Sobarica, Nicolas, MMF, CIA, Vatikan…?

Bit će to katastrofa za cijeli taj region Evrope i svijeta, koji MMF drži pod dirigentskom palicom, da prvi put u svojoj historiji nisu podrazumijevali žrtvovanje zarad viših finansijskih interesa. I to će, za sada, biti strašan predznak.

izvor: Dnevni avaz, piše Bernard-Henri Levy

Ponedjeljak ujutro.

Ne znam šta se stvarno dogodilo prekjučer, u subotu, u spavaćoj sobi sada već čuvenog hotela “Sofitel” u Njujorku.

Ne znam – niko ne zna, jer ništa nije procurilo iz izjava učesnika – je li Dominique Strauss-Kahn kriv za činjenice navedene protiv njega ili je, u tom trenutku, doručkovao sa svojom kćerkom.

Izložen raspeću 

Ne znam – ali bilo bi dobro da odmah možemo znati – kako je sobarica mogla ući u sobu sama, suprotno pravilima, koja u većini velikih hotela Njujorka osiguravaju “brigadu sobarica” koju čine dvije osobe, i to u sobi čovjeka koji ima najveći stepen osiguranja na planeti.

Ne želim ulaziti u razmatranja plitke psihologije – kako kažu niskog policijskog posla – koji  navodno želi zaviriti u mozak učesnika i zapažaju, naprimjer, da famozni broj sobe (2806)  odgovara datumu (28. 06.) otvaranja socijalističkih izbora čiji je on nesporno favorit, i zaključuju to kao propali sučaj, samoubilački lapsus i tandara-mandara…

Ono što znam jeste da ništa na svijetu ne odobrava da se jedan čovjek tako baca među zvijeri. Ono što znam jeste da ništa, nikakva sumnja, jer ponavljam da se, dok pišem ovaj tekst, još radi samo o sumnjama, ne odobrava da se cijeli svijet naslađuje, tog jutra,  spektaklom siluete vezane lisicama, osobe koja je i nakon trideset sati pritvora ponosna.

Ono što znam jeste da ništa, nijedan zakon na svijetu ne treba dopustiti da neka druga  žena, njegova žena, veličanstvene ljubavi i hrabrosti, bude također izložena raspeću opijenog pripovjedačkog javnog mnijenja i ko zna kakve mračne osvete.

Ono što još znam jeste da Strauss-Kahn, čiji sam prijatelj već 25 godina i čiji ću prijatelj ostati, nije monstrum, nije nezasitna i zla zvijer niti pećinski čovjek, kako nam ga sada predstavljaju: zavodnik, sigurno, šarmer, prijatelj žena, a prvenstveno svoje, naravno; ali ta brutalna i nasilna osoba, ta divlja životinja, taj primat, to sigurno nije, to je apsurd.

Zamjeram američkom sudiji koji se, dok ga je predavao nezasitnoj masi lovaca na sliku koji su čekali ispred palače pravde u Njujorku, pretvarao da je riječ o okrivljenom kao i svakom drugom.

Zamjeram sistemu pravosuđa sramnog naziva “optužnički”, koji dozvoljava da bilo ko može bilo koga optužiti za bilo kakav zločin – na optuženome je da dokaže da su optužbe lažne i bez osnove.

Zamjeram tabloidnoj njujorškoj štampi, sramoti profesije, koja je bez imalo opreza i prije provjere činjenica, prikazala Dominiquea Strauss-Kahna kao bolesnika, pokvarenjaka, skoro serijskog ubicu, poremećenu osobu.

Zamjeram Francuskoj, svima onima koji su iskoristili priliku kako bi sravnili račune ili unaprijedili svoje poslove.

Zamjeram komentatorima, političkim analitičarima i ostalim prisnim prijateljima uzvišene politike koji su bez imalo srama od prve sekunde počeli baliti nad teorijama “nova raspodjela pozicija”, “novo dijeljenje” u ovome ili onome smislu… ovdje se zaustavljam, jer postaje mučno.

Valjanje u seksu

Zamjeram, jer jednog treba imenovati, zastupnika Bernarda Debrea, koji je zaista “neukusan”, koji se “valja u seksu” i koji se već duže vrijeme ponaša kao “jadnik”.

Zamjeram svima onima koji su sa zadovoljstvom prihvatili svjedočenje jedne druge mlade žene, Francuskinje, koja kaže da je bila žrtva pokušaja silovanja istog tipa; koja se lomila osam godina te, osjećajući priliku, izvadila svoj stari dosje i prodala ga medijima.

I, naravno, zgrožen sam političkim značajem događaja.

Ljevica koja, ako Strauss-Kahn umakne, gubi svog šampiona Francuske, čiji je odani i najkompetentniji službenik već godinama.

I na kraju Evropa, da ne kažem svijet, za koji je, radeći na čelu MMF-a, pomogao da se najgore izbjegne.

Blaža pravila igre

Imali ste s jedne strane ultraliberalne tvrdolinijaše, pristalice strogog plana bez modifikacija ili nijansi – i imali ste s druge strane s Dominiqueom Strauss-Kahnom na čelu one koji su počeli implementirati blaža pravila igre, povoljnosti prema proleterskim narodima te u njima pomagati najslabije i najugroženije.

Njegovo hapšenje dešava se samo nekoliko sati prije sastanka s pravovjernom njemačkom kancelarkom, na kojem je trebao dati prijedloge o slučaju jedne države, Grčke, za koju je imao plan kako je dovesti u red bez potrebe da se prije toga ta država baci na koljena. Njegov poraz ujedno će biti i poraz tog slučaja. Bit će to katastrofa za cijeli taj region Evrope i svijeta, koji MMF drži pod dirigentskom palicom, da prvi put u svojoj historiji nisu podrazumijevali žrtvovanje zarad viših finansijskih interesa. I to će, za sada, biti strašan predznak.

Iz biografije poznatog filozofa 

Bernard-Henri Levy francuski je filozof i pisac, jedan od najbriljantnijih savremenih umova Evrope.

Veliki je prijatelj BiH. Jedan je od prvih francuskih intelektualaca koji je pozivao na vojnu intervenciju za vrijeme agresije i veoma rano je progovorio o srpskim koncentracionim logorima.

Autor je dokumentarnog filma “Bosna” o agresiji na BiH, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Naziva ga bosanskim De Gaulleom. Objavio je dnevnik koji je vodio tokom rata u Bosni, pod simboličnim nazivom “Ljiljan i pepeo”, u kojem analizira početak ratova na Balkanu.

Rođen 1948. godine u Alžiru, u bogatoj jevrejskoj porodici, Levy nikada nije robovao predrasudama, nesebično se zalagao u skoro svakom konfliktu u svijetu.

Comments

 1. ZIVIO! F.A.HAYEK

 2. Bernar Levi piše o medijskoj satanizaciji! O tempora, o mores!

 3. Da ovaj Levi je basibozuk. Nego meni je ipak interesantno ovo te je odmah pusten da se brani od kuce kada je podnio ostavku. Mora da je noci sa velikim crncem a pripemali mu mega dzambo crnju.

 4. grcku je nagrdio socijalizam ,a ovaj zenskaros oce da spasava svijet ,
  formulom kenijanizma,
  jedan dio evrope tu formulu prihvata ali amerika izgleda ne,

  poslala limen-braders u aut.

  ————————————————–
  talijane drma sozijalizam i crvene marame odavno,. da joj nije sjevera bila bi ka grcka.
  sjecam se sedamdesetih godina u bari po onija butika oni trgovci nama “jugoslovenima”
  zbrahu
  ovo pisem ovim mladjim generacijama da znaju ISTINU

  “miko mio TI”TO”
  kukavci kako su bili u zabludi

  nevjerovatno

 5. u naslovu fali najvažniji dio – …, stric, sahrana, svijetozar, autokefamilijarnost?
  da je svijetozar ovo pisao iz svoje kelije, slava mu i milost, nebigabolje odćutao.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: