Čujemo li se, ministre?

piše: Berzanski igrač (van forme)

U projekte izgradnje visokokvalitetnih turističkih objekata u Crnoj Gori u narednom periodu biće uloženo od 3 do 3,5 milijarde EUR, najavio je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić.“, MINA 20.07.2011.

Ovo je prije nekoliko dana izjavio naš ’štovani ministar Predrag II, i ostao živ! I prilikom svakog novog pojavljivanja u medijima, ovu rečenicu ponavlja kao mantru. Valjda time želi prvo da ubijedi sebe, a onda i sve nas, vodeći se prvim i osnovnim postulatom iz programskih uputstava svoje partije: „Nebitno je šta lupiš, ali neka cifre budu što veće i to ponavljaj što češće!“

Naime, ja bih mu prvi čestitao i poželio berićetan rad, da nam bar za jedan euro od tih vrtoglavih 3,5 milijardi šapne gdje će biti uložen. Dakle druga stavka „Partijskih uputstava za neupućene ministre“ je rječnik ispraznih fraza od kojih je poželjno takođe birati što veće i ponavljati ih što češće. Tako nam i ministar obznani vladine naume i bombardova nas sa sve floskulama tipa: „na osnovu dodatnih aktivnosti“ (jesu li to prekovremene vožnje službenim vozilima?), „stvaranje preduslova“ (sa 3,5 milijarde?! Možda preduslova za osvajanje Marsa?!), „stvaranje atraktvinog ambijenta“ (uz pomoć atraktvnih manekenki?), „kvalitetnije pozicioniranje Crne Gore na globalnom turističkom tržištu“ (malo ulijevo, ne ne, gore gore, spusti ga sad malo dolje, previše si, desno, desno!!!), „strateško opredijeljenje Crne Gore u izgradnji hotela visoke kategorije“ (ŽIVIO jedini „crnogorski“ hotel sa 5 zvjezdica!), itd itd.

A stvarna slika tog crnogorskog visokokvalitetnog turizma je:

– Hotel „AS“ u Perazića dolu je prodat za 5 miliona maraka. Probajte za te pare da kupite plac na obali.

– Hotel „Avala“ u Budvi je prodat kumovima za 3,2 miliona eura. Probajte da kupite stan u budvanskom Starom gradu za te pare.

– „Sheraton“ grupa ima hotel u Albaniji. Budvani nek i dalje „maštaju“.

– „Kempinski“ ima hotel u Hrvatskoj. Budvani nek i dalje „maštaju“.

– „Four Seasons“ u Evropi ima samo hotele u EU i 2 u Istanbulu. Nikad ga neće napraviti u CG, ali tiho, nek Vlada i dalje mašta.

– Jedina zemlja u Evropi iz/u koju ne leti NIJEDNA low-cost avio kompanija je Crna Gora. U Bjelorusiji lete.

– Jedina zemlja u Ervopi koja nema metar autoputa je Crna Gora.

– Voz u Hamburgu je jednom kasnio 10 minuta i svi putnici (svi!) su dobili sok i čokoladu. Kod nas vozovi ne kasne.

– Aerodrom Fiumicino u Rimu ima 3 terminala, svaki terminal ima 8 izlaza (od A do H), svaki izlaz ima po 16 izlaznih rampi = dakle sve ukupno 384 izlaza. Mi imamo aerodrom i on ima izlaz!

– Gradić u Turskoj – Belek (sumnjam da je ministar čuo za njega), sa svega 750 stanovnika van sezone, ima 50 hotela sa 5 zvjezdica. Mi imamo jedan.

– Gradić u Turskoj – Belek (sumnjam da je ministar čuo za njega), sa svega 750 stanovnika van sezone, ima 6 svjetski priznatih golf terena sa 18 rupa. Mi nemamo nijedan.

– Ulaz u Vatikan je 15 eura, čeka se po 8 sati u redu i dnevno ga posjeti 25.000 turista. Koliko turista je vidjelo ikonu Bogorodice Filermose na Cetinju?

– Skoro svi crnogorski sportski klubovi, takođe i košarkaška reprezentacija, na pripreme za predstojeća takmičenja idu na Zlatibor.

– Fjord, Tamaris, Igalo, Lido, Galeb, Otrant, AS…….. ČUJEMO LI SE MINISTRE?

A evo i malo „šljašteće“ statistike iz izvještaja o broju turista, kojima nam besposličarske, dekintirane turističke organizacije svakodnevno maste oči:

– 15.jul: Na budvanskoj rivijeri danas boravi oko 46 hiljada gostiju, U hotelima je smješteno 14 hiljada turista. (Na zvaničnom portalu Nacionalne turističke organizacije CG http://www.montenegro.travel predstavljen je popis svih budvanskih hotela sa brojem ležajeva čiji ukupan zbir iznosi 11.751 ležaj! Dakle – po dvoje na 1 krevet!)

– 02.jul: Broj prijavljenih turista u Kotoru je 972. (I tačka!)

– Do kraja maja u kotorsku luku je uplovilo 109 brodova, koji su dovezli 56,4 hiljade turista. (mala nužda u kotorskom javnom wc-u je 0,50 eura što čini ukupan prihod za grad od 23,2 hiljade eura)

– U junu i julu Turistička inspekcija je utvrdila 144 nepravilnosti, donijela 73 ukaza za njihovo uklanjanje. (Ovih ostalih 71 nepravilnosti će se riješiti sami od sebe.)

Još zanimljivije je kako svoje obraćanje „zablešenim“ narodnim masama ministar završava, naravno „oburadvajući“ se sa milijardi na svega par eura:

„On je naglasio da je ove godine manje negativnosti u odnosu na prethodnu: „Prolazeći kroz Budvu ka Kotoru, vidio sam da nema više od dva ili tri dilera soba, koji će u toku dana biti uklonjeni“, kazao je Sekulić.“

Nema šta, Predrag II ga korača junački.

Comments

 1. Bravo. Opet sve – crno na bijelo!

 2. Djakomo Galanda says:

  Berzo,

  jos uvijek si u formi, jos uvijek.
  Mi nemamo golf terena, ali zato imamo rupa koliko ‘oces!!!
  Ne trebaju nama low-cost avio kompaniji, mi smo elitna, skupa destinacija.
  Naplacivanje ljudima za shoranje u Boki je 50 centi, ali zato je kruzerima to dzabe.
  Auto-put samo sto nije….

  “Plavi horizonti” su mi omiljen primjer….

 3. ma ko mu je ono na slici u uredu,probao sam da GOOGL-am ali nishta,zna li ko koje ovo na zidu u kancelariji ministra?

  • Njegov prethodnik :)

   • e veliko hvala a ja mislio da je neko od next jer se ovaj bas nece zadrzat puno

   • Zar ne bi trebalo da na zidu visi njegov prethodnik na ovoj poziciji, Predrag I?

   • Vlado, ministri u prethodnoj vladi su bili:
    Predrag Nenezic – ministar turizma.
    Branimir Gvozdenovic – ministar uredjenja prostora i zastite zivotne sredine.

    Sad su ta dva resora spojena u “turizam i odrzivi razvoj”, tako da tehnicki gledano, Predrag II ima dva prethodnika. Mozda je logicnije da na slici bude Predrag I, zbog imena i konkretno zbog teme ovog teksta, ali je redakcija mozda htjela da naglasi koja riba je bila krupnija :)

 4. Na slici je Branimir Gvozdenovic, bivsi ministar uredjenja prostora i zastite zivotne sredine.

 5. I na ulazu u zemlju iz Srbije dvije najprljavije rijeke: Lim i Ibar, sa tonama starih olupina, frižidera, kesa, flaša, limenki… A znamo se posprdati paradajz turistima…
  EkoNit!

 6. Koja nas veze:)

 7. velika je sreca te se nasa ekologija ne razmnozava, nebise moglo zvijet od turista.

 8. Ludilo Se Nastavlja LSN says:

  Stvarno dobar tekst. Svaka cast !

 9. odlicna analiza, ovo treba sto vise koristiti

 10. sinoc je bivsi ministar za turizam bio na fashion week u Kotoru. sjedio je u prvom redu, nezainteresovano posmatrajuci reviju,sa vidnom dosadom na ostarjelom licu, na kojem se primjetio tek jedan cudan grc koji je trebao biti smijesak, kada je pored njega prosla jedna veoma utjecajna dama, hladno ga pozdravivsi…spremte se, spremte, bivsi ministre…cini mi se, dobro vam se ne pise od te dame…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: