Projekti glavnog grada iz ugla glavnog grada uz dopunu

Uz dopunu od strane javnog servisa tačka me i korišćenje logike

Povodom tri godine rada gradske uprave, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, je održao konferenciju, a CDM prenio utiske sa iste. Prenosimo tekst uz malu dopunu (boldovano).

izvor: CDM
dopuna: javniservis.me

Za projekte koji su već realizovani u posljednje tri godine uloženo je oko 84 miliona eura, a vrijednost onih koji su u toku, u svim fazama realizacije, iznosi oko 138 miliona eura, istaknuto je danas na press konferenciji gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, povodom tri godine rada gradske uprave.

Ono na šta je Stijepović najviše ponosan je to što su, kako kaže,  gradsku upravu približili građanima i suštinski pokazali da su  građani Podgorice na prvom mjestu.

“Otvaranjem Biroa za komunikaciju i koordinaciju rada sa građanima i Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, značajno smo doprinijeli ostvarenju tog cilja. U prilog tome govori i činjenica da ovom servisu građani vjeruju, pa je od dana osnivanja preko sistema 48 prijavljeno 9.549 slučajeva, od kojih je 97,03 odsto procesuirano u roku od 48 sati, a 87,7 odsto riješeno”, rekao je Stijepović. (Sistem48 je podrazumijevani standard, koji svaka mjesa zajednica u Evropi posjeuje i kojim se ne bi trebalo hvaliti u 21. vijeku, kad je sve na klik i online).

Gradonačelnik je istakao i činjenicu da je ova gradska uprava zaokružila najznačajniji projekat u novijoj istoriji Podgorice, Postrojenje za tretman otpadnih voda Glavni grad i Vodovod, u saradnji sa partnerima, Vladom Crne Gore, Vladom Njemačke, Njemačkom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom Unijom, obezbijedili su sredstva od 50,35 miliona eura, od čega je grant u iznosu od 10,15 miliona eura. (Hvaliti se zaduženjem, koje je pri tom pokriveno garancijama Minstarstva tj Vlade, je suvislo. Uz takve garancije, realizaciju ovog kredita nijedna banka na svijetu neće odbiti. Drugo je pitanje kako Glavni grad misli da vraća taj kredit, a prvo je pitanje zbog čega se 20 godina čekalo da se ovaj gorući problem krene rješavati).

On je naveo da je u posljednje tri godine asfaltirano oko 130 kilometara a, u saradnji sa Vojskom Crne Gore, Fondom za razvoj Kuča, partnerima iz Fundine i Zatrijepča i građanima, probijeno je preko 95 kilometara putnih pravaca na seoskom području. Kako je kazao Stijepović, za ulice rekonstruisane, sanirane ili izgrađene na području grada utrošeno je ili će biti uloženo u narednom periodu preko 10,5 miliona eura. (Paušalne izjave, gađanje kilometrima i milionima, dok sela odmuiru. Direkcija za puteve investitor najčešće).

Naveo je i da je urađen trg ispred Gradskog stadiona čija je vrijednost pola miliona eura.

“Vratili smo spomenik Vojvodi Mirku Petroviću (Bravo!). Rekonstruisan je Tabački most u vrijednosti od 290.000 eura. Pri kraju je rekonstrukcija Sat Kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u vrijednosti cca 400.000 eura”, istakao je on. (Donacija TIKA-e).

Kako je naveo, za rekonstrukciju Crpne stanice na Marezi uloženo je preko milion eura. U posljednje tri godine ukupno je izgrađeno oko 100 kilometara novih vodovoda. Dodaje da ulaganja u ovom periodu u vodovodnu infrastrukturu na području Grada, opština u okviru grada i prigradskih naselja iznosi oko deset miliona eura. (Izgradnjom kilometara vodovoda se hvali na isti način i Ministarstvo poljoprivrede, pa bi bilo lijepo vidjeti čiji je veći (ulog)).

U mandatu ove uprave izgrađen je i Tržni centar na Koniku, vrijednost oko 3.500.000 eura. (Investicija kompanije “Franca”, Glavni grad je dao zemljište i oslobodio investiciju komunalija).

“U oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine smo takođe realizovali značajne projekte. Uradili smo treću sanitarnu kadu, investicija oko 1.150.000, kao i Postrojenje za tretman otcjednih voda vrijedno blizu 1.900.000 eura (Zaduženje, kredit EIB-a). Sredstvima iz budžeta Glavnog grada finansirali smo izgradnju tri reciklažna dvorišta u vrijednosti od 441.182 eura. Ugrađeno je 34 podzemna kontejnera (ukupna vrijednost oko 100 hiljada eura).  Uradili smo tri biciklističke staze, četvrta će biti završena ovih dana, a peta do kraja mandata ove uprave (o kvalitetu biciklističkih staza već dovoljno slika ima po socijalnim mrežama). Vrijednost kompletne investicije je oko 1.150.000 eura, a za realizaciju prva četiri koridora utrošeno je 925.000 eura (Donacija CRBC-a)”, naveo je Stijepović.

On je istakao da je u posljednje tri godine otvoreno četiri nova socijalna servisa, ženski paviljon na Kakarickoj gori, vrijednosti 620.000 eura, Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju, čija je vrijednost 281.595 eura, Centar za podršku djeci i porodici i Prihvatilište za beskućnike. (Donacija TIKA-e).

“Izgradili smo preko 100 stanova za lica u stanju socijalne potrebe i za zaposlene u Glavnom gradu, vrijedne 3,5 miliona eura. Već je podijeljeno 15 stanova za lica u stanju socijalne potrebe, a da je u toku raspodjela još 15 stanova, dakle ukupno 30 namijenjenih pomenutoj kategoriji stanovništva. Otvorena su dva dnevna centra za penzionere. U partnerstvu sa Udruženjem penzionera, Glavni grad je dodijelio tri lokacije za izgradnju stambenih zgrada za penzionere i oslobodio ih naknade za komunalno opremanje. Do sada je, kroz izgradnju dvije zgrade, 200 porodica penzionera riješilo stambeno pitanje, a uskoro će biti završena izgrađena još jedna zgrada sa 88 stanova za penzionere. Učešće Glavnog grada u ovom projektu je 3,5 miliona eura” (Učešće Glavnog grada nije finansijske prirode, već oslobađanje komunalija i davanje zemljišta), naglasio je Stijepović.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na najmlađe. Naveo je da je izgrađen vrtić u Zagoriču čija je vrijednost  2.100.000 eura (Investitor Ministarstvo prosvjete). Za rekonstrukciju odmarališta na Veruši uloženo je 150.000 eura, dok je Glavni grad za tri godine izdvojio 350.000 eura za besplatne komplete udžbenika prvacima na području grada. Do sada je dobilo više od 7,5 hiljada prvaka (jedna knjiga je otprilike 2 eura, dakle cijelih 15 hiljada eura. Bravo!!).

Dodaje da za ulaganja u sport, Glavni grad je sa partnerima izdvojio u mandatu ove uprave  oko 22 miliona eura (Glavni grad je izdvojio 0 eura, dao je zemljište i oslobodio komunalije).

„Nabrojaću samo krupnije projekte, kao što su izgradnja terena „FK Mladost Lješkopolje“, zatim izgradnja dva terena „FK Kom“ na Zlatici, rekonstrukcija stadiona „Trešnjica“, izgradnja moderne Kuće fudbala na Starom Aerodromu, Studentska sportska dvorana i kulturni centar (investitori Ministarstvo, Uprava za sport, FSCG, Univerzitet itd). Izgrađeno je deset novih poligona, a više desetina je u značajnoj mjeri rekonstruisano. Takođe, izgrađeno je 18 novih dječjih igrališta, a veliki broj rekonstruisan. U kontinuitetu sprovodimo i uređenje centralnih gradskih parkova i park šuma (E ovo je već previše, jedino slijepi mogu povjerovati u ovo, u gradu ne postoji zdrava i funkcionalana ljuljaška i klackalica)“, naglasio je Stijepović.

Od projekata koji su u toku, gradonačelnik je izdvojio Srednju Stručnu školu u Golubovcima čija je vrijednost preko pet miliona eura, vrtić na Starom Aerodromu od 2.800.000 eura (Investicije Ministarstva prosvjete), Gradsko pozorište oko 6.000.000 eura (Glavni grad je srušio najstariju zgradu u gradu, Kino kultura, a dodatno na oglas je stavio “Salu za vjenčanja” u Bokeškoj ulici kako bi finansirali izgradnju pozorišta), natkrivanje vaterpolo bazena investicija od preko 2.000.000 eura (Profitni centar, nije javno dobro, jer se korišćenje bazena naplaćuje), rekonstrukciju rodne kuće Rista Stijovića čija je vrijednost radova 410.000 eura (Obećanje od 1997.godine), adaptaciju prostora ljetnje pozornice od oko 50.000 eura (Propali tenderi), istraživanje i restauraciju tvrđave Ribnica, gdje se radovi izvode kontinuirano a dosad je iz budžeta Glavnog grada izdvojeno 75 hiljada eura za tu namjenu.

„Takođe bih pomenuo rekonstrukciju Doma omladine u Gornjoj Gorici vrijednosti od 260.000 eura. Radovi na Drugoj fazi obilaznice oko Golubovaca će početi ovih dana i to je investicija od preko 6 miliona i 300 hiljada eura (Investitor Ministarstvo saobraćaja, Direkcija za puteve). Uskoro očekujemo i početak radova na rekonstrukciji male sale SC Morača što je takođe ulaganje od preko 4 miliona eura (Kako uskoro, kad ni tender nije raspisan?). Upravo danas je otvaranje ponuda za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji višenamjenskog doma na Zlatici, vrijednosti 400.000 eura (Na lokaciji bivšeg stadiona Koma, jer je novi stadion Koma prebačen u Park-šumu Zlatica o kojoj niko nije vodio računa i koja je cijela posječena i izgorjela). Uskoro počinje rekonstrukcija Cvijetne ulice, investicija vrijedna oko milion eura. Podsjetiću da je izabran izvođač radova i da se uskoro počinje sa izgradnjom Doma starih u Podgorici, čija je ukupna vrijednost oko 9,8 miliona eura (Investitor Vlada Crne Gore, obezbijedila sredstva kapitalnim budžetom još 2015 godine)“, kaže Stijepović.

On je podsjetio da če uskoro ponovo raspisati tender za modernizaciju gradske rasvjete LED tehnologijom, čija je procijenjena vrijednost radova 6.700.000 eura. (Nevjerovatno, skoro 7 miliona za sijalice.)

„Znamo da je tender za Donjogorički bulevar u toku. To je investicija od deset miliona eura. Očekujemo i da obezbijedimo kredit od naših partnera na projektu Jugozapadne obilaznice, kao i da će tender za ovaj projekat vrijednosti 20 miliona eura biti raspisan do kraja godine. U narednom periodu ćemo početi i rekonstukciju puta Golubovci-Mataguži-Tuzi, investicija vrijednosti 7 miliona eura (sve iz kredita, teško je to i sabrati više, baš će biti zanimljivo vidjeti zaduženost Glavnog grada nakon svih ovih priželjkivanih zaduženja)“, kazao je on.

Gradonačelnik Podgorice posebno je istakao da su određene investicije realizovane sa partnerima i prijateljima Glavnog grada. Na taj način građani, bez dodatnih troškova, dobijaju razvijenu infrastrukturu uz kvalitetne sadržaje.

„Uspjeli smo da realizujemo sve pomenute projekte i da započnemo nove, uz finansijsku održivost Grada i stabilnost budžeta, istovremeno smanjujući kreditno zaduženje grada za 12 miliona eura, bez ijednog centa novog zaduženja (Jesmo li ovo dobro pročitali??)“, zaključio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Iz Uprave Glavnog grada saopšteno je da će u naredno periodu još više pozicionirati Podgoricu kao otvoren i moderan grad koji će stvarati poslovni ambijent, privlačan za strane investicije, za ljude koji imaju kreativne ideje da u saradnji sa gradskom upravom doprinesu daljem razvoju grada.

Comments

  1. Ko li je od koga naučio zanat samohvalisanja, Migo od Grbovića (nk gradonačalnik) ilj obrnuto?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: