Mirkovic i Sin, komentar

Previse se paznje poklanja potpuno irelevantnim cinjenicama. Osnovni problem CG je izjedanje resursa. Prozdrljivost resursa je karakteristika No1 , posebno dominantna od 1991 godina na ovamo. Pred proces prvobitne akumulacije kapitala, u samom procesu akumulacije kapitala ( tj sverca duvana i nafte), preko masovne vaucerizacije pa sve do opste rasprodaje svega i svacega bud zasto koja je bila na djelu posljednje 3,4 godine.

Rezultat svega toga je skoro potpuno unistenje svih produktivnih kapaciteta zemlje kao sto je Crna Gora koja je svim tim cinjenjem ostavljena sama na ledinu i prezivljava tako sto se svakih par mjeseci ( dok jos moze) zaduzuje.

Problem kod zaduzivanja nije samo prezaduzivanje, nego jos veci kamen spoticanja izaziva i nemogucnost daljeg zaduzivanja, a zemlja bez produktivnih kapaciteta u sred velike krize kao sto je ova koja je pred nama nema drugu opciju jer su svi predhodni produktivni kapaciteti unisteni, nema izvoza, proizvodnje, tehnologija, i sve je svedeno na servise koji nemaju koga opsluziti.

Nakon godina i godina dosli smo do finalne faze Fridmanizma na MNE način, potpuno zavisni od stranih investicija za koje smo potpuno nespremni u pravnom, birokratskom i antikoruptivnom smislu, investicija kojih nema i nece biti ne samo zbog pobrojanog nego i zbog sveopsteg manjka investitora na planeti koji ce uskoro biti suoceni i sa smanjivanjem vrijednosti gotovine koju imaju.

Ovaj proces sagledan ovako iz daleka, kroz vremensku prizmu je istinska slagalica strave i uzasa koju cemo kad tad morati da poslozimo kako bi smo krenuli laganim putem izgradnje osnovnih temelja onome sto se zove odrzivi razvoj.

Zelim i da se kratko osvrnem cak i na tzv NVO i slicne budalastine, ove koji se godinama bore za kao bajagi zastitu prirode u CG, ove koji nasoj zemlji onemogucili i koji joj usporavaju posljenju priliku da makar nesto od produktivnih kapaciteta unaprijedimo. Mi smo previse siromasna zemlja da bi smo bilo koju sansu razvoja energetskih kapaciteta dovodili u pitanje laznim borbama za ocivanje prirode.
Samo toliko o njima.

A sad mali osvrt na jedan zaista upecatljiv primjer neuspjeha. Kompanija Vektra koje je bila poznati monopolista u vrijeme sankcija i postsankcionom periodu, a nakon gubitka monopola ulozila je veliki novac u comodities cije odrzavanje prevazilazi bilo kakve, pa cak i najoptimistickije opcije razvoja CG iz onih silnih vec zaboravljenih 3d prezentacija po CG primorju.
Jednostavno skupa avio kompanija u koju su ulozili veliki tranzicioni novac nije mogla biti odrziva, to je bilo jasno svima koji se i malo razumiju u realnu ekonomiju…CG ima samo 600 000 stanovnika od kojih realno 10 mozda nekad koristi privatne dzetove + 10 ako bas moraju zbog zdravlja, ili sl. 20 korisnika, na koje treba dodati mozda 10 do 20 korisnika iz inostranstva koji tokom godine imaju potrebu dolaziti u CG…racunica je jasna…
Steta sto vlasnici kompanije vektra kada su placali tako skupe letjelice nijesu uzeli papir i olovku i zapisali realne brojke, danas bi mnogo lakse uspjeli srusiti 20 terasa na Hotelu Tamaris u Igalu koje ruse vec nekoliko mjesci kako bi CG javnost imala utisak da se nesto zaista veliko radi..
Ovakvih primjera je mnostvo, ali sam gotovo uvjeren da ce jednog dana neko uzeti da radi disertaciju na temu” oduzmi tranzicionom monopolisti monopol i vidjeces kakav je biznismen” upravo na ovakvim primjerima…
Lijep pozdrav iz Zagreba!

Comments

 1. Ovo sa vektrom je odlično, stvarno, bila je to genijalna ideja da se u Crnoj Gori duhanski novac uloži u aeroplane. Halal vera, kakva vizija!

 2. Nije ni to po meni toliko problematicno. Ko im j. m. za to. Nego je mnogo problmaticnije da su kupili Boku i Jakic za neku sicu i zalozili imovinu a za Bok i kacije kod banaka a da im je neke od kredita licno vlada garantovala. Gospoda posla na kesh automat i uzeli stomiliona na tudju imovinu a za to vrijeme vlada i opstina HM aplaudirali. Koje ludilo majko bozija.

 3. “Zelim i da se kratko osvrnem cak i na tzv NVO i slicne budalastine, ove koji se godinama bore za kao bajagi zastitu prirode u CG, ove koji nasoj zemlji onemogucili i koji joj usporavaju posljenju priliku da makar nesto od produktivnih kapaciteta unaprijedimo. Mi smo previse siromasna zemlja da bi smo bilo koju sansu razvoja energetskih kapaciteta dovodili u pitanje laznim borbama za ocivanje prirode.
  Samo toliko o njima.”

  Sve drugo ok, ali ovaj argument/stav nikako ne pije vodu. Pojednostavljeno, kaze se (ako sam dobro razumio) ‘jeste da su ovi sve pokrali i devastirali, ali ako zelite ikakav razvoj, morate pustiti da se ‘iskoriste’ i preostale zelene povrsine’. Na stranu to sto sam duboko uvjeren da su odrzivi razvoj i zelena filozofija neophodni, ko garantuje da hohstapleri svojim lesinarskim firmama nece unistiti i te ‘posljednje sanse’?

  Ako nisam dobeo razumio, nadam se pojasnjenju.

  • Slazem se oko odrzivog razvoja. Problem je u necem drugom. Taj dio komentara sam namjerno apostrofirao jer nasi mali crnogorski mozgovi veoma cesto zaobilaze cinjenicu da velike korporacije, posebno one bankarske i omogucivači dugova na planeti namjerno manipulisu sa mnogim razvojnim projektima u zemljama kao što je naša. Takvih oprimjera imate bezbroj u Africi, Centralnoj Americi, Brazilu, mnogim azijskim ex SSSR i itd zemljama.
   velike korporacije su fake ulagachi veoma cesto te glume zainteresovanost ze neki projekat a u isto vrijeme finansiraju idealističke borbe za očuvanje pririodne sredine kako bi bankarski lobiji koji stoje iza njih i dalje jeftin novac plasirali za skupe kredite illi hartije koje su prinudjene kupovati ili prodavati zemlje kao sto je nasa.
   Da ne govorim o kompeticiji medju velikim korporacvijama, koja ce nadmudriti koga. WWWW hoce da gradi npr. cementaru u CG, a ZZZZZ od koje CG kupuje cemenat finansira preko raznih otvorenih donatora kampanju protiv cementare. iitd…ove igre su posebno prisutne u teskoj industriji i energetici.
   U CG takvih primjera je bezbroj, a jedan od tih je i energetski kabl….potpuna glupost…takvih kablova je mediteran prepun…niko e obraca paznju na njih…ali u CG se dize velike fama oko svega.
   Sjecate li se velike NVO kampanje protiv silosa u Luci Zelenika…i slicnih gluposti…

   tesko je naci balans izmedju odrzivog i neodrzivog, bas kao sto je tesko naci balans izmedju istine i neistine…da ne kazem lazi.

   Mnoge NVO su casne, ali ja ne vjerujem u bozansku ispravnost svih zastupnika odrzivosti u korist razvoja…onaj ko vjeruje neka mu je sretno.

   • Kažete, energetskih kablova ima širom mediterana, ali da li se dalekovodi provlače kroz nacionalne parkove, kao što je ovdje bilo planirano?… ima i silosa za pretovar cementa – da li u zonama pod zaštitom UNESCO?… i akumulacija na rijekama – opet, da li na rijekama koje su svjetska baština?

    izgleda da je problem u nerazdvojivosti korporacija i naše (i ne samo naše) “demokratije”. Drugim riječima – za jako tržište treba jaka demokratija, učešće svih. Za svaku aktivnost u prostoru postoje grupe koje je zastupaju i koje je osporavaju na osnovu svojih, ne uvijek ekonomskih, interesa. Zbog toga postoji prostorno planiranje kao interdisciplinarna nauka i praksa kojoj države koje vode računa o svojim resursima posvećuju ogromnu pažnju. Naravno, CG vlast je na talasu fridmanizacije koju ste pomenuli obesmislila sistem prostornog planiranja naslijeđen iz socijalističkog planiranja, a prakse koje se nijesu uklapale u promovisanu “povoljnu investicionu klimu” proglasila “biznis-barijerama”.

    Naravno, kad vidite koliko je promašaja u građevinarstvu i turizmu učinjeno zbog takvog pristupa, pa još tome dodate promašaje u privatizaciji, razumjećete me ako vam kažem da sam srećan što su “tzv NVO i slične budalaštine” uspjele da angažuju javnost protiv krajnje sumnjivih projekata u energetskom sektoru.

 4. Slazem se sa vama. Samo je moj prilaz malo vise praktican. Ja ne zelim da moji rodjaci u CG nemaju struje tokom ove zime, a uglavnom svi zive u gradskim sredinama gdje nema mogucnosti za lozenje drva.
  Zapamtite da uvjek iza jedne ideje u industrijsko- energetskom sektoru stoji neki lobi. Nekome savrseno odgovara da se vi smrznete ove godine, kao i mnogi drugi u CG, jer ce sljedece godine dobiti zeleno svijetlo javnosti za nesto mnogo gore od onoga sto vam je biklo predstavljeno a sto je vec u toplom domu bilo van logike, ali ce u hladnom domu kroz mutaciju i pored nakaznosti dobiti logiku.

 5. PS. Ne zaboravite da USA nezvanocno Amazon gleda kao svjetsku bastinu. Mislim da vam je iako vas ne poznajem sa logikom koju ste pokazali sasvim jasno sta to znaci kroz prizmu vremena i nestajanja resursa te borbi velikih sila za posljednje resurse planete. ZAr ne vidite niti jednu paralelu sa onimsto pricate, UNESCO, Svjetska bastima i itd…
  po meni poenta je sve te price, ne dozvoliti malima da rukovode sa onim sto imaju kroz razna trljanja baba lanova, da bi u posljednjem trenutku oni veliki imali dovoljno VEOMA SKUPIH rezervi samo za sebe i samo za svoje interese.

  • nisam stigao ranije da potražim, ovo je odgovor bivšeg brazilskog ministra obrazovanja na pitanje o “internacionalizaciji Amazona”.
   http://www.diaplous.org/amazo.htm
   srećom, naš ministar obrazovanja nema problema sa dugačkim idealističkim tekstovima…ili sa bilo kakvim tekstovima uopšte :)

   Naravno da postoji mogućnost da je iznenadna “ekološka” briga za Amazon samo novi vid Kisindžerove politike prema Latinskoj Americi. Postoji i suprotna mogućnost – da je suverenitet korumpirane lokalne političke elite nad svjetskom baštinom zaista problematičan (ovo naročito u situaciji kada je većina svjetskih vlada slabija od svjetskih korporacija). I jedno i drugo su valjane premise na nivou teorijskog razmatranja, ali kada se primijene na konkretnu Crnu Goru, bliži mi je zaključak da je zaštita i vremenski održivo korišćenje lokalnih prirodnih (i poljoprivrednih, industrijskih i svih drugih) resursa prioritet u odnosu na razvojne planove nekih korumpiranih tehnokrata.

   • jedino sto mi nemamo tehnokrate nego kleptokrate. Opet cu se vratiti na Vektru koja je najgori primjer tranzicione firme. Kada su kupili Boku, koliko cujem htjeli su da je preprodaju, imali su ponudu za 3 puta vise ali oni su trazili 6 ili 7 puta vise. Prosto monopolista nije navikao na odrziv posao koji donosi realan profit u okviru ekonomskog rsta kompanije izvan olonosti koje mogu donjeti extra profit kao sto je monopol i drzavni sverc.
    Moj strah je da cemo thenoloski i industrijski potpuno oduprijeti a da ce tome doprinjeti i plemenite manjere kao sto su vase, iznesene u ovim teksovima ( mnoge druge koje se tako predstavljaju cesto nesvjesno su instrumenti konkurentskih korporacija raznih tipova) . Problem je u vremenu, 20 godina razvoja je bačeno…teško je nadoknaditi to sve…jednom kada postanemo ledina, a već je sve skoro okošeno…sjetićemo se Branka Kostića…na ledini ostane samo staro korijenje…

   • uz ovakav trend finansiranja nauke i ovako briljantne privatizacije proizvodnih kapaciteta, smatram krajnje pogrešnim i nepravednim da se ekološko razmišljanje svrstava u krivce za tehnološko i industrijsko odumiranje ove zemlje. To već liči na podmetanje, i bilo bi mi žao ako ovako dobra rasprava ode na tu stranu.

 6. Po meni UNESCO i itd su samo paravan, prezervativ velikih sila i korporacija da opravdaju ne realizaciju nekog projekta u zemljama u razvoju ili van razvoja kako bi u nekom kasnijem periodu kada dođe stani pani, sve to dobili za DŽ jer se održivi razvoj u društvima kao što je CG ne može inplementirati, makar ne još za dugo i za vrijeme trajanja ovih elita koje kupuju avione za koje kasnije nemaju para da sipaju kerozin jer nijesu uložili u produktivnost…jednako kao što njihovi siromašniji sugrađani kupuju džipove od babinih i đevodih placeva, koje su uglavnom zaradili nihovi preci kopajučću ugalj i krvareci po kakvim američkim čukama…

 7. radeći na povećanju produktivnosti jedne velike sile kao što je US.

 8. Mirkovic&Sin, tako je kako govorite. Radi se o borbi za kontrolu nad resursima.

 9. slažemo se oko većine tačaka, osim da zaštita nekog resursa i čuvanje istog za neku buduću – možda pametniju, možda tehnološki napredniju – generaciju ne mora obavezno biti u funkciji korporativnog djelovanja, medijske manipulacije ili teorije zavjere.

  Prosto, to što su se mnogi crnogorci pokazali kao retardi prodajući zemlju koju su sticale prethodne generacije ne znači da nikada više niko ne treba ništa da napravi jer će neka glupa i pohlepna generacija sve to da rasproda da bi vozila džipove. Dok je važila progresivistička doktrina, donosioci odluka mogli su imati povjerenja u tehnološki napredak, obrazovanje, podizanje društvene i ekološke svijesti itd. Sad je sasvim opravdano sumnjati da li će sledeće generacije uopšte biti pismene – bolonjska avantura je učinila svoje, “znanje je roba” i opasne budalaštine – i sada neki ljudi stvarno misle da je trenutak kada se o svemu živom odlučuje upravo ovaj. Mislim da ne treba da naglašavam koliko je to glupo. Razmišljanje zasnovano samo na tržišnim varijacijama postalo je u jednakoj mjeri kratkoročno i kratkovido, a odlučivanje na osnovu takvog razmišljanja je pogubno. Mislim da takav vrednosni seting nanosi više štete društvu nego nerealizacija nekih projekata.

  To jeste problem političke bagre (očigledno mi je pun kufer da čašćavam bagru nazivajući je elitom), koja nema ideologiju već vergla ono što joj se kaže – prvo (onaj) nacionalizam i socijalizam, pa eurofanatizam i privatizacija, a sad euroskepticizam, (ovaj) nacionalizam i plutokratija. Kroz svo to vrijeme, ne postoji ni trunka participacije u odlučivanju o tome kako će se koristiti ključni resursi ni kako će se upravljati ključnim industrijama – kad se ugasi KAP, Crna Gora ima viška struje. U vlasništvu A2A :)

  • Pjantao,
   KAP se nece ugasiti, jer ga ne smiju ugasiti, jer u KAP-u je kapital ruske mafije i Milova glava… bas kao sto je ugovorom sa A2A, kupljena arhivacija tuzbe talijanskog suda za sverc cigaretama, tako da ce ove zime Milov narod zaista osjetiti na svojoj kozi, koliko kosta Milova sloboda i pranje novca ruske mafije u Prvoj banci…a onda stize mjesec mart i uslov koji su postavili Talijani iz A2A : ili sredite dug KAP-a prema EPCG od 32 miliona ili raskidamo ugovor…U svakom slucaju bice ova zima veoma teska za narod, ali ni proljece im nece biti nista bolje, jer stizu naplate za Milovu slobodu,koje ce placati Vlada, koja u medjuvremenu priprema prodaju posljednjeg crnogorskog blaga, a to su rijeke.

   • vidjećemo da li ga ne smiju ugasiti – to bi bila svojevrsna nacionalizacija (mada otpis dugova i plaćanje garancija to de facto već jeste, jer PRAVI ugovor o “privatizaciji” ne smiju da objave).
    Dug od 32 mil. koji pominjete nije mnogo veći od garancije od 22 mil, to će Mil. lako platiti… na žalost, pitanje koje će se spinovati za javnost će biti odgovornost ministra-potpisnika takvog ugovora a ne premijera koji je to omogućio. I opet smo na istom.

 10. Mirkovicu & sinu,

  hvala na odgovoru. To su interesantna promisljanja, iako mozda, za moj ukus, mozda malo previse naginju ka konspiracionizmu (makar mi se sad tako cini). Ipak, siguran sam da je sustina prevare dovedena do neprepoznavanja gdjegod su velike pare u igri.

  Ne znam previse o tome, pa cu uzivati u razmjeni vas i piantao-a, ukoliko je bude. Ono sto je mene jako zainteresovalo sinoc, a u krajnjoj liniji ima veze i sa ovom pricom, jeste izuzetno predavanje Hrvoja Jurica o obrazovanju i slobodi, odnosno danasnjoj situaciji u kojoj obrazovanje sve vise postaje u sluzbi trzista:

  http://javniservis.me/2011/12/02/zagrebacka-tribina-bioetika-pitanja-zivota-i-smrti/comment-page-1/#comment-23966

  • Povuklo me ovo ‘u’, Mirkovicu & sinE ;)

   • Odlicno prdavanje. Ista logika, sve ista logika. Vjerujem da Piantao zna za komparativne primjere u bivsim zemljama dominantnog Fukujamizma i Fridmanizma sve sa hiperprodukcijom administracije kompanija, menadzmenta u kurci i palcu i zapostavljanjem tehničkih nauka na prvom mjestu jer je mnogo teže hiperprodukovati građevinskog inženjera nego nadri ekonomisu sa diplomom euro, sky, ili ne znam sta menadzera u biljejedstvu, uzgoju mangulica ili sto god :P…gotovo je potpuno svejedno…taj je dobio diplomu po kratkom postupku isključivo da bi se dzepovi vlasnika univerziteta sto je ekspresnije moguce pripunili ratama njegovih semestara….koje plaćaju mame i tate prodajući cigarete na ćošku ili sakupljajuci pelim u proljece…bljak!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: