Umro englesko-američki pisac i novinar Christopher Hitchens

Englesko-američki pisac i novinar Christopher Hitchens (62) umro je u četvrtak u Houstonu od upale pluća, komplikacije izazvane rakom jednjaka, koji je poznatom ateistu otkriven 2010. godine na turneji kojom je promovirao svoju posljednju knjigu “Hitch-22: A Memoir”, piše Vanity Fair, a prenosi Reuters.

Christopher Eric Hitchens rođen je 1949. godine u Portsmouthu, u Enegleskoj, a, iako je zadržao britansko državljanstvo, na stepenicama Jeffersonovog spomenika na svoj je 58. rođendan postao američki državljanin. 

Kako bilježi Wikipedija, Hitchens je poznat po oštrim kritikama, između ostalih i Henryja Kissingera, Billa i Hillary Clinton, te Majke Terezije. Zahvaljujući svom agresivnom stilu debatiranja, postao je ujedno hvaljena i kontroverzna figura. U početku svoje karijere političkog promatrača i polemičara istaknuo se u novinama i časopisima s lijeve strane političkog spektra u Ujedinjenom Kraljvstvu i Sjedinjenim Državama. Godine 1989. se započeo distancirati od uhodane ljevice, nakon po njegovim riječima “mlake reakcije” europske ljevice na fetvu za ubojstvo Salmana Rushdieja. Teroristički napadi 11. rujna 2001. su osnažili njegovu podršku intervencionističkoj vanjskoj politici Sjedinjenih Država, i glasnu kritiku onoga što je nazivao “fašizmom s islamskim licem”. Zbog mnogih članaka u kojima izražava potporu Ratu u Iraku proglašen je neokonzervativcem, dok on sam inzistira da nije “konzervativac bilo koje vrste”.

Prepoznat kao nositelj pokreta “Novog ateizma”, Hitchens sebe opisuje kao antiteista, te štovatelja filozofskih vrijednosti prosvjetiteljstva. Tvrdi da bi osoba “mogla biti ateist i priželjkivati da je vjerovanje u boga ispravno”, ali da je “antiteist, termin za kojeg želim da uđe u cirkulaciju, netko kome je drago da ne postoje dokazi za takvu tvrdnju”. Vjeruje da je koncept boga ili vrhovnog bića totalitarno vjerovanje koje uništava osobnu slobodu, te da bi slobodni izričaj u znanstvena postignuća trebala zamijeniti religiju kao sredstvo podučavanja etike i definiranja ljudske civilizacije. Ateizmu i prirodi vjerovanja posvetio je svoj bestseler iz 2007., “Bog nije velik”.kraj teksta

Comments

  1. Tužna vijest.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: