Miško Đukić: Crtica o knjizi “Manifest protiv imperije”

Manifest protiv imperijeSaša Marković

„ Manifest protiv imperije „

prilog istoriji američkog (neo)imperijalizma

Knjiga koju dobijam na poklon.

Gospodin Marković je magistrirao  na Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu , sa temom „ Kraj unipolarnog i nastajanje multipolarnog svjetskog poretka“- analiza tranzicije globalne političke moći“.

Gospodina Markovića poznajem dovoljno dugo i dovoljno dobro – da bih knjigu  pročitao …

Predsjednik Svjetske konfederacije za mir i razoružanje sa sedištem u Londonu (ICDP), zatim član Izvršnog odbora Udruženja pravnika svijeta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, te član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih od strane SAD u Vijetnamu prof.dr Smilja Avramov piše predgovor.

Pogovor piše – islamolog, , univerzitetski profesor, književnik, književni prevodilac, akademik i bivši ambasador i diplomata  i filolog orijentalista  – prof. dr Darko Tanasković.

Smilja Avramov kaže : “ Saša Marković kroz ceo rad izbegava suvišne i opterećujuće opise ,opredeljujući se za sintetizovan prikaz političkog sistema SAD, ali uz NOVE KLJUČEVE  za čitanje savremenih istorijskih tokova  i uloge američke spoljne politike u tim novim epohalnim okvirima . Pisac je u obradi tematike pokazao širinu i poznavanje svih relevantnih savremenih teorijskih pravaca …”

Darko Tanasković piše : “ Temeljna ,analitički prodorna i sintetički ubedljiva studija Saše Markovića …Istovremeno , Markovićeva studija nije mržnja prema Americi i Amerikancima … ona je sugestivna dijagnoza sindromske prirode razorne globalizacije na američki način i dolazi nam u pravi čas …”

Gospodina Markovića poznajem dovoljno dugo i dovoljno dobro – da bih knjigu  pročitao …a naročito nakon ovakvih preporuka .

Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića – Novi Sad ima moju zahvalnost.

Izdati ovakvu knjigu znači – ne izdati čitaoca .

Knjiga koja sigurno neće skupljati prašinu –  već nakon čitanja  – osjetiće te – da postajete dio globalne neuronske mreže koja prepoznaje problem .

Gospodine Markoviću – hvala vam !

Miško Đukić

Comments

 1. Nikolajeviču,

  znate kako kažu; jednom fašista, uvijek fašista. Tako i ja. Teško se izboriti sa time. Još nisam sazrio da to sebi priznam tako me ne možete kandidovati za pomirenje. Jedan, sada istaknuti borac za ‘ljudska prava’ i antiglobalista je svojevremeno sam ispisivao grafite fašističke sadržine da bi dokazao galopirajući fašizam drugih u Crnoj Gori. Zamislite tu posvećenost? Jedno slično ‘krečenje’ isto obavlja i sada.

  Nego, da remiziramo, veze ovo nema sa antiglobalizmom i ostalim trla baba lan pričama. Niti se ima šta novo za reći, niti se ukazalo na šta drugo, niti se šta otkrilo. Stereotipno prepričavanje već poznatih knjiga i članaka, od tuda valjda i ovaj rekord u fusnotama, već ono šta sam i prije govorio. Ovu gospodu ste imali i prije samo ste to tek sada saznali. Ako čitate Miška Đukića možete i vidjeti koliko je ova recenzija na silu i bez volje ispisana sa sve patetičnim finalem.

  Ja vama opet o goloj istini a vi izgleda volite ove žive, tako varljive, promjenljive… S tim u vezi večeras vam poklanjam svu vlast u Crnoj Gori, da podignete privredu i razvijete miroljubivu koegzistenciju i da u to ime još jedno pedesetak crkava polete našim junačkim helikopterima od Boga datih koje će dati svoj puni doprinos, kako privredi tako i koegzistenciji.

  P. S. Neka Božović baci koju misao o Cetinju. Može sve to prožeti i kroz ovaj antiglobalizam, sa sve Kominternom i Vatikanom pride. Takve antifašiste majke rijetko rađaju

  P.P.S. A znate koja je vama istovjetnost sa ‘imperijom’. Riječ ‘pomirenje’ isto doživljavate.

 2. Војин Николајевич says:

  Lado Tajović kaže: “S tim u vezi večeras vam poklanjam svu vlast u Crnoj Gori, da podignete privredu i razvijete miroljubivu koegzistenciju…”!

  Велико Вам хвала, штовани Ладо, узимам!
  Дајте ми мјесто предсједника Црне Горе, када сте тако моћни, па да распустим парламент и распишем изборе. :)
  Укратко, направиће се Влада националног спаса, на чијем ће челу бити Александар Алексић, министар спољњих послова Саша Марковић, министар полиције професорица Куљак, министар привреде Фантом, а остали чланови Владе ће бити испуњени по правилима националне пропорционалности, учитавајући да ће предсједник Скупштине бити Суљо Мустафић.
  Ако Вам се свиђају моји предлози, хајдемо завршавати посао! :)
  Ако Вам се не свиђа овај предлог, повуците идеју да ми поклоните власт. :)

 3. Војин Николајевич says:

  Lado Tajović kaže: “Znate kako kažu; jednom fašista, uvijek fašista. Tako i ja. Teško se izboriti sa time. Još nisam sazrio da to sebi priznam tako me ne možete kandidovati za pomirenje. Jedan, sada istaknuti borac za ‘ljudska prava’ i antiglobalista je svojevremeno sam ispisivao grafite fašističke sadržine da bi dokazao galopirajući fašizam drugih u Crnoj Gori. Zamislite tu posvećenost? Jedno slično ‘krečenje’ isto obavlja i sada.”

  Штовани Ладо,
  читајући овај пасус Вашег текста могао сам видјети колико је он на силу и без воље исписан, са патетичним финалом. :)

  • Ma nije Nikolajeviču nego Božović ima tako jake argumentaciju da me uvijek podsjeti na to. Ne iskoristi li je na promociji džaba ste krečili.

   Što se tiče ove vlade vaše, bogami im morate obezbijediti jedno dvadeset poslanika, jedno desetak ogledala koja će im non stop govoriti da su najljepši na svijetu i što je najbitnije jedan dobaaar antifriz. U suprotnome mogu vlast dati prvom na koga nalete na ulici.

 4. Dobra vijest! Samo, sa kim misli da obnovi LS?

 5. Pitanje ti je na mjestu…s kim zaista misli…I sto bas sad?Zanimljiva desavanja najtoplijeg dana ove godine…

 6. Војин Николајевич says:

  Lado Tajović kaže: “A šta jeste, jeste to da se pod navodnim pomirenjem ili približavanjem, kako god, dešava ono što se narodski zove ko će kome da podvali bolje. ”

  Штовани Тајовићу,
  Значи, Ви предлажете да је умјесто приближавања потребно разједињавање, па ће се разједињени народ наћи у позицији да нико ником не може подвалити, ха, ха, ха?
  Знате, разједињење је најбржи пут у пропаст, а доказ је садашње стање у држави.

  Штовани Ладо, отворили сте овом изјавом пут у моју нову колумну!
  Честитам, ваша примједба је била фантастична! :)

 7. А да ли знате да и Дарко Танасковић
  истакнутуи чкан Трилатералне комисије Дејвида Рокфелера?

 8. Снежана says:

  Људи, па да ли смо ми нормални? Хвалимо књигу против Трилатерале,а једАн од промотера је Дарко Танасковић је члан Трилатерален комисије за Балкан?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: