Valdanos je naše i Vaše blago!

Grupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca.

Otvoreno pismo ministru održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore g. Predragu Sekuliću

Uvaženi ministre,

Ulcinjane je silno je obradovala Vaša najava da će  nova Vlada preispitati privatizacione i kupoprodajne ugovore u ovoj Opštini. Jer, nijedan od njih nije ispoštovan i to je ključni razlog zaostajanja ove Opštine, jedine nerazvijene na Crnogorskom primorju. Vjerujemo da je to konačno početak obnove našeg turizma.

Ali, isto tako smatramo da nije bila na mjestu  Vaša izjava o Valdanosu. Ukazujemo Vam na uslove tendera, gdje, između ostalog, stoji da ovaj posao:“ …MORA biti obezbjeđen prihvatljivom garancijom“ i kontradiktornost sa jučerašnjom izjavom predsjednika Tenderske komisije g. Lazovića:“… MOŽE se zaključiti da će kompanija  MOĆI da do kraja ispoštuje…“! Znači priznaje se da nema garancija, što je u izjavi medijima nedavno saopšteno i iz Kjubus luksa. Ponuda je, samo po tom osnovu, morala biti odbačena. (Nije valjda da se jedan očigledno  neuspješan tender  želi proglasiti  uspješnim samo zbog dodatne apanaže članovima Komisije.)  Iz ovoga se lako da zaključiti opasna namjera da se unikatni potencijal Ulcinja daje pošto-poto , iako se radi o krajnje sumnjivom  i štetnom poslu za državu i građane Ulcinja.

G. Sekuliću, uvala Valdanos je za Ulcinjane sveti prostor i tako treba da ostane. To mora biti park prirode, izletište i kupalište za sve mještane i njihove goste, bez ikakve devastacije. Ima u Ulcinju gdje da se gradi. Sačuvajmo nešto za buduća pokoljenja.

Stvarnim vlasnicima treba vratiti njihova  oduzeta  imanja,  kako bi u miru obrađivali svoje maslinjake. To je u skaldu sa održivim razvojem i socijalnom kohezijom.

Jer, maslinjaci tragično propadaju, na sramotu svih nas. Mislimo da ste upoznati da su navodni zakupci poručili da oni neće obrađivati masline i da će nam kupiti mlin. Velikodušno, nema što! I još nas uvjeravaju, pa čak i Vi, da se neće posjeći nijedno stablo masline. Ministre, maslinjak u Valdanosu je pod posebnom zaštitom države. Zato, pridržavajte se zakona,  bez suvišnih obećanja. Nije teško, a evropski je!

Dakle, ne interesuju masline i održivi razvoj ove zakupce, koji uz to godinama posluju sa gubicima i nemaju novaca za realizaciju tog projekta (vidite njihov skromni sajt). Oni ne ispunjavaju nijedan uslov iz Tendera. Jednostavno, žele da prigrabe taj prekrasni prostor. Mi hoćemo da vjerujemo da ćete Vi, zajedno sa članovima Komisije i Savjeta za privatizaciju, sagledati ove činjenice i izaći iz ove afere. Imamo ih, valjda, dovoljno u Crnoj Gori. A mi od naše imovine i naših prava nikada odustati nećemo. Branićemo ih na svaki mogući demokratski način. Na to nas obavezuje i činjenica da šestina Maslinade u Valdanosu pripada vjerskim zajednicama, islamskoj i pravoslavnoj. U ovim svetim danima, podsjetite se što znači dirati u zadužbine.

Zato, ne slušajte odlazeće političare! Vi imate šansu. Valdanos je naše i Vaše blago!

I  kao ministar održivog razvoja i turizma, uklonite zakatančenu kapiju na ulazu u tu rajsku Uvalu! Što će ona tamo!? Neka se svako ko  želi slobodno divi ljepoti Valdanosa. Vi to možete.

S , poštovanjem,
U Ulcinju, 6.januara 2011. g.

Za Grupu,
Xhemal M. Peroviq, Xhabir Hoxha, Mustafa Canka,
Dritan Abazović, Ilir Llazorja

P.S. Obavještavamo Vas takođe da smo ovih dana ponovo o „slučaju Valdanos“ informisali Evropsku Komisiju i njenu kancelariju u Podgorici, kao i ambasade zapadnih zemalja. Pozvali smo državnog tužioca da reaguje, kako nam se ne bi ponovila Zavala, kao i nadležne komisije crnogorske Skupštine i najistaknutije predstavnike civilnog sektora.

Comments

 1. P.S. Obavještavamo Vas takođe da smo ovih dana ponovo o „slučaju Valdanos“ informisali Evropsku Komisiju i njenu kancelariju u Podgorici, kao i ambasade zapadnih zemalja.

  izgleda da je trenutno ovo jedini moguci nacin borbe protiv rogatoga.

 2. Velike su to promjene
  “zalicu se do marsalata”
  “zalimo se Butrosu Butrosu”
  “zalicu se do Mila ili do Haga”
  “zalbe po Strazburu”
  “pisali Muru”
  “zalimo se EU”

 3. znam ja da bi ti to sabljom rijesio, ka vazda. sta ce drugo, da se zale tuziocima nasim i od sudova nasih da ocekuju pravdu? il da se digne lokalna kuka i motika, da ih optuze za subverzivne elemente, borbu protiv drzave i budzetske transormacije, te na kraju, po potrebi i za iredentizam i da ih vaskoliko i vascijelo rasceraju, pa da na miru rijese s tobom pitanje valdanosa?
  sta bi ti uradio da si albanac iz tog kraja, da ti je imovima nepravedno oduzeta poslije drugog svjetskog rata, a sad tu istu oce nasljednici otimaca da prodaju za sva vremena strancima?

 4. Zalio bih se tebi. Medjutim, znam da nije samo ostali albanci bez imovine a postavlja se pitanje i na koji je nacin ta imovina oduzeta. Evo neki su se tuzili iz jedne tebi susjedne opstine nedavno i bukali samo tako a na instanci do koje su se dogurali ispalo je da im je komunisticka drzava platila galantno za tu imovinu veoma fer cijenu i da je sve napismeno. Ne bih se iznenadio da sui ove masline placene i to ne malo posebno ako je oduzimanje obavljeno nedje od druge polovine 60-tih naovamo.

  • Zamislite da vam neko dodje, ogradi vasu zemlju i saopsti: “Kupili smo vase zemljiste. Novac vam je na racunu koji smo vam danas otvorili”

   A za onog ko se zalio cekala ga je “BIDIMOVA KUĆA”

   U tadahsje vrijeme za novac koji je “placen” m2 zemlista u Valdanosu moglo se kupiti jedna flasa piva.

   Da li su va dovoljne ove informacije?

   Ili moram da vas podsjetim na Zakon po kojem su morali da vrate Valdanos jel nije priveden namjeni.

   Namjena je bila Vojna baza, a napravili su Vojno odmaraliste.

   .. pozdrav..

   • Ne sporim da je ovo tacno jer niti znam konkretne podatke. Ali za slucaj koji nije usamljen znam da je advokat koji je zastupao sreckovice ostao zapanjen kada se pojavio papir sa cijenom po kojoj je sve placeno optet velim u Lauferovom komsiluku.

   • enekasimiga rekao vala, da se zna da je moj komsiluk poganiji od njih.
    postena i pravedna revizija prve nacionalizacije, dakle one od kraja drugog svjetskog rata, je neophodna da bi se rijesili mnogi sadasnji problemi. mi ‘komunizam’ nijesmo ni naceli da prebolijevamo i lijecimo, zato se i desavaju crnogorske ekonomske skole i ‘tranziciona skretanja’.

 5. Smatram ovo jednim vrlo dobrim saopstenjem, i smatram da je uvijek potrebno iskoristiti diplomatska i slicna sredstva prije nego sto se krene sa gradjanskom neposlusnoscu. Tako da – podrska za Ulcinjane.

  • Ulcinj,,,

   postoji li negdje peticija za Valdanos? Izvinjavam se, zaista ne znam.

   • Prikupljeni su preko 4000 potpisa koje smo poslali svim adresama od lokalne vlasti do ministarstava i najvaznijim stranim predstavnistvima.

    Podnjeli smo i iniciativu u Skupstini Opstine Ulcinj koja je JEDNOGLASNO izglasala da se imovina u Valdanosu vrati vlasnicima. ( mozete vidjeti u postavljenom snimku )

    I zamislite covjek koji je u skupstini glasao ZA sada sjedi i tenderskoj komisiji za “zakup” Valdanosa. Luigj Lubo Shkrelja.

    Dezurni “patrioti” iz DUA su na svim izborima obecavalu da ce vratiti Valdanos i cak su se pozivali da im je to sveta misija.(Poslacu Vam link video snimka)

    A posle izbora najglasniji zagovaraci ove pljacke.

    Pozdrav..

    p.s. prelistajte sajt: http://www.valdanos.me

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  Drzava ili partitokrate&birokrate, zakolonjeni i zashticeni imunitetom, u nashe ime su ostavili hipoteke koje ce sinovi i unuci otplacivat i moralno i materijalno, ali sam siguran da tim ljudima nece faliti dlaka sa glave, niti ce tuzioci i sudije te svete krave slati u kasapnicu.

  Dilema shto je starije kokoshka ili jaje,
  dali su prava drzave iznad ljudskih prava, i do kada ce GLAVARI bez ikakve odgovornosti, gospodarit nashim zivotima, moralnim i materijalnim bogastvom, i brinutu samo o svom PUPKU&SHUPKU, ce biti rijeshena kad gradjani privedu drzavu i vojsku poznaniju prava, to su Francuzi izveli tachno prije dva vijeka, ali nama od te bolesti nema LIJEKA,
  jer nema NAS GRADJANA, devedest posto mojih brskutcana bi meni ochi izvadilo, da zashtiti drzavne interese, jer mnogi zive od njihovog vagana i lizu so iz njihovih ruku.

  Nekad sam za JNA gradio solarne uredjaje u Valdanosu, sjecam se slijetanja vrtaljotom jednog Jovankinog generala koji je svechano orvorio odmaralishte, mene su zamolili da obrijem bradu i skinem krst sa tankog lanca oko vrata, da se general ne naljuti, takvih ljudskih ljubiguza u zivotu nijesam vidio, kad je vrtaljot sletio, oblak prashine i stotinak suncobrana je bilo lansirano nebu pod oblake, koji su po njutonovom zakonu bombardovali zene i dhjecu povlashcenih ofivira i podoficira, mizerija nebeskih razmjera., pracena oblakom prashine koji se peo prema vrhu Mavrjana dhje sam potoshio uzalud 6 mjeseci moga zivota na radarskoj stanici sa poruchnikom manijakom.

 7. Vratite zemlju njihovim vlasnicima!

  • mozda bi njima i vratili, no bi to otvorilo pandorinu kutiju i svaki ‘povratak’ nacionalizovanog bi se morao pregledat, od onih prvobitno placenih (kako neko rece flasu piva po aru), tako i ovih poslednjih tranzicionaih ‘denacionalizacija’. morali bi onda i sume po sjeveru da vracaju, a o livadama i pasnjacima da i ne govorim.

 8. biljana koprivica says:

  “I zamislite covjek koji je u skupstini glasao ZA sada sjedi i tenderskoj komisiji za “zakup” Valdanosa. Luigj Lubo Shkrelja”
  @Ulcinj,
  pa privedite ga poznaniju prava.Bog-vam-pomog'o!Sta cekate?!

 9. perfect stranger says:

  Значи, одузета су имања власницима? Па то је стварно срамота! Како оно кажу – вук мијења длаку, али ћуд – никако! Све је то комунистичка заоставштина овог диктаторског режима. Како су само они тада знали да одузимају…

  И даље ћу се придржавати свог правила да никада не износим личне примјере (рецимо, оно што је моја фамилија и имовина с очеве и мајчине стране претрпјела од комунистичке багре), али морам признати да сам дошао у искушење.

  Пуна подршка Улцињанима и свим опљачканим људима.

  • Od svih komenatora koje sam imao prilike da čitam, od Nedovića do Zippa, strančevi su najviše obojeni hipokrizijom od koje dobijam bolove u želudcu. Upravo je u njemu oslikana lakoća postojanja ove vlasti u ambijentu ovakvih stereotipnih mentaliteta koji se mažu i premazuju i sve oko sebe raznim lažljivim i podrugljivim bojama odbijajući da vide svoj lik u ogledalu jer znaju kakvo će iskeženo lice vidjeti. Naravno ta web logoreja nema kreaciju, brzo se troši, zato se stalno, iznova i iznova ponavljaju i kao takvi ne prestavljaju nikakvu opasnost, naprotiv korisni su svakome autoritativnom sistemu za održavanje.

   • perfect stranger says:

    Ладо, ових посљедњих дана мало учесталије коментаришем јер користим паузу од неких мјесец дана прије реализације једног важног пословног пројекта. Има истине у ономе да беспослен поп често и јариће крсти (и у мом случају), али заиста немам намјеру да срозавам свој морални и интелектуални интегритет до те мјере да бих одговарао на сваку провокацију другоразредних шпијунчића попут тебе.

    Заборавих да те приупитам, након ових посљедњих дешавања с твојим господаром, с овом оставком, итд: како си пребродио све то? Јеси ли плакао? Јеси ли се помирио с идејом да ћеш ускоро морати да промијениш хабитус, и да се увучеш у неко друго дупенце, луче моје? И уопште, како издржавате сви заједно у том амбијенту, зар није загушљиво? Шта раде Новак, Благота и онај старина с Вилуса, поздраве ли те у пролазу, позову ли те на кафу? Дружиш ли се с тим величинама?

    Јеси ли већ размишљао о неком новом хабитусу, о некој новој позадини, роде? ‘Ајде, доћи ћу за десетак дана у ЦГ, па ћеш све детаљно да ми испричаш, сва твоја хтијења и аспирације. Сачекај ме, злато, убрзо долазим:)

   • perfect stranger says:

    А зашто “болове у желудцу”, срећо моја? Зашто не – “желуцу”? Ко те је учио о гласовним промјенама, злато? Да није можда Војо Никчевић? Зар нијеси ти некакав новинар?

    За ово “желудцу” ћу морати да ти опалим пар шклемпи кад те сретнем. Онако, од милоште:)

   • perfect stranger says:

    Јави ми се на rimski-korsakov@fastwebmail.it.

    Да се договоримо, да се мало дружимо кад дођем, ок?

   • Jao, koliko intimiziranja od tebe u zadnje vrijeme, te dušo moja, te dragi moj, sada luče moje… Nisam ti ja od tih čiju si utjehu u inostranstvu tražio. Ne moraš, ne daj Bože da mi se više srozavaš. Srozavaš se svaki put kada se posprdavaš kroz svoje komentare sa nečijim istinskim žrtvama. Džabe se kitiš svojim perfidnim komentarima jer tvoj lik je jasan svakome, pa i tebi samome. Nego ti za razliku od mene to stvarno radiš za džabe, ja bar nešto ućarim… pfff… Je li moguće da ta mudra i perfektna glava ne umije ništa bolje da smisli? Stvarno me razočaravaš.

   • perfect stranger says:

    Ухватићу те ја, луче, да се мало дружимо… Да те мазим, да те пазим:)

   • sve njezne rijeci svijeta, sacuvao sam za te u pjesmama mojim,
    sve njezne rijeci svijeta, da tebe meni vrate moja ceznjo davna…

   • Ne sumnjam u tvoje želje, pa svi znamo da ti uvijek ideš na igrača i da te lopta ne zanima ha, ha, ha…

   • sve njezne rijeci svijeta za duge,
    puste sate, samoce se bojim
    sve njezne rijeci svijeta,
    da ti malo vratim… , la. la,la, ha, ha,

 10. biljana koprivica says:

  REDAKCIJO!
  Smatrate li vi da ja moram citati off-topicc raspravu,dva k'o fol suprotstavljena lika,koji uporno,od svake iole vrijedne teme prave cirkus.Pod ovom temom podrazumijevana prica bila bi :pro et contra ,oduzimanje zemlje u Valdanosu. Kulturoloski minimum je ne rugati se ljudskoj muci.Ima nas koji nevolju ne farbaju nacionalnim i stranackim bojama.Zbog nas,kojima je nevolja ljudska univerzalna kategorija,te zbog onih koji su se ovdje obratili za razumijevanje i deklarativnu podrsku,ove “bisere” diskutantske premjestite u za to predvidjenu rubriku.Najblaze receno,degutantno su!

 11. Biljana, zar zbog Oliverove pjesme takva reakcija?
  A sto se tice Valdanosa, draga moja, ja sam i peticiju potpisala i na mnogim portalima u regionu i izvan, napisala proteste. Pisala sam i raznim udruzenjima Albanaca i odgovore dobila sa zahvalom, da bi znali ko su ovi iz Kubus-Luxa(jer ja znam, a sad i oni) i time sam dala svoj doprinos ovom slucaju. Sada se za to moraju boriti Ulcinjani i to svim sredstvima i ne odustajati. A ti ne budi tako kruta, savjetovala si meni jednom.

 12. biljana koprivica says:

  Magdalena,nigdje tebe nema u mom postu.Jednostavno,sto god napises i gdje god napises,ne pripadas onima na koje sam ja mislila.btw,welcome back!

 13. perfect stranger says:

  Госпођо Биљана, вјероватно Вам је познато из мојих коментара да сам према припадницама њежнијег пола нарочито обазрив, али мислим да такву моју особину ипак не би требало да злоупотребљавате, нити да ми подмећете. Прочитајте мој први коментар, и примијетићете да сам изразио оштро противљење одузимању земље и дао безусловну подршку Улцињанима који протестују. Ни на који начин се нијесам ругао ничијој муци, већ сам управо ту муку и невољу угроженог и обесправљеног становништва истакао и осудио режимску политику према њима.

  Накнадно сам реаговао (што иначе немам обичај) на свакодневно подметање на мој рачун и грубо вријеђање једног општепознатог режимског шпијуна, на начин који сам сматрао одговарајућим. Но, и у том мом реаговању није било никакве “националне” нити страначке приче, на коју Ви указујете у свом коментару. Не бих имао ништа против уколико редакција одлучи да избрише те моје коментаре, који нијесу непосредно везани за тему.

  Уопште, у већини својих коментара гледам да будем коректан и посвећен демократизацији друштва. Ваше је право да се с неким мојим виђењима не сложите, али бих Вас замолио да одржите минимум коректности и да ми не подмећете.

  У случају да се Ваша интервенција ипак није на мене односила, унапријед Вам се извињавам.

  С поштовањем,

 14. biljana koprivica says:

  @perfect,
  ja vama nista ne podmecem niti to mogu sve i da hocu.Ovdje se zakljucuje na osnovu onog sto je napisano.Jedan vas post je o Valdanosu.Vas dijalog sa Tajovicem je bizaraan,a u sirem smislu degutantan zato sto skrece sa teme.Ja o Tajovicu ne znam nista drugo osim da napada svakoga.Vi tvrdite da vas je grubo uvrijedio “opstepoznati rezimski spijun” i da ste morali da se branite.Mogli ste ga jednom rjecju otkaciti,ali ne,vi mu dajete slagvort i to je ono na sta sam ja ukazala.Sto se tice nacionalne i stranacke “price” nije na ovom mjestu bilo vama upuceno nego je spomenuto da objasni mene i meni slicne.Dalje,redakcija ne brise komentare nego ih premjesta u posebne rubrike.To sam i predlozila:da se premjesti.I ovaj,moj odgovor vama i Magdaleni smatram da treba premjestiti jer su udaljeni od teme.To je upravo ono sto mi smeta(na ovom mjestu mi je posebno zasmetalo):egocentricno prepucavanje.To sam i rekla:pravljenje cirkusa.
  Sto se tice vase obazrivosti prema zenama,primijetila sam da ne psujete zenama,ali samo vase upozorenje da ste obazrivi shvatam kao prikrivenu uvredu.Molim da mi objasnite sto bi ste poduzeli prema meni da niste tako fini,odnosno obazrivi?!

  • E pa Biljana, sad ti ode od teme100%,pa sad mene interesuje, sa kojim to ti pravom, a koje mi nemamo, mozes kritikovati i kad nije mjesto za kritiku. Ja napisala par rijeci Oliverove pjesme, nikoga uvrijedila nijesam, a ti …sta zapravo zelis?

  • perfect stranger says:

   Поштована госпођо, то да сам у својим коментарима обазрив према женама није упозорење, већ констатација, коју Ви погрешно схватате као прикривену увреду. Ја Вам ту не могу помоћи. Исто тако, не знам шта бих према Вама подузео да нијесам овако фин, јер ми је тешко да се уживим у стање које не преживљавам. Јер ја сам много фин, знате? Претпостављам да бих Вас и у том случају третирао с њежношћу.

   Дакле, јесте подметнули, и то управо у оним тачкама које сам горе поменуо, а да ли сте то намјерно урадили – надам се да нијесте. Па нећете ми ваљда Ви одређивати на који начин ћу одговорити једном крпељу који ми се накачио на грбачу има већ дужи период (и кога је упорно игноришем, без ефекта, нажалост) и који ме на најгоре могуће начина вријеђа на разним темама? Подучите ме Ви на који начин бих могао једном ријечју да га откачим, па ћу можда употребити тај Ваш метод. Понављам, може Вам сметати моје коментарисање, аргументација, итд. – али бих Вас замолио да будете коректни.

 15. Ko mi to blati ugled druga perfektnog? Ko mi ga nasjekira ovako?

  Stvarno mi te žao ponekad, kako se ti sam prospeš to je…

  Nego, ja znam da imaš želju da me… ali Tajović je nenadjebiv. Nauči da živiš sa time. Jes’ da sam ti tiha patnja ali šta da se radi.

  Treba imati snage živjeti sa tolikom zlobom u sebi koju ti posjeduješ a svakako treba svariti tvoje postove, ko se prevari da ih pročita, jer hipokrizija je tvoje srednje ime koja se pokazala i ovdje. No, polako presušuješ zato copy – paste radi. Samo hrabro, pustiću ti ovu rundu vidim da si se zadihao, nije fer da te sad nokautiram.

 16. “biljana koprivica, on 7. Januar 2011. at 7:42 pm said:

  Ja o Tajovicu ne znam nista drugo osim da napada svakoga.”

  Ne napadam Milovana, samo…, ne mogu reći koga jer nije po poslovniku. Ko nađe da Tajović krši poslovnik ja ga častim jednu policijsku krofnu. Samo po zakonu… he, he, he…

 17. Milovan Vukov Jankovic says:

  Postoji jedna tanka crvena linija u zivotima svih ljudskih bica, kad se chovjek osjeti ispunjen na lichnom planu, i pozeli tu sitost i bliznjima, da i njihovi zivoti budu zaokruzeni zadovoljstvom i uzivanjem u njihove uspjehe, i zalom za konflikte i bezpotrebne medjusobne obrachune.

  Svi treba svoju energiju da usmjerimo u pravcu pomoci grupi gradjana koje je drzava ponizila, uvrijedila, obezpravila i oshtetila materijalno i moralno.

  Ali se neki unutrashnji Djavo igra sa svima nama, zato jurishamo iz poraza u poraz, jer nikad ne zacrtamo cilj i odaberemo sredstva za borbu protiv pravih neprijatelja, koji sve nas kashu i magarche od kad znam za sebe.

  Ovo je vrijeme mira i suzivota, pomirbe i ljubavi za bliznjega, evo ja nalece na jednu,
  koja lomi mushka srca, ka`Tetka Persa orahe, i ovako slomljenog srca, zahvalim Bogu za josh jednu LJUBAV, prije nego iztegnem papke.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: