Elitna nacija

Elitna (desti)nacija? (javniservis.me)

izvor: aquamarina.bloger.hr

Ovdje je sve par excellence: mega zvijezde (jer one “manje, izgleda, nemamo) se oblače samo u kreacije poznatih modnih kreatora, političari su nam nevjerojatno sposobni i dogovaraju samo vrhunske projekte (primjer – zadnji velebni projekt pulske rive, a nemamo ni kanalizaciju iste), u nas performiraju samo vodeći svjetski umjetnici a za turiste obične, štono riječ regularne dubine džepa – eh, žao nam je, ali za takve ovdje nema mjesta. Ne, ne, sirotinjo što imaš zajednički kućni budžet od kojih tričavih 2000 € mjesečno, takve ne primamo. Ajd`kući i ne vraćaj se više.

Popizdih jer slušam već tjednima kako nam se svi davatelji usluga, najviše ugostitelji, žale da turisti ne troše. Aha, znači oni su krivi…Poznata krilatica u `Rvata jest “Ako nakon prve godine rada ne kupiš moćnu pilu, a nakon druge ne sagradiš kuću – ti si nesposoban“. Elem žale se oni i žale a meni eto ne da vrag mira pa odvojim 2 sata osobnog vremena da proširim svoju percepciju i možda promijenim osobno mišljenje da smo jednostavno preskupi. Kad ono – ne mre. Mi JESMO preskupi. Evo najuobičajnije računice stranih vlasnika restorana: vanjska cijena jela u restoranu se dobiva prema cijeni plaćenih namirnica koja pokriva 1/3, dakle 30-35%, što bi zapravo trebalo reći da cijena lignji ne bi smjela prelaziti nikako 30 kuna po porciji, SA SVIM troškovima. Ali prelazi, i to debelo. I kako sad objasniti da na jednoj recimo Malti je cijena večere od 3 slijeda maksimalno 40 €? To su najskuplji restorani, cijene za takvu uslugu variraju od 5 € do navedenih 40, dok je najčešća cijena 10. A da ne pričamo o tome da drugi uz te navedene lignje pod normalno nude i predjelo, pa prilog tipa krumpiri i salata, dok se kod nas sve naplaćuje dodatno.

Onda recimo slušam mesara koji se žali da ga za vrijeme sezone tlače ugostitelji da izrađuje ćevape manje od uobičajenih jer je sezona, treba zaraditi za cijelu godinu. Pa recimo neku večer u Poreču prođem kraj fasta, pa drugog, trećeg i svima je hamburger minimalno 30 kuna! Sam hamburger, bez recimo pommes-a i neke cole. Halo, ljudi!?! I kako to da primjerica pizza za van i ona pojedena u objektu imaju istu cijenu kada ona dostavljena mora koštati manje jer gost niti zauzima mjesto za stolom, niti ga se služi, niti itko čisti za njim i pere suđe?

Ma ono što zapravo bode oči je činjenica da kod nas ne postoje neke podjele na jeftine restorane, srednje i visoke kategorije. Mi imamo samo skupo i preskupo. Kultura nam je pohlepno-lopovska. I mislim si, vidi logike, da su normalnije cijene možda bi i Hrvati odlazili tijekom čitave godine u restorane pa ne bi kukali da je sezona jedino vrijeme kada se može raditi.  Situacija je ista i sa suvenirima, raznim dućanima, parkingom…Došli su turisti – deri, i njih i domaće. Ako nešto zanovijetaju ispsuj ih na pasja kola!  Treba izdržat` ta  2 nekad čak 3 mjeseca. Zamisli raditi cijelu godinu, i to za neku siću zbog koje ćemo moći živjeti cijelu godinu ali bez novog auta i nove kuće! Pa di toga ima?!?

Što reći nekome tko izdaje jeftino namješten apartman i tvrdi da za 50 € dnevno neće ni izdavati jer mu se to ne isplati? Po kojoj računici?!? Po onoj da ako nisi isplatio cijelu zgradu u roku od maksimalno 5 godina, tada ni ne moraš raditi? Prestrašno. Sad ti brale plati minimalno 65 € za noćenje i hrani se u nekom od naših restorana pa možeš slobodno zatražiti kredit zbog godišnjeg odmora u Hrvatskoj.

Mi smo sirotinja a ne “naši” turisti. To su ljudi koji ne žele u običnoj prčvarnici platiti te nesretne lignje 70 kuna, pommes 20, salatu 15, 2 kune po feti kruha i popiti pivo za 20 kuna. I još otići popraćeni gunđanjem vlasnika i konobara da nisu dovoljno potrošili.  To se zove ljudska bijeda, ta naša pohlepa i lijenost, i može nas odvesti samo još dublje. Pa se pitam ima li rješenja za te pijavice? Može li se to ikako regulirati? I tko bi trebao biti taj koji bi natjerao silne bahate prevarante „elitiste“ na uzmicanje?

1 € = 7,49 Kn (javniservis.me)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.