“Renomirane” konsultantske kuće presudile u slučaju “Zavala”

. . .”Profi Tax” i “Fascino” iz Beograda su jednoglasno presudile da opštini Budva nije nanijeta materijalna šteta. . . takvu je konstataciju  zdušno prihvatilo 18 odbornika DPS-a i jedan odbornik DPSlp-a (poznatije i kao Liberalna partija, op.a.), dok su odbornici SDP-a “mudro” nestali. . .

izvor: vijesti.me

Skupština opštine Budva većinom je glasova usvojila na vanrednoj sjednici izvještaj o visini troškova nastalih u postupku realizacije projekta “Postrojenje za desalinizaciju morske vode osmoza”, koje su sačinili konsultantske kuće “Profi Tax” i “Fascino” iz Beograda, a kojim se konstatuje da u postupku realizacije ovog projekta, opštini Budva nije nanijeta materijalna šteta.

Specijalnu tužilac za organizovani kriminal pokrenuo je istragu, a istražni sudija odredio jednomjesečni pritvor gradonačelniku Rajku Kuljači, potpredsjedniku Opštine Draganu Maroviću i još osmorici opštinskih funkcionera, upravo zbog sumnje da je prilikom izgradnje postrojenja za desalinizaciju, opštini Budva nanijeta višemilionska šteta.

Skupština Budve je izglasala zaključak da “ni po bilo kom drugom osnovu nije došlo do štete, odnosno umanjenja imovine Opštine Budva”.

Za odluku je glasalo 18 odbornika DPS i jedna odbornik Liberalne partije.

Jedan odbornik SNP i jedna odbornik PZP bili uzdržani.

Sjednici je u prvom dijelu prisustvovala tri odbornika SDP, ali se u nastavku zaasijedanja nijesu pojavili, što je iz SNP-a protumačeno , kao konačni raskid koalcije DPS/SDP.

Zatvorena za javnost

Sjednica, koja je bila zatvorena za javnost, odmah nakon 15 minuta od početka rada prekinuta je da bi bila nastavljena u 14 sati, kako bi se odbornici mogli upoznati sa izvještajem koje su na 25 strana sačinile nezavisne beogradske kuće.

Kako se navodi u obrazloženju koje je sačinio kabinet predsjednika Opštine Rajka Kuljače, opštini Budva obratili su se “branioci okrivljenih u krivičnom postupku koji se vodi pred Višim sudom sa zahtjevom da se Opština Budva izjasni da li je u postupku realizacije projekta izgradnje postrojenja za desalinizaciju Opštini nanijeta šteta”.

“Radi utvrđivanja činjenica odlučnih za izjašnjavanje, opština je angažovala renomirana privredna društva za konsultantske usluge “Profi Tax” i “Fascino” sa zadatkom da se izvrši analiza poslovne dokumentacije koja se odnosi na izgradnju postrojenja na Zavali i to sa finansijskog i pravnog aspekta”,  piše u obrazloženju.

Navodi se  da je u skladu sa poslovnikom Skupštine, te Zakonom o krivičnom postupku, neophodno da se izvještaj razmatra na sjednici zatvorenoj za javnost, jer to zahtijevaju “interesi postupka istrage koja je u toku i obaveze tajnosti podataka koji se odnose na ovaj projekat”.

Zbog nedostatka dokumentacije…

U izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji se potpisali Boris Batarilo i  Rada maruška Lukovac se navodi da je analiza “sačinjena sa dužnom profesionalnom pažnjom i uz primjenu pravila rada konsultanata finansijske struke, a sve na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena na uvid”.

“Na osnovu raspoložive dokumentacije, stvarni troškovi “Zavale invest” doo Budva po osnovu izvođenja radova projekta postrojenja za desalinizaciju morske vode, iznose 5. 226. 293, 39 eura bez umanjene cijene za 6,5 odsto, odnosno, popusta u cijeni za radove koje je izvela “Montera Monetenegro” doo Budva. Pod uslovom da je “Montera” odobrila popust u cijeni, stvarni troškovi “Zavale invest” po osnovu izvođenja radova projekta za desalinizaciju iznose 5. 090. 242, 80 eura”, navodi se u analizi.

“Zbog nedostatka dokumentacije, u navedene troškove nijesu uključeni troškovi projekta nioskogradnje- privremeni tehnički put za fabriku vode koji je sačinila “Montera Montenegro”, kao i glavni projekat konstrukcije postrojenja za desalinizaciju koji je takođe sačinila “Montera Montenegro”.

Bez komentara

Dokument na kome piše strogo povjerljivo, podijeljen je odbornicima koji su, nakon što je predsjednik Skupštine dao pauzu, izlazili iz skupštinske sale odbijajući da komentarišu.

Zamoljen da kaže u kakvoj se analizi radi, lider budvanskog SDP Dragoljub Marković  kazao je u prolazu, “nijesam bio tu”, dok je opozicija saopštila da će se izjasniti nakon usvajanja.

Comments

 1. Najjednostavnije se osloboditi odgovornosti tako sto prosto ne budete tu.

  Zasto se skupstina izjasnjava ako je tuzilastvo u poslu?

  Kako se uvazava izvjestaj koji je sastavljen sa nedostatkom relevantnih dokumenata?

  Zasto se u istoj recenici u kojoj se pominju troskovi izvodjenja javnih radova javlja rijec tajna?

 2. Zato se nađe neki TVOR iz LP da pripomogne braći!!

  • iznova me iznenđuje ta udvornička privrženost odbornika takozvane LP koji su toliko duboko “ušli” da im je vid skroz zamućen pa samo klimaju glavom bez ikakvog pokušaja razmišljanja. ovome nesretniku nije palo na pamet da kukavički nestane kao kolege iz SDP-a vec je hrabro ostao uz svoga poglavicu Boru da pokaze ljubav i odanost velikom Manitu, poznatijem kao Rajko od Zavale! prosto gadljivo!

 3. Da li je opstina raspisala tender prilikom angazovanja ovih “konsultanata”?

  • Upravo to sam se i ja zapitao.
   Zatim, koliko je koštala ta “studija” koje su uradile ove “dvije renomirane konsultantske kuće” i od kojih sredstava je sve to plaćeno?

 4. sta ti je volja naroda i narodnih predstavnika, a garant su mnogi pomislili da je svijetozar iza ovoga?! narodna pravda na djelu, pa da vidim majcino sina i kcer tuzioca i tuzitetku da pokrenu postupak protiv narodnih tribuna, branica i osloboditeljilaca!

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  Zakoni ne vaze za POLITICHARE,
  oni si jednakiji od jednakih na farmi,
  neko ce mozda podici prekrshajni postupak, ali ne krivichni,
  to nije predvidjeno zakonom,
  samo se shjetite REVIZORSKOG IZVJESHTAJA za proshlu godinu,
  JAVASHLUK & HIPOKRIZIJA.

  Jeli ko proba tu vode od 5 miliona,
  rado bih kupio jednu litru,
  ako je neko moze nabavit kao SUVENIR.

 6. “Gle malenog krokodila,
  gladi repinu sjajnu
  i pršće vodom iz Nila
  svaku krljušt zlatnu.
  Kako lijepo pruža šape,
  kako se veselo osmjehuje,
  i u slatko nasmijane ralje
  dobrodošlicom ribice dočekuje.” – Luis Kerol, Alisa u zemlji čuda

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: