Vladimir Jokić: Uspostavljanje jednakosti i pravde počinje slobodno izraženom voljom na izborima

Vladimir_JokicNakon 25 godina vladavine DPS-a i Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog šefa partije, malo je šta ostalo za reći, a da ne zvuči kao ponavljanje već nebrojeno puta izrečenog. Sadašnji premijer je za ovih četvrt vijeka promijenio sve moguće ideologije, od sekretara Predsjedništva Centralnog Komiteta Saveza Komunista postao je perjanica nečega što bi mogli nazvati neoliberalnim sistemom, kada bi htjeli da komplimentiramo ovom sistemu. Nema države za koju nije bio i koju nije gradio i razgrađivao sve dok mu je to odgovaralo. Ipak, za svo to vrijeme ostao je dosljedan u dvije stvari; u izjednačavanju njegovog i interesa njegove kamarile sa interesom države i u shvatanju pojma i svrhe zakona. U svom odnosu prema zakonima i ustavno-pravnom poretku države je nepokolebljiv od 1993. godine, kada je, na početku karijere, izjavio „Ni jedan zakon ne smije biti smetnja poslu koji je u interesu Crne Gore“. Kako tada, tako i danas, očuvanje lične vlasti šef Partije vidi kao najsvetiji državni interes, koji je ugrožen kao nikada ranije i koji je spreman da brani svim sredstvima pa i faktičkom suspenzijom zakona. Jedino gdje je ovaj vlastodržac uznapredovao od tih dana je u tome što 2015. godine pokušava, naočigled cijelog slobodnog svijeta, da uruši ne samo važeće zakonodavstvo Crne Gore već i njen Ustav i sam temelj demokratije i time odrekne mogućnost građankama i građanima Crne Gore da među sobom budu birani i biraju vlast. Ovakvo poimanje zakona nije novo u istoriji i praksi civilizacije, pa je u antičkom Rimu usljed opasnosti u kojoj bi se država našla Senat najprije suspendovao zakone a potom imenovao diktatora koji je imao neograničenu moć sve dok se ne otkloni opasnost ili kriza u kojoj se država našla. Danas toliko korišćena riječ teror u pravnoj istoriji je vezana upravo za vlast onog diktatora koji bi namjernim izazivanjem kriza pokušavao da za sebe zadrži apsolutnu vlast.

Ne postoji, za društvenu zajednicu političko svjesnih, veća vrednota od slobode da se bira i da se takvi izbori ne dovode u pitanje. Samo takvo društvo i vlast koja crpi legitimet iz takvih izbora, ima kapacitet da donosi zakone u ime većine a cijeneći stavove i primjedbe manjine i da iste provodi uz društveni konzensus o potrebnosti takvih zakona. Jasno je i njemu, ono što Demokrate znaju i što nam je glavni cilj djelovanja, da će na fer izborima on zajedno sa svojim saslužiteljima u izgradnji ovakvog nakaradnog sistema, biti poslati tamo gdje im je i mjesto, u ropotarnicu istorije i pred lice zakona pred kojim će morati da opravdaju svoje milione koje su stekli radom u državnoj upravi. Pitamo se šta bi sve stekli da nisu služili u javnom interesu, već da su se bavili nečim unosnijim, kako savjetuju svojoj djeci.

Nenaviknut da naspram sebe ima ljude s kojima ne može da sklopi ni javni ni tajni dogovor i koje ne može ni da kupi ni da ucijeni,  Milo Đukanović se po prvi put našao u situaciji izvjesnog poraza.

Javnim iznošenjem Plana za izlazak iz političke krize i predloga Zakona o nadzoru nad ostvarivanjem sloboda i prava na izborima u Crnoj Gori i prihvatanjem svih dobronamjernih sugestija pokazali smo da se politikom bavimo odgovorno, zarad dobrobiti društva, a ne pojedinaca ili partije.

Naše djelovanje, uz uvažavanje svih dobronamjernih društvenih i političkih subjekata, će za rezultat imati to da će naredne godine, uprkos svim javnim i tajnim pokušajima premijera da to spriječi, građanke i građani Crne Gore na slobodnim i fer izborima, donijeti državi temeljnu nezavisnost i slobodu. Nezavisnost od DPS-ove naopake vlasti i slobodu da svaka građanka i građanin Crne Gore u budućnosti može da bira i bude biran, nevezani bilo kakvim pritiscima i ucjenama, već samo po svom ličnom nahođenju i slobodnoj volji, u društvu jednakih.

Comments

  1. Bravo Vladimire!

  2. Nakon svakog propagiranja „slobode“ uvijek je iznova dolazilo novo zarobljavanje. Nema promjena u promjeni vlasti, jer čuveni član Sionskih protokola glasi: “Ko god dođe biće naš”. Crna Gora je dio globalnog političkog psihopatizma. Promjena je u promjeni sistema, ali ne u zemlji jednoj ili drugoj, regionu jednom ili drugom, već samo u sistemu globalnom. Sve ide od većeg ka manjem, kao čestice – makro i mikro kosmos. Sistem se neće mijenjati voljom i željom, nego propašću, kako i završava svaki psihopatizam. Sve ostalo je samo BAJKA.

    Simbioza sinergija lažnih bogova u proporcionalnosti sa izvršiocima radova na terenu jeste metoda na putu ka potpunom Novom Svjetskom Poretku, koji će na kraju završiti jednostavnom propašću nakon akumulisane energije u jednom polaritetu. Samo tako će se urušiti i politički sistem ove zemlje kao dio globalnog sistema manipu-prevaranata svih “pozicija” i “opozicija”. Sve ostalo je samo BAJKA.

    “Slučajnost” ne postoji. “Nezavisnost” ne postoji. Postoji samo međuzavisnost, i ide vertikalno, kako u kosmološkom prirodnjačkom pogledu, tako i društvenom. Primjeri su od čestica do planeta, zvijezda i galaktičkih jata. Da postoji “nezavisnost”, “sloboda” i “slučajnost” ne bi partije, obavještajne službe, vlade, mup-ovi itd. imale ubačene špijune, a kamo li finansije dolazile od paralelnih često nelegalnih sistema. Sve ostalo je samo BAJKA.

    “Slučajnost” i “nezavisnost” sa “slobodom” samo su namjerno ubačene iluzije u društvene nauke da bi se preko obrazovnog sistema vršila konstantna manipulacija i prevara mase, zarobljavanje duša i umova, kao i lakša mobilizacija za rovove. Sve ostalo je samo BAJKA.

    Upamet se najvni ljudski rode!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: