Priča o Budvaninu koji je započeo anti-EU pokret!

Nakon čitanja teksta koji za vaše čitalačko zadovoljstvo slijedi u nastavku, teoretičari zavjera bi možda mogli pomisliti da je anti-EU Bu2nin koji je poručio ostatku Crne Gore da se goni u EU poslan sa “stanovitog” mjesta sa zadatkom da plemeniti lokal-patriotski cilj budvanske zajednice umrlja jednom ovakvom krajnje nepotrebnom porukom. Jer, zaboga, Budvani su vijorili crnogorske barjake, pe će i EUropske. Samo da ga ne čuje Elton John pa iz dišpeta ne otkaže koncert. Prije će biti da je iz njega progovorio plemenski zanos prouzrokovan patnjom za palim knezovima. Jer kao što neko mudro reče neki dan, i ako su krali, neka su, barem su naši. Bolje oni naravno, nego ovi što dođu da plaknu zadnjice ljeti pet-šest puta. Još se vijeća u lokalnom DPS-u da li da te zadnjičare što dolaze preko brda od sad dočekuju sa fantomkama na glavi. . .

Bilo kako bilo, da li će pomenuti Budvanin biti “tipping point” ka crnogorskom anti EU raspoloženju ostaje da se vidi. Do tada, možemo uživati u analizama analitičara; toga barem, bogu da je fala, ne nedostaje ovih dana. . . (javniservis.me)

izvor: slobodnaevropa.org, piše: Predrag Tomović

“Kome nije u interesu da se Budva gradi neka on ide u Evropu a nas neka ostavi ovdje se snalazimo kako znamo i umijemo”, rekao je jedan od učesnika protesta koji je prije dva dana održan ispred zgrade SO Budva, a povodom hapšenja gradonačelnika Rajka Kuljače i njegovih saradnika.

Postavlja se pitanje da li ta i slične izjave pokazuju da se za usvajanje evropskih propisa i navika u Crnoj Gori zalažemo samo deklarativno, a da dio javnosti pokazuje otpor prema EU onda kada ta Evropa svrati u njihovo dvorište i zatraži konkretne, i za neke veoma bolne akcije.

Dragan Radulović, književnik iz Budve kaže da oni koji zagovaraju otpor prema vrijednostima i standardima EU u Crnoj Gori moraju biti svjesni da više neće moći da rade ono što su radili do sada.

Radulović smatra da će biti izolovanih primjera otpora prema EU kao što je bio slučaj sa jednim od učesnika budvanskog protesta, ali da se o organizovanijem otporu ne može govoriti.

“Vjerujem da će približavanjem Evropskoj uniji mnogi krugovi, mnoge političke i finansijske strukture osjećati kako im se sužava prostor za političko i privredno djelovanje, koji im se bio otvorio u zadnjih 20 godina. Ovako glede moje procjene, ne dajem im neku budućnost izuzev tako povremenog glaskanja na nekom mitingu ali ništa više od toga”, ocjenjuje Radulović.

Baroni i dinosaurusi

Kome i zašto evropske vrijednosti smetaju u Crnoj Gori, pitali smo i direktora CEMI-ja Zlatka Vujovića.

“Onom dijelu donosioca odluka koji je vukao ogromne privilegije iz postojećeg odnosa snaga i sistema privilegija koji je bio moguć u jednoj zemlji koja je van sistema EU. To je partitokratsko društvo u kojem pojedini lideri imaju veću moć nego procedure i same institucije. Kako se budemo približavali EU njihova moć će da se kruni. Takođe, tu je jedan veliki broj tajkuna i finansijskih moćnika koji su navikli da država kao najveći poslodavac finansira rast njihovih kompanija”, rekao je Vujović.

Činjenica je da većina građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

No, Vujović očekuje da će pojedini građani promijeniti mišljenje onoga trenutka kada shvate da to nije samo benefit već i velika obaveza, naročito kroz ispunjavanje strogih kriterijuma i primjenu jasnih pravila.

Radulović, međutim, kaže da od evropskih vrijednosti građani Crne Gore mogu samo da imaju koristi.

“Vjerujem da će ljudi to prepoznati kako nešto što u suštini ide njima u korist i što im pomaže da civilizuju svoju političku zajednicu”, smatra Radulović.

Naši sagovornici kažu da su hapšenja funkcionera DPS i njihovih saradnika u Budvi svojevrsna poruka da je prošlo vrijeme usvajanja evropskih pravila i da je došlo vrijeme kada Evropa traži njihovu bespoštednu primjenu.

“Mnoge stvari će se promijeniti i toga, čini mi se mnogi nijesu svjesni, ali vjerovatno i ovo što se sada dešava jeste na neki način najava nekih stvari koje će se promijeniti u ovom društvu”, kaže Zlatko Vujović.

“Vjerujem da će i vremenom ti stari baroni postati svjesni da moraju, ili da se prilagode ili će poput dinosaurusa okončati svoju javnu karijeru”, kaže Dragan Radulović.

Comments

  1. Jeste li vidjeli onog opozicionara ja mnim koji je sa maksom dosao na skupstinu da izrazi protest procu apsenja i nacina na koji je to provedeno. SNP i DPS kao da ih je jedna mater porodila su pistali na skupstini Budve koja je bolje propracena medijski nego poplave kod Sava Bakica u Andrijevici.

  2. (Kapiram da uvodni tekst potpisuje Urednistvo portala? Obicno je boldovan.)

    “Prije će biti da je iz njega progovorio plemenski zanos prouzrokovan patnjom za palim knezovima.”

    Ili strah za sopstvenu zadnjicu, jer ako padne knez, pada i on – u nasem lijepo uvezanom drustvu u kom caruje drugastvo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: