#GRAĐANSKI O NATO  

Comments

  1. Ono što mnogi propuštaju, pogotovo oni koji se zalažu za neutralnost jeste sljedeće: da bi bio neutralan, tj. da bi neko poštovao tu neutralnost moraš se naoružati do zuba pa tek onda proklamovati “JA SAM NEUTRALAN”. Bez naoružanja neutralnost se ne poštuje ni od jedne sile, ali ni okolnih zemalja koje su članice nekog od paktova. Kad dođe rat postaješ lak plen. Sila boga ne moli. A kad imaš skalamerije od naoružanja onda se budi želja drugih da te pregaze. Pogotovo nisi stabilan ako nemaš nuklearno naoružanje pa sve i da spadaš među sile kao Turska.

    S druge strane, da bi bio članica nekog pakta treba ti novca da kupiš naoružanje, a kamo li da plaćaš članarinu koja nije mala. Šta mi možemo kupiti? Ništa sem puškica. Onda se postavlja pitanje: kakve koristi od nas od bilo koga? Nikakve, jer nam vojska ne broji ni 10 hiljada vojnika. Kakve koristi od Bara NATO paktu ako su okolne zemlje, mnogo važnije geostrateškog položaja u NATO i već su u Paktu? Nikakve.

    Dakle, od ulaska u NATO nema ništa. NATO je postigao svoj cilj – zavadio je Crnu Goru i Rusiju kroz sankcije. Sve što NATO može uraditi, ukoliko nije sa suprotnom stranom davno dogovorio predaju Bara (tajnim razgovorima, a to ćemo saznat za koju deceniju ako ih je bilo) ili neki “neutralni” položaja ili protektorat, biće kontrola Bara od strane NATO alijanse. To je možda čak i vjerovatnije, eventualno ova druga strana – možda davno a tajno dogovorena podjela prostora između NATO i ODKB.

    Od ulaska u NATO- vjerovatno neće biti ništa. Davno bismo mi bili uvučeni u to, pa i EU. Glavni cilj Pakta je postignut.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: