Crnogorska policija nastavlja “youtube” istragu

Novo saslušanje Vanje Ćalović u vezi video zapisa “Svadba Safeta Kalića” koji je prošle godine objavljen na youtube-u.

izvor: mans.co.me

Uprava policije je, po nalogu tužilaštva, danas pozvala predstavnike MANS-a da sjutra u 12 časova pruže informacije „na okolnosti video zapisa „Svadba Safeta Kalića“ na kojem se pojavljuju lica za koja policije više zemalja tvrde da su šefovi organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Bosni i Hercegovini, zajedno sa visokim funkcionerima crnogorske Agencije za nacionalnu bezbijednost. Prema podacima koje smo danas dobili iz policije, snimak je navodno postavljen na internet sa adrese koja pripada MANS-u.

U državama u kojima je cilj policije i tužilaštva da se obračunaju sa organizovanim kriminalom, te službe čine sve da zaštite one koji su voljni da doprinesu toj borbi. Umjesto da ulažu sve napore da “goste” Kalićeve svadbe smjeste u zatvor, naša policija i tužilaštvo saslušavaju predstavnike MANS-a o tome ko je i kako objavio snimak na internetu, direktno pomažući kriminalcima kojima se ne sviđaju oni koji govore o njihovim poslovima, kao i njihovim “svatovima” iz redova državne bezbijednosti.

Štaviše, godinu dana nakon objavljivanja spornog snimka, nakon prošlogodišnjeg saslušanja zamjenika izvršnog direktora MANS-a Veselina Bajčete i novinara Petra Komnenića, policija i tužilaštvo sada po drugi put pozivaju predstavnike MANS-a oko istih pitanja, a da ni u jednom trenutku nisu spremni čak ni da saopšte koja krivična djela istražuju.

Naime, krivična djela koja se odnose na neovlašćeno objavljivanje podataka kojim se ugrožava privatnost se istražuju samo po privatnoj tužbi, a ne po službenoj dužnosti. Iz toga logično proizilazi da bi ovakvu istragu trebao da vodi Safet Kalić ili neko od njegovih gostiju koji se sumnjiče da su među najmoćnijim šefovima organizovanog kriminala. Međutim, istragu vode tužilaštvo i policija, pa se nameće pitanje sa kojom svrhom ako ne da pomognu kriminalcima iz regiona da lociraju one koji govore o njihovim poslovima.

Uvjereni smo da je instrukcija za ovakvo ponašanje data direktno iz vrha policije i tužilaštva, jer niti su gosti ove svadbe obični građani, niti policija svaki dan saslušava predstavnike NVO koji govore o organizovanim kriminalu i korupciji. Zbog toga smatramo da će direktor policije Veselin Veljović i Vrhovna državna tužiteljica Ranka Čarapić biti lično odgovorni ukoliko bilo kome iz MANS-a bude ugrožena bezbijednost od strane šefova organizovanih kriminalnih grupa koji su se na svadbi Safeta Kalića družili sa čelnicima Agencije za nacionalnu bezbijednost.

Sigurni smo da su i gospodin Veljović i gospođa Čarapić vrlo dobro svjesni da ovakvim “istragama” samo pomažu “moralnim kriminalcima” da ućutkaju one koji se usuđuju da govore o njihovim sumnjivim poslovima. Naravno, postavlja se i pitanje njihovih ličnih motiva da na nama crtaju mete baš u ovom trenutku, godinu dana nakon postavljanja snimka.

Ipak, bez obzira na to, predstavnici MANS-a će sjutra poći u policiju i saopštiti im naše ubjeđenje da je snimak na internet postavio neki savjesni građanin koji želi da kriminalci budu tamo gdje im je mjesto – u zatvoru, umjesto da nesmetano posluju i druže se sa vrhom objavještajne službe koja bi trebala da nas štiti upravo od takvih lica.

Pošto je policija, kako nam je saopšteno, utvrdila da je snimak postavljen sa adrese koja pripada MANS-u, izrazićemo sumnju da je možda čak i neki pošteni službenik ANB-a odlučio da upadne u naš sistem i objavi podatke o svojim kolegama koji svadbuju sa onima koje i sama obavještajna služba označava kao šefove mafije, smatrajući da je to pitanje od javnog interesa i posebnog značaja za bezbijednost države.

Comments

 1. Bas me interesuje kako ce policija dokazat da je snimak postavljen od strane MANS-a. “Imamo dojavu iz Jutjuba da ste vi, da je, ovaj, vasa ajpi adresa…”

  Svejedno, steta je napravljena i vjerovatno je to i cijela poenta.

 2. cg policija nekoga(da na tren zaboravimo da je to Vanja) privodi na informativu, zbog klipa koji je na youtube-u, dakle, hey,
  kakvog njasra ima na youtube-u, možete zamislit kad bi se krenulo s prijavama…
  Pitam se da li bi MNE police napisala na prijavi npr. dailymotion(jedan drugi video provider, kada bi se safetova svadba i tamo nalazila;), ili je ovo samo youtube police…

 3. nikola nikolic says:

  U Cg ne smijes da snimas kriminalce, ali je dozvoljeno da svercujes drogu u saradnji sa db i da punis trecinu budzeta CG sve uz Milov blagoslov.Ukoliko pocnes da pricas o svercu cigara u parlamentu , kada te odredjene strukture opomenu to ce ti poslednje pomonjanje cigareta biti, naime Vijesti i Medojevic su pocelu istragu o svercu i proizvodnji cigara ali ne smiju vise o tome da progovore , fabrike koje proizvode cigarete na sjeveru i dalje rade , svi cute saudijci i afrikanci puse a nijesmo svjesni da cemo ga mi nakraju ispusiti jer podizemo ovu djecu na tudjoj nesreci i od sv ercerskih para- dokle.svi smo se pretvorili u ljigave stvorove koji cute i nesmiju da se u ogledalo pogledaju pogledajua

 4. Plannco Wallach says:

  kapitalizam je zamishljen tako da od obichnog gradjanina napravi zavisnog potroshaca. prodavci droge djeluju po istom sistemu kao prodavci kafe, alkohola, coca-cole McDonald “brze hrane”. valja prvo napraviti zavisnog potroshaca.
  to je momenat na koji treba obratiti paznju, a odgovor je ne postati potroshac i za to je priejko potrebna gradjanska akcije podizanja svijesti o tome kako ne postati potroshac kafe, alkohola i coca-cola, McDonald “brze hrane” i droge. ono shto nema potroshace, ne prodaje se, shto nema profit samoukida se. to je sva filosofija borbe pritv droga, narkotika etc.

 5. Plannco Wallach says:

  “moji su suborci zastoki momci
  i kad se pije i kad se puca. ojhaa!”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: