Ispred kuće novinara “Vijesti” bačen trotil

Saopštenje redakcije Monitora

Najoštrije osuđujemo napad na Tufika Softića, člana naše redakcije, i zahtijevamo da se ovaj slučaj što prije rasvijetli.

Sigurni smo da je bomba koja je eksplodirala pred njegovom kućom, u kojoj su bila Softićeva djeca i supruga, još jedno upozorenje da on treba da prestane da se bavi poslom koji obavlja poštujući najviše etičke i profesionalne standarde.

Naš kolega Tufik Softić objavio je u posljednjih nekoliko godina u Monitoru na desetine istrazivačkih tekstova u kojima se otkrivaju veze
između kriminalnih vrhova u Crnoj Gori i njihovih zaštitnika u institucijama sistema. Pisao je o najopasnijim grupama i klanovima koji su zarobili našu državu, a koji slobodno funkcionišu zaštićeni od vrhova vlasti, policije i pravosuđa.

Jasno je da je Softić zbog svojih tekstova bio napadnut 2007, kao i da je zbog toga pred njegovom kućom juče eksplodirala bomba.

Redakcija Monitora zahtijeva da nadležne državne institucije obezbijede punu sigurnost našem novinaru. Zahtijevamo i da, poslije evropske retorike ministra Raška Konjevića, krenu u stvarno rasvjetljavanje Softićevog, ali i ostalih slučajeva napada na novinare, koji su u ovoj zemlji postali laka meta, jer se u najvećem broju slučajeva ne znaju ni nalogodavci ni počinoci nasilja.

Redakcija nedjeljnika Monitor će, uprkos svemu, nastaviti da istražuje i publikuje tekstove koji oslikavaju našu stvarnost – u kojoj su
kriminalne skupine i korumpirani vrhovi vlasti i pravosuđa često na istom zadatku.

Milka Tadić Mijović
Izvršna direktorica Monitora

*** ***

301671Eksploziv koji je bačen ispred kuće novinara “Vijesti” Tufika Softića je trotil sa sporogorećim štapinom, a ne šok bomba, pokazali su prvi rezultati vještačenja.

Novinaru “Vijesti” u dvoriše kuće, sinoć oko 22 časa bačena je eksplozivna naprava. Inspektori su posumnjali da je riječ o šok bombi.

“Ipak nije u pitanju zaplašivanje, već je neko imao ozbiljnije namjere”, kazao je Softić nakon dobijanja rezultata vještačenja.

Eksploziv, koji su nepoznate osobe bacile, pao je nepunih 70 santimetara od Softićevog automobila, koji je on 20 minuta prije nego je Beranama odjeknula detonacija parkirao ispred kuće.

Da je eksploziv pao ispod automobila, mogao je da razori pola vozila.

“Da je neko prolazio tuda u trenutku eksplozije mogao je da nastrada”, kazao je Softić.

Softić je prije šest godina brutalno pretučen ispred svoje kuće u Beranama. U trenutku jučerašnje eksplozije on je sa suprugom i djecom sjedio u kući.

“Čitava porodica se uznemirila od eksplozije koja je bila toliko jaka da je čulo pola grada. Uprkos jačini detonacije i tome što sam vidio prasak, imao sam utisak da je odjeknulo negdje dalje, izašao sam, kao i komšiluk i gledali gdje je nešto bačeno, tek posle pola sata vidio sam krater pored mog automobila”, ispričao je Softić.

“Automobil sam parkirao na mjesto gdje ga i obično parkiram, što je inače nepunih pet metara udaljeno od mjesta gdje su me 2007. godine napali i pretukli još nepoznati napadači. Što se mene tiče, ja kao i prije tog napada, konstantno u ‘Vijestima’ i ‘Monitoru’ pišem o kriminalu i kriminalcima, ali od tada, osim tog osjećaja, koji je sam po sebi neprijatan, da nikada nijesu otkriveni oni koji su me brutalno pretukli, nisam imao prijetnje ili neke druge neprijatnosti”, rekao je Softić.

Vijesti

Comments

  1. Darko Bulatovic says:
  2. on je i prvi put pogodio ko ga je izlemao ka prstom u govno, pa ce i ovaj. eto koliko on zna, a zao mi ga je, jer je generalno vrlo pozitivan lik i dobar momak iz dobre kuce.

  3. Laufer,
    Istraga povodom prebijanja Tufika je sa, sa operativne strane što se tiče policije riješena od A do Š. Zna se i ko je naručio i ko je tukao. Nedostajali su materijalni dokazi za podizanje tužbe. Provjeri, ako si u mogućnosti. Istragu je u ime Uprave policije vodio inspektor Šoć. Tufik nije pogodio, rekli su mu ljudi koji su vodili istragu. Šoć je penzionisan. Živi na Cetinju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: