Johan Nagel: Kreativni iskorak

Konačno prava ideja, dobra realizacija i adekvatna poruka. Pravo u sridu, što bi se reklo! Evidentno je da boravak na ulici umjesto u “plenarnoj sali” , kakvi god da su u ovom slučaju motivi i krajnje namjere DF-a, ima blagotvoran efekat. Kad se, dakle, stupi na teren realnosti, tamo gdje su konkretni ljudi a ne njihovi isprani i obezličeni D'Hondtovi hologrami, onda se i stvarima pristupa iz radikalno drugačije perspektive.

Bez obzira na to da li neko, poput mene, ima negativan stav prema DF-u, ipak, elementarno dobronamjeran posmatrač mora priznati: večerašnjim performansom DF je napravio značajan kreativni iskorak u odnosu na onaj sterilni, birokratski sitničav i evroatlantski, učmalo, korektan, repertoar opozicone propagande. Istina, kad je crnogorska opozicija u pitanju, uvijek se javlja bojazan da nakon tog jednog koraka naprijed, slijede dva ili tri unatrag, ali eto…Napokon se neko dosjetio da se estetski identitet antirežimske borbe ne može artikulisati bilbordima i reklamnim spotovima na kojima čili, nasmijani i vječito samo(za)dovoljni partijski lideri promovišu svoja “evropska lica”, reformske platforme i mesijanske partijske programe.

Iz prostog razloga jer je sve to, skupa uzev, jedna te ista, odvratna i teško svarljiva laž.

11209400_969882359751441_333984712544892487_n

I sve što je bilo neophodno da se u tom smjeru napravi pomak jeste ono malo, najmanje. Da se jasno i glasno saopšti notorna istina – nema slobodnih i fer izbora u organizaciji dpSSdp koalicije! ergo, nema ni slobodno izražene volje građana, a bez nje, zgrada parlamenta je samo scena za otužnu i tragikomičnu harlekinadu. U kojoj čak i pajacima poput Obrada-Miša-Milo-ljubavi-moja-Stanišića i Darka-Čvrstog-kao-crmnički-kamen-Pajovića, cinični “master of puppets” obezbjeđuje zvanje i dostojanstvo parlamentarne neprikosnovenosti.

Pa neka, neka se i ovo od večeras naposletku ispostavi samo kao još jedna šarada. I na to smo navikli, as usual…

Ali ako ništa drugo, na kratko smo umakli banalnostima koje nam servira crnogorski politički žanr. Crnoorski građani su makar na kratko dobili glavnu ulogu u jednoj sceni. Posle čitave vječnosti u kojoj smo trošili isključivo kemp partijskih klika i vrhuški, ovih “pet minuta kvalitetnog građanskog tv programa” uopšte nisu za bacanje!

Comments

  1. sjajan performans

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: