Goran Jovanović Rus: Tražim razumijevanje

Milo-Djukanovic-na-Atlas-televiziji-2704-2012-Dragan-Mijatovic-052Tražim razumijevanje za premijera Mila Đukanovića. Četvrt vijeka preganjanja sa nama, divljim, prevrtljivim i nadasve lupeškim narodom traži specifične metode upravljanja. Ne pitajte u čemu je tajna brojnih izbornih pobjeda, je li to krađa listića, kupovina glasova, dobar program ili vještina laganja. Odgovor zna narod, barem onih 160 000- 170 000 koji redovno odrade svoju zadaću. Kad dobije izbore poslije se prepusti struji pa malo vesla lijevo, pa malo desno, malo uzvodno, a onda opet nizvodno i tako kroz komunizam, srpski i crnogorski nacionalizam, na koncu kroz evropeizam. Možda stignemo u kakvu luku izobilja, no vjerovatnije je da ćemo se strmoglaviti niz kakav vodopad ili zariljati u kakvu žabokrečinu.

Tražim razumijevanje jer Milo godinama stoički podnosi blaćenje od strane opozicije, novinske tekstove, kritike NVO sektora, gunđanje albanskih i bošnjačkih satelita i sumnjičave poglede iz evropskih komisija. Osim toga treba izdržati ludorije Sveta Markuzea, Mugijevu bahatost, nebuloze kvazi-ministara, gužvu u svom debelom crijevu (vele da je Lukšić najdalje dopro). Vjerujem da se uvaženom don Milu svi oni prilično gade, ne može čovjek odmoriti ni godinu dana praveći milione, a da ga kreteni ne primoraju da se vrati na premijersku funkciju za 1300 evra. DPS je one man show, a ako ikada klone, armija kriminalaca, ulizica, aparatčika i klimoglavaca će se raspršiti poput rose na suncu. S druge strane, ne shvatam zašto se stalno proziva premijer i njegov porodični biznis. Ne bismo valjda željeli da nam predsjednik vlade obigrava po evropskim dvorovima prslih gaća kao gro njegovih birača i da se stidi kad ga u Briselu pitaju koliko je sati.

Tražim razumijevanje i za braca. Nedopustivo je da mu se uskraćuje ulaz u jedan od kazina na Budvanskoj rivijeri. Tolike novce im je ostavio. Pa šta, i ako je malo dreknuo na krupijea. Pa šta i da ga je malo povukao za uvce. Ih ti Slovenci….

Tražim razumijevanje i za seku. Uspješna advokatica, moćna žena u borbi za svoju egzistenciju. Ne kažu zalud ako si nekoga koknuo neka te brani Borivoje Borović, a ako si nekog ili nešto odradio/ojadio (kao npr. državu) neka te zastupa prva sestra. E, i sestra ima dušu. A duša se mjeri količinom boli koji može da podnese. Cijena sitnica – sto hiljada evra. Kolarevićka je kaže anatemisana kao nijedna Crnogorka, ali je se još niko nije odrekao preko novina. Samo Monitor.

Tražim razumijevanje jer familija Đukanović je uticajna, bogata i složna. Ona se ne odriče svojih prijateljstava i kumstava. Većina familija u Crnoj Gori je siromašna i nesložna. Prvo su se cijepale po nacionalnom ključu (Crnogorci/Srbi), potom po partijskom (Milaši/Momaši), zatim po katastarskom (ovo je moja međa) i na kraju po finansijskom (vrati mi moje pare). Isto vrijedi za tradicionalna kumstva i prijateljstva koja su za ovih dvadesetak godina devalvirala kao Miloševićev dinar iz vremena sankcija. Najveselije je kad se članovi porodice u međusobnoj pizmi obrate jedinom zajedničkom sadržaocu mimo svojih gena. DPS-u!!! Tada nastupa magija.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: