio da je vrijeme da obavijestim javnost. Takođe sam želio da dam do znanja svim studentima da nijesam vodio proteste kao član partije. Odluku o spaljivanju članske karte donio sam jer su lagali da istu posjedujem. Nadam sam se da će to biti, uz sve navedeno, i simbolički čin koji će natjerati mlade da razmisle zašto su u određenim partijama.

Kako tumačiš gest predsjednika mladih DPS-a glavnog grada, koji je rekao da će biti protiv toga da ti se da kopija tvog partijskog kartona?
– Maliciozno, cinično, licimjerno. On, kao i mnogi u DPS-u, misle da su oni zakon, zbog toga je to i rekao. Dokazaćemo im mi mladi da nijesu oni zakon.

Svjestan si da u Crnoj Gori Mila Đukanovića tvoj gest predstavlja rizik kada je u pitanju egzistencijalni status tvog oca, tvoje porodice. Kako gledaš na to?
– Svjestan sam da je Bog najveći. Da on reguliše opstanak Crne Gore i svijeta. Oni, naravno, mogu da pokušaju da uruše status moje porodice, ali u tome neće uspjeti. Istina je na mojoj strani. Zato sam ovoliko i uporan.

Kako je reagovao tvoj otac? Šta ti je rekao nakon tvoje odluke?
– Kao i sa mojih 18, tako i sada sa moje 24, on brine za posao, jer od toga izdržava porodicu, što je razumno. Nakon iskrenog razgovora, na kraju je reagovao kako i treba da reaguje svaki otac. Shvata da sam mu ja sin, a svi ostali ništa. Pokušaću da utičem na oca da i on izađe iz partije, ali prije toga moram naći posao da ja izdržavam porodicu.

Kakve su reakcije okoline, prijatelja?
– Dio okoline poslije dvije decenije jednovlašća ne može tako lako vjerovati pojedincu, a još manje nekom ko je bio u DPS-u. Zbog toga razumijem okolinu. Mnogi misle da je čitav ovaj slučaj teorija zavjere, jer, budimo iskreni, nešto slično se rijetko dešava. Drugovi i drugarice, šira porodica, pojedini profesori,snažno me podržavaju. Zato sam im veoma zahvalan.

Da li se, nakon svega ovoga, kaješ što si bio u DPS-u?
– Biću iskren, i nije mi važno što će neko misliti, ali – kajem se. Ne bih sve ovo radio da nije tako. Ipak, uvijek kažem – ko zna zašto je to dobro. Sad imam priliku da prenesem svoje iskustvo na druge i da ih spriječim da ne naprave istu grešku. Nikad nijesam dobio posao od DPS-a, nijesam dobijao vaučere za vrijeme izbora, nikakve stipendije, i znam da sam tu čist. Na neki način bio sam naivan jer sam mislio da radim za dobro Crne Gore, koju volim.

Marko Milačić, Press ,

izvor: elektronska pošta


Comments

 1. Jel mogu da pitam za ono na TV-u? -Da. -Jesi li mislio ozbiljno?

  Svaku reč. -Misliš da će uništenje skupštine učiniti zemlju boljom?

  Ne postoji sigurnost. Samo prilika.

  Možeš biti siguran da će Kridi pohapsiti sve koji se pojave.

  Narod ne treba da se boji vlade. Vlada treba da se boji naroda.

  A to ćeš postići uništenjem zgrade?

  Zgrada je simbol. Kao i čin uništenja.

  Simboli dobijaju moć od ljudi. Sam simbol je besmislen, ali uz dovoljno ljudi, uništenje zgrade može da promeni svet. (Iz filma V for Vendetta)

 2. Došlo doba cijepanja DPS članskih karti. Presedan!

 3. Војин Николајевич says:

  – Svjestan sam da je Bog najveći. …Istina je na mojoj strani. Zato sam ovoliko i uporan.

  Изванредно!

  За очекивати је било да овако карактерни људи испливају на површину, те да за собом оставе систем рашомонијаде којом ће се бавити они у плићаку!

  Браво!

 4. Војин Николајевич says:

  Или што би Џони рекао…

  MSP

  A da na djeci ostaje
  da mijenjaju stvari,
  i to znate je l` da?
  Da drugi misle za vas
  to vas ne smeta.
  Navikli ste se

  A da postoje zakoni jači od propisanih
  to ne znate…
  To su heroji govorili
  kad su bili mali

 5. Овај момак је успио да зезне и Топ листу надреалиста и Монти Пајтоновце. Ставови су му просто бизарни да човјек не зна да ли је он озбиљан или глуми, углавном лик увесељава јавност већ неколико дана али он не мари. Само напријед соколе… и само усмено…

  “Ne negiram da sam radio za DPS, ali sam negirao da sam imao člansku kartu. Prije svih protesta rekao sam kolegama u Uniji i u Studentskom parlamentu da sam bio član, ali da više nijesam”

  Ђе налазите ове људе ја не знам. Таман помисли човјек е од овог не, кад искочи сљедећи. Није но смо талентована земља за циркус па то ти је…

  • mala država, a veliki cirkus…

  • Војин Николајевич says:

   Ха, ха, ха,…

   Поштовани Ладо, у криву сте!

   Наиме, ови студентски протести су требали да доведу до сегрегације. Да ка општем бесмислу, према којем су протести ишли, они доведу до само једне ствари. Да из тих протеста искоче снагом карактера “неки нови клинци”, који су, изгледа, сасвим озбиљни људи.

   Е, то је лијепо.

   Хоџић и Јововић су многима уљепшали моменат исчекивања нечега што је природно и сасвим очекивано. Тиме, што су они били управо ти нови и неординарни људи, по којима ће се овај неочекивани догађај бунта запамтити.

   Дакако, сада постоје моменти за неки нови продужетак, јер се почетак већ десио.

   Ето, видите, лијепо је и када се не слажемо!

   • Николајевичу, ако би се о Јововићу и дало расправљати у контексту који сте истакли о Хоџићу нема ни р од расправе на задату тему. Нема ничега новог, већ само старо и већ виђено а озбиљног ни у траговима…

   • Војин Николајевич says:

    Тајовићу,
    оно што је најозбиљније у овом случају је искреност.
    Јововић је био одличан у ономе што сам могао дјелимично видјети на ТВ инсертима, а Хоџић у овом изванредном интевјуу.

    Те микслим да овдје ништа није “већ виђено”, јер и није било студентских протеста до сада, нити студената који отворено говоре оно што мисле, уз незадовољство власти којој се то, логично, не свиђа.

    Ова искреност ми се свиђа!

   • “Тајовићу,
    оно што је најозбиљније у овом случају је искреност.”

    Николајевичу, гдје видјесте ‘искреност’ код поменутог кад човјеку свака сљедећа реченица негира претходну. Клинац више појма нема ни шта је рекао, ни коме је рекао. Он овакав и са цијелим циркусом управо користи овој власти и нема везе УДБА и сличне трице са тиме што народ прави спрдњу од тога јер је он сам направио. Сад једна је ствар што ви желите да видите и занемарио би све недосљедности и разумио вас да нисте споменули овог комедијаша који је антипропаганда свих вриједности које сте видјели или жељели да видите.

 6. Kako oral-anal-itika meraci propast studentskih protesta ovo je za pricu. Drasko stari udbas boze mi ti sabrani.

 7. koliko bi ljudi doslo na skup javnog spaljivanja, sopstvenih dps clanskih karata ?
  mnogo manje nego onih koji bi spaljivali zastave…srpsku , crnogorsku ,itd.

  podrska studentu . simbolichki chini velik korak i salje dobru poruku .

 8. Војин Николајевич says:

  Mojsije sa likom Mila Đukanovića, narodu podno Lovćena, crnogorskog Sinaja, uručuje ne deset božjih zapovijesti, već – člansku kartu DPS-a.

  Умјесто да се “Мојсију” елементарно “отвори море”, он изненада види потенцијални пламен… “Мојсије” је збуњен, командује морима а пламен је изван границе његових могућности.

  :))

 9. Moja podrška gospodine Hodžiću i ne dozvolite da Vas slome, jer sam siguran da Vas sad neće ostavljati na miru.
  Hrabro ste postupili, a to što ste kao mlađani omladinac podržavali DPS smatram Vašom mladalačkom nesmotrenošću.

 10. Plannco Wallach S. says:

  podrzavati DPS je prije svega profitabilno. DPS izdashno brine o svojima.

 11. Gospodin student Hodžić je od svojih kolega studenata gotovo pa jednoglasno označen kao islamski fundamentalista i zbog toga nije podržan.

  Ovo što je sada izvodio u javnosti, dobro primjećeno od Tajovića da se radi o najobičnijim idiotarijama, je posljedica toga što su ostali studenti vidjeli o čemu se radi i odlučili da kandiduju jednog drugog člana koji nema veze sa Hodžićevim paranoičnim budalesanjem kako je on najprije ugrožen jer je musliman student..

  • Војин Николајевич says:

   То нисам знао, да они грађани исламске вјероисповијести који изађу из ДПС добијају чин исламског фундаменталисте:))

   Елем, да сам Махмед Дајбабекович Султанбек, приде студент у Подгорици и млађи неких пар деценија, па да саопштим на студентским протестима да ћу спалити чланску карту ДПС, претпостављам да бих сада обавезно морао бити исламски фундаменталиста. Можда би ми пришили да сам настављач империјалних идеја Сулејмана Величанственог, чувар браде Осаме Бин Ладена у зимском периоду, вишегодишњи прогонитељ Салмана Руждија. :))

   Козак, замолите рођаке да вам притегну шарафе, замијене амортизере, јер сте се наставили самодемонтирати и то неконтролисано.

   • Provjerite svi, nonšabani naravno, to što sam napisao o Hodžiću, pa da pričamo. Šabani neka vjeruju da Hodžić, osviješćeni bivši član DPS-a, sada doživljava katarzične napade iskrenosti i domoljubnog patriotizma.

    Ja sam pričao sa nekoliko studenata, od kojih nijedan nije ‘osviješćeni ex DPS član’ , a dvojica od njih su iz muslimanskih porodica, o Hodžiću, Goluboviću i ostalima koji se guraju u prve redove , i dobio sam od njih apsolutno jasnu konstataciju da se radi o momku koji je sada pod uticajem ljudi iz bošnjačke stranke . Tražio je da se na fakultetu odredi soba za molitve, stalno potencira kako je on kao student hendikepiran jer je musliman, velika većina ljudi koji sjede u njegovom timu su muslimani. Ogromna većina, da budem tačan. Sam način izbora, i njegovog i ostalih vođa, je ličio na sve ružno što spominjemo u izbornim procesima n najvišem nivou. Od prijetnji, ucjena, kupnje glasova, autobusa glasača…

    Sve trenutne vođe su pod uticajem politikantskih profesora ili ljudi iz partija, i studentske vođe sprovode njihove interese, ali naravno da postoji i jedan veliki broj studenata koji nisu u tome i njima treba dati podršku. Ja sam razgovarao sa četvero njih, sa FPN, i sa dvoje sa pravnog, ponavljam iz raznih etničkih grupa i rekli su mi jasno kako gledaju na ponašanje Hodžića i Golubovića. Meni se to svidjelo. Oni će sada izaći sa novim kandidatom za neko tijelo ( nisam siguran koje ali mislim da je vijeće) kojeg nisam upoznao ali pošto sam zbog posla često u PG ovih dana , pričaću i sa tim momkom jer me cijela stvar interesira.

   • Војин Николајевич says:

    Тражење собе за молитве од стране вјерника је нешто што не противурјечи демократском поимању друштва, напротив. Дакле, у дијалогу се тај захтјев може одбити или прихватити. Могуће је да вас, као антитеисту, то згражава, али то је тада само ваша ствар. Умјесто да будете атеиста, ви сте антитеиста.

    Бошњачка странка је легитимна странка, формирана у складу са законом. Колико видим, сада је савезник ДПС, из својих разлога. Не бих назвао исламским фундаментализмом “бити под утицаjем” БС, или слично, јер је и тада у одређеном виду таква и ДПС. У том случају, продужите мисао па оптужите ДПС да игра са свима, укључујући и …

    Протежирање идеје да је исламски вјерник сумњив је неадекватна, јер је та вјерска самоопредијељеност његова лична ствар, дозвољена Уставом.

    Наравно, с тачке гледишта сваког антитеисте је сваки вјерник сумњив. С ваше, конкретно, се лако одапиње стријела “исламског фундаменталисте” и “фундаменталног светосависте”. Дакако, то је ваше право, али без икакве дилеме ја то третирам недовољним капацитетом разумијевања људи.

    У том смислу, ваш напад, заснован на предубијеђељимa, на студента Хоџића је последица анимозитета према вјерницима, и ништа више. А у политичком смислу, лагано, суптилно подигравање ДПС-у . Елем, у “незнању”.

   • Војин Николајевич says:

    Да не би било забуне, Козак, све док је такозвани “исламски фундаменталиста” у ДПС он је непостојећи, уједно и демократа, а када изађе из ДПС он је у фокусу и добија форму страшила.

    Између ваших коментара и иступа Хоџића, а нека то буде сугубо субјективна процјена, бирам иступе Хоџића. У односу на вас пројављује надмоћну искреност.

  • Zanimljivi su ti Islamski fundamentalisti. Svako malo, oni naprave belaja. Ako hrišćanin podmetne bombu, poubija nedužni narod, onda je on najčešće “psihički poremećen” pojedinac. Međutim, ako nosi Islamsko ime, onda je on, nejćeše, čim mu se dozna ime, “Islamski fundametalista”. Među njima/nama nema psihičkih poremećaja, drugih motiva – mi smo “Islamski fundametalisti” u takvim slučajevima.
   Koliko je Hodžić “islamski fundametalista” nijesam imao priliku da doznam – ne znam čovjeka.
   Ali…
   Na protestu koji je organizovao “SMS”(Aco Tabaš) jedan moj prijatelj je posredovao da se upoznam sa tri momka koji su sasvim slučajno Islamske vjeroispovjesti: svi dobri studenti i svi angažovani u organizaciji najavljivanih studentskih protesta. Svo troje su vjernici(to sam kasnije doznao). Njima se kao sviđa moje javno djelovanje te su željeli da me upoznaju.
   Par dana poslije, prijatelj koji nas je upoznao mi kaže, otprilike:
   “Znaš onog(jedan od te trojice)! Pozvali su ga iz DPS-a, ponudili mu da bude njihov aktivsta tj. da bude predsjednik DPS omladine(tako neka funkcija) za tu i tu oblast. Rekli su mu da mu odmah poslije studija – koje su mu pri kraju, nude zaposlenje u vladi ili nekoj državnoj ustanovi, te druge benificije. On ih je odbio. Po odbijanju, odmah je krenula kampanja od njihovih ljudi kako je on Islamski fundamentalista: stalno ide u džamiju, klanja pet vakata namaza…”
   E sad, gospodine Kozak, možete pomisliti da ja nešto izmišljam. Ili da je to šaptačka, neprovjerena, naknadna priča…Međutim, onda, prije nego se desilo ovo sa Hodžićem(isti scenario-rekao bih), a odmah poslije tog mog saznanja tj. poslije SMS protesta, obavijestio sam jednu osobu koja se često ovdje javlja i sa kojom sam u čestom kontaktu o tom slučaju. Zanimljivo!
   Zanimljivo je i to, da DPS-u taj “Islamski fundamentalizam” nije bio smetnja da pozove tog momka da bude njihov istaknuti član, sa sve obećanim dobrim radnim mjestom. Ali kad je on to odbio, onda je on automatski postao “opasan Islamski fundametalista”.

   • perfect stranger says:

    Odlicno primjecivanje.

   • Zipp,

    islamski fundamentalista ili dps fundamentalista, meni to jako slično, odvratno i nezanimljivo. Hrišćanski fundamentalisti su mi najcrnji, njih tek ne jebavam. Hodžić je na tom kursu jer ima interesa od toga. Dok ne dobije po ušima, a onda će u kućicu za štence.
    Ja nisam razgovarao sa nikakvim tajnim licima, nego sa prijateljima moga sina koji su na FPN i Pravnom, i dvojica od njih , napisah već gore, koji su istog etnosa kao i Hodžić su mi rekli to što sam ja prenio. Mislim da sam naglasio kako se radi o njihovom viđenju.
    Što se mene tiče, mog suda, nakon par izjava, pojavljivanja u medijima i ovog intervjua, Hodžić nije neko koga bih podržao , čak suprotno, smatram da je poguban za studentske interese..

    Ako je tvoj uvodni dio komentara imao namjeru i meni prebacivati neke predrasude prema muslimanima, odmah da ti kažem da si na najkrivljem mogućem putu . Ljudi su kao svaki drugi, ima dobrih,ima loših. Meni je najbolji prijatelj musliman po ocu, imate zajedničke rođake u Sarajevu. Dijelimo o ovim stvarima mišljenje.

   • Ne napadam Kozaka da je nacionalista, valjda je liberal kolko sam mogao do sad zakljucit. Al je definitivno pogrijesno informisan. Da, Hodzic je vjernik, to svi znaju. Al necemo dijelit svakom etiketu da je vjerski fundametalista, jer ide u dzamiji. Tu pricu je pricaala ova vlast 90-ih kad su se pohapsili celnici Sda. To sto su neki momci pricali na FPn ne trebate uzeti da je tacno, jer vecina ljudi voli Hodzica na njegovom fakultetu. Sad ce se i kandidovat za povjerenika, tu ce se dokazat kolko ga vole i postuju. Jer je on zajedno sa par momaka, zasluzan za odobrene popravne rokove na tom faxu.

   • a vidji ovo prika, oprosti što se miješam, i skrećem sa teme,
    za sebe držim da sam prilično liberalan i na brzo pitanje, kojim jezikom govorim, kažem da je crnogorski, ali nemoj prećerivat sa “pogriješno” informisan jer se daje povoda da se udara i na ono što jeste standardna ijekavica. Ne bih otvarao dalju priču na ovu temu, samo dobronamjerna sugestija. Ima sasvim dovoljno riječi i bez te koja je “silovanje jezika”, koje kvalifikuju crnogorski jezik kao ravnopravan izraz sa srpskim, odnosno hrvatskim, odnosno bosanskim jezikom.
    P.S.
    Pročitao sam neđe da je neko napisao da je “skrijenuo”. E tako ćemo i mi svi skrenuti, sa svim crvenim i bijelim i plavim zastavama i jašteričavim jezicima, ako “posebnosti” za pas ne budemo znali zađesti.

 12. Mace malo, Vojin, Zipp, svaka cast na podrsci mladom Hodzicu. A vi ostali forumasi, samo pisite-bili ste i ostali MISEVI. Da vam je 1 dan onog sto Hodzic prezivi, zajedno sa clanovima Unije ne biste tako pricali. Treba skupiti hrabrosti da se krene protiv oca, protiv Dps-a, protiv vlasti!!! A ne zaboravimo. UDBA RADI!!! Sram da je bude. Pih i za vas i za udbu!!!

 13. UDBA, često, ima taj običaj da se srami, kao i svaka takva orgaanizacija na svijetu. To je genetska karakteristika i treba insistirati na toj udbaškoj sramežljivosti.

  • ako neko treba da se stidi, to je Kozak, od neprestanog nacionalizma kojim je opterecen. Paranoik i budaletina, taj Kozak, koji studenta muslimana nazva islamskim fundamentalistom, je za svaku osudu. Jadan je sin kojemu je taj Kozak otac. Vjerovatno se i sam stidi kad procita njegove komentare. PI!

 14. I ja sam fundamentalista. Ubijeđen sam da je Slavko Perović najčistiji na političkoj sceni Crne Gore- bio i ostao. Isto tako vjerujem u božiju sveprisutnost i biblijske postulate. Pa što? Ništa me od toga ne sprječava da odvojim čovjeka od nečovjeka. Kamo lijepe sreće da je više Demira Hodžića,više onih kojima vjera otvara oči i prosvjetljuje.
  Isto tako, ne osuđujem Demirovog oca, čak štaviše vidi se da ga je izveo na pravi put, da ga je vaspitao da bude pravičan i hrabar. Dršte se Hodžići, ne dajte da vas dušmani pokolebaju!!!

 15. perfect stranger says:

  Браво за Хоџића, прави потез у правом тренутку.

 16. Plannco Wallach S. says:

  choek uchi dok je ziv. ja sam islamske fundamentaliste zamishljao sasvim drukchije. ovaj forum je ’em nauchan ’em zabavan.
  na chemu se fundamentalno oslanja religiozni fundamentalizam ovog momka osim shto ima tursko ime?

  vi ovdje ste nada i buducnost Crne. pazite shta pishete!

 17. Ja sam napisao da su mi njegove kolege , iz različitih etničkih grupa, za njega rekle to što sam napisao, i da je to razlog zašto ga ne podržavaju. Pritom je najeksplicitniji u objašnjenju toga bio student iz muslimanske porodice.

  Oni su rekli da će na FPN pokušati napraviti veče na kojem bi rekli sebi samima i javnosti “brk u brk” što zamjeraju, i mislim da je to dobro. Tražio sam i da se oglase ovdje i kad promovišu svog kandidata, obećali su da hoće.

  Na taj način se vodi rasprava, pa neka se Hodžić brani, ili napada, meni sve ok.
  Inače, ovaj intervju je smiješan, neprofesionalan, a mali je u potpunosti nezanimljiv , makar meni, kao neko koga bih uvažio zbog onoga čime se bavi. Bukač i ex DPS.. Ne vidim tu nikakav kvalitet.

 18. Hodžić said: “Aktivirao sam se zbog „nadolazećeg” referenduma i pristupio usmeno toj partiji, volonterski. Počeo sam u DPS-u jer je to tada bila glavna partija za referendumsku kampanju, po mom mišljenju. Međutim, možda je bilo i bolje da sam poslušao Slavka Perovića i mnoge koji su pokrenuli ideju nezavisnosti. Da sam ih poslušao kada su govorili da će oni koji tada rade za nezavisnu Crnu Goru sjutra od nje napraviti mafijašku državu, jer to ne rade zato što vole Crnu Goru, već zato što misle da su oni Crna Gora.”

  Iz priloženog citata sam zaključio da je student Hodžić zaslužan član udruženja crnogorskih morona koji me zanimaju isključivo u kontekstu brojnosti. Jer, ako grupa Hodžićevih istomišljenika, intelektualnih i duhovnih srodnika, čini ozbiljan procenat ovog društva, valja se skloniti na sigurno dok još ima vremena. Aco i Milo Đukanović su svakako prihvatljiviji izbor od raznoraznih Hodžića jer je dokazano bar da im kefalo radi kao singerica.

 19. Plannco Wallach S. says:

 20. Пажљиво сам прочитао овај интервју. Нема овдје много искрености и правичности. Само неко извјештачено помодарско опозиционарење и површност.

  Демире, добро је да сте се ти и фамилија ангажовали око референдума. Само не покушавај никад да будеш директор гимназије код браће на Цетињу. Сазнаћеш једну веома болну истину о природи те братске љубави.

 21. perfect stranger says:

  Tzv. figura svjedoka-pokajnika ce odigrati znacajnu ulogu u procesu demokratizacije. To valja imati u vidu…

 22. Plannco Wallach S. says:

  svjedok-pokajnik je model chojstva i junashtva u Cg 21 vijeka.

 23. perfect stranger says:

  Pa jeste, to je to, ali valja obratiti paznju na politicku upotrebljivost toga co'eka-junaka. Jer, kad bismo sve tjerali mak pod konac (jel se ono tako kaze?), i kada bismo uzimali u obzir samo one koji nikada nijesu pogrijesili u nekim politickim procjenama i cija etika caruje u politickom univerzumu Crne nam Gore – ne bi ostao niko osim mene i jos dvojice-trojice… Ustvari, kad bolje razmislim, i ta dvojica trojica u izvjesnim okolnostima otpadaju, ostajem samo ja da drugujem sa samocom i mojom poslovicnom skromnoscu. A ja sto cu, ali sa kime cu… Moram prihvatiti te svjedoke-pokajnike… Neko hoce da zapali clansku kartu DPS-a – super, zapali je! Idemo dalje…

 24. Nikolajeviću,

  to što ste izabrali Hodžića, iako se ja nisam nudio tebi kao ‘kolega’ ili nešto sl. , to je sasvim ok.
  Hodžića više neću komentarisati, sve sam vidio i čuo. Plitak potok.

 25. Кажу да је онај оркански вјетар ‘што је од раније познат полицији’, да је заобишао Подгорицу јер је био врбован од стране УДБЕ, имао је преча посла, нудио је послове по граду, махом млађим људима. Понудио је једно пет, шест хиљада послова и свако га је одбио, сви су рекли историјско НЕ али не могу вјетар да опишу како је изгледао јер је то и био паклени план УДБЕ, он је непрепознатљив, невидљив и неухватљив. Ово ме све подсјећа када се, на жалост, срушио висећи мост у Подгорици седамдесетих година, по причама Подгоричана од тадашњих четрдесетак хиљада становника једно тридесет и пет се баш задесило на степеницама моста или га је управо прешло.

  Ја не знам, осим из прича, али тај вјетар кажу често дува овим крајевима. Зипп ево годинама стоји пркосно и одољева. Шта тај све њему није нудио па му пријетио!? Ђе, кад? шшшшшшшш…Има га веле и на нету, хакује ФБ профиле, брише коментаре, чита ИП адресе а богами понеком и зазвони на телефон па неће да се јави. Умије и страшне торте да прави а тек што спинује…

  Стварно је управу онај ник ‘цајка’ или како се већ пише, немам аргумената, ставова још мање, ви сте непобједиви. Јесте да се увијек преварите нешто или прерачунате али није до вас већ до вјетра…. шшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш….

 26. Zipp,

  islamski fundamentalista ili dps fundamentalista, meni to jako slično, odvratno i nezanimljivo. Hrišćanski fundamentalisti su mi najcrnji, njih tek ne jebavam. Hodžić je na tom kursu jer ima interesa od toga. Dok ne dobije po ušima, a onda će u kućicu za štence.
  Ja nisam razgovarao sa nikakvim tajnim licima, nego sa prijateljima moga sina koji su na FPN i Pravnom, i dvojica od njih , napisah već gore, koji su istog etnosa kao i Hodžić su mi rekli to što sam ja prenio. Mislim da sam naglasio kako se radi o njihovom viđenju.
  Što se mene tiče, mog suda, nakon par izjava, pojavljivanja u medijima i ovog intervjua, Hodžić nije neko koga bih podržao , čak suprotno, smatram da je poguban za studentske interese..

  Ako je tvoj uvodni dio komentara imao namjeru i meni prebacivati neke predrasude prema muslimanima, odmah da ti kažem da si na najkrivljem mogućem putu . Ljudi su kao svaki drugi, ima dobrih,ima loših. Meni je najbolji prijatelj musliman po ocu, imate zajedničke rođake u Sarajevu. Dijelimo o ovim stvarima mišljenje.

  Gospodine Kozak,
  kažete: “Ja nisam razgovarao sa nikakvim tajnim licima, nego sa prijateljima moga sina…”
  Ja nijesam napisao da sam razgovarao sa tajnim licima, već da me je sa trojicom studenata upoznao moj i njihov zajednički prijatelj. Štoviše, momak o kome se radi je blizak rođak tog prijatelja.
  Uopšte nijesam Vama lično prebacivao da imate predrasude prema muslimanima kao pojedinac, već o ustaljenoj matrici, ne samo kod nas već i u dobrom dijelu svijeta, na “Islamski fundametalizam”.
  Od skoro mi je poznato da ste najbolji prijatelj sa momkom koji je musliman po ocu, a koji je blizak rođak mojih rođaka iz Sarajeva. Ali, to za mene nije argument, u smislu da li neko ima predrasuda ili ne, prema određenoj nacionalnoj ili vjerskoj grupi(time Vam ništa ne spočitavam, samo iskazujem svoj stav). U proteklih 20-tak godina iskustvo me je naučilo da većina onih koji su isticali činjenicu da su im najbolji prijatelji druge vjere ili nacije su baš znali biti teški nacionalisti i šovinisti. Sasvim slučajno, moji najbolji prijatelji i kumovi su hrišćani, sa “svojima” se skoro uopšte ne družim – splet okolnosti. Međutim, to automatski ne znači da možda i ja nijesam nacionalista ili šovinista.
  Iako nijesam vjernik, ne bar onaj u klasičnom smislu te riječi, veoma poštujem prave vjernike. Ne vidim ništa loše u tome. Ako neko prakticira vjeru, redovno posjećuje džamiju ili crkvu – to je njegova lična stvar i tu činjenjicu ne povezujem sa bilo kakvim ekstremizmom, nacionalizmom, fundametalizmom.

 27. Iako nisam gledao Hodzica uzivo, ovaj intervju mi je sasvim ok. Vrijeme ce pokazati koliko je iskrene namjere i kvaliteta u citavoj prici, a samo maloumni drugima na prvu loptu poklanjaju (ili odricu) svo povjerenje. Radi o momku od 24 godine.

 28. Plannco Wallach S. says:

  ja mislim da RELIGIJSKI FUNDAMENTALIZAM I EXTREMIZAM znachi kad je neko spreman da do svojih religijskih ideala i ciljeva spreman da dodje upotrebom nasilja.
  sloboda jednog se proteze toliko daleko dok ne pochne da ugrozava slobodu drugog.

 29. Pozicija u koju je sebe doveo je najbolje objašnjena riječima koje mu je u emisiji Prizma uputio Ognjen Jovović :

  “Ovo vam se dešava jer ste zbog privilegija bili članovi partija, a partije u jednom momentu traže da naplate to članstvo”

  Ovaj momak je i inače najkorektniji od svih ponuđenih vođa.

  • Војин Николајевич says:

   Јововић је био најпрецизнији у својим ставовима, те је самим тим оставио добар утисак, али…

   Без оних који одлазе ид ДПС систем се не може промијенити. Дакле, уопште не може промијенити.

 30. sve usluge imaju cijenu, a u politici je ta cijena dupla.
  pokajnika u cose, a ne na celo kolone.
  sloboda, a ne bolji zatvorski cuvari.

 31. Plannco Wallach S. says:

  sloboda vjeroispovijesti je sve dok se drugome ne namece isto vjerovanje ili ne zakida pravo drugome da vjeruje u shta vec vjeruje.

 32. Војин Николајевич says:

  Интересантна је појава да се они који оду из ДПС жигошу од стране вјечито кукајућих “опозиционара”, а поготово сада када је врло јака та политичка организација, све са познатим недемократским полугама које увијек користи.

  Елем, ти кукајући “опозиционари” су постали ванредни “чистунци”, иако трајно размазани по поду несувисле политичке сцене као коначни немоћници. Управо они, са те размазане тачке левитирајућег политичког постојања, с необичном злошћу третирају оне који прелазе на страну опозиције, па се труде да се ти исти врате назад у владајуће недемократске структуре. Све зато да би њихова сопствена мрља, та смијешна жртва, која има упориште у тумарању и његовим посљедицама, била “звијезда водиља” свих неспособних и неспремних на праштање.

 33. Војин Николајевич says:

  Постоји прича о Савлу, прогонитељу хришћана,а потом и Павлу који је био предводник хришћана, а ради се о једном човјеку. Елем, да су тадашњи хришћани били на нивоу наших вјечито кукајућих и непраштајућих опозиционара Савле би имао савим другачију биографију.

  Међутим ислам и хришћанство, ма колико се спорили и конфронтирали због нетрпељивости различитог- неразумијевајућег, или дјелимично различитог, имају и неке заједничке тачке, тим прије што је ислам млађа религија.

  Јер, у домену теорије једна од прича изгледа овако:

  У исламу, Исус (арапски: عيسى, уобичајено превођен као Иса) се сматра за једног од Божјих највољенијих и најважнијих пророка, доносиоца божанских светих књига, чудотворца и месију. Муслимани пак не деле хришћанско веровање у распеће и Исусову божанску природу. Муслимани верују да Исус није ни убијен ни разапет, већ се жив узнео на небо. Већина муслимана верује да ће се он вратити на земљу заједно са Махдијом када земља постане препуна греха и неправде…

  А у домену праксе је- “већ виђено”.

 34. Plannco Wallach S. says:

  Judaizam, Hrishcanstvo i Islam su jedan semitski “film” u tri nastavka.
  ko prochita Toru, Bibliju u Kur'an vidjece.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: