NajPrvija od svih prvih, osnovana 1901., stara 4 godine

ili kontemplacije o bankarskoj teoriji „zaušivucanja“

Piše: Berzanski igrač (van forme)

Na početku neko bijaše vucnut’zarukav, neko vucnut’zauši i dozvola stiže.

2007.

Vuklaihjezarukav da u njoj otvore svoje i račune svojih kompanija, agencija, javnih i tajnih preduzeća i vascijele države, nudila im šaPom i kapom „dafininu“ kamatu na depozite, nudila im šaPom i kapom kredite bez obzira na pokriće i svi su se uglas smijali, Moete u Grand-u ispijali.

2008.

Nju su vuklizarukav kako bi podigli svoju štednju, nju su vuklizarukav kako bi podigli svoje crkavice… Ona ih je vuklazauši, mlatila kapom i šaPom ne bi li svoje zajmove natrag iskamčila. Svi su naglas ćutali, a iza Granda šklempe primali.

S jeseni 2008. joj je Krgović zabranio da se „igra“, a ona Krgovića vuczauši i zabrani mu da dolazi na svoj posao, dvije jeseni kasnije. Promiješali su malo svoje, malo i „regulatorove“ kadrove, sve sa ciljem da ponovo odvrzu vrzino kolo. Ipak, da bi nastavili igrati se Montenegro Monopoly-ja, morahu popuniti praznu kasu, tj morahu izvršit’ dokapitalizaciju. E od tad traje najaktuelnija zavrzlama, koja mami osmjehe svakom nemoronu crnogorskog finansijskog sektora.

„Odobri“ joj zatim Vlada kredit „pu spas, za sve nas“ od 44 miliona eura, koji NajPrvija mađioničarskim trikom vrati 2009.

U aprilu 2010 godine, NajPrvija ponudi 77,37 hiljada novoemitovanih akcija na prodaju, po nominali od 127,82 eura, kako bi zakrpila šupljine sa 10 miliona eura. PRC! Emisija propade. U oktobru 2010 godine, NajPrvija ponudi 77,37 hiljada novoemitovanih akcija na prodaju, po nominali od 127,82 eura, kako bi zakrpila šupljine sa 10 miliona eura. PRC! Emisija opet propade. Džabe su se vuklirukavi, vukleuši, NajPrvija ga….. ne mogade skupit 10 miliona eura.

Rupe su se morale krpit’, te stoga ofanziva vucanja krenu i „istovar“ imovine dužnika. U oktobru 2010. NajPrvija prodade svoj udio u brokerskoj kući MonteAdria, a od decembra 2010. preko suda pokušava da iskamči svojih 5 miliona od još veće rupe – neoliberalne, withoutgrađevinskedozvole Opštine Budva. I svaki dan u svakim novinama na svakoj stranici, NajPrvija prodaje stan, šumu, zemlju, vukojebinu, bager, karivolicu…

Saga continues!

18. februara 2011.

NajPrvija objavljuje 17-i Javni poziv za upis i kupovinu nešto preko 77 hiljada novih akcija (po treći put!!!), ili da se stručno izrazim Poziv za vucanjeušijuirukava, ukupno vrijednih skoro deset miliona eura, nakon čije realizacije, u skladu sa odlukom Centralne banke može pokrenuti kobajagi zamrznutu kreditnu aktivnost (svo to vrijeme se zelenaški krediti „šibaju“ putem Mikrokreditne institucije kojoj je NajPrvija kao izdala prostorije).

NajPrvija je imala rok do danas 19.04., koji je posljednji dan javne ponude, da povučezarukaviuši „kvaziinvestitore teške“ par miliona eura. Čak su povuklizauši i Montenegroberzu koja im je produžila vrijeme trgovanja do 16h! I uspjeli su!!! Nisu prodali sve, ali kako po zakonu moraju minimum 75% emisije realizovati, preostalih 10 hiljada akcija imaju rok da prodaju u sljedećih 15 dana.

Opet je metod „zarukaviušivucanja“ u prvi plan izašao, a takav se već jednom pokazao neodrživim. Kakav će se Frankenštajn do rješenja o „odmrzavanju kreditiranja“ i roditi, ostaje nam da čekajući čamimo…

Comments

 1. smijelti covjek vjerovat na rijec?

 2. Volio big da se javi neki oponenat ove teorije, ima li ga acov sine?

 3. Evo se i Krgović danas glasnuo, strahuje za sebe
  ?!

  Vijesti takođe objavile da je burza duže radila

 4. vrijedni crnogorsku burzovni neimari…rade overtime, uskrs, bajram, božić, pashu…

  samo da prodam….

  znamo li cijenjena imena ‘investitora’?

 5. poluludi Detlić says:

  Ovakvu sprdačinu nisam još vidio!

  tražnja za akcijama prve 50eura ponuda na 100eura po akciji, a neko je dokapitalizuje (kupuje) po 127eura!!!

  Zašto neko kupuje po 127 eura a ne po 100?
  -Pa zato što je jeftinije.

 6. sigurno su preferred shares :)
  Trebao je Aco prodavati Pivaru, Juopetrol i Telekom

 7. U najprvijoj od svih, njena poslovnica u centru ne isplaćuje ukradene penzije iako je najprvijoj od svih, pripala ta čast-bar za Podgoricu. Može u poslovnici na Starom aerodromu, trgu Vektre, Golubovcima i Tuzima.
  Majka stara, uvijek kuka što joj prvi dan ne primim penziju – ja ovlašćeno lice(kao u filmu). Idem oko 19h na Stari aerodrom da mi majka ne kuka. Vidim iz auta, poslovnica puna, ispred jedno 20-tak ljudi čeka kao stoka pred zatvorenim vratima…
  Odustajem za danas. Prije ću slušati majkinu kuknjavu, nego tamo ponizno čekati u beskrajan red za ukradenu penziju. Kada primam tu ukradenu penziju, tako je i tražim “htjeo bih da primim ukradenu penziju, ja sam ovlašćen…”. Skoro uvijek me revnosni službenici/e upozoravaju da se tako ne ponašam i izražavam(!!!) jer su to zaostale penzije, iako nijesu već ukradene(u pokušaju).
  Prije toga moram u CKB, gdje inače primim tu jebenu penziju, da mi daju pismenu potvrdu da sam ovlašćen za primanje penzije, iako imam karticu CKB na koje piše ovlašćenje koje ne važi za Prvu banku osnovanu prije 4 godine.
  Tamo opet, nijesu usaglašeni podaci: matični broj korisnika ukradene penzije koju prima redovno iz FOND-a i matični broj koji im šalju iz CDA za svaku ukradenu penziju. Onda idem u FOND – PIO da mi izdaju potvrdu da je korisnik penzije sa ovim i onim matičnim brojem isti korisnik, te da mi mogu iplatiti penziju, prevedeno – da nijesam pokušao da ukradem ukradenu penziju.
  Tako izgleda “majn kampf” za ukradene penzije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: