Dr Boris Bralić: Koga glasati, a “ne bačiti“ glas?

izboriPoslije svih ovih godina mlaćenja i praćenja političke scene, vrćenja ukrug, ponovo smo došli na isto mjesto i do istog pitanja – Može li se „oburdati“ DPS, odnosno taj aparat koji svojim djelovanjem drži Crnu Goru u svojevrsnoj učmalosti. Jedna od glavnih odlika i rezultata njihove vladavine je potpuna blokada kako ljudskih, tako i prirodnih resursa i energije na ovom prostoru, osim naravno za uzak krug blizak centru te mašine i njenim mozgovima, što se najbolje ogleda u rečenici „Nema ovđe sreće“.
Da bi se razbila ta blokada potrebno je za početak eto, ako ikako može, ako to nije toliki grijeh prema Državi da se promijeni DPS. Eto da pokušamo pa neka ide sve, neka se nebo otvori, ali da probamo. To se može postići jedino putem kakvih takvih, ovakvih izbora.
Partija je puno, toliko da jednom prosječnom posmatraču svi više izgledaju isto, ali ipak ima razlike i glavna je u tome koja partija-lista može učiniti da se DPS skloni, a koja ne. Kako niko neće moći da formira vlast samostalno nakon izbora doći će do formiranja koalicija. DPS u toj varijanti uvijek ima više prstenova odbrane, pa se nekad može činiti da su svi podložni tome da ih „izbuše“ i na kraju sve okrenu u svoju korist, što se moglo viđeti na primjeru Pozitivne Crne Gore u Nikšiću, kasnije i na nivou Države.

Prvi prsten odbrane predstavlja partija Socijaldemokrate – Ivan Brajović. Oni će prvi u koaliciju sa DPS, praktično oni jesu DPS i to ne kriju. Stari drugari, razrađeni zajednički poslovi. Ako Brano živi kod Žarka šta više treba obašnjavati. Dakle, ako želite promjene, da se nešto mrda nemate šta njih glasati.

Dalje, tu je Pozitivna Crna Gora koja će zbog odbrane Države… da ne dužimo.

Drugi prsten predstavljaju tradicionalno partije nacionalnih manjina. Albanci – jedni, drugi, treći, HGI, Bošnjačka stranka. Namjerno na drugom mjestu jer eto neke jade postoji šansa da se u nekoj raspodjeli neki pojedinac iz manjinskih listi pobuni. Dakle zaključak, ako ste Albanac, Hrvat ili Bošnjak, a voljeli bi da se nešto mijenja ne glasajte ove liste, ma koliko zvučalo suludo.

Treći prsten SDP – Ranko Krivokapić. Kratko objašnjenje: toliko godina u koaliciji, toliko poslova, toliko veza i kombinacija, toliko odgovornosti za današnju situaciju da prosto niko trezven ko želi promjene ne treba da glasa ovu partiju. Oni će u slučaju stani-pani, odbrana Države, Nato… ponovo izabrati svoje staro stado, uz uslov navodno, da tamo više nema kriminalaca i te poznate priče. Ne glasati jer postoji mogućnost 51% da bi to bio bačen glas.

U nastavku se ne može reći da se radi prstenu odbrane, ali znajući snagu udbaško-mafijaškog aparata postoji mogućnost da na neki samo njima znani način, nakon izbora u situaciji stani-pani razbuca Koaliciju Ključ. Nažalost tako stoje stvari, jer dio te kalicije čine i pojedinci iz Pozitivne, bivši saradnici DPS, crkvenjaci itd. Dakle može glas, ali bez iznenađenja ako se nađe po koji Drago.

Slijedi dio onih koji neće izdati u smislu da će se prikloniti DPSu. Čuveni DF, ali ono na šta u svakom trenutku može računati DPS, a to je njihovo ludilo. DF nikad neće prići njima i u tom smislu je glas siguran, ali za sve ove godine bezbroj puta su ih spašavali svojim neartikulisanim potezima. Glasajte DF, ali nemojte da vas iznenadi sjutra pri formiranju moguće koalicije za promjene, da budu ti koji će napraviti haos.

Demokrate – Aleksa Bečić, bez posebne primjedbe. Imaju usvojen akt da neće u bilo kojoj varijanti sa DPS. Većina aktivnih ljudi koje poznajem u toj partiji nije bila dio bilo kakvih igrica političkih u prošlosti, što nije presudna preporuka, ali makar jeste u smislu, ako se još i radi o stručnim ljudima, da valjda može više neko drugi pokušati nešto da uradi u ovoj zemlji liše ovih jednih te istih. Jer teorijski je nemoguće da nema ko drugi za probati, a pri tome nije rušitelj. Može glas za Demokrate uz malu rezervu jer koga zmija ujede…

Za kraj bih pomenuo stranke tj. liste koje će biti ispod cenzusa, Radikali, Srpska stranka i Stranka penzionera – bačeni glasovi. Alternativa takođe ispod cenzusa uz moje žaljenje jer se radi od časnim ljudima.

Najveća zajednička boljka partija koje mogu nositi promjene je nepostojanje jasne strategije šta poslije izbora prilikom formiranja koalicije, to je ono na sta DPS računa.

P.S. Tekst nema namjeru da omalovaži bilo koga već je isključivo plod višegodišnjeg posmatranja političke scene, javnog i tajnog života Crne Gore.

Comments

  1. Gospodine Braliću,
    ja ću npr.glasati za BDZ, Nacionalnu stranku iako nijesam nikada glasao nacionalne stranke, obrnuto, lobirao sam za građanske i glasao ih. Glasaću za BDZ kao dosljedno opozicionu stranku bez nacionalističkih ispada, Ali koja vjerovatno neće ući u parlment, Dakle – bačeni glas. Bošnjak sam po nacionalnosti, čvrsto opoziciono opredijeljen. Nijesam “veliki Bošnjak”.
    Sada, analizirajte malo poslaničke liste, Glavne i Izvršne odbore, posebno Opštinske odbore partija koje ste nam preporučili za glasanje. Onda, ako ste dobronamjerni, shvatiće te zašto ću glasati BDZ, po prvi put za nacionalnu stranku.
    Svako dobro.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: