Možeš ti to i gore, moj Igore!

DPS je ostao bez klasičnih neprijatelja, nema pete kolone, nema straha od ustaša, četnika, Srba, Muslimana,mudžahedina, albanske iredente, nema rata, nema nacionalne mržnje – ukratko, upali su u muke velike, pogotovo onda kada se neko sjetio da tom spisku doda i ono presudno: nema novaca!

izvor: dayline.info, piše: Blažo Davidović

Ono što se događalo posljednjih 15-tak godina u Crnoj Gori stane u nekoliko riječi : Pljačka biblijskih razmjera! Potpuno je šokantno da je jučerašnje uvodno izlaganje programa nove crnogorske Vlade u državnom parlamentu novi mandatar, odnosno novi premijer Igor Lukšić odradio tako jadno i kukavički da organiziranom kriminalu nije doslovce posvetio ni jednu, jedinu riječ. Na to su, dakako, očekivano i spremno, pa i politički plodonosno odgovorili ponajbolje predstavnici opozicijskog Pokreta za promjene. No, najprije valja kazati da je jučerašnji dan bio dan kakvog će neka nova ekipa sa Televizije Crne Gore uskoro u budućnosti uvesti u onaj njihov Kalendar koji, često ljigavo i neznalački, educira svekoliku javnost o najvažnijim događajima iz prošlosti ove ponosne Đukanovićeve nekretnine.

No, u pozadini parlamentarne rasprave, na jedno uho, osluškivalo se što se (sve) događa na sjednici budvanskog parlamenta čiji članovi već dolaze na sjednice u pancir- košuljama, sa „ fantomkama „ na glavama, ali još nije zabilježeno da li se počelo nositi i oružje. Ovi, opet, iz budvanske sale, bili su obaviješteni kako teče rasprava u nacionalnom parlamentu, da bi između redova dokučili tko je slijedeći na redu, kad je riječ o pravnoj državi. ž

U zraku je, naime, visilo ključno pitanje : sprema li se hapšenje Svetozara Marovića ?

Čovjeka koji je, uz Sina Sunca Mila Prvog Đukanovića označio cijelu jednu eru crnogorske vlasti, ne može se tek tako, u tri ujutro, ubaciti u neki kombi i vezanog „ lisicama „ sprovesti u istražni zatvor gdje će ga neki sudac, u taj sat također bunovan, znalački upitati: Onda, gospodine Maroviću, đe su završile pare ?

Leti patka, leti guska, ova zemlja bit će ruska !

Valja se vratiti malo unazad. Kad su tek došli ruski bogataši, ruske firme, ruska mafija i ruski naivci ( dakle, oni koji milijunima eura plaćali prevare u kupoprodaji zemljišta, jer su mislili da kupuju nešto prevrijedno na čemu će zakonski moći započeti gradnju ), tada je, dakle, glavna pjesma, kao negdje tamo 1945. godine, na budvanskoj rivijeri bila :

Leti patka, leti guska, ova zemlja bit će ruska !

Svi su trčali u lokalnu Upravu za nekretnine, letale su pare, Zavala je bila u embriju, hotel Jedro gledao se u 3D varijantama po zagrebačkim kompjutorima, uz uzdah : Eh, da je ovo, ovako nama, vidi kako to mudro u Budvi rade !

Tada, u to vrijeme, Svetozar Marović bio je neka vrsta Boga, nadljudsko biće, hodajući mit, živa legenda ovjenčana slavom, svekolikim poštovanjem i neprocjenjivom moći. Od kako je DPS-a, njegov budvanski dio radi najbolje. To je ( bila ) savršena, besprijekorna mašina. Prije ste mogli razbiti armirani beton, nego njihovu partijsku vetikalu sa uvijek sve većim izbornim rezultatima. Došlo je do toga da je mudri Svetozar Marović morao platiti nekim porodicama u Buljarici sasvim suprotno : da ne glasaju za njih, jer će ovi iz međunarodne zajednice pomisliti da nema demokracije. Kakva demokracija kad jedna stranka išamara sve druge sa nekih 80 i nešto posto glasova ?

Dakle, punili su se bunari, ovi i oni. Novac nije išao isključivo u privatne džepove nekolicine ljudi, to misle samo politički nepismeni naivci. Novac je išao i Podgorici, i Budvi, i Budvanima, i ovim i onim Ministarstvima, Vladi, Tajnim službama, Policiji, Vojsci, Ambasadama, išao je za jastoge, sir i pršut, za džipove i Armanijeva odijela.

I svi su bili zadovoljni.

Od tada, do danas, proteklo je točno onoliko vremena koliko je bilo potrebno da se netko iz (ne ) formalnog savjetničkog okruženja Mila Đukanovića sjeti : Hm, nedostaje nam jedan Sanader! Pod hitno nam treba afera Sanader! Jer, samo tako ćemo brzo i lagano dokazati međunarodnoj zajednici da počinje djelovati pravna država. Prvo u pritvor, pa istražni postupak, pa čim prije pravomoćna sudska presuda, i to je to…

DPS je ostao bez klasičnih neprijatelja, nema pete kolone, nema straha od ustaša, četnika, Srba, Muslimana,mudžahedina, albanske iredente, nema rata, nema nacionalne mržnje – ukratko, upali su u muke velike, pogotovo onda kada se netko sjetio da tom spisku doda i ono presudno: nema novaca !

Tko je crnogorski Sanader ,a tko Jadranka Kosor ?

Znate onu staru : kad se prase najede, odmah prevrne svoje korito. To se i dogodilo. Već sada se može logički naslutiti da će naredni udar biti na nekoj drugoj strani, jer krali su svi koji su imali ikakvu, pa i najmanju količinu vlasti.

Kriminal je postao stil života. Veliki Crnogorci zamalo da su izmišljali svoje petogodišnje krvave bitke za dobivanje državne nezavisnosti. Tko je smio išta ikome kazati tko je “stavio glavu na panj na referendumu”?

I tako su Veliki Crnogorci postali megabanditi koji su izgubili osjećaj za stvarnost.

Ovi  “drugi “, oni su morali poštovati pravnu državu, za njih, samo za njih vrijedila je obaveza poštivanja zakona, propisa, standarda, Ustava i tako dalje.

Klupko se, međutim, ne odmotava.

Nego zamotava. To se najbolje vidjelo na jučerašnjoj raspravi oko programa nove vladine postave. Valja još jednom naglasiti kako je Crna Gora država koju u potpunosti kontrolira nekoliko desetaka familija, ne više od toga, svi ostali su samo izvođači radova. Partija upravlja svim životima. Ni Filip Vujanović nije napustio članstvo u DPS-u, nego ga tek benigno, plošno i površno, čisto dekorativno, “zaledio”, a odstupio nije ni Đukanović koji, kao šef partije, upravlja svime, pa i novom Vladom.

Ako tim oko Đukanovića ocijeni da hitno treba još jedno spektakularno hapšenje, on će to učiniti kako bi amortizirao “budvanski slučaj” , medijski i politički prebacio teret na drugu stranu.

No, još uvijek – sve je to jedna te ista organizirana skupina koja se tek počela međusobno čerupati. To je dobro, više nego dobro, za Državu, ali je nezgodno za njih same.

Ključno pitanje je ovdje : Tko je u Crnoj Gori onaj koji vara malo bolje ? Tko je Boža zvani Pub ? A tko Mladen Bajić i Jadranka Kosor ? Tko je Sanader ? Hm, a tko je Branimir Glavaš ?

Vrijeme će pokazati. I to vrlo, vrlo skoro. Boža zvani Pub je ključni lik ove priče, u narednih godinu dana jer on… On ipak vara malo bolje

Jučer je,inače, javnosti je to nepoznato, već započela službena komunikacija između premijera Lukšića i kineske delegacije na temu (iz) gradnje auto puta Bar – Boljare. Razgovor je tekao ovako :

Lukšić Kinezima :

让我们一点点,但我们是认真的国家,无论是否兴建一条公路,因为我们已经两次被欺骗?

Uslijedio je odgovor Kineza :

我们将看到,我们来看看…这里是上Mrke?嗯… Lompar部长,是不是?你是一个好的想法是通过?

Dakle, bit će sve OK.

Comments

 1. Sa većim dijelom teksta sam potpuno saglasan. Pogotovo sa poentom, a ona je:
  “DPS je ostao bez klasičnih neprijatelja, nema pete kolone, nema straha od ustaša, četnika, Srba, Muslimana,mudžahedina, albanske iredente, nema rata, nema nacionalne mržnje – ukratko, upali su u muke velike, pogotovo onda kada se netko sjetio da tom spisku doda i ono presudno: nema novaca !”
  Jučerašnje skupštine(ona Republička i ona Opštinska, u Budvi) su nam dali još pikentarija-kojih nikad ne fali:
  Novica Stanić reće za Filipa Vukovića, gradonačelnika Pljevalja da je: bio vikend ratnik 1992 na relaciji Pljevlja – Goražde, da je zatim bio u paravojnim formacijama(Čeka Dačevića-moja primjedba) koje su pokušali osvojiti Pljevlja, te da je to uspješno uradio-osvojio Pljevlja kao gradonačelnik sa liste DPS-a 2006 godine. Toliko o branjenju nacionalnih interesa Srba, Crnogoraca, Bošnjaka i ostalih.
  U Budvanskom parlamentu odbornik NOVE je došao na sjednicu sa maskirnom kapuljačom na glavi. Kada sam to vidio, pomislio sam da je to izrugivanje i prijetnja ostalim DPS odbornicima Budvanske skupštine. Ali, avaj. On reče da na taj način protestuje protiv hapšenja njegovih prijatelja iz Budve.
  Fino.
  Fina vlast, još finija opozicija. A najfiniji gradonačelnici. Od MUGOŠE, Kuljače, Vukovića, pa nadalje.

 2. ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

  Ceh koji nije plaćen ( ne još uvjek ) iznosi oko 360 miliona eura. “Jedro” ako bi se ikada i ikako sagradilo na sred Zavale, pitam, koju bi struju koristilo i odakle? Cijela Zavala sa svim vilama, da stalno u njoj budu sve instalacije električne energije uključene, a tu baš ima svakojakih ( nepotrebnih ) dodataka, pitam, koliko bi struje to trošilo a onda opet ponavljam pitanje: Odakle?
  Za Zavalu i prateće ambijente animacije turista i veleposjednika, bila bi potrebna jedna cijela hidroelektrana na Morači ili Tari. Opcija da se polovina struje dobavlja iz Albanije, otpala je onog trenutka kad je albanska strana postavila neke uslove koje može garantovati samo država Crna Gora ne i budvanska opština. O uslovima valja pitati nadležne koji su pregovarali.
  Onda slijedi voda. Do naJgornjeg sprata Jedra, kako bi stizala voda? Pumpama? Važi, a odakle kad svi znamo za hronične nestašice vode na primorju?! Znači imamo i vodu i struju. Samo to urediti samo za Zavalu košta dobrih 20 miliona eura i to je pod znakom pitanja premda u Crnoj Gori nikada nije ( a i neće još dugo ) vladati slovo zakona kojeg se pridržavaju svi, nego kako se neko dočepa vlasti, tako prekriži par zakona koje više ne poštuje. Znači još 20 miliona eura da bi se zakoni poštovali te da bi potom i Jedro dobijalo i stuju i vodu a da se ostatak države ne zlopati restrikcijama.
  Kako bi Sveto Marović pravdao te restrikcije? Filozofskom degustacijom gurmanluka sa inostranim šalabajzerima tupeći da je to u inteRRResu Crrrnogorrrrskog Narrroda…Što onda crnogorski narod spriječava da ga linčuju i prije nego dodje marica naoružana heklerima? Znači još 20 miliona eura da se potkupe oni koji će žmirjeti na oba oka dok im žene spravljaju jutarnju kafu na šporetima na plin!? Ima li SvetoNazor Marović sa sve skupa cijelom familijom i resursima koje je jedini uredno katastrirao, dovoljno kupovne moći da isplati tih 60-tak osnovnih miliona eura da bi mu Zavala proradila i vidjela se iz satelita? Da ima, ne bi gradnja sasvim stala. A i nije stala samo zato što on nema dovoljno nego zato što se usudio da proziva sve ostale namještenike nečastivoga u RASPODJELI uticaja.
  Pogledajmo stvari iz nešto drukčijeg ugla.
  Budva je mala. Taman kako je Crna Gora kao cijela država mala spram okruženja, kao nekada u SFRJ, najmanja republika, tako je Budva spram Crne Gore, prostorno mala i može se širiti jedino primorjem tj. u smjeru jugoistok – sjeverozapad. Više na zapad nego na istok. Pa i na zapad svega 5 do 10 kilometara. Da je Marović bio domišljatiji pa da je na Trstenu krenuo graditi Zavalski kompleks, možda bi do danas i uspio da ga završi a onda bi imao pomoć i Unije za ostale radove, jer je pustaru digao iz močvare. Ovako, je Zavalu, jedan zbilja predivan dio samog grada, urnisao tako i toliko da će se cijela ta konstrukcija moći završiti tek kada se višak korisnika prostora sasvim očisti od viškova političkih kadrova koji sem što su bubali napamet tudje fraze, nijesu ni za šta. To se sada sprema Budvi i to koliko god da ne volim fašističke sisteme i principe, toplo pozdravljam od odlazećeg premijera. Taj višak je toliko ogroman, toliko višak, da bi spisak bio poduži. Živo sumnjam da i sam SvetoNazor zna koliko je njih u njegovim redovima. Da mu ga poimenice pročitaju za polovinu ne bi znao ni ko su ni odakle su da mu sekretar ne pomogne podsjećanjem ko je iz kojeg plemena kako i koliko zadužio primorskog Gošpara. A to je bio cilj, da lokalni filozof “svijetskog glasa” postane za života i Gošpar, Kralj filozof u rangu biblijski mudrog Cara Solomona. Zavalski projekat u nizu sa ostalim projektima iz pera lokalnog mudraca trebao je biti neka vrsta zaloga kojim bi zakupio širi prostor za svoju buduću grobnicu, koja bi tek poslije njegovog života, imala pravi značaj i smisao. Dakako s jednim okom u vrhu, eto da se ne kaže da i mi konja za trku nemamo! A arhitekti su oni koji trebaju da nam objasne zašto Jedro sa sve vilama u pratnji ne može biti sagradjeno na Zavali. Ali i oni su kupljeni taman kao što je postojao fond za otkupljivanje istine, ako bi se dogodilo da naidje neki arhitekt koji drži do značaja iste. Preveliki je to zalogaj SvetoNazora bio. Preveliki. Pogrešna zemlja za pogrešnu ideju. A kada je shvatio da od toga nema ništa bez dodatnih 150 miliona eura ( tačno 140 ali 10 se računa kao uobičajena nadoknada za stres lokalnih obveznika čuvara zakona ) probao je SvetoNazor uzajmiti novaca iz država okruženja, no njegova obećanja nijesu imala pokriće. A urodjena mu demagogija više nije mogla pomoći – unaprijed su znali koje fraze kad koristi a posebno kada laže tvrdeći pazar. Onda se obratio ( zar se to tako radi slijepče Budvanski !? ) dojučerašnjem premijeru i za novčanu pomoć eto da tako izvikani projekat ne propadne što bi bila velika sramota za njegovu vladu, ali i za ostale vrste pomoći, ne libeći se da ga ucjeni. O samom sadržaju takve ucjene dovoljno je malo se zamisliti i sve samo od sebe izadje na vidjelo. Premijer u ostavci je pristao na molbe taman kao što je adekvatno i s mjerom odgovorio na ucjene. Taman kako ko zaslužuje. A zašto su hapšenja od prije par dana bila tako spektakularna i prilično uznemirujuća? Taj dezen SvetoNazor samom sebi da zahvali; nijesu mu smetali takvi zahvati kad su uklanjani svi oni koji su mu smetali i koje je označavao smetnjom. Sad kad je on na tapetu ima prilike da se uvjeri da li je takav način prema bilo kome bio potreban. Nije. To svi znamo. Ali kad on bude saznao i kontemplirao u svom filozofskom magarčenju samog sebe, onda način možda bude promjenjen. Valja utvrditi koliko su SvetoNazorske ruke okrvavljene prije nego nam se razmahao bijelim rukavicama. Vrijeme je odavno da progovori običan narod, onaj kojem je sve oduzeto raznoraznim zakonima koje je svetonazorski iskopavao iz filozofske baštine i nametao cijeloj državi kao ukaz kojeg je prvi kršio čim bi zakon bio sproveden.
  I onda lično: Nijesi SvetoNazore čist uopšte. Ni pred svojim ni pred našim zakonima. Mutan si nevidjeno i dok se to ne pročisti nema nama spasa ni od poplave ni od zemljotresa ni od cunamija…A o ostalim, medjuljudskim domundjavanjima da ne počinjem. Ima materijala da se napiše novi ljetopis cijele tvoje vladavine.

 3. Kuokot puoje na nuerandže,
  čula san ke ja.
  Uoj kuokote đua te diga,
  rekla san ke ja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: