Zipp: Portali „Analitika“ i „Vijesti“

tako naizgled raizličiti, a tako u suštini slični

Internet-PortalU slobodama u kojim uživamo sa svih strana, medijske slobode su nam isto takve. Ima ih taman koliko i drugih sloboda. Svi se kite profesionalnošču, objektivnošću, nepristrasnim informisanjem, nezavisnošću…, ali, cenzurisanje korektnih komentara ih najbolje demantuje.
Prvi primjer – portal „Analitika“:
Neću se puno osvrćati na opšte poznate stvari što se tiče tog portala. Svi znamo pa normalno i ja, koji sam nerijetko ostavljao komentare na njemu, da je to provladin portal, sa provladinim novinarima, uredništvom, komentatorima, analitičarima, finansijama… I da pokušava napraviti privid objektivnosti, profesionalnosti, nepristrasnosti. U tom pokušaju privida, uredništvo me je kao otvrenog kritičara režiima cenzurisalo samo povremeno. Dakle, uz autocenzuru(jer sam znao „dokle smijem ići“ u komentarima), bilo je i uredničke cenzure. Podnošljive rekao bih, iako je svaka cenzura-cenzura.
A onda „više nijesu mogli izdržati“, valjda!? Kap koja je prelila čašu, kao što je prelila monogima, i tek će, su moji komentari povodom KAP-a. U par komentara sam pokušao da se osvrnem na svojevremen projekcije MANS-a(iz vremena privatizacije) i kontraoptužbi Vlade o toj privatizaciji. Nije prošlo. Kako je KAP trenutno glavni problem u ojađenoj nam Crnoj Gori, moguće da je sa „većeg mjesta“ došlo naređenje: „oprezno sa puštanjem komentara na tu temu!“.
Što je bilo van pravila u tih nekoliko mojih komentara?
Ništa.
Napisao sam otprilike: da je MANS još u vrijeme sklapanja Ugovora sa KAP-om pozivao na oprez, tražio da se on javno objavi, upozoravao da je Deripaska ostavio pravu pustoš za sobom u zemljema poput naše u kojima je privatizovao kombinate, bukvalno nam je „nacrtano“ sve ovo što nam se desilo i dešava sa KAP-om. Vladina kontraargumentacija je bila: da je to vrhunska privatizacija sa renomiranim, svjetskim strateškim partnerom, velikim investitorom, da MANS tako ćera strane investitore i investicije, da su neprijatelji, izdajnici…
Na portalu „Vijesti“, iako su oni kritičari režima(rekao bih dozirani, sa prepoznatljivim ciljevima i favoritima), pa stoga i bliži mojim pogledima, ređe sam ostavljao komentare. I tamo su radile „makaze“. Jednom sam pozvao redakciju, tražio obrazloženje cenzure komentara. Ono je bilo toliko smiješno da nije za objavljivanje. Onda sam nazvao jednog od osnivača, objasnio problem, i komentar je vraćen.
Juče, slučajno vidim temu o dešavanjima u Egiptu. Ostavim par komentara otprilike sledeće sadržine: „U Egiptu je na sceni klasičan vojni puč, podržan od strane zapada, SAD prije svih. U tom klasičnom puču vojska brutalno ubija i masakrira mirne demonstrante koji traže poštovanje izborne volje građana Egipta, na kojim nijesu pobjedili zapadni favoriti. Oni favoriti kojima SAD na izborima daje materijalnu, finasijsku, propagandnu pomoć. To je zapad pokušao i sa Turskom, pokušavši da skine Erdogana, ali na sreću nijesu uspjeli. SAD je poznati „izvoznik demokratije“, a kod njih samih je Orvelovska demokratija. CNN je sofisticirana „Pobjeda“, a SAD predstavljaju najveću prijetnju svjetskom miru. U pola zemalja svijeta su instalirali marionetske vlade koje im služe, a za uzvrat one od svog naroda mogu raditi što hoće. Brigu za „demokratiju i ljudska prava“ iskazuju jedino prema onim drugim, njima neposlušnim vladama…“.
Npisao sam manje-više poznate stvari, ono što svi malo bolje upućeniji znaju, bez nekih pretjeranih kvalifikacija. Čak sam se i predstavio u jednom od komentara, napisao da nijesam vjernik u klasičnom smislu te riječi, jer sam znao da odmah slijede optužbe tipa: „islamski radikal, vehabija…“ Ali, „Vijesti“ su obrisale navedene komentare, da valjda ne vidi američki ambasador! Ja sam već u sledećem komentaru nazvan vehabijom. :)
Kada je tema na portalu „Vijesti“ Iran i Ahmadinedžad, Venecuela i Čavez, Nikaragva, Kuba, Rusija…, komentari i kvalifikacije posjetioca mogu ići toliko nisko da je to neopisivo. A za SAD – oprezno molim, ni činjenice se ne smiju iznositi, a kamoli podmetanja i kvalifikacije.
Sve u svemu, tuga od portala, informisanja, i nazovi novinarstva.

pcnen

Comments

 1. Nijesu oni krivi, nego ti ……… zašto tamo pišeš komentare? …… piši ih ovdje, čovječe!!!

 2. Стварно колико се овај човјек испати свих ових година. Овој ужас што му раде. Ја не вјерујем. Хвала ти Зипп-е за све што чиниш за развој демократије и слободног друштва у Црној Гори. Бојкот :))))

  Молим вас реците ми да се зајебавате. Молим вас. Ово више није ни смијешно.

 3. Koja planetarna nepravda, uklonili mu comentar! Svijet je oguglao na sve, najbolje ni bilo da se spali ispred redakcije Vijesti.

 4. dobar prikaz !

 5. Analitika i Vijesti zaista djeluju tako kako si ih opisao.
  Pošto i sam objavljujem tekstove u Vijestima, spreman sam da zbog ličnog zadovoljstva (i ni zbog čega drugog) “igram” sa pomenutim medijem “games”… Potpuno svjestan da se radi o mediju koji je takođe daleko od standardna poželjnog i profesionalnog novinarstva. Pogledajte samo njihove dopisnike, iz Budve i još nekih sredina. Čisti profili udbaških novinara iz devedesetih.
  Tvoje pisanje za Analitiku je još gore “igranje” od moga – ako se to tako može reći. To je bljutavo smeće na koje ne idem mjesecima.

  • Upravo tako. Komentari koje sam dosta često ostavlja na portalu “Analitika” su upravo, pored ostalog, dio “igre”. Interesovalo me reagovanje uredništva i prijatelja uredništva.Način na koje će mi oponirati, pod kojim nickovima, na koji način će me cenzurisati, dokle će uredništvo ići u dopuštanju ličnih podataka o meni, itd.itd.

   • E, blago tebi čime se baviš …….. analizom kako će reagovati raznorazni blavori sa portala ……. pfff …… :((

 6. Sto je muka, danas kad svaka CUKA iz Brskuta moze da iznese svoj STAV,
  i da mu ga STAVE ili dodju GLAVE.
  Ne mogu se pozalit na MEDIJSKI PROSTOR u ovom virtuelnom svijetu, skoro je NEOGRANICEN, veci je problem moja ogranicenost da privucem paznju i da zainteresujem citaoca za teme koje su veoma znacajne za svaku drustvenu zajednicu, jer svako od nas zeli da bude jedinstven i da prenese dio znanja i iskustva na bliznje,
  ali ne lezi Vraze, ja , Darko i Vukman se pretrgosmo od price oko zagrobnog zivota, pa trt Meduna nema invalide, dva milenijuma tamburaju i sve znaju o svemu, kako je Marija bezgresno zacela i karijeru pocela i brdo stiglo do Muhameda jer se Muhamed zabavlja sa onom maloljetnicom, a ko nebi, i tata bi sine.

 7. Vijesti, Portal i CDM su vjerovatno 95% medijskog prostora za komentarisanje. Medjutim cinjenica je da Vijesti koje su tzv. slobodni i nezavisni medij imaju niz ogranicenja vezana za teme koje su pokusavaju da promovisu tipa pedera, US interesa i slicnih. Tako da je degutantno da se Zeljko, Balsa i ekipa prikazuju kao stub “slobode”.

 8. Kozak tvoji zapisi na Vijestima su prelijepi, svi su spaseni…

  Pozdrav ljepoto…

 9. Zip, mozes li pozvati jednog od osnivaca Vijesti pa da mi sredis da i moj komentar bude vracen?

 10. comentari su sporedni ulaz na I- novine. Novine sa comentarima se pokusava podici citanost medija i/li eventualno podijeliti mishljenje sa sirom publikom, izvrsiti uticaj na javno mjenje…tako to.
  Pucnjevi slobodnih strijelaca na comentarima koji pokusavaju izvrsiti pritisak na javno mishljenje je manje vise pucanje u prazno, jer je novina proizvod koji se prodaje i strijelci dobrovoljci su u 95% elementarno nepismeni.
  Nije zdravo sebe shvatiti preozbiljno u neozbiljnim okolnostima, kao sto je komentarisanje tudjih misli i stavova npr.

 11. Dokon pop…bolje je raditi nesto kreativno…graditi sirene u pijesku…

 12. Vijesti su najgore, jer se tretiraju od javnosti kao nezavisni, kriticki, skoro opozicioni medij, a u stvari su najperfidniji trgovci sa potrebama tog istog rezima…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: