Priredba za Dan škole

Zamišljam da su tako izgledale dječije priredbe 1945. godine, odmah poslije završetka onog velikog rata. Nijednog recitala o drugarstvu na primjer, ljubavi, djeci i dječijoj mašti, prirodi, samoj školi, njihovim učiteljicama i nastavnicima.

piše: Zipp

Pozvan sam da prisustvujem priredbi povodom Dana škole kao jedan od roditelja čije dijete učestvuje. Sin me je molio da dođem bar ja, kad već majka ne može. Izbjegavam da odsustvujem sa posla, ali sam zbog njega i njegove molbe sam ipak pošao. Hol škole u kojoj se održavala priredba bio je pun: roditelji djece koja učestvuju u programu, predstavnici ministarstva nauke i prosvjete, izaslanici iz kabineta premijera Lukšića, predstavnici…te bezbroj kamera i novinarskih ekipa. Djevojčica iz starijih razreda jednog mog rođaka, koja je takođe učestvovala u programu, već danima nije mogla da spava, svako jutro je povraćala od treme. Plašila se da što ne pogriješi u recitalu na priredbi, jer su im rekli da će Lukšić “biti tu“.
Priredba povodom Dana škole je počela crnogorskom himnom. Zatim je slijedio recital o Crnoj Gori, pa opet crnogorska patriotsko-roduljubljive pjesme, pa opet sličan recital…
Onda su djaci čitali izvode iz poslanica crnogorskih Vladika o Crnoj Gori i Crnogorcima,  znamenitih ličnosti, putopisaca…. Zatim opet rodoljubljive pjesme… Sve je vrvilo o „Crnoj Gori, Crnogorcima, brđanima, našem junaštvu, čojštvu, državi i uspjesima koje postižemo“
Najzad, pri kraju priredbe, došao je red na nekoliko crnogorskih izvornih pjesama. Ali i one su se završavale obavezno  sa „Ojha“. Tako, cijelih sat vremena.
Znam da će me patriote koje prate što pišem(ne mislim isključivo na one sa ovog portala) još jednom optužiti „da sam izdajnik, da bi vjerovatno više volio da su pjevane srpske ili bošnjačke pjesme i izvođeni takvi recitali“. Al neka će. Sin mi je patriota, ako sam ja izdajnik.
On još nema šest i po godina, upravo završava prvi razred. Na nekih skoro 30 stepeni koliko je bilo u holu gdje je održavana priredba, patriotski je izdržao cijelu priredbu u punoj crnogorskoj nošnji. I recitivao, normalno, recital o Crnoj Gori, a ne o pčeli, cvijetu, drugarstvu, učiteljici, mami, tati.  Edin je bio pravi Crnogorac. Doista, malo se na bini igrao kapom prije nastupa, saginjao glavu da mu kapa kao padne sa glave, ali je uvijek uspješno hvatao rukama. Dok se tako igrao, i ja sam se malo preplašio. Rekoh, ako mu slučajno baš padne na pod, da mene kao roditelja možda ne uhapse zbog kontrarevolucije, izdajstva, anticrnogorstva… Srećom, sve se dobro završilo. I priredba u kojoj nije bilo nijedne dječije pjesmice ili recitala.
Večeras će u dnevnicima  Edin i njegovi drugari biti glavni. Ojha.

Comments

 1. To je sprdnja sto cine od djece na svaki korak…

  Evo da se nadovezem…
  Ulazim u jedan od vrtica Ljubica Popovic, ucionica puna klinaca, starija grupa – 5 godina uzrast. Na zidu visi okacen OGROMAN grb Crne Gore. Klinci sjede, njih 30 minimum, a meni pogan ne da da precutim, vec glasno upitam: “Zna li ko da mi kaze sta je ovo?”, pokazujuci rukom na grb. Tajac par sekundi. I samo jedan glavonja:), pomalo stidljivo progovori, al vise kao da pita: “Srbija?”

 2. perfect stranger says:

  Прти ти друшкане пут Сјеверног империјалистичког хегемона ако ти се вођен не свиђа како се прослављају дани школе. Какије лептир, цвијет, другарство, мама и тата поред овакијех садржајах о државотворности, чојству и јунаштву… ук уживанције за ту ђечицу…

 3. Uh, jos su i dobro prosla djeca! Cudi me da nisu morala biti kostimirana u clanove glavnog odbora DPS-a ili nositi majice sa likovima iz “epohe cojstva i junastva” ili, pak, “junaka tranzicije i referenduma” (tako bi scenski dozivljaj uzvisenog trenutka bio potpun). Ipak, nasuprot djeci (tako malim i neduznim stvorenjima) parirace vise parada kica i cojstva u ova dva dana…treba prezvjeti…….pozdrav, g-dine Zipp, uvijek zanimljiv izvjestaj “sa terena” :)

 4. Uzasss! Nije samo strasno sto ovo rade djeci, strasniji su roditelji koji rodjenu djecu ponosno vode u ovaj brlog kica i gluposti. Nemam dovoljno jaku rijec da izrazim najdublje gadjenje!

  Zipp, da li se iko nadje bar malo uvrijedjen ovom paradom, od toliko mudrih oceva i majki? Zar samo Karleuse i Kitici danas stvaraju porodice??

  • Roditelji su posebna priča. Činilo mi se da su svi bili ponosni što su im djeca tako pametna pa su izabrana da učestvuju u priredbi. Što je ona bila parada neukusa, propagnde i kiča(bar po meni), to im nije smetalo, iako mnogi od njih doživljavaju Crnu Goru mnogo drugačije od mene(ja i dalje želim da vjerujem da nije sve djavo ponio). Lično, osjećao sam se veoma neprijatno, poniženo mogu reći.
   Osnovnu sam učio u Titovo vrijeme. Sjećam se tadašnjih proslava Dana škole: par pjesmica i recitala o Titu, par pjesama i recitala o Jugoslaviji, a onda su išle dječije pjesmice i recitali. Ovo je sve bilo kao čas istorije Crne Gore, uz pjesme i recitale isključivo o Crnoj Gori i crnogorcima. Ama jedne makar pjesmice, recitala, igre – dječije nije bilo.
   Vjeruj mi da samo zbog djeteta nijesam reagovao, toliko mi se bilo smučilo.
   Prepričavam maloprije jednom prijatelju dogadjaj, on mi kaže:
   “Sačuvaj me Bože kasnog puberteta i kasnog nacionalizma”-fantastično rečeno, bar ja mislim.

 5. bilja koprivica says:

  Remember,
  odgovrno savjetujem roditeljima da ne brane djeci da ucestvuju u priredbama.Poslije intervencije(bilo kakve),jadno dijete ostane samo na terenu…vjeruj mi!

  • Gdjo Biljana,

   znam ja da u bunaru nema individualnosti i izdvajanja, nego svi trpe posljedice situacije u kojoj se nalaze. Ali tesko suznjima koji cekaju da im Sloboda propjeva. Roditelji daju primjer sopstvenoj djeci, po princpu “nemoj se izdvajati”, nemoj “mimo svijet” itd. Tate i mame ne biju nikakve bitke, kao da ih boli uvo…ili mozda ne znaju ni da imaju usi dok se ne pocesu, ali uvijek prekasno!

 6. LADO TAJOVIĆ says:

  Ja da se pitam ja bi ukinuo slovo C da se ove ‘namučene’ duše poput zipp-a ne sjekiraju bez potrebe.

  Jel’ negdje ukinuto pravo Crnogorcima, za razliku od ostalih država? Mora da jeste pa sam ja neobaviješten.

  Podsjeti me na Danilovića koji je svojevremeno emitovanje himne na kraju programa RTCG, što inače rade sve državne televizije, označio kao primjer ostrašćenog crnogorskog šovinizma.

  Eto malo prije prođoh pored Skupštine kad tamo zastava Crne Gore. Užas! NACISTI! he, he, he…

  Evo mi se i perfektni pinokio probudio. Ko li mi ga danas progoni? ccc… Ups, oprosti zipp-e za ovo ccc… znam da ti teško pada.

 7. Lado, htjedoh se složiti sa tobom, kad zađaola bješe mi upaljen TV na kojem piše 110 godina Prve Bannke, priredba(izložba najvećih cg slikara) pa ću se radije složiti sa Zipp-om, koji siguran sam nema ništa protivu i cg priredbi, ali se uzme sveukupna slika, ko i kako i zbog koga se organizuje, onda stvarno ostaje samo osjećaj mučnine…

 8. bilja koprivica says:

  Zipp-e,matere ti dje s’ ti rast'o i is'o u skolu?!Dan skole-partijski recitali,Dan ustanka(srecom bijase raspust),Dan Republike-partijski recitali,Praznik rada-partijski recitali,Dan zena-partijski recitali…a ovdje sad imas Novu godinu pa djecica recituju o pahuljama i imas Dan zena dje recituju o majkama…mojne zajb.,ipak je doslo do ne'akvih “promjena”.Jedino o ocevima niko ne vodi brigu,sto je,priznajem, tuzno!Vidje l’ sto kaze lucidna Luminoza,mozes zamisliti taj horor.da se neko iz vladajuce koalicije nasalio pa narucio,recimo,kostimirani igrokaz.Kako bi se nadobudne prosvijetiteljke (ne svaka)potrudile da ga sa djecicom pripreme!Ih,jbg ti,sta zna dijete sta je sto kila-ufvati pa nosi!

  • Gospodjo Biljana,
   rastao sam u Podgorici, osnovnu školu zavšio u “Savo Pejanović”. I priredbe za Dan škole su kolko se sjećam, a imam dobro sjećanje, bile onakve kako sam ukratko napisao.

 9. perfect stranger says:

  Znao sam da ce da se javi, The Patriot, hahahaha, zato sam i intervenisao… Mali slatki Sanco.

 10. TAJOVIĆ LADO says:

  Skoro sam gledao na RTS proslavu dana škole ‘Vuk Karadžić’. Isto ovo možda i gore bi napisao onda neki drugi Zipp što bi naišlo na osudu sa pravom. Ovdje usljed ratova koji su bili pravi se od takvih stvari bauk i to samo za Crnogorce. Pokušava se nametnuti ona komunistička dogma da to treba ugušiti. Zbog tih gušenja je eksplodiralo. Umjesto da se uči toleranciji nameće se žigosanje tih pojava, opet samo vezano za Crnogorce. Da li ima pretjerivanja? Da, kao i svugdje ali sve dok ne ugrožava druge nije nešto čemu treba poklanjati pažnju.

  Ovdje se radi stvaranja nekakvog ‘fronta’ za smjenu režima non stop traži od Crnogoraca da se posipaju pepelom a da se tolerišu nečija neuporedivo gora ponašanja. To je i probalo par ljudi ali su i sami vidjeli da to ne vodi nigdje.

  Što se tiče zipp-a, on je sličan perfektnom pinokiu. Ne možeš mu reći ništa da on ne umisli, izmisli neko etiketiranje njega i glumljenja uloge žrtve. Da se ne bi našao uvrijeđen ostaću nedorečen. Ipak krenimo od sebe kada kritikujemo druge, pogotovo za nacionalizam. Ne bi bilo loše za početak.

 11. Obzirom da smo naceli temu – kic sadrazaji i akteri, mozda ne bi bilo lose da biramo (od scenskih svecarskih dogadjaja koji ce se u nizu smjenjivati u naredna dva tri dana) TOP pet najgorih (ponuda ce, vjerujem, biti odlicna). P.S. hvala, draga gospodjo Biljana, za ono ,,lucidna”:)

 12. perfect stranger says:

  А је ли бар један дио те приредбе посвећен највећем живом Црногорцу, балканском феномену чија је поносна позадина прихватила рекордан број пољубаца (у региону, па и шире) стамених и кршних патриота, човјеку који је заслужан за успостављање прве Марлборо републике, модерном Робину Худу који је у страшним временима ничим заслужених санкција узимао од богатих и давао народу (цигара), Храбром Срцу с тако великом душом да је пристало да промијени стотину кошуља како би остало у седлу и испуњавало интересе народа? Дјечица би морала да напамет науче све његове подухвате, да се науче да буду људи и да никада с његовог пута не скрену!

  Предлажем да му се подигне споменик за живота, на мјесту, рецимо, Сахат Куле. Дајте да покренемо једну петицију!

 13. Poštovani gospodine Zipp,

  Iznimno dobro opažanje!

  I pčele, i cvijeće, i nebo, i učiteljica, sve je crnogorsko! I “iskopirani” grb, i katolici, pravoslavci i muslimani, i Srbi, Albanci! I, naravno, moji Hrvati! Bošnjaci!

  Čak su crnogorski i Crnogorci!

  A DPS haje za crnogorstvo i Crnu Goru, za Bokelje i Petnjičane, za guštere i visibabe, za đecu i djecu, koliko i za kaštio na Haj Nehaju!

  Nego, upropastit će Crnogorce, naoštrit Srbe, asimilirat Bošnjake, Muslimane, Albance, Rome, Hrvate…

  UNIŠTIT ĆE NJIHOVU ĐECU I NAŠU DJECU!

 14. Predlog br. 1-Veliki vezir Iznogud (sa pratecom svitom u svijetlim odijelima) otvara most, a “Izvođač radova na mostu sa pristupnim saobraćajnicama bio je konzorcijum Čelebić i Fidija iz Podgorice, a vrijednost radova je deset miliona eura.”

 15. Koliko vidim Edinu je bilo malo vruce,i boljela ga murica..igrao se sa kapom:)
  Zipp..ja ti skidam kapu,i tvojem sinu…
  sve ce ovo zvati juce jednoga dana……proj ce i oni..

 16. Ovakve priredbe prave od đece talibane. Ne treba im odmah u djetinjstvu uništiti sluh, osjećaj za igru, za lijepo.

  Jedne sam patriote preživio, srećom, ali čini mi se da mi ovi teže padaju.

 17. Ispiranje mozga, iz generacije u degeneraciju. Kad se sjetim titovih slika sa prve strane čitanke, plavih kapa i crvenih marama, ništa me ovo ne čudi.

  p.s. Brdjani se piše sa velikim početnim slovom, nijesmo gori od ostalih.

  p.p.s. Edo, mali ćetnik, do čega je došlo, majko mila, ovoga šarlatanstva nema nasvijet. Pa ima li Muslimana i Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, imaju li oni pravo na svoje narodne nošnje, ili će svi morat crnogorska odijela i za ukop? Čak je i brđanska nošnja različita u nekim djelovima do crnogorske, dokle će ova etnoarhitektura kroz združena ministarstva sile i obrazovanja da traje?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: